Савет относно избора на куче за пазач
Публикувано: 15 April 2013 - 08:20 AM
В момента съм собственик на Мини Пинчер от 3 години, но поради зачестелите кражби съм решил да си взема куче за казач. Имота който трябва да охранява е около 1декар и в момента е с телена ограда, но за в бъдеще съм го замислил с 3 метра зид да обградя около 500кв. и това ще бъде района. За целта съм намислил да взема 2 кучета като за начало и в последствие още едно. Разбирасе пинчерчето ми не влиза в това чесло :) Та по въпроса, нямма опит с кучетата пазачи и от хорски мнение съм се спрял на следните породи които съм задал в анкетата. Според мен най-ефективни ще бъдат - БОК Доберман и Кангала. Насочиха ме развъдник за БОК в Стара Загора, но не им знам цената иначе от друго място ми казаха че не било задължително да бъдат чистокръвни. Естествено бих предпочел да взема кучетата по-тънко :) Предполагам кучетата НЕ трябва дасе държат вързани. Моля всеки който изкаже мнение да се обоснове и ако е възможно да ме насочите от каде да си взема кучетата .
Поздрави
Публикувано: 15 April 2013 - 10:08 AM
На твое място не бих сложила кучета да пазят двора,все едно ги обричаш на смърт.Моите просто си живееха там,не са били с цел охрана а и тогава нямаше такива набези и въпреки това...се намираха "доброжелатели",някои дори се дразнеха,че когато минават по улицата кучетата ги лаели и ето ти на глупака повод...!
Помисли си пак.
Поздрави
Публикувано: 15 April 2013 - 10:19 AM
Публикувано: 15 April 2013 - 10:21 AM
Мче то и на закрито същата работа. Следяха апартамента ни със седмици, имаше вътрешен човек който знаеше разположението на апартамента, някой от ремонтните бригади е бил, изчакаха да затворим песа на терасата и ни взеха лаптопа и мобилните докато спяхме вътре цялото семейство. Че и гости имахме и спях на дивана в хола защото превеждах до 3 сутринта, лаптопа беше до главата ми - него го взеха.
А моя змей хапе с цялата паст.
Е... Голямо "вътрешно пространство", няма що. Пети етаж предпоследен.
Който иска - ще влезе и никакво куче няма да го спре.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 15 April 2013 - 10:31 AM
Второ - кучетата, отдавна не стават за пазачи, предвид развитието на технологиите и лесният начин да ги неутрализираш.
Трето - дори да успеят да спрат евентуалните крадци, ти ще носиш наказателна отговорност, ако кучетата ти нанесат телесни повреди на хората, пък били те и престъпници.
Поздрави и успех!
Публикувано: 15 April 2013 - 10:32 AM
Публикувано: 15 April 2013 - 10:32 AM
Furia_S, в 15 April 2013 - 08:22 AM, написа:
Не съм съгласен с това .Въпреки че сигурна гаранция няма нито в СОТ, нито в кучета ,нито във въоражена охрана или дебели врати. аз мога да кажа със сигурност че кучето е много по-трудно преодолимо препятствие пред крадците от СОТ и модерните ключалки
В анкетата съм ти посочил Кангал не защото другите не биха свършили работа , а защото кангала все още не е толкова разпространен ,не е минал през месомелачката на изложбения ринг и не се превърнал като повечето породи в плюшена играчка в формата на куче.
Публикувано: 15 April 2013 - 10:51 AM
А топче кайма с отрова е много трудно ,да, на крадците им пука...
Това ,дето колежката разправя, че кучета и като са сами не докосват храна аз не го вярвам. Сурово месце ще сложим и ще гледаме скрити.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 15 April 2013 - 10:53 AM
Не говоря за ПОРОДАТА въобще, не я разглеждам като вариант, говорим за куче-пазач, обектно куче, нали? Тоест става дума за функция, а не за порода.
Е, я ми кажи колко хора обучават пазачите си правилно? Първо социализация, после ОКД със задължително облайване по команда и научаване да не прахосмучат от земята и от чужди ръце, а пък пооооосле след 1-годишна възраст и сериозно тестиране се подбират кучета които стават за пазачи. И породата тук често е без значение.
Как се гледа "пазач" в днешно време? ми ето:
http://forum.dog.bg/...B2%D0%B8%D0%BC/
Типичен пример за дебилното отношение към кучето което от клетка се мята на верига и обратно. Тия идиоти и "пост" са му направили - опъната жица 30 метра, където кутрето е ковнато на 3 метра верига.
Не съм лицемер и нямам нищо против пост-а или волиерно гледане на сериозни кучета, но не се прави така... Ма кой да те слуша...
agalina
Пцелютишън съгласна! Да научиш куче да не яде сурово месо метното през оградка - не всяко куче го може. Обектните ги тровят като стой та гледай.
Към автора на темата prodromov : вземи няколко кучета от приют, големи и космати, така ще изглеждат застрашаващо за цигани и кокошкари, нека лаят. По приютите има едри кучета които живеят заедно дълго време, можеш да вземеш дори две-три наведнъж.
Защото ако циганина ти влезе вътре и го ухапе обучено куче - той ще те съди за морални щети и телесни повреди.Че и родните СМИ ще истерясат пак относно "кучета-убийци".
Ако ти трябва само да лае по цигани и крадци-кокошкари иди в приют и вземи няколко възрастни космати едри кучета, които са живеели заедно известно време - супер команда по облайване ще имаш. Ако това ти е зора - те ти го решението. Затваряш ги на обекта, дето не влизат гости и малки деца и те ти я охраната.
Макар че не съм сигурна дали ще се справиш непосредствено със самата охрана де.

Публикувано: 15 April 2013 - 12:21 PM
според мен каквото и да вземеш ще ти свърши работа
Публикувано: 15 April 2013 - 01:16 PM
Публикувано: 15 April 2013 - 01:21 PM
prodromov, в 15 April 2013 - 11:16 AM, написа:
Как така ПОСЛЕ ще видите обучението как ще стане? Човек избира куче за пазач ПЪРВО с тази функция, а не ПОСЛЕ да го види как ще стане. Ми ако не става хич? Ко праим?
САО от по-горния ми линк е под прозореца ми, в момента се дере и пищи, понеже се е омотало на псевдо-поста около едно дърво и се е оплело във веригата. Егати пазача, а?

Публикувано: 15 April 2013 - 02:37 PM
Публикувано: 15 April 2013 - 03:10 PM
prodromov, в 15 April 2013 - 12:37 PM, написа:
Как така ще го обучаваш СЛЕД година и половина?????
Обучение и възпитание на кучето започва от момента в който то е стъпило в къщата ти. Но понякога самото куче не става за един вид определена дейност, за това ти казвам - не опираме до порода, а до персонални качества на животното. По аналогия с хората не всички италянци са оперни певци, не всички испанци са тореодори, не всички французи са готвачи и не всички гърци са философи.

Публикувано: 15 April 2013 - 06:03 PM
Публикувано: 15 April 2013 - 06:09 PM
prodromov, в 15 April 2013 - 04:03 PM, написа:
Не ми Офкай ако обичаш, защото от ей такива много офкащи като теб по улиците е пълно от бившите "пазачи".
Като искаш някой да ти лае по оградата вземи някой от приюта - там е бъкано от бивши дворни, гледани на верига. И то едри. Достатъчно яка визия имат да ти подплашат цигани.
Породата в случая няма да ти реши проблема.
Защото ти самия с твоя пинчер не знаеш какво искаш.

Публикувано: 15 April 2013 - 06:53 PM
Furia_S, в 15 April 2013 - 04:09 PM, написа:
Като искаш някой да ти лае по оградата вземи някой от приюта - там е бъкано от бивши дворни, гледани на верига. И то едри. Достатъчно яка визия имат да ти подплашат цигани. .
Ще плашат гаргите.
и щe са изложени на риск за живота им .ма безпoродни можело, а Фурия?

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 15 April 2013 - 07:06 PM
Мче ти какво предлгаш, а, Агалина? Някаква "Порода" да не би? Дори на ученик вече му е ясно че куче обект не пази, пълно е с бивше-пазещи, готови за хапене и лаене, не е нужно да се създават нови подобни нещастници такива.
Тоест ти смяташ че този потребител трябва да вземе поредно нещастниче и да го умори, само защото е породисто?
Особено като го чета този даден потребител точно сериозна порода ли трябва да му се препоръча, нали?
Ти лично на такъв човек би ли му поверила някое куче от гореизброените в анкетата му?
Ами айде, като толкова ви знае балалайката, препоръчвайте и гласувайте, слагайте пореден таралеж в гащите на пореден лаик, съветвайте, препоръчвайте....
И защо хора като автор на темата не искат готови приютни живяли на верига реално по-работещи от евентуалнуто кутре? Защо ги отхвърляте и предпочитате пред някакви псевдо-породни -уж тям?
Срамота!

Публикувано: 15 April 2013 - 07:51 PM
Не знам защо започвате да нападате човека. Лично аз смятам, че примерно за едно куче от улицата ще е по-добре да стой и да пази такъв участък, отколкото да стой на улицата и да чака някоя кола да го удари.
Ще ти кажа един трик: Нужно е да уплашиш само един човек примерно като идва у вас с кучето и след един ден ще се чудиш как всички вече знаят, че имаш огромно, лошо куче и че е по-добре да не ходят там....

Живот!

Вход

Горе
Цитиране +