Бяло Швейцарско Овчарско Куче
Публикувано: 18 October 2012 - 09:47 AM
Nicholay Atanassov, в 17 October 2012 - 03:40 PM, написа:
С цялото ми уважение към г-н Атанасов,
ами просто харесваме тези швейцарски породи...Аз харесвам швейцарски "каракачанки", а petro - швейцарски "НОК"

Breeds nomenclature FCI 347 - Berger Blanc Suisse (White Swiss Shepherd Dog)
ORIGIN: Switzerland.
DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD: 04.07.2011.
UTILIZATION: Companion and family dog.
FCI-CLASSIFICATION: Group 1 Sheepdogs and Cattle Dogs
(except Swiss Cattle
Dogs).
Section 1 Sheepdogs.
Without working trial.

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 18 October 2012 - 10:45 AM
fanciful, в 18 October 2012 - 09:47 AM, написа:
Nicholay Atanassov, в 17 October 2012 - 03:40 PM, написа:
С цялото ми уважение към г-н Атанасов,
ами просто харесваме тези швейцарски породи...Аз харесвам швейцарски "каракачанки", а petro - швейцарски "НОК"

Breeds nomenclature FCI 347 - Berger Blanc Suisse (White Swiss Shepherd Dog)
ORIGIN: Switzerland.
DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD: 04.07.2011.
UTILIZATION: Companion and family dog.
FCI-CLASSIFICATION: Group 1 Sheepdogs and Cattle Dogs
(except Swiss Cattle
Dogs).
Section 1 Sheepdogs.
Without working trial.
Въпросът ми бе абсолютно добронамрен.
Просто ми е интересно защо една порода е харесвана - мисля, чу все трябва да има някакъв мотив.
Човекът като разумно същество винаги, когато му се зададе въпрос "защо?" би трябвало да може да отговори "защото.... еди какво си"
Публикувано: 18 October 2012 - 12:06 PM

На въпроса на г-н Атанасов аз не знам дали точно мога да отговоря, понеже не съм имал до сега истинска швейцарска овчарка.. но ако мога да съдя по моето куче, ще кажа, че са еднакво умни и изпълнителни, като НОК. Цветът им е уникален, невероятен, бонус, ако щете. Имал съм и женски НОК, когато бях малък. Обичах го не по-малко.

Като че ли има нещо по-различно в погледът им.

petro, честито за малкото вълче! да ти е живо и здраво! надявам се да не си се отказал от първоначалната ти мечта и скоро да виждаме снимки на един готин тандем. познавам потребител в бука, който ги има такива и много си отиват!

Публикувано: 20 October 2012 - 09:13 AM
Публикувано: 22 October 2012 - 01:18 PM

Един ден видях в далечината да пресича човек с куче. Слънцето беше зад тях и ги осветяваше в контражур. Кучето беше бяло, с вълчеподобна глава, не дребно, не много едро и поради слънцето около човека и кучето струеше светлина. Все едно Господ ме попита” Това ли искаш?”, а аз си казах” Да! Ей такова куче искам! Да прилича на немска овчарка, но не много, да прилича на източноевропейска овчарка, но не много, да е с остра муцуна, да е с вдигнати уши и да е бяло!”
Нелепо е да намесвам Господ в цялата работа, защото едва ли би се занимавал с отговор на капризите на отрепка като мен, но моментът наистина беше просветляващ- така открих какво куче искам. LG9 e точен- силата, интелигентността и всеотдайността на НОК и красотата на белия цвят – завладяваща картина!
Имаше доста приятен разговор в темата на”Чехословашки вълчак” за стари филми, за” Неочаквана ваканция”, за” Ленко”, за „ Фильо и Макензен”, за невероятно трудната за намиране книга” Кантор разузнава”, за това как всяко момче мечтаеше да има куче”Вълча” порода, или” Граничарско”.... Един приятел ме обвини, че искам куче с което да се големея, но уверявам, че тук, където живея няма пред кого- хълмове, ливади и черни пътища. Големеем се сега с Арто един пред друг и пред едно стадо кози и друго- овци. Като ходим по парковете доста се притеснявам да обяснявам на хората, че не разхождам вълк из града. Е, децата ми се пъчат, че водят нещо като вълк. Сигурно така ще се пъчат и с едно бяло пале, но те и дворната ни Райна като разхождат са много горди.
Ей това е! Красиви кучета, а като блесне слънцето в тях и нещо те хваща за гърлото- като носталгия! Не случайно половината развъдници се наричат” Бели ангели”, „Бели приятели”...Ирационална история. Има хора, коитот глеждат само бели коне- защо? Аз не знам. Замайва ги нещо в тях. Викат им „зелени”коне.
Здравей lizata, Нерон е великолепен!
Публикувано: 24 October 2012 - 04:32 PM
Въпросът ми бе абсолютно добронамрен.
Просто ми е интересно защо една порода е харесвана - мисля, чу все трябва да има някакъв мотив.
Човекът като разумно същество винаги, когато му се зададе въпрос "защо?" би трябвало да може да отговори "защото.... еди какво си"
[/quote]
Постът ми е встрани от темата за бялото швейцарско овчарско куче , за което моля да ме извините. Той бе провокиран от г-н Атанасов относно ролята на разума при избора на дадена порода куче и, както и предишният, е напълно добронамерен.
С изключение на служебните породи, и то, използвани по строго служебно предназначение, според мен, повечето хора избират куче по-скоро емоционално. Нещо те "грабва" - поглед, осанка, муцунка,цвят, прекрасна козина, цялостно излъчване, дори и когато избираш кученце от едно кучило от уж наглед еднакви мъничета. Дори когато избираш куче от приют, което няма определена порода. Нещо искаш да направиш с бъдещия си любимец - не си ловец, но искаш сетер, не си говедар, но искаш пастирско куче, не си полицай, но искаш малиноа, не си император, но искаш пекинез и т.н. Понякога без реална преценка на реалните възможности. Искаш...и мечтаеш за бъдещия си любимец...Как ще ходите заедно, как ще му осигуриш всичко, от което той се нуждае, защото много ще го обичаш. Понякога филми и книги доста разпалват въображението и желанието, особено детското и създават нагласа за цял живот. Понякога се избират "модни" породи от "модни" хора, но това е друга тема.
За мен породата не е толкова определяща, а топлината в погледа и предаността, с която те дарява ТВОЕТО КУЧЕ, доверието и уважението, които взаимно сте изградили. За мен кучетата не са породисти и непородисти, а обичани и обгрижвани и занемарени и точно в този аспект ми се струва, че е по-важно да бъдем разумни и отговорни.
А иначе белите швейцарци са прекрасни! Поздрави от трицветните ви сънародници!

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 24 October 2012 - 06:38 PM
petro, в 22 October 2012 - 01:18 PM, написа:

Един ден видях в далечината да пресича човек с куче. Слънцето беше зад тях и ги осветяваше в контражур. Кучето беше бяло, с вълчеподобна глава, не дребно, не много едро и поради слънцето около човека и кучето струеше светлина. Все едно Господ ме попита” Това ли искаш?”, а аз си казах” Да! Ей такова куче искам! Да прилича на немска овчарка, но не много, да прилича на източноевропейска овчарка, но не много, да е с остра муцуна, да е с вдигнати уши и да е бяло!”
Нелепо е да намесвам Господ в цялата работа, защото едва ли би се занимавал с отговор на капризите на отрепка като мен, но моментът наистина беше просветляващ- така открих какво куче искам. LG9 e точен- силата, интелигентността и всеотдайността на НОК и красотата на белия цвят – завладяваща картина!
Имаше доста приятен разговор в темата на”Чехословашки вълчак” за стари филми, за” Неочаквана ваканция”, за” Ленко”, за „ Фильо и Макензен”, за невероятно трудната за намиране книга” Кантор разузнава”, за това как всяко момче мечтаеше да има куче”Вълча” порода, или” Граничарско”.... Един приятел ме обвини, че искам куче с което да се големея, но уверявам, че тук, където живея няма пред кого- хълмове, ливади и черни пътища. Големеем се сега с Арто един пред друг и пред едно стадо кози и друго- овци. Като ходим по парковете доста се притеснявам да обяснявам на хората, че не разхождам вълк из града. Е, децата ми се пъчат, че водят нещо като вълк. Сигурно така ще се пъчат и с едно бяло пале, но те и дворната ни Райна като разхождат са много горди.
Ей това е! Красиви кучета, а като блесне слънцето в тях и нещо те хваща за гърлото- като носталгия! Не случайно половината развъдници се наричат” Бели ангели”, „Бели приятели”...Ирационална история. Има хора, коитот глеждат само бели коне- защо? Аз не знам. Замайва ги нещо в тях. Викат им „зелени”коне.
Здравей lizata, Нерон е великолепен!
petro,
Много добре казано. Поздрави за начина на формулиране.
Когато мен са ме питали за отношенията ми към кучетата, най-честият отговор е бил, че не мога да обясня. Може би мания, може би болест, може би лудост. Нещо, което е в сърцето ти не можеш да обясниш с думи.
Поздрави!
П.П. А колкото до Нерон, следя живота му от малко пале. Радвам се че... (Лизата) отново се появи и с надежда да се задържи.
Публикувано: 25 October 2012 - 08:14 AM
С изключение на служебните породи, и то, използвани по строго служебно предназначение, според мен, повечето хора избират куче по-скоро емоционално. Нещо те "грабва" - поглед, осанка, муцунка,цвят, прекрасна козина, цялостно излъчване, дори и когато избираш кученце от едно кучило от уж наглед еднакви мъничета. Дори когато избираш куче от приют, което няма определена порода. Нещо искаш да направиш с бъдещия си любимец - не си ловец, но искаш сетер, не си говедар, но искаш пастирско куче, не си полицай, но искаш малиноа, не си император, но искаш пекинез и т.н. Понякога без реална преценка на реалните възможности. Искаш...и мечтаеш за бъдещия си любимец...Как ще ходите заедно, как ще му осигуриш всичко, от което той се нуждае, защото много ще го обичаш. Понякога филми и книги доста разпалват въображението и желанието, особено детското и създават нагласа за цял живот. Понякога се избират "модни" породи от "модни" хора, но това е друга тема.
За мен породата не е толкова определяща, а топлината в погледа и предаността, с която те дарява ТВОЕТО КУЧЕ, доверието и уважението, които взаимно сте изградили. За мен кучетата не са породисти и непородисти, а обичани и обгрижвани и занемарени и точно в този аспект ми се струва, че е по-важно да бъдем разумни и отговорни.
[/quote]
Така е- любовта към кучето не се корени в предпочитание към порода- за детето и селския мъник е огромен и силен и лае страховито. Понякога ме погва съвестта, че копам за куче от точно определена порода, оправдавам си се после, че съм прибрал и едно улично, ама в това не върви пазарен подход. И сто да прибера ще си мечтая за онова, бялото, вълшебното, докато не го видя да търчи наоколо

Публикувано: 06 November 2012 - 03:16 PM
Публикувано: 26 January 2013 - 09:34 AM
от 10 години имам овчарка,мръсно бяла.Когато я взехме и я заведохме на ветеринар,той не успя да каже каква овчарка е точно(задарди цвета и козината и,която особенно към опашката и на самата опашка е доста по-дълга от цялата и козина).Последно каза че е Източно европейска овчарка,не бях чувала за такава порода.
Висока е около 70см ако правилно я преценявам (не е при и мен в момента) и тежи около 45-47 кг
В последната една година (на 1 юни става на 11 години) козината и леко потъмня,предполагам защото остарява вече.
Сега като гледам снимките,които сте качили.......моята Кия прилича на тези овчарки.Предполагам че е кръстоска защото тя има братче,което е с по-тъмна козина,а дядо и беше снежно бял