Dog.bg Форуми : Как се вади родословие ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Как се вади родословие ? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   didi_bs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 May 2008 - 12:49 PM

Цитат

За вас какво е развъдник?Някой който има известен брой женски и мъжки кучета и вади от тях малки?!И вие търсите родословие.Мисля,че сте прибързали и родословие няма да получите.
Развъдниците са регистрирани официално и всяко кучило предварително е обявено за да получи документи.Вашето е като след дъжд качулка.Мисля,че във форума можете да намерите достатъчно информация какво е развъдник.Успех.

Ох не ме насмитайте..Знам какмо е развъдник и жената от която го взех каза, че притежава такъв, не сметнах за нужно да питам за името му...Родословието не ми е нужно, просто питах за да знам всичко ли е наред с покупката на кучето ми...Така или иначе нужда от този документ нямам но питам дали трябва да го имам.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   Joana* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2008 - 06:32 PM

Напълно грешиш - ТРЯБВА да го имаш! Това е документ доказващ произхода на твоето куче,гаранция че предците му са били годни за разплод-здрави и от дадената порода!!! Как сега ще ме убедиш, че кучето ти е йоркширски териер, ти не знаеш нищо за майка му и баща му( да не споменавам прародители)!
Смятам, че въпросната жена едва ли притежава легитимен развъдник, няма развъдчик който да не каже нищо за родословия, нали те са гаранция че кучетата са здрави,отговарят на стандарта на дадена порода и т.н.

#23 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 May 2008 - 08:01 PM

Цитат

Така или иначе нужда от този документ нямам но питам дали трябва да го имам.

Хем пишеш, че нямаш нужда, хем питаш трябва ли ти.... :rolleyes:
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   lozev_1976 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2008 - 08:31 PM

Бедата е там че  75% от хората си купуват куче ,което са видяли някъде !После като мине еуфорията почват да търсят информация за тази порода и разбират че кучето е добре да има рудословие
и разбира се вече е късно!didi_bs да ти е жив и здрав любимеца!!!

#25 Потребителят е офлайн   didi_bs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 May 2008 - 07:57 PM

Имах предвид, че аз не изпитвам нуждата да прочета на лист хартия какво е кучето ми, но питам дали според закона трябва да го имам... Не се изразих правилно, за което се извинявам.
За родословията нямах информация, просто защото не мога да търся инфо за нещо, за което дори не знам че съществува..Тук във форума прочетох за пръв път, че това е документ и той ми трябва.Вече ми е ясно че съм направила грешка, но е късно да я поправя.Не смятам да включвам кучето си в развъдна дейност или да го водя по изложби (никой от нас двамата няма нужния опит) и просто питах според закона трябва ли го да притежавам родословие за кучето си.
Пък и Joana* ако сме на улицата и разхождаме кучетата си как ще те убедя че кучето ми е йоркширски териер? Ще си извадя родословието от задния джоб ли..Не смятам за нужно да доказвам на когото и да било, че кучето ми е тази порода...Аз го взех за да го обичам и да му се радвам..Не да се хваля с него.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 08 May 2008 - 09:43 PM

Цитат

.Не да се хваля с него.

Да, но си взимате йокршир, защото харесвате тази порода. А при кучетата произвеждани на конвеир няма гаранции на какво ще приличат, колко ще са големи, каква ще е козината им и най=важното - какво ще е здравето им и дали не  носят наследствена болест, предадена им от непроверените им родители.
Има доста теми, прочетете и ще разберете каква е ролята на родословието. Последното за което служи е да го показвате на случайни минувачи. То е гаранция, че кученцето ви няма да стане 7 кг и че козината му ще  е дълга, копринена, ушите изправени, че ще е здраво, защото майка му и баща му са минали през ветеринарен контрол и са допуснати до разплод след съответните изследвания.
Всичко това има значение, за да се запази една порода именно такава, каквато е описана в стандарта.
Грешката, която сте направили я правят и много други хора. Но вие сте осъзнали, че не трябва да развъждате вашето кученце, което е най-правилното в случая. Обичайте си го, то си е вашето най-любимо.  :blink:
Имате шанс, след като разберете тези неща, да помогнете на други хора, които се спират да погалят малкия сладур и да поговорят с вас - като им обясните тези неща и така да ги предпазите от съшата грешка.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#27 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 May 2008 - 10:30 AM

Не мога да разбера защо винаги, когато човек има някакъв въпрос, който на вас не ви харесва трябва да започвате да му четете лекции с наставнически тон! Момичето не е знаело какво е това родословие и това не е подсъдимо. Има много хора, които не го знаят и не те са виновни, а не достатъчната информация. Не всеки преди да си вземе куче започва да пише по форуми. Разбирам момичето прекрасно, защото и аз направих същата грешка като нея и мисля, че е по-добре да и се обясни с по-мек тон защо е хубаво кучето да е от развъдник и защо не е хубаво да се взима от места с неизвестен произход (както направи bushkata). Защото сигурна съм, че тя, както и аз, както и много други като нас, които сме намерили нужната информация по-късно, ще се опитаме да кажем на всеки бъдещ собственик за рисковете и минусите от "производителите на кучета" или зоомагазини и т.н. Важното е че тя все пак се интересува, чете и това че пише в този форум също е знак, че тя е загрижена за кученцето си.
Да ти е живо и здраво бебето и дано нямате проблеми, които да те убедят в истинността на техните думи...
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   Joana* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 11:25 AM

Неразбирам как усещате какъв е тонът ми  :huh:
Не съм имала за цел да се карам на никого, би било глупаво и излишно, просто отговорих на въпроса й или по скоро твърдението , че родословие не й трябвало!
За да няма объркване - говоря спокойно, а не назидателно!
И само ще добавя, това че не искаш да се занимаваш с развъждане не означава, че нямаш нужда от родословието на кучето, както вече няколко пъти се каза това е документ доказващ произход, даващ гаранция, че кучето ще е здраво и с характер отговарящ на стандарта на дадена порода ( има и изключения,но не мисля да навилзам толкова навътре в нещата)
Иначе да ти е живо е здраво кученцето,да се радвате един друг дълго време - това е най-важното!

#29 Потребителят е офлайн   didi_bs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2008 - 01:00 PM

Благодаря много на всички  ;) Мерси за обърнатото внимание и за информацията която ми дадохте  :wub: Пожелавам на всички вас и кученцата ви много щастие и здраве :blink:
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   vikt0r Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2008 - 08:10 PM

Едно куче без родословие как може да стане годно за развъждане :blink:.Искам да питам вярно ли е ,че едно женско куче трябва да роди поне веднъж в живота.Така ми каза майка ми,която е лекар,но все пак не е вет и затова реших да питам вас ;)

#31 Потребителят е офлайн   Рот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2008 - 05:37 PM

Ами и аз да върна една доста остаряла тема и да си задам въпроса в нея!
Кучето ми има родословие,но стопаните на майката не са извадили,защото не са имали пари и възможност.Сега аз със всичките документи и стопанката на майката,трябва да отидем в клуба на Голден и да поискаме да ми извадят за моето кученце :)
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 05:42 PM

Цитат

Ами и аз да върна една доста остаряла тема и да си задам въпроса в нея!
Кучето ми има родословие,но стопаните на майката не са извадили,защото не са имали пари и възможност.Сега аз със всичките документи и стопанката на майката,трябва да отидем в клуба на Голден и да поискаме да ми извадят за моето кученце :)
Кучето ти демек няма родословие и няма как да му се извади след толкова време,защото явно връзката не е обявена в клуба.
И за какви пари става въпрос  :rolleyes: то не се плаща за да извадят родословие на куче с документи по принцип.
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   Рот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2008 - 05:45 PM

Да то в момента няма родословие,поне документа,защото такова не му е извадено.Майката и бащата на моето куче имат! Което следва да може да се извади и на моето и че дори и да няма документа то е родословно-от такива родители е.По това което прочетох в тази тема отпреди и в разни други,се искат пари зада се извади самия документ с родословие!
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 06:17 PM

Цитат

Да то в момента няма родословие,поне документа,защото такова не му е извадено.Майката и бащата на моето куче имат! Което следва да може да се извади и на моето и че дори и да няма документа то е родословно-от такива родители е.По това което прочетох в тази тема отпреди и в разни други,се искат пари зада се извади самия документ с родословие!
Куче останало по една или друга причина без родословие и при липса на такъв документ се води НЕ родословно,независимо какви са неговите родители.
То не е порода докато не докажеш с неговия "документ за самоличност" демек родословието,че то е точно от еди коя си порода.
Това,че родителите на кучето ти имат документи нищо не значи и нищо не следва от там насетне,защото когато е трябвало стопаните са си направили оглушки.
Предварително преди да си заплодят кучката е трябвало да уведомят съответния клуб и да попълнят документ "уведомление за заплождане" които се тегли безплатно дори от нета и се попълва  ;) с който да удостоверят връзката между женското и мъжкото куче.
След това още при раждането на кученцата от тази връзка се попълват и документите за родословие които забележи доколкото знам струват скромната сума от 15лв  :blink: така,че това,че са нямали пари е просто тъпо оправдание.
Имаш пари да гледаш кученца,но нямаш пари да им платиш родословието.
Та искам да кажа,че вече при свършен факт нищо не можеш да направиш според мен.Кучето се продава с родословие или без,не се вади в последствие и не се доплаща за него.
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 07:08 PM

Ако случаят наистина е такъв е много жалко... Заради немарливостта на някои хора сега едно кученце ще остане без родословието, което по принцип му се полага. Много ме е яд на такива ситуации.  :angry:
User's Signature

"You haven't lived until you've been owned by a Pug!"
Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   Рот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2008 - 07:20 PM

Ами и мен вече ме е яд,но няма начин.
След като се ядосвах няколко часа,в крайна сметка ми е все тая дали има или не.Това си е моето кученце.И аз си знам за себе си че е родфословно  :wub:
User's Signature

Качена снимка

#37 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 07:27 PM

Да. Обичай си го и се грижи за него! Винаги съм казвала, че останалото е хорска суета (лично мое мнение, с което не ангажирам никого)!  :wub:
User's Signature

"You haven't lived until you've been owned by a Pug!"
Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   Рот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2008 - 07:36 PM

Цитат

Да. Обичай си го и се грижи за него! Винаги съм казала, че останалото е хорска суета (лично мое мнение, с което не ангажирам никого)!  :wub:

Абсолютно съгласна!  :kuchence:
User's Signature

Качена снимка

#39 Потребителят е офлайн   Горан Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 September 2008 - 01:06 AM

Цитат

Цитат

Куче останало по една или друга причина без родословие и при липса на такъв документ се води НЕ родословно,независимо какви са неговите родители.
То не е порода докато не докажеш с неговия "документ за самоличност" демек родословието,че то е точно от еди коя си порода.
Това,че родителите на кучето ти имат документи нищо не значи и нищо не следва от там насетне,защото когато е трябвало стопаните са си направили оглушки.
Предварително преди да си заплодят кучката е трябвало да уведомят съответния клуб и да попълнят документ "уведомление за заплождане" които се тегли безплатно дори от нета и се попълва   ;) с който да удостоверят връзката между женското и мъжкото куче.
След това още при раждането на кученцата от тази връзка се попълват и документите за родословие които забележи доколкото знам струват скромната сума от 15лв  :blink: така,че това,че са нямали пари е просто тъпо оправдание.
Имаш пари да гледаш кученца,но нямаш пари да им платиш родословието.
Та искам да кажа,че вече при свършен факт нищо не можеш да направиш според мен.Кучето се продава с родословие или без,не се вади в последствие и не се доплаща за него.

Съгласна!В Банско имаме чау-чау ,за което собствениците твърдят ,че има родословие за родителите ,но кученцето нямало..помолиха ме за помощ,но не мога да им помогна,правилата в развъдната дейност трябва да се спазват!Собствениците много обичат кучето си,грижат се за него и то е щастливо,но за голямо съжаление необразованоста в кинологията,дума която много собственици на кучета в България не знаят,ще има негативни последици за бъдеще :-.И в този ред на мисли,по моето скромно мнение е ,че именно киноложките изложби са много важни за възпитателният ефект върху собствениците на кучета и не само разбира се...,но в Банско  хората, като че ли малко по малко ,започват да осъзнават важноста на хуманното отношение към домашните любимци,вече търсят родословие.На последните изложби имаме участие на двама страхотни представители на САО - Ахил :->) и Чамбар :->), и двете кучета с родословие!Младият Ахил е един от любимците на тази прекрасна порода не само  в Банско , а и в България!В Банско има и мопс, и дого аржентино,и още и още без родословие :-....не участваха в изложбите...,но  вярвам ,че постепенно ще успем да убедим хората ,че родословието е нещо много важно ,не само за участие в изложби ,разбира се.Разумната :blink: развъдна дейност ще помогне за по - малко оставени на произвол кучета,котки..
User's Signature

Четирима са те ,все така ненаситни:Лешоядово гърло,уста на чакал ,маймунски ръце и очи на човек!

#40 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 September 2008 - 12:12 PM

Бижу, нека да не говорим фантастики.
За изваждане на родословие за заплаща. Колко се заплаща зависи от клуба. В далматин клуба се заплаща минимална такса 7лв.
3л - за бланка
1лв за вписване в племенната книга в БРФК
остават 3лв, от който един влиза в клуба.
В различните клубове и т.н. има различни такси, при нас е толкова, на друго място може да е повече.
Родословие може да се изкара и след 10 години, ако селекционера е убеден че в дейсвителност, даденото куче точно това куче за което му се представя. Гледат се татуировка или чип и т.н.
Родословията се вадят само от селекционера на клуба и никой друг, даже не може и упълномощено лице да отиде ида да извади родословие.

п/с Не знам каква с случката и т.н. Но за мен е абсолютно несериозно да не се извадят, родословия на кученцата, при условие че всичко е било наред.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни