Dog.bg Форуми : Савет относно избора на куче за пазач

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Савет относно избора на куче за пазач Оцени темата: -----

Анкета: Савет относно избора на куче за пазач (18 гласували потребители)

какво куче бихте ми препоръчали ?

1. Доберман (5 гласове [27.78%] - Виж)

Процент от гласовете: 27.78%

2. Българско Овчарско Куче (3 гласове [16.67%] - Виж)

Процент от гласовете: 16.67%

3. Родваилер (2 гласове [11.11%] - Виж)

Процент от гласовете: 11.11%

4. Немска Овчарка (3 гласове [16.67%] - Виж)

Процент от гласовете: 16.67%

5. Турски кангал (4 гласове [22.22%] - Виж)

Процент от гласовете: 22.22%

6. Боксер (1 гласове [5.56%] - Виж)

Процент от гласовете: 5.56%

Гласуване Гостите не могат да гласуват

#1 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 April 2013 - 08:20 AM

Здравеите на вскички.
В момента съм собственик на Мини Пинчер от 3 години, но поради зачестелите кражби съм решил да си взема куче за казач. Имота който трябва да охранява е около 1декар и в момента е с телена ограда, но за в бъдеще съм го замислил с 3 метра зид да обградя около 500кв. и това ще бъде района. За целта съм намислил да взема 2 кучета като за начало и в последствие още едно. Разбирасе пинчерчето ми не влиза в това чесло :) Та по въпроса, нямма опит с кучетата пазачи и от хорски мнение съм се спрял на следните породи които съм задал в анкетата. Според мен най-ефективни ще бъдат - БОК Доберман и Кангала. Насочиха ме развъдник за БОК в Стара Загора, но не им знам цената иначе от друго място ми казаха че не било задължително да бъдат чистокръвни. Естествено бих предпочел да взема кучетата по-тънко :) Предполагам кучетата НЕ трябва дасе държат вързани. Моля всеки който изкаже мнение да се обоснове и ако е възможно да ме насочите от каде да си взема кучетата .

Поздрави

#2 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 April 2013 - 08:22 AM

Абонирайте се за СОТ или наемете въоръжена охрана. Куче-пазач дори и най-обучено не е панацея и се отстранява лесно.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#3 Потребителят е офлайн   vik28 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 15 April 2013 - 10:08 AM

Гласувах за Доберман защото обичам да гласувам :ab_041: ,иначе за да изпълнява едно куче дадена функция то трябва да бъде обучено.Също така не всяко куче от дадена порода става за пазач или за каквото там ни се ще.За закрити помещения са доста ефективни,но на открито,както пише и Furia_S,лесно се отстраняват.Моите овчарки многократно се опитваха да ги тровят и въпреки,че бяха обучени да не вземат нищо от земята се натровиха 2-3 пъти(слава богу не фатално).Намирах подхвърлената храната с отрова непокътната,но вета тогава ми каза,че има отрови който е достатъчно само едно близване или подушване за да са смъртоносни.Да не говорим за разни видове нервно паралитични спрейове(от такъв си отиде Добермана на моя приятелка)...и т.н боклуци.Варианти за съжаление много и все гадни!!!
На твое място не бих сложила кучета да пазят двора,все едно ги обричаш на смърт.Моите просто си живееха там,не са били с цел охрана а и тогава нямаше такива набези и въпреки това...се намираха "доброжелатели",някои дори се дразнеха,че когато минават по улицата кучетата ги лаели и ето ти на глупака повод...!
Помисли си пак.
Поздрави

#4 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 10:19 AM

И аз съм го помислил това за отравянето , за двор с мрежа и аз си го мислих че няма да са ефективни то такъв парцел освен от човек няма как иначе да се охранява. СОТ-а е не ефективен , значи трябва да се помисли за закрито помещение. Знам няколко чпвека които си охраняват така помищенията с кучета. Имат по 3 пуснати кучета в помещението и за момента няма набези. На мен лично ми допада комбинацията между БОК и Доберман или Кангал и Доберман.

#5 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 April 2013 - 10:21 AM

vik28
Мче то и на закрито същата работа. Следяха апартамента ни със седмици, имаше вътрешен човек който знаеше разположението на апартамента, някой от ремонтните бригади е бил, изчакаха да затворим песа на терасата и ни взеха лаптопа и мобилните докато спяхме вътре цялото семейство. Че и гости имахме и спях на дивана в хола защото превеждах до 3 сутринта, лаптопа беше до главата ми - него го взеха.

А моя змей хапе с цялата паст.

Е... Голямо "вътрешно пространство", няма що. Пети етаж предпоследен.

Който иска - ще влезе и никакво куче няма да го спре.
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 10:31 AM

Първо - пише се "ротвайлер".

Второ - кучетата, отдавна не стават за пазачи, предвид развитието на технологиите и лесният начин да ги неутрализираш.

Трето - дори да успеят да спрат евентуалните крадци, ти ще носиш наказателна отговорност, ако кучетата ти нанесат телесни повреди на хората, пък били те и престъпници.

Поздрави и успех!

#7 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 10:32 AM

Става въпрос за кокушкарски изпълнения. Мангалите разбиват наред и за 10л. нафта и един акомулатор ще ти строшат вратата с катинара и ще ти създадът само неприятности и загубено време. За това искам да сложа няколко кучета които да не допускат вътре чужди хора и да лаят яко. Те мангалите като чуят че вътре има няколко кучета едва ли ще си правят труда да тарашат при положение че могат да отидат другаде. Не става въпрос за пазене на някакви супер ценности и лаптопи и апартаменти.

#8 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 10:32 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 April 2013 - 08:22 AM, написа:

Абонирайте се за СОТ или наемете въоръжена охрана. Куче-пазач дори и най-обучено не е панацея и се отстранява лесно.

Не съм съгласен с това .Въпреки че сигурна гаранция няма нито в СОТ, нито в кучета ,нито във въоражена охрана или дебели врати. аз мога да кажа със сигурност че кучето е много по-трудно преодолимо препятствие пред крадците от СОТ и модерните ключалки :ae_085: .
В анкетата съм ти посочил Кангал не защото другите не биха свършили работа , а защото кангала все още не е толкова разпространен ,не е минал през месомелачката на изложбения ринг и не се превърнал като повечето породи в плюшена играчка в формата на куче.

#9 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 April 2013 - 10:51 AM

Трае да си кажеш рецитацията нали ,за изложбите. Кангалът е да си гледа овцете, не да хапе крадци.
А топче кайма с отрова е много трудно ,да, на крадците им пука...
Това ,дето колежката разправя, че кучета и като са сами не докосват храна аз не го вярвам. Сурово месце ще сложим и ще гледаме скрити.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#10 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 10:53 AM

Пинпонг

Не говоря за ПОРОДАТА въобще, не я разглеждам като вариант, говорим за куче-пазач, обектно куче, нали? Тоест става дума за функция, а не за порода.
Е, я ми кажи колко хора обучават пазачите си правилно? Първо социализация, после ОКД със задължително облайване по команда и научаване да не прахосмучат от земята и от чужди ръце, а пък пооооосле след 1-годишна възраст и сериозно тестиране се подбират кучета които стават за пазачи. И породата тук често е без значение.
Как се гледа "пазач" в днешно време? ми ето:
http://forum.dog.bg/...B2%D0%B8%D0%BC/

Типичен пример за дебилното отношение към кучето което от клетка се мята на верига и обратно. Тия идиоти и "пост" са му направили - опъната жица 30 метра, където кутрето е ковнато на 3 метра верига.

Не съм лицемер и нямам нищо против пост-а или волиерно гледане на сериозни кучета, но не се прави така... Ма кой да те слуша...

agalina

Пцелютишън съгласна! Да научиш куче да не яде сурово месо метното през оградка - не всяко куче го може. Обектните ги тровят като стой та гледай.

Към автора на темата prodromov : вземи няколко кучета от приют, големи и космати, така ще изглеждат застрашаващо за цигани и кокошкари, нека лаят. По приютите има едри кучета които живеят заедно дълго време, можеш да вземеш дори две-три наведнъж.
Защото ако циганина ти влезе вътре и го ухапе обучено куче - той ще те съди за морални щети и телесни повреди.Че и родните СМИ ще истерясат пак относно "кучета-убийци".

Ако ти трябва само да лае по цигани и крадци-кокошкари иди в приют и вземи няколко възрастни космати едри кучета, които са живеели заедно известно време - супер команда по облайване ще имаш. Ако това ти е зора - те ти го решението. Затваряш ги на обекта, дето не влизат гости и малки деца и те ти я охраната.

Макар че не съм сигурна дали ще се справиш непосредствено със самата охрана де.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   ElenaA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 12:21 PM

Вие сигурни ли сте, че разбирате какво иска човекът? Според мен иска куче, което да лае и съответно да прогони голяма част от крадците, които предпочитат да не си навличат излишни неприятности и да минат на следващата къща. Нормално е никое средство да не е 100% сигурно - не си мислете, че СОТ-а ще свърши работа - мен с включен СОТ ме обраха преди 8 години. След това си взех куче, порода никаква, някакъв лабрадор микс. За тези 8 години няколко пъти сутрин макирах синжира на едната врата дръпнат, а след няколко дни съседите ми казват, че пред няколко къщи или на съседната улица е имало обири. Ако някой иска да влезе - нищо няма да го спре да влезе, но едно куче може да спре 95% от крадците - това са тези, които търсят лесна къща за обиране. Другите 5% никой не може да ги спре - такива обраха едни съседи-богаташи с жива охрана, 3 кучета и камери им свиха АТВ-тата миналата година.

според мен каквото и да вземеш ще ти свърши работа

#12 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 01:16 PM

Да разбирам, това за приюта не е лоша идея, но се пак искам кучето малко да му мяса ... Някой може ли да ме насочи към някои развъдник за Доберман , БОК и Кангал където да са коректни и вече ще видя какво ще избера. После ще видим обучението как ще стане :)

#13 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 01:21 PM

Показване на мнениетоprodromov, в 15 April 2013 - 11:16 AM, написа:

Да разбирам, това за приюта не е лоша идея, но се пак искам кучето малко да му мяса ... Някой може ли да ме насочи към някои развъдник за Доберман , БОК и Кангал където да са коректни и вече ще видя какво ще избера. После ще видим обучението как ще стане :)

Как така ПОСЛЕ ще видите обучението как ще стане? Човек избира куче за пазач ПЪРВО с тази функция, а не ПОСЛЕ да го види как ще стане. Ми ако не става хич? Ко праим?

САО от по-горния ми линк е под прозореца ми, в момента се дере и пищи, понеже се е омотало на псевдо-поста около едно дърво и се е оплело във веригата. Егати пазача, а?
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 02:37 PM

Обучението как ще стане имах впредвид. Нямам намерение като този твой комшия да го връзвам и да го заключвам. Първо ще го гледам в нас докато стане на година и половина някаде и през това време смятам да го обучавам по някакъв начин и след това ще отиде на обекта.

#15 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 03:10 PM

Показване на мнениетоprodromov, в 15 April 2013 - 12:37 PM, написа:

Обучението как ще стане имах впредвид. Нямам намерение като този твой комшия да го връзвам и да го заключвам. Първо ще го гледам в нас докато стане на година и половина някаде и през това време смятам да го обучавам по някакъв начин и след това ще отиде на обекта.

Как така ще го обучаваш СЛЕД година и половина?????

Обучение и възпитание на кучето започва от момента в който то е стъпило в къщата ти. Но понякога самото куче не става за един вид определена дейност, за това ти казвам - не опираме до порода, а до персонални качества на животното. По аналогия с хората не всички италянци са оперни певци, не всички испанци са тореодори, не всички французи са готвачи и не всички гърци са философи.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   prodromov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 06:03 PM

оффф като нямаш какво да кажеш кво ми пишеш само празни работи? Първо се научи да четеш правилно, ако се чудиш какво имам впредвид прочети предишния ми коментар още поне 10 пъти и дано разбереш. Идеята на темата е друга, не да ми онясняваш ся как примерно една Болонка ставала и тя за пазач.

#17 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 06:09 PM

Показване на мнениетоprodromov, в 15 April 2013 - 04:03 PM, написа:

оффф като нямаш какво да кажеш кво ми пишеш само празни работи? Първо се научи да четеш правилно, ако се чудиш какво имам впредвид прочети предишния ми коментар още поне 10 пъти и дано разбереш. Идеята на темата е друга, не да ми онясняваш ся как примерно една Болонка ставала и тя за пазач.

Не ми Офкай ако обичаш, защото от ей такива много офкащи като теб по улиците е пълно от бившите "пазачи".
Като искаш някой да ти лае по оградата вземи някой от приюта - там е бъкано от бивши дворни, гледани на верига. И то едри. Достатъчно яка визия имат да ти подплашат цигани.

Породата в случая няма да ти реши проблема.
Защото ти самия с твоя пинчер не знаеш какво искаш.
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 April 2013 - 06:53 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 April 2013 - 04:09 PM, написа:

Като искаш някой да ти лае по оградата вземи някой от приюта - там е бъкано от бивши дворни, гледани на верига. И то едри. Достатъчно яка визия имат да ти подплашат цигани. .

Ще плашат гаргите.
и щe са изложени на риск за живота им .ма безпoродни можело, а Фурия?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#19 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 07:06 PM

agalina
Мче ти какво предлгаш, а, Агалина? Някаква "Порода" да не би? Дори на ученик вече му е ясно че куче обект не пази, пълно е с бивше-пазещи, готови за хапене и лаене, не е нужно да се създават нови подобни нещастници такива.

Тоест ти смяташ че този потребител трябва да вземе поредно нещастниче и да го умори, само защото е породисто?

Особено като го чета този даден потребител точно сериозна порода ли трябва да му се препоръча, нали?
Ти лично на такъв човек би ли му поверила някое куче от гореизброените в анкетата му?
Ами айде, като толкова ви знае балалайката, препоръчвайте и гласувайте, слагайте пореден таралеж в гащите на пореден лаик, съветвайте, препоръчвайте....

И защо хора като автор на темата не искат готови приютни живяли на верига реално по-работещи от евентуалнуто кутре? Защо ги отхвърляте и предпочитате пред някакви псевдо-породни -уж тям?
Срамота!
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   monity_1999 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2013 - 07:51 PM

Стига сте нападали човека. Сигурна съм, че кучето няма да стой постоянно там, а ще бъде само когато има човек при него. Както става с нашата Шарла (БОК). Имаме 17 дка нива и тя я пази през нощта, когато ние сме там. Лично аз съм на мнението, че БОК е много добро куче-пазач и въобще-много добро куче. Няма претенции относно яденето. Както се казва яде почти всичко. Още при вида си плаши хората.Ако си упорит въобще няма да имаш проблем при обучението. Важно е да вземеш кученцето от малко и да започнеш с обучението навреме. Примерно аз сега направих една-две грешки в началото при командите и сега ми е малко трудно докато я науча.
Не знам защо започвате да нападате човека. Лично аз смятам, че примерно за едно куче от улицата ще е по-добре да стой и да пази такъв участък, отколкото да стой на улицата и да чака някоя кола да го удари.
Ще ти кажа един трик: Нужно е да уплашиш само един човек примерно като идва у вас с кучето и след един ден ще се чудиш как всички вече знаят, че имаш огромно, лошо куче и че е по-добре да не ходят там.... :md_064:
User's Signature

Живот!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни