Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#521 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 October 2009 - 10:59 PM

радвам се ,че по някакъв начин съм успял да ви помогна с нещо,в опознаването на света и собственото Аз
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#522 Потребителят е офлайн   bagatur Икона

• евелско мъско
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 11:03 PM

Цитат(Konak @ Oct 20 2009, 11:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
........

Еееее съвсем, напреднахме,
konak, много уважавам мненията ти, но туй с Мушка...
нали не мислиш, че ако няма фотошоп, и ако случайно тоз сибирски мечок има зъби на горната челюст,
при тази вилица ще има синуси и въобще череп на Източносибирска лайка. ab_041.gif

За мен- темата се изчерпи.
re_037.gif
User's Signature

Качена снимка

#523 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 October 2009 - 11:05 PM

Цитат(spasov @ Oct 20 2009, 11:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
радвам се ,че по някакъв начин съм успял да ви помогна с нещо,в опознаването на света и собственото Аз

О, да, разбира се, защо ли не се учудвам от иронията ви, сигурно ви е много трудно просто да приемете, че не сте наясно с всичко. Успех в начинанията ви и лека нощ !
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#524 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 11:07 PM

Цитат(bagatur @ Oct 20 2009, 10:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
нали не мислиш, че ако няма фотошоп, и ако случайно тоз сибирски мечок има зъби на горната челюст,
при тази вилица ще има синуси и въобще череп на Източносибирска лайка. ab_041.gif

re_037.gif

Въпросната снимка можеш да я намериш в много руски форуми и списания. А и не само руски. Както казах това е от изпитание и е снимана с телефон доколкото знам. Но ъгъла на снимката е важен тук, защото създава грешна представа за захват, а действително такъв няма rc_036.gif
п.п. Имам безгранично доверие на моят фински приятел (на който всъщност първото гражданство е българин) и съм убеден, че не би позволил да си урони престижа заради една снимка, която публикувахме заедно преди 2 години в българско списание и ловен форум.

#525 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 11:09 PM

Цитат(DessyD @ Oct 21 2009, 12:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(spasov @ Oct 20 2009, 11:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>

О, да, разбира се, защо ли не се учудвам от иронията ви, сигурно ви е много трудно просто да приемете, че не сте наясно с всичко. Успех в начинанията ви и лека нощ !

е както винаги не се разбрахме smile.gif не съм казал нищо с ирония.Успех и на Вас!
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#526 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 October 2009 - 11:09 PM

Цитат(navar @ Oct 21 2009, 12:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 20 2009, 08:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Посочи ми, моля те, къде точно ти давах съвети или акъл как и какво да правиш, да отглеждаш, да работиш ... или пък на някой друг! Това, че на няколко пъти ти обясних разлики в понятия и начин на работа, не означава, че ти давам съвет или се опитвам да те уча. За сравнение - през цялото време точно ти се опитваш да ми вмениш такива усилия и думи - айде, не, моля те. Постарай се повече! Пак ти повтарям - не ме познаваш, не знаеш какво знам, не знаеш какво правя и не можеш да се самонавиваш "за моя сметка". Не се комплексирай чак до там. Имам си една колежка, с която много си приличате при воденето на разговор. Та, ако на нея й кажеш, че еди-коя си запалка е синя, тя ще отговори "Не, тя е синя със сребърен кант (например) и ти не ме прави на идиот, като се опитваш да ми кажеш, че не познавам цветовете." А сега ми кажи, как се говори с такъв човек.

да се комплексирам??/ за какво??да помисля...за това че пиша за неща които са ми ясни?? че се занимавам с кучетата за които пиша от 20-тина години? за това че съм готин?? за това че работата ми върви?? за какво ??за това че не ходя по изложби??не бъди сигурна в това,имаше време когато ходех на всяка една и с успех..за справка на последната изложба в Пловдив мое куче взе САС и ВОВ..на 31.10 участвам с три кучета...та не мисли че топлата вода не е открита..в този форум ми е писнало даме учат как да се грижа за кучетата си,защото така трябва....
моля те..
п.п. колежката ти е права..ако един човек като теб застане пред една сграда която е синя отпред ,и те питат каква е на цвят-ще кажеш синя..аз ще кажа че е синя отпред...защото не знам каква всъщност е на цвят

Сладурче !!! Направо ти се радвам! Лека нощ и на теб и успех, където и каквото да правиш!

User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#527 Потребителят е офлайн   bagatur Икона

• евелско мъско
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 11:35 PM

Цитат(Konak @ Oct 21 2009, 12:07 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(bagatur @ Oct 20 2009, 10:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>

re_037.gif

Въпросната снимка можеш да я намериш в много руски форуми и списания. А и не само руски. Както казах това е от изпитание и е снимана с телефон доколкото знам. Но ъгъла на снимката е важен тук, защото създава грешна представа за захват, а действително такъв няма rc_036.gif
п.п. Имам безгранично доверие на моят фински приятел (на който всъщност първото гражданство е българин) и съм убеден, че не би позволил да си урони престижа заради една снимка, която публикувахме заедно преди 2 години в българско списание и ловен форум.

Предположих, че има фото -уйдорма,
което ме радва, не съм се съмнявал. tb_195.gif
Лека нощ, още веднъж

User's Signature

Качена снимка

#528 Потребителят е офлайн   michael Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 October 2009 - 12:21 AM

Мили приятели, харесах си по снимки в нета една порода - тибетския спаниел.
Те са едни такива мили, дружелюбни мънички кученца.

Прикачена снимкаПрикачена снимка

Щом е тибетско, значи е някакво древно куче, с вродена издръжливост, силен характер, там по чукарите се е научило на какво ли не. Ама нещо не ме кефи много, че е някакво такова добричко и по цял ден спи на дивана....
Та понеже съм си българче и не ме кефят правилата на некви си там кинолози, некви си там традиции, и въобще това, че някой го е измислил преди мен... та реших, че мога да го модифицирам малко тва кученце.

В тази връзка имам следното питане: Ако му отрежа едното ухо и опашката, след няколко поколения ще стане ли зло, кораво куче пазач, да го пускам на бой, или пък да пази на комшията стадото. Ама едното ухо ще си му го оставя, да има за какво да го хващам, като се крие под дивана. Само ме притеснява, като едното ухо му е рязано, пък другото не е, дали няма нещо да му се изкриви физиономията след поколения и от едната страна да пусне я бърни, я бивни...
Дайте съвет.

P.S. Извинете ироничния ми пост, но ...

#529 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 October 2009 - 08:53 AM

А на тибетския мастиф купират ли се ушите или не? Защото по снимките ми се струва, че не са купирани?

п.п. - michael, не си прави труда, ти не отглеждаш говеда, овце и не си наясно с тежкия труд на селскостопанския труженик, така, че няма смисъл да искаш обяснения. smile.gif
User's Signature

#530 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 09:24 AM

Темата е взела да се изражда.
Да обясня за себе си какво се случи.
Всяко познание има фаза на анализ и синтез.
Застъпниците на купирането изключително се подразниха от фазата на анализ, в която поискахме цялото да бъде разделено на части и всяка от тях да се разгледа поотделно. Това ги накара да вкарат в аргументацията си куп обвинения. Защо така? Може би осъзнаха, че никой аргумент не е достатъчен сам по себе си. Някои са добри, други са пълни глупости, трети бяха представени от самите си защитници наивистично, по четвърти дори между самите тях имаше противоречия.

За ваше удоволствие ще ви представя своята фаза на синтез.
Към момента купирането на САО е неизбежно. То, макар и съвсем небезобидно, представлява един чуден пакет "5 в 1", който им дава възможност чрез едно действие да се справят накуп с няколко задачи, всяка от които сама по себе си е предизвикателство и би изисквала много усилия. От тази гледна точка засега няма достатъчно ефективна алтернатива, следователно е оправдано и хуманно.
Това не изключва бъдещо развитие на нещата, но не бива да е силово.
Относно родната порода - там купирането не е залегнало в стандартите, което "ме устройва".

В заключение ще ви разкажа нещо на пръв поглед отвлечено.
Наскоро четох едни съвсем пресни изследвания за връзката човек-куче, след това попаднах на предаване за същите. Заби ми се една фраза в мозъка. "Ние, хората, сме крайно самодоволни същества и нямаме навика да се поглеждаме отстрани. Кучетата ни наблюдават мълчаливо от хилядолетия и ни познават много по-добре, отколкото ние тях."

#531 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 October 2009 - 10:13 AM

Аз открих интересни литературни текстове, които са по-интересни от културологична гледна точка, отколкото като данни за някаква порода кучета и се убедих за пореден път, че очакванията за получаване на познание върху този тип кучета от хора, които се занимават дълги години с тях са твърде големи. Предполагах, че след като е имало семинар по проблемите на развитието и развъждането на САО ще има повече цитирани материали и наблюдения, а не отговори от рода "който иска да научи ще го намери". Предполагах, че ще се цитират проучвания или най-малкото публикувани наблюдения на изявени развъдчици в породата. В някакъв момент се цитира един аргумент, касаещ климатико-географските условия и който, според мен, беше стойностен в дискусията, но после се загуби някъде по пътя. Имаше и още един не особено ясен момент, свързан с функцията на опашката, но все пак можеше да се разгледа по задълбочено с препратки от изследвания и наблюдения, каквито съм сигурна, че има .... и това е. Другото беше някакви препирни около фразата "тия работи са ми ясни, щото гледам животни 20 г., пък вие сте някакви тъпи природозащитници и някакви там никакви" или нещо от този сорт, абе .... вие що мразите негрите? md_064.gif

"Язък за барутя!" се казва по моя край. smile.gif
User's Signature

#532 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 10:20 AM

Деси, аз не мога да ги виня за липсата на достатъчно цитати от проучвания. Както и при нас няма достатъчно проучвания какво ще стане, ако се вкарат в развъждане кучета без ридж, то беше като нарушение на Божа заповед. Това, което спомена за Холандия, е супер интересно, предполагам е отскоро и е катализирано от американското генетично изследване, ще даде материал. Нашата порода, обаче, е създадена от холандците, а те са много разкрепостени, но ще си го обсъждаме в нашата тема.

#533 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 21 October 2009 - 10:30 AM

Всяка една порода е сама по себе си уникална - произход, породоформиране, използване, специфика на работа, географски климат, дори и етнически особености на хората, използващи я по предназначение. В това е ценното и богатството на кинологията, целия този пъстър, уникален сам по себе си свят на кучето и неговото приложение.

Толкова ли е трудно да се разбере това ? Че една порода носи в себе си не само кучешкото, а и човешкото, носи опита на стотици поколения хора, грижили се за кучето като такова, формирали го целенасочено чрез подбор по определени качества и екстериор, необходим за изпълнение на поставените му задачи ?

Трябва повече да уважаваме труда на хората, формирали породите. Да го изучаваме, да го ценим, за да може да оценим и това, което са ни оставили. Техния опит е безценен, хилядолетен труд и селекция - това е тяхната любов към кучето, към техния най верен помощник - нека да не я отричаме с лека ръка, а да се учим да я уважаваме, разбираме.

Ако намерим днес една статуя на хиляди години, ще я променим ли, за да задоволи днешните естетически изисквания ? Или гордо ще я показваме и изучаваме, ще търсим посланието, скрито в нея ?

Не зная по голям съдник от времето. Имаме пред себе си нещо уникално, породи, просъществували хилядолетия. И трябва да се учим да ги пазим такива, каквито са, с всички техни особености и специфичност, защото ние нямаме времето, за да ескпериметираме, при тях експеримента отдавна е приключил и те са преминали през времето, за да достигнат до нас такива, каквито са и каквито трябва да бъдат.

#534 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 October 2009 - 10:46 AM

Цитат
Всяка една порода е сама по себе си уникална - произход, породоформиране, използване, специфика на работа, географски климат, дори и етнически особености на хората, използващи я по предназначение. В това е ценното и богатството на кинологията, целия този пъстър, уникален сам по себе си свят на кучето и неговото приложение

На кое място това беше отречено?
Цитат
Толкова ли е трудно да се разбере това ? Че една порода носи в себе си не само кучешкото, а и човешкото, носи опита на стотици поколения хора, грижили се за кучето като такова, формирали го целенасочено чрез подбор по определени качества и екстериор, необходим за изпълнение на поставените му задачи ?

Ми не е трудно и против това не видях някой да се е изказал. Не знам откъде изникват точно тези въпроси у теб или откъде си придобил точно такова впечатление. Въпросът беше да се посочат конкретни факти, а не летописи. Предполага се, че хората, които се занимават с развъждането на тези породи разполагат с повече подробности и материали.

Цитат
Трябва повече да уважаваме труда на хората, формирали породите. Да го изучаваме, да го ценим, за да може да оценим и това, което са ни оставили. Техния опит е безценен, хилядолетен труд и селекция - това е тяхната любов към кучето, към техния най верен помощник - нека да не я отричаме с лека ръка, а да се учим да я уважаваме, разбираме.

В кой момент не беше уважен труда на тези хора или пък той беше отречен?!? Просто този труд не беше посочен като факт и то от хора, претендиращи, че са много наясно с нещата и с породата. Нали те са се учили от някого, нали нещо са чели, нали са се занимавали? Не са отглеждали кучетата си само по предания?

Цитат
Ако намерим днес една статуя на хиляди години, ще я променим ли, за да задоволи днешните естетически изисквания ? Или гордо ще я показваме и изучаваме, ще търсим посланието, скрито в нея ?

И правилно. Точно за да я изучаваме ще търсим причини, сравнения, стил, сходства, а това са все проучвания върху материала, които се правят по определени методи.

И аз се чудя защо проблемът не се разглеждаше точно от тази страна, а веднага се постави границата "вие"/"ние".
User's Signature

#535 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 October 2009 - 10:58 AM

Мил, Деси, с цялото ми уважение към вас като събеседници си позволявам и аз да синтезирам до тук написаното.. Надявам се все повече да се задълбочим и да разгърнем темата /мисля, че дискусията е едва в зародиша си/.

Връщам се върху написаното ->
Цитат(dog.bg @ Oct 12 2009, 09:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г. В сила от 31.01.2008 г.

(2) За жестокост се смятат:
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;
(3) Действията по ал. 2, т. 16, 19 и 20 се допускат, когато:
1. извършването им е необходимо по ветеринарномедицинско предписание или процедурата се налага, за да се запазят животът, здравето и доброто състояние на животното;
5. процедурата е необходима за:
а) предотвратяване на значително нараняване на животните;
б) защитата на други животни.

Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:
4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;

Постарах се да обясня повърхностно тези точки, при които акта СЕ допуска, счита се ЗА законосъобразен и НЕ подлежи на глоби, НЕ представлява жестокост от гледна точка на обществото. Прилагайки го като метод за:
1. Подбор и оценка на нервната система, поведение, физическо възстановяване, адаптация и приспособяване между 3ия и 6ия ден след раждането на кучето. /за пример разгледахме азиатската овчарка/
2. Обучение между 2ия и 6ия месец след раждането на кучето. /за пример разгледахме каракачанското куче/

В защита на тези точки писах, че се извършва с цел улесняване работата на човека и кучето, спрямо необходимосттта и заложените качества, които всеки за себе се стреми да развие и ползва в работата си. По-малък риск за здравето, по-нисък разход за стопанина; Безкомпромисен метод, прилагащ се веднъж с трайна следа в по-нататъшното поведение на кучето, което се отразява на обучението на останалите в глутницата и свежда до минимум ангажираността на човека към поведенческите недостатъци, които има възможност да коригира и изправи.

Мил, ти не се съгласи с изброеното и спомена алтернативни варианти.
Дай да чуем предложения, развий си тезата и нека ги подложим на анализ.
Поздрави.

User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#536 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 11:05 AM

Напротив Мад, в предпоследния си пост се съгласих с казаното от теб в неговата цялост.
Нямам амбициите да ви предлагам каквото и да било, освен отпадане на купирането от стандарта.

#537 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 11:39 AM

Един сръбски виц .
Както си пасал овчарят овцете, на пътя до пасището спира лъскав джип. Отнего слиза един нафукан, добре облече, С ЛЪСКАВИ ОБУВКИ господин.
-Ей,чиче,здрасти!
-Здравей,момче!
-Какво ще кажеш ако сега ти кажа точно колко овце имаш,ще ми дадеш ли една?
-Става,момче!
Извадил си лаптопа, лъскавият момък С ЛЪСКАВИТЕ ОБУВКИ, свързал се със сателита, щракнал снимка на стадото, преброил и казал :
- Чиче, точно сега ти имаш 567 овце, видяли че познах, а сега ми дай една!
-Момче, вземи ето тая.
Сложил си господина с ЛЪСКАВИТЕ ОБУВКИ овцата в багажника, но преди да тръгне, овчарят му казал :
-Ако ти кажа,от къде си, кой си, какъв си и защо си тук, ще ми върнеш овцата, нали ?
-Става, казал лъскавият !
-Ти си от тия новите, от града, дето ще ни учат как да си гледаме работата, нали ?
-Ей, позна, само остана да ми кажеш какъв съм ?
-ЕМИ ТИ СИ ПОРЕДНИЯТ ТЪПАНАР И СЕГА МИ ИЗКАРАЙ ШАР ПЛАНИНЕЦА ОТ БАГАЖНИКА СИ !

Малко е май извън темата, но като се замисля си е точно на място, демек в багажника !

#538 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 21 October 2009 - 11:43 AM

ac_007.gif ac_007.gif ae_085.gif
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#539 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 October 2009 - 11:53 AM

Цитат(mil_ @ Oct 21 2009, 10:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Напротив Мад, в предпоследния си пост се съгласих с казаното от теб в неговата цялост.
Нямам амбициите да ви предлагам каквото и да било, освен отпадане на купирането от стандарта.

Жалко. Тъкмо бях започнала да вярвам, че наистина се интересувате и си задавате въпроса "Защо?", който за разлика от повечето събеседници мисля, че човек не трябва да спира да си задава..

Деси, понеже си любознателна и интелигентна дама, пускам ти линк към статия, свързана с произхода на азиатската овчарка и нейната история, както и тази на хората отглеждали това куче и ползвали се от работните му качества.
http://www.pets.kiev...krealnosti.html
Поизнтересувай се и от труда на Юрий Горелов, мисля че ще ти бъде интересно.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#540 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 12:04 PM

Цитат(Mad Max @ Oct 21 2009, 12:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Жалко. Тъкмо бях започнала да вярвам, че наистина се интересувате и си задавате въпроса "Защо?"[/url]

А какво те кара да мислиш, че не е така? Факта, че не мога и не искам да смилам всичко тутакси? Или че не ми допада комуникация в стил "на час по лъжичка"?
Не съм давала заявка, че разполагам с решения. Отпадането на нещо от стандарта няма да го премахне ни най-малко, само ще даде свобода вие, компетентните, да добиете повече материал.

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни