Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 30 September 2006 - 09:24 PM

Цитат

Лелеее - направо не е истина...Бе какви компаньони, какви захапвания... 
Рязането на части от тялото на кучетата ,без да има медицинска причина за това, е ЗАБРАНЕНО! Беше так и в стария ЗВМД от 1998 год - така е и подновената му версия , в сила от м-май 2006.
Тази дискусия е ненужна.Край .Навсъкъде е така

Агалина Леле ти неграмотно ли си да четеш --в тоя прословут закон е написано куче което е "компаыон", прието е да се купират ушите и опашките на работните кучета, /не описани в закона/има стандарти приети от ФСИ, действащи до настоящия момент и ако имаш нещо за виене, вий в Брюксел не тука , а защо ли кучето на Аватара ти е без ушета

#42 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 October 2006 - 01:35 AM

Цитат

redy,
не разбрах към кого е въпроса
не "бълнувам " за никакви уши и захапвания , но явно за теб е трудно или невъзможно да провеждаш нормален разговор с "некомпетентни"хора а само си държиш на своето, на мен ми е интересно и желанието ми е да да се получи дискусия, да се споделят мнения, спорове дори да има, но виждам , че ти вече за втори път  казваш "Както казах не пишете глупости когато сте некомпетентни  " и явно желанието ти е тук да пишат само хора, които са на нивото на твоята компетентност
нали темата е ЗА и ПРОТИВ- трябвало е да я кръстиш "ПРОТИВ ТЕЗИ, КОИТО СА ЗА"

аз не се опитвам да убедя никого, че ушите и опашката трябва задължително да се режат - казвам го за трети път, че според мен дали да реже или не е въпрос на избор на собственика на кучето
ако не знаеш защо хората режат уши и опашки при определени породи - вземи прочети малко история и предназначение на тези породи - тъкмо ще разбереш с какви противници е трябвало да влизат в двубой, догото, корсото, боксера, САО, немския дог , ловните териери....и АПБТ щом държиш
[span style='color:red']а за да пазим и развиваме породите, това според мен означава, че тези породи все още трябва да могат да вършат тази работа - дори по-ефективно отколкото преди 50 години да речем
[/span]Daroteka,
не знаех,че закона визира само кучетата компаньони, съжалявам за объркването
Поздрави

Пак ще кажа пишеш глупости. С какви противници влиза в двубой догото, корсото, боксера , дога,и кво беше още b) . А най-после си споменал и АПБТ, е тука вече си оцелил мишената , но не и десяката, защото точно на "работната" линия АПБТ не се режат ушите по ред причини, които не бих обяснявал тук, а само на "екстериорния" вариант са се рязали. По принцип никого досега не съм обиждал, но ти твърдиш такива абсурди, че oleeee .....

Единственото , с кето съм съгласен е оцветеното в червено angelpik

П.П. Нека и феновете на споменатите тук породи да напишат свето мнение oo

#43 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 October 2006 - 05:48 PM

daroteka, законът визира ВСИЧКИ кучета, не определени породи. Не знам, а и не искам да знам на кого му е хрумнала идеята, че това не касае САО примерно... касае ги. Няма "работни" и "компаньони" в този закон.
И помолвам - по-кротко и по-любезно карайте всички, в изказванията ви има и интересни моменти, не ми се ще заради глупави напъни да затривам полезни постинги.
С нетърпение очаквам да видя къде точно законът визира само кучета-компаньони и къде съществува формулировка "работните породи могат да им се режат уши, опашки, крака и прочие".
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#44 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 October 2006 - 10:04 PM

Цитат

Цитат

Лелеее - направо не е истина...Бе какви компаньони, какви захапвания... 
Рязането на части от тялото на кучетата ,без да има медицинска причина за това, е ЗАБРАНЕНО! Беше так и в стария ЗВМД от 1998 год - така е и подновената му версия , в сила от м-май 2006.
Тази дискусия е ненужна.Край .Навсъкъде е така

Агалина Леле ти неграмотно ли си да четеш --в тоя прословут закон е написано куче което е "компаыон", прието е да се купират ушите и опашките на работните кучета, /не описани в закона/има стандарти приети от ФСИ, действащи до настоящия момент и ако имаш нещо за виене, вий в Брюксел не тука , а защо ли кучето на Аватара ти е без ушета

На това вече отговорих по-горе (за аватара ми ).
Нормалното е- когато пишеш и да четеш.

Колко пъти в тези форуми беше пускана връзка към действащият ЗВМД.Ма що не си направихте поне труда да го видите това, което е забранено.....
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#45 Потребителят е офлайн   POWERPUFF Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 02:10 PM

Цитат

С какви противници влиза в двубой догото, корсото, боксера , дога,и кво беше още b) .

лисици, вълци, глигани, мечки, ягуари...и кво беше още b)
Питаш вече за трети път,
става ми ясно колко си запознат с цитираните от теб породи
отговарям ти защото имам въпрос и се надявам да получа отговор от теб

точно на "работната" линия АПБТ не се режат ушите[span style='color:red'] по ред причини, които не бих обяснявал тук, а само на "екстериорния" вариант са се рязали.[/span]

би ли обяснил?
(щом те кефи да е шарено)

#46 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 02:38 PM

Цитат

Цитат

С какви противници влиза в двубой догото, корсото, боксера , дога,и кво беше още b) .

лисици, вълци, глигани, мечки, ягуари...и кво беше още b)
Питаш вече за трети път,
става ми ясно колко си запознат с цитираните от теб породи
отговарям ти защото имам въпрос и се надявам да получа отговор от теб

точно на "работната" линия АПБТ не се режат ушите[span style='color:red'] по ред причини, които не бих обяснявал тук, а само на "екстериорния" вариант са се рязали.[/span]

би ли обяснил?
(щом те кефи да е шарено)

Хаха и значи глиганите, мечките, ягуарите ги хапят за ушите и за това ги режат b) , ей за това не бях се сещал..... Не се излагай публично, когато човек не знае , не трябва да упорства като магаре на мост.

Бих ти обяснил с удоволствие, но ще навляза в една тема , която тук е забранена, така че виж си Л.С.

Всъщност не бих си правил труда за човек , който не вдява.

#47 Потребителят е офлайн   POWERPUFF Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 03:31 PM

не, батка, не ги хапят по ушите - всички диви зверове старателно избягват да хапят там.
а аз още си чакам лс-то...
ама публикувай реда причини тук - все пак щом съм тук, искам да науча нещо ново

#48 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 October 2006 - 03:35 PM

Агресивен и нетърпящ възражение тон не върши работа в подобна дискусия. redy, въпреки, че споделям мнението ти, не бих ти се вързала на диалог.
Със същите противници се занимават ягдтериери, дакели, фоксхаунди, риджбеци. Из шубраците се провират лабрадори, голдъни, сетери.
Но на никого не му е хрумнало, че без уши ще им е по-добре.
Поддържам тезата, че купирането е въпрос на традиция, вече превърнала се в закостенялост. Сега можем да се грижим с лекота за ушите им и по-добре да го правим, вместо да им ги режем.

#49 Потребителят е офлайн   POWERPUFF Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 03:53 PM

mil,
не съм сигурен, но мисля, че на ягда се реже нещо
а лабрадора и сетера са за съвсем друг вид дивеч и те само го надушват и апортират
дори и гончетата, които се използват за глигани и други едри и опасни животни само задържат дивеча с облайване и не са в състояние да влязат в пряк двубой
колкото и невероятно да ви се струва едно разкъсване на ушите в гората, на десетки километри от всякаква цивилизация може да е фатално за кучето

#50 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 October 2006 - 06:42 PM

Никое ловно куче не бива да влиза в пряк двубой с едър хищник. Дори онези, които са склонни да го правят, отпадат от селекция.
За бойните породи - ясно. Вече боят е забранен.
За служебните: чисто екстериорно. Да придаде на кучето вид горд и нащрек. Били с добродушно излъчване иначе.
За пазачите на стада - е, да, вълкът ще му гризне баш ухото.
Отдавна изгубих интерес към тази тема. Мнението си съм изразила многократно, уважителни доводи за противното не получих. Не ми се спори, ама никак.

#51 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 October 2006 - 09:15 AM

Според мен, това че закона обобщава нещата не е най-доброто, което може да се направи. В крайна сметка към всяка отделна порода трябва да се подхожда съобразно предназначението й и тогава да се "решава" дали е необходимо запазването или купирането на уши, опашки, нокти, пръсти и други такива.
Не съм съгласна, че на един курцхаар или дратхаар трябва да се остави опашката некупирана. Ако това работещо куче се връща всеки път от лов с окървавена опашка, това ще доведе до некроза на този орган и не съм убедена, че това е полезно или много хуманно спрямо кучето. Същото важи и за допълнителните пръсти. Виждали ли сте как кърви такъв наранен пръст и колко пъти трябва да се разкървави, разкъса или нареже, преди да се вземе решение да се купира? Е, аз съм виждала и да ви кажа при тези породи съм за купирането на тези части. Това според мен е по-хуманно. Съгласна съм с някои от изказаните мнения, че ако го гледаш като компаньон и не го подлагаш на някакви работни изпитания не е необходимо да купираш части от тялото му. Но действително закона визира всички, което както казах е недомислие, според мен.
Един съвет към redy (съвсем добронамерен) преди да изказваш така разпалено мнението си е добре да прочетеш повече и за други породи не само за тази, която те интересува или отглеждаш. Как да ти кажа, някак е глупаво във форум да се обясняват основни положения. Разбира се, това си е само мое мнение и въобще не се изживявам като суперспециалист.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#52 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 11:38 AM

Цитат

не, батка, не ги хапят по ушите - всички диви зверове старателно избягват да хапят там.
а аз още си чакам лс-то...
ама публикувай реда причини тук - все пак щом съм тук, искам да науча нещо ново

Ами защо тогава ги режат ушите след като мечките не ги хапят там,не разбрах или ти нещо се обърка май b) !? Чакам смислен отговор.

#53 Потребителят е офлайн   POWERPUFF Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 12:31 PM

ха,
не приемай всичко толкова буквално b)
и аз чакам

#54 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 01:20 PM

Цитат

ха,
не приемай всичко толкова буквално b)
и аз чакам

Ами смятам , че говорим на български език, за това приемам всичко буквално. Първо каза, че им режели ушите за да не ги хапят противниците им, след това се опроверга сам казвайки, че мечките не ги хапели по ушите b) ......
Нямам какво да добавя по-вече по темата.

#55 Потребителят е офлайн   POWERPUFF Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 01:56 PM

Цитат

Нямам какво да добавя по-вече по темата.

и правилно super best bravoS

#56 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 03:44 PM

Цитат

мил за чобанските ....абе не мислиш ли че може да му се подобри слуха ?
кучетата които познавам не са одрязани като на тези в кк форума а и двете, и после за вълците не знам, ама между тях си се хапят и по ушите ,даже имам едно с отхапано ухо

при птичарите работещи със стоика опашката няма ли да плаши пъдпъдъка
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#57 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 10:10 PM

мали тука за птичарите писах една глупост .........дано не сте се усетили
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#58 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2006 - 08:49 PM

Аз съм от хората които са за купирането според стандартите на породата.Не ми е все едно как ще изглежда кучето ми.Не ми харесваха големите дълги уши на догото ,които той си премяташе и бяха вечно студени.Като малък беше сладък ,но сега добре натренирано дого с клепнали уши??Губи се красотата.Не мога да си представя Доберман,Дог,Родвайлер,Стаф и пр. да не са купирани и да изглеждат добре.Естетиката на кучето се губи.Така си мисля аз и се радвам ,че моето е ...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#59 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2006 - 04:07 PM

Е, най-после някой да си признае какви са истинските мотиви, а не да вади от девет кладенеца вода, че било за добруването на кучето ...

#60 Потребителят е офлайн   gulev_1991 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2007 - 11:43 PM

Цитат

Цитат

мил за чобанските ....абе не мислиш ли че може да му се подобри слуха ?
кучетата които познавам не са одрязани като на тези в кк форума а и двете, и после за вълците не знам, ама между тях си се хапят и по ушите ,даже имам едно с отхапано ухо

при птичарите работещи със стоика опашката няма ли да плаши пъдпъдъка

Ами аз имам английски сетер и където и да търся за стандарт за породата-НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ И НЕ СЕ КАЗВА,ЧЕ ОПАШКАТА ПРЕЧИ НА РАБОТНИТЕ КАЧЕСТВА НА АНГЛИЙСКИТЕ СЕТЕРИ-напротив!според мен помага,защото когато кучето ти се навре в гъстълаците или в огромни треви-като е купирана опашката-как ше видиш дали е надушило нещо???? a) А доколкото за купирането-аз съм против....просто някои породи имат страхотен външен вид след като се купират!
п.с.-е това си е само мое мнение и не искам никои да го взима под внимание!

• (29 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни