След доста четене за породата немско овчарско куче и белият му вариант се чувствам доста объркана. Ясно е че швейцарците са успели да си присвоят бялата немска овчарка и да я регистрират като своя порода. Оттам започват и анатомичните различия м/у НОК и БШОК... най вероятно за добро (все пак е различна порода и трябва да има своите индивидуални характеристики), но на мен лично не ми допадат. Размерите на главата са намалени значително, муцуната е загубила масивността си (оттам физиологично погледнато силата и здравината на захапката е намаляла), козината на повечето екземпляри е значително дълга, а шоу кучетата са доста дребни. Като се поразровя откривам още по-големия бъркоч, в който е намесена друга - явно сестринска порода и оттам започва мъглата. Знаем, че швейцарската овчарка е призната за отделна порода от FCI и официално си съществува. Обаче явно не всеки е бил съгласен с инициативата на швейцарците и тук идва бялата немска овчарка (за по кратко: БНОК) или просто "бяла овчарка". НЕ, не говоря за швейцарските кучета, а за бели НОК-ове, които едва ли не могат да се възприемат за родоначалниците й. Двата вида бели овчарки се възприемат за отделни породи (БШОК и бяло оцветена НОК) и кръстосването им е нежелателно. От своя страна бялата немска овчарка си прилича анатомично на НОК, само че цвета и е бял - запазила се е масивната глава и муцуна, козината е в подходящите размери, дори 23° ъгъл характерен за немската овчарка присъства. БНОК е призната от AKC и до колкото знам UKC и ето едно цитатче:
"White German Shepherds are not recognized by the AKC FACT: The White German Shepherd is indeed recognized by the AKC. They are AKC registrable as German Shepherd Dogs color White." и още едни взето от стандарта на НОК описан от UKC:
"The German Shepherd Dog comes in many colors and white. In evaluating colored dogs, strong, deep colors are preferred. Nose, lips, and eyerims must have dark pigment, regardless of coat color. Color faults are minor in comparison to defects of type and structure. Serious faults: Pale, washed-out colors; blue; liver. Disqualification: Albinism." Моето заключение, е че бялата швейцарска овчарска не е бяла немска овчарка, а сестринска порода или просто порода потомък. Слагам снимки за да покажа описаните от мен анатомични различия.
БШОК:
Бяла НОК (Кода):
Слагам родословието на Кода, в което присъстват и стандартно оцветен НОКове (чепраци):
Eclipse's JoKay Miakoda Moon