Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#441 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 19 October 2009 - 01:41 PM

Не, не знам за тези котки от този остров Ман,animal. Разтревожих се ,като ви чета ,какво ще стане с ротовете, на които клубовете отдавна не кълцат опашки??.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#442 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 October 2009 - 01:49 PM

Цитат(agalina @ Oct 19 2009, 12:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ще можеш ли също така да цитираш сериозен източник ,в който се доказва аргументирано ,че скълцаните уши спомагат развитието на слуха?
Как безопашатите развиват задни крайници като балансиращи ( веднага се уплаших за ротовете оставащи без средството )?
И особено КАК се отразява това на поведението?
Също и КАК купирането закрепва имунната система?
И как развива търпимостта към болка, дето каза ти?

п.п.пиша горното без грам ирония и задни мисли.

Хилядолетната практика не е ли достатъчно сериозен източник, според теб? wb_052.gif
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#443 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 19 October 2009 - 01:50 PM

Цитат(greeneyed @ Oct 19 2009, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Нека да разглеждаме тази "функционалност" паралелно с това защо не се практикува при други породи , кото имат подобни работни функции

greeneyed, овчарско с овчарско не си приличат, различни са, различен произход, породоформиране, специфични особености на живот и оцеляване.

Разбери го - има много сходни породи, извършващи една дейност - всяка с свойте особености. Именно за това казваме, че една порода е национална ценност, че е уникална - тя въплатява в себе си не само функционалност, но и създалия я е ареал с неговите особености, дори и климато - георгафски, дори бит и история на народа, който я е създал, тя е неделима част от този бит и история и поради тази причина е ценна и уникална, а не защото е сходна или еднаква по функции с друга подобна, извършваща същата дейност.

И трябва да се пази такава, уникална.

Дано разбра.

#444 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 01:52 PM

Цитат(agalina @ Oct 19 2009, 11:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Не, не знам за тези котки от този остров Ман,animal. Разтревожих се ,като ви чета ,какво ще стане с ротовете, на които клубовете отдавна не кълцат опашки??.

Ами имат значително по-силни и по-големи задни крака.Защото нямат опашки, а на котките доста им се налага да скачат.С кучето е същото - липсата на противотежест се балансира със по-развита мускулатура, с по-едри и здрави кости.

Сега щото и за сюнета стана дума - чисто медицински погледнато е една много смислена и практична интервенция.Хигиенична и предпазна.
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#445 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 01:53 PM

Не е , Мад (примери бол за хилядолетни смахнати практики).
Зададох ти конкретни въпроси.
User's Signature

#446 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 01:57 PM

Аз намирам разлика .Но друга.С други причини и следствия - не купирането.
Еволюирането не се получава за 15 години.

П.П.Много обичах двете кучета които посочи.Чак ме заболя.ПФУ..
User's Signature

#447 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 02:03 PM

navar, ясно ми е, че ти е трудно разбереш разликата между това, което определя клуба като допустимо и това,което определя породата за допустимо. Визирам това изказване:
Цитат
ама дрън,дрън без дори да пробваме да се запознаем с материала..за справка-за да бъде допуснат един рот за разплод, е необходимо да има минимум две оценки от национални изложби от различни съдии-мисля че беше минимум много добър за мъжки,и добър за женски-говоря по памет..куче с купирана опашка не може да получи такава оценка-следователно не може да бъде използвано за разплод,без значение от генетиката му..

Отговорила съм ти по-напред в страниците и няма смисъл да се повтарям, дали искаш да го проумееш - все тая. Проблемът не е мой.

Понеже всички се хванахте за "сюнетчийския" момент - да, слънца мили, той има много добро медицинско и чисто физиологично обяснение, при това тази интервенция е позната и при други религиозни форми. И ще подчертая само, че никой не го обяснява с религиозните си традиции.
animal, значи си генетик без пет минути. Това те прави абсолютно равнопоставен в дискусията. Като си вземеш всички изпити пак се обади и ни питай кои сме дипломираните тук.
Всичко, което се обяснява дотук са само ПОСЛЕДИЦИ, а не ПРИЧИНИ. Културните традиции са последица, боевете (организирани от човек) като такива също са последица. Досега видях само една цитирана причина за купиране на ушите на САО.
Моля никой да не употребява думичките "естествен подбор" или "естествено" при породите на кучетата. Там няма нищо естествено, така, че всичко, което се е правило е правено по желание на човека. Остава да уточним кои са съответните причини за възникването на това желание.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#448 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 02:05 PM

Цитат(agalina @ Oct 19 2009, 12:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз намирам разлика .Но друга.С други причини и следствия - не купирането.
Еволюирането не се получава за 15 години.

П.П.Много обичах двете кучета които посочи.Чак ме заболя.

Еволюирането е процес а не събитие.Пък за 15 години може да не се е "получило", но е започнало.Това е сигурно!
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#449 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 02:11 PM

Цитат(DessyD @ Oct 19 2009, 01:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
аnimal, значи си генетик без пет минути. Това те прави абсолютно равнопоставен в дискусията. Като си вземеш всички изпити пак се обади и ни питай кои сме дипломираните тук.

ОФТОПИК :
Ами не е баш така...просто съм 5 минути пред вас smile.gif И то постоянно.И да можеш да спиш спокойно - дипломирал съм се като магистър преди 11 години за първи път,а 4 по-късно и за втори.В дискусията ако ще и да не съм се дипломирал N пъти -нищо не значи, познанията са "едно друго нещо" и то си личи не по дипломите ab_041.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#450 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 02:13 PM

От пусто - в празно.
Хубав и успешен ден.
User's Signature

#451 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 October 2009 - 02:19 PM

Цитат(agalina @ Oct 19 2009, 03:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
От пусто - в празно.
Хубав и успешен ден.

За някои е от пусто в празно. Други ще го прочетат, осмислят и разберат.

rc_036.gif

#452 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 02:21 PM

Цитат(animal @ Oct 19 2009, 03:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
В дискусията ако ще и да не съм се дипломирал N пъти -нищо не значи, познанията са "едно друго нещо" и то си личи не по дипломите ab_041.gif

Много правилно. Значи има още много какво да научиш, най-вече в областта на комуникацията и воденето на спор. Успех ! ab_041.gif

Аз все още се надявам да ми се предложи по-смислено и обосновано обяснение за причините за купирането при различните породи. Дори и да са плод на някакви естетически възгледи на създателите им.

User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#453 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 02:26 PM

Цитат(DessyD @ Oct 19 2009, 12:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(animal @ Oct 19 2009, 03:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
В дискусията ако ще и да не съм се дипломирал N пъти -нищо не значи, познанията са "едно друго нещо" и то си личи не по дипломите ab_041.gif

Много правилно. Значи има още много какво да научиш, най-вече в областта на комуникацията и воденето на спор. Успех ! ab_041.gif

Аз все още се надявам да ми се предложи по-смислено и обосновано обяснение за причините за купирането при различните породи. Дори и да са плод на някакви естетически възгледи на създателите им.

Не, няма - аз се аргументирам с факти, вие обаче нямате познанията да ги осмислите.Щом ви се спори за глупости- спорете си smile.gif
Доказателството за горните ми думи съм го болднал в твоя пост ab_041.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#454 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 October 2009 - 02:37 PM

Цитат(DessyD @ Oct 19 2009, 03:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Естетиката е в функционалността.

rc_036.gif

#455 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 02:48 PM

Жалко - темата се превърна в размяна на лафове.

#456 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 October 2009 - 04:05 PM

Цитат(animal @ Oct 19 2009, 03:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не, няма - аз се аргументирам с факти, вие обаче нямате познанията да ги осмислите.Щом ви се спори за глупости- спорете си smile.gif

Не подценявай познанията на опонентите си, не е от полза за дискусията. Говориш смислени неща, но всичко проваляш с арогантност.
navar, за кастрация на здраво животно има една единствена причина - да му се попречи да се размножи, когато това не може да се контролира. Надявам се подобна нужда с напредването на цивилизацията да отпадне.

#457 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2009 - 04:11 PM

Цитат(mil_ @ Oct 19 2009, 02:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(animal @ Oct 19 2009, 03:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Не подценявай познанията на опонентите си, не е от полза за дискусията. Говориш смислени неща, но всичко проваляш с арогантност.
navar, за кастрация на здраво животно има една единствена причина - да му се попречи да се размножи, когато това не може да се контролира. Надявам се подобна нужда с напредването на цивилизацията да отпадне.

Не подценявам познанията, а оценявам писанията - разлика има, нали?
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#458 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 October 2009 - 04:52 PM

Подценяваш.
Един въпрос. До какви нежелани, нецеленасочени генотипни изменения е довела забраната за купиране при английските породи? Избери си която искаш.

#459 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 06:47 PM

Цитат(navar @ Oct 19 2009, 04:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 19 2009, 12:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
navar, ясно ми е, че ти е трудно разбереш разликата между това, което определя клуба като допустимо и това,което определя породата за допустимо. Визирам това изказване:

аз разбирам само едно-нямяа начин рот с купирана опашка да бъде ползван за разплод,въпреки че това по никакъв начин не му пречи....нали стандарта на породата е създаден от клуб в случая с рот-а АДРК..,нали клубовете пазат породата чиста??нали уж те се грижат за това тя да се "опази" кой определя кое е допустимо в породата и кое не ,ако не клубът?? кой определя критериите по които да се съди едно куче на изложба??
сега още малко и ще разграничим породата,и клубът-току виж се окаже че клубът по порода не работи за породата..
както и да е факта е факт,както и фактите показващи защо се купира при работните породи....май темата се изчерпа

navar, изпадам в ситуация, в която да ти обяснявам, че във всяка федерация и във всеки клуб, могат да се приемат всякакви допълнителни ограничения, продиктувани от числеността на популацията или от нейното качество. Част от родословната популация в Сърбия, Америка и Русия, например, да не би да не е стандартна, защото там е разрешено купирането?!? Доколко дадени ограничения помагат на определена популация, определя клуба. Също така, същия този клуб може да вземе решение, даден родословен екземпляр, макар и с купирани части да бъде включен в развъдната работа на даден развъдник при определена обосновка. Това е работа на клуба и неговите членове. Това по никакъв начин не определя дали даден екземпляр е стандартен или не. Това е разликата между клубната работа и експертната, свързана със стандарта на породата. Често дадени ограничения се приемат само и само да бъде ограничено продължаването на дадена линия (особено на нашата географска ширина). Ще ти дам пример с нашата порода - в Германия се развъждат само риджбеци с коректни риджове. В Холандия, при експертна оценка, до разплод може да се допуснат кучета с некоректни риджове, та дори и такива без ридж (за последното много се изненадах и все още чакам да ми изпратят правилника им на английски, защото холандския не ми е много добър smile.gif ). Това е разликата в работата на клубовете и на развъдниците. Клубовете се грижат за правилата, а развъдниците развиват породата, ако клубът поставя повече ограничения, развъдниците разполагат с по-малко възможности. Това е връзката между клубовете и развъдниците.
User's Signature

#460 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 October 2009 - 07:26 PM

Цитат(navar @ Oct 19 2009, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ами тук се посочиха доста ОСНОВАТЕЛНИ причини да се купира,ама това че някого не го устройва е отделен въпрос....
да ги изброявам пак,значи да се повтаряме-по добре си прочетете темата отначало..
и аз се чудя за основателна причина да се кастрира здраво животно..но не намирам такава..

Ама защо някого да не го устройва ? Сякаш има някакво облагоделстване..Ето аз например просто исках да прочета достоверни доказателства , изследвания и източници за това.Предполагах, че ги има , защото го твърдите убедено.
Темата я прочетох.цялата.Не видях нищо такова.Не ми отговориха и на :

-" Това, което казвате "генетично предаденият му през поколенията начин на бой,маниер и тактика.Защото оставяйки го с уши и опашка,това по себе си го кара да промени начина си на водене на бой" ме заинтригува .Аз си мислех, че способността за водене на бой и отбрана зависят от психически и физически качества плюс опитност (включваща маниер, тактика), като генетично се предават първите две ."

-"Бихте ли обяснил ,моля ,за генетично предадения през поколенията маниер и тактика?
Има ли изследвания доказващи , че кучета с некупирани уши имат различен маниер (начин) и тактика на водене на бой и отбрана ,за разлика от предците си с купирани?
За предаването на стила на бой (с извинение) на поколението - не е достатъчно като доказателство, че в някакав сайт написали - предаваше го.Искаше ми се да прочета аргументирано изследване за онаследяване на опитността = стил . Както и има ли изследвания доказващи , че кучета с некупирани уши имат различен маниер (начин),стил и тактика на водене на бой и отбрана ,за разлика от предците си с купирани?Но с хищници, в реални условия , не в ринга със събратя"

-"Да кажем, Крис ,че почти разбрах за сработването.
Ще можеш ли също така да цитираш сериозен източник ,в който се доказва аргументирано ,че скълцаните уши спомагат развитието на слуха?
И особено КАК се отразява това на поведението?
Също и КАК купирането закрепва имунната система?
И как развива търпимостта към болка, дето каза ти?"

п.п.За кастрирането е писано подробно във Вет форума.търси го при Важни теми.
User's Signature

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема