Публикувано: 15 May 2012 - 02:23 PM
Да споделя опита си към който ме подтикна историята с кученцето. Зарових се на сериозно в повечето неща за породата. Места, развъдници, българският клуб- той все още не функционира, както разбрах. Това, което за мен стана ясно е , че който иска да има такова куче и да е сигурен, че това е то, без болести, без надледствени такива и иска да участва в развитието на породата в България и това да е официално, добре е да си приготви една сума- около 1600 лв. може и повече и да тръгне по пътя на издирването. Наистина мисля, че е важно да се внесат кучета от сериозни линии. Самата порода има варианти- различна дължина на косъма. Аз лично предпочитам късокосместите, но те са и по- редки в Европа. Моето проучване тръгна от снимките на кученцето по- горе. С доста добър баща, но така и не получих инфо за майката. Така се усъмних, а не ми се хвърляха хиляда лева ей тъй на вятъра. Така получих предложение за куче със сериозно родословие. Вече бях тръгнал по пътя на собственото си проучване и се свързах с един от големите шампиони на Балканите и Европа и то от вида който аз предпочитам. Колкото повече се ровех, толкова повече осъзнавах наивността си и най- вероятно късмета си с тъжната история с кученцето- просто от всичко което изчетох и видях, осъзнах, че най- вероятно то не е било съвсем от породата по прилика, а категорично не е и по документи. Важно е да се разбере, че действително да е от породата означава единствено да има всички необходими документи. И не от снобизъм, а от добронамерена грижа към живота на кучето- просто всички кучета които се представят като бащи и майки на клубни кучила задължително имат и на момента направени изследвания за доста болести, които биха могли да се предадат на поколението. Все още не съм навътре в детайлите, но поне това осъзнах- към взимане породисто куче трябва да се подхожда отговорно и без да се прескачат етапи, проучвания, лична подготовка. На мен много малкият опит който натрупах ми костваше едни 700-800 лв. едно издъхнало в ръцете ми кученце, сълзи, сополи и осъзнаване на собствената ми глупост. Породата е прекрасна, иска ми се в България да се разпространят и нека това да стане по отговорните принципи на сериозното планирано развъждане, съпътствано от всички документи, изследвания и допълнителни дейности.
Още едно уточнение- тази сума1600 лв. е само началото, самата цена на кученцето. От там нататък започват другите разходи. Още не съм разбрал колко ще ми излезе транспортът, както и има ли някакви такси, които трябва да се платят тук. Ами това е за сега. Велики кучета!