Dog.bg Форуми : ATAXIA-що е то?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ATAXIA-що е то?

#21 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 27 November 2008 - 08:20 PM

Моля не превръщайте темата в бойно поле..
Инсулт, съгласна съм с теб - Доброто здраве и темперамент трябва да бъдат над всичко.
Йордан не се натяга, и той просто е притеснен за своето куче, както и всеки собственик на АСТ.
Специално за атаксията при амстафа, първоначално прогнозата беше че около 35-40% от представителите на породата са носители, а малка част от тях (доста по малка) - са болни дефакто. Но сега, след като са тествани известно количество кучета, равносметката е, че е огромен броят на здравите кучета, а съвсем нищожен броя на засегнатите. Това би трябвало да ни обнадежди. Има достатъчен генофонд, за да се запази породата и да няма близкородствено заплождане (инбридинг).
Йордане (+ това кой каза,че 2 кучета ''свободни'' и здрави от атаксия,няма да дадат болно куче?) - Генетиката няма как да я прецакаш, това не е като с дисплазията, където дори и здрави  кучета могат да произведат бебета със ставни проблеми (защото дисплазията бива и придобита, освен наследствена).
Не търсете паралелна връзка с хората. Там няма селекция. Не можеш да определиш кой човек ще има поколение и кой - не. Но животните са наша грижа, нали затова ги селектираме, за да са здрави, и да бъдат част от семействата ни и живота ни...

#22 Потребителят е офлайн   Jordan staffffff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Изгонени

Публикувано: 27 November 2008 - 08:38 PM

Цитат

Вероятно за някои развъдчици това ще изглежда като лов на вещици, защото ще имат твърде много кучета-носители.

Кой каза,че кучетата в БККАСТ НЕ СЕ ТЕСТВУВАТ за дисплазия,бруцелоза,наследствени болести и т.н...?

Понеже съм сигурен,че не си достатъчно ориентирана в стафордшир териер средите,как така изведнъж просветна,че кучетата на един от най-известните и световно признат кенъл УАЙТ РОК/White ROCK//маняци на тема здравето на кучетата си/,както и Фража/Fraja/,както и Кинг ъф Ринг'с /King of Rings/,следящи за ТОП здравето на кучетата си,изведнъж се оказаха Болни?? :rolleyes:

Весела:дано си права и този тест се превърне в минало...

ПП:

Цитат

Инсулт, съгласна съм с теб - Доброто здраве и темперамент трябва да бъдат над всичко.

Е,това значи,ли че ако се докаже,че едни от най-добрите и качествени представители на породата още от самото й създаване,/че до днес/,са болни-следователно всичките им приплоди,деца,внуци и т.н...трябва да ги спрем от разплод и да избием поколенията им,понеже никой няма да се реши да запложда с мъжко куче НОСИТЕЛ или в най-лошия случай Болно?Трябва ли да обезличим и променим коренно типа и вида на породата???''Главата на стаф,да я бъркаме с пинчер''?
User's Signature

БЪЛГАРСКИ КИНОЛОЖКИ КЛУБ АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР - КАЧЕСТВО БЕЗ КОМПРОМИСИ!
www.amstaffbg.com/forum
www.amstaffbg.com

#23 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 November 2008 - 12:00 AM

Цитат

Вероятно за някои развъдчици това ще изглежда като лов на вещици, защото ще имат твърде много кучета-носители.

Да, и аз мисля, че развъдчиците като цяло ще се притеснят от тази психоза. Но трябва да се запази самообладание. Все още дори не е известно какви са мащабите на тази болест..

Цитат

как така изведнъж просветна,че кучетата на един от най-известните и световно признат кенъл УАЙТ РОК/White ROCK//маняци на тема здравето на кучетата си/,както и Фража/Fraja/,както и Кинг ъф Ринг'с /King of Rings/,следящи за ТОП здравето на кучетата си,изведнъж се оказаха Болни?? :rolleyes:

Никой не е казал, че са БОЛНИ, единственото което аз лично виждам е повтарянето на определени кучета в родословията на засегнатите. И точно затова съм скептична за момента, защото и аз се колебая и притеснявам, дали цялата тази работа е тенденциозна. Но все пак се опитвам да запазя самообладание да бъда обективна, и засега само наблюдавам развитието на проблема. Виждам резултатите от тестовете на други развъдници и правя заключения. Не смятам, че правя нещо нередно, напротив. Прости ми пука какво се случва...

Цитат

Е,това значи,ли че ако се докаже,че едни от най-добрите и качествени представители на породата още от самото й създаване,/че до днес/,са болни-следователно всичките им приплоди,деца,внуци и т.н...трябва да ги спрем от разплод и да избием поколенията им,понеже никой няма да се реши да запложда с мъжко куче НОСИТЕЛ или в най-лошия случай Болно?Трябва ли да обезличим и променим коренно типа и вида на породата???''Главата на стаф,да я бъркаме с пинчер''?

Пак си краен, говориш за избиване на кучета, обезличаване на породата и заплождане с "пинчери". Не бъди черноглед, има достатъчно генетичен материал по света. Никой не иска да спира кучета от разплод, а да се запложда разумно, със знание какво правиш и какво ще получиш насреща. Нали затова се нарича СЕЛЕКЦИЯ, а не "руска рулетка"...

#24 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 November 2008 - 12:15 PM

Извинявам се първо за флууда, но искам да публикувам повече информация относно темата.

За информация ще публикувам и други генетични тестове, които се правят при определени породи:

Прогресивна атрофия на ретината (PRA и prcd-PRA test)
    [li]Корги кардиган (rcd3-PRA)
    Ирландски сетер (rcd1-PRA)
    Слоуги
    Мастиф (dominant PRA)
    Булмастиф (dominant PRA)
    Германски пойнтер
    Сибирско хъски (X-Linked PRA Test)
    Самоед
    Лабрадор ретривър
    Миниатюрен пудел
    Английски кокер спаньол
    Американски кокер спаньол
    Коли (rcd2-PRA)
    Самоед (X-Linked PRA Test)[/li]
    [li][/li]

Същият тест се прави още при:
    [li]American Eskimo Dog 
    Australian Cattle Dog
    Australian Shepherd
    Australian Shepherd, Miniature
    Australian Stumpy Tail Cattle Dog 
    Chesapeake Bay Retriever
    Chinese Crested 
    Dwarf Poodle
    English Cocker Spaniel
    Entlebucher Mountain Dog
    Finnish Lapphund 
    Golden Retriever
    Karelian Bear Dog
    Kuvasz
    Labrador Retriever
    Lapponian Herder
    Miniature & Toy Poodle 
    Norwegian Elkhound
    Nova Scotia Duck Tolling Retriever
    Portuguese Water Dog 
    Spanish Water Dog 
    Swedish Lapphund
    Yorkshire Terrier [/li]
    [li][/li]

Фосфофруктокиназа (PFK test)
    [li]Английски спрингер спаньол
    Американски кокер спаньол[/li]
    [li][/li]

Пируват киназа (PK test)
    [li]Басенджи[/li]
    [li][/li]

Неврологична цероидна липофункция (CL test)
    [li]Бордър коли[/li]
    [li][/li]

Цистинурия
    [li]Нюфаундленд
    Ландзеер[/li]
    [li][/li]

Нефропатия
    [li]Английски кокер спаньол[/li]
    [li][/li]

Нощна слепота (CSNB test)
    [li]Бриард[/li]
    [li][/li]

Хороидална хипоплазия (очна аномалия при Английските овчарки) (CEA test)
    [li]Коли
    Австралийска овчарка
    Бордър коли
    Шотландска овчарка
    Грубокосместо коли
    Късокосместо коли[/li]
    [li][/li]

Нарколепсия (NARC test)
    [li]Дакел
    Доберман
    Лабрадор ретривър[/li]
    [li][/li]

Cone Degeneration (CD test)
    [li]Германски късокосмест пойнтер[/li]
    [li][/li]

Левкоцитна недостатъчност (слепване на левкоцитите CLAD test)
    [li]Ирлански сетер[/li]
    [li][/li]

Наследствена дисплазия на ретината (RD/OSD test)
    [li]Лабрадор ретривър
    Самоед
    [/li]
    [li][/li]

За повече информация: http://www.optigen.com/index.html
http://www.antagene....x.php?langue=L2

Надявам се, че темата е интересна, и повече хора ще се включат..

#25 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 28 November 2008 - 02:02 PM

Хубаво,Весела си ги преписала,ама знаеш ли за какви заболявания става въпрос,как се диагностицират и кога са нужни тези тестове?.........................или понеже има лаборатории, които правят тестове дай да се юрнем да правим всички.
Не се прави така-обикновенно/както виждаш в повечето случаи става въпрос за наследствени очни заболявания/,на засегнатите породи се издава очен сертификат след 6месеца с валидност една година от вет.офталмолог до 6та година,като повечето заболявания се установяват по време на прегледа и животните носители се изключват от разплод.По-лесно е,пък и много по-евтино!

#26 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 November 2008 - 02:15 PM

Aз хубаво ги преписах, ами след като видях колко дълъг е списъка, то излиза че всички породи са болни  :rolleyes: Както казах и преди, цялата тази работа може и да е машина за правене на пари, и за цялостна психоза върху хората..  Аз какво да кажа, като баба ми почина от сърце, дядо ми от бъбреци, а чичо ми от рак, бог да ги прости  :rolleyes: та си мисля, че наистина не трябва да се превръщаме в хипохондрици.. Иначе трябваше досега и аз да съм умряла  ;D

#27 Потребителят е офлайн   Jordan staffffff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2008 - 04:18 PM

Цитат

Aз хубаво ги преписах, ами след като видях колко дълъг е списъка, то излиза че всички породи са болни  :rolleyes: Както казах и преди, цялата тази работа може и да е машина за правене на пари, и за цялостна психоза върху хората..  Аз какво да кажа, като баба ми почина от сърце, дядо ми от бъбреци, а чичо ми от рак, бог да ги прости  :rolleyes: та си мисля, че наистина не трябва да се превръщаме в хипохондрици.. Иначе трябваше досега и аз да съм умряла  ;D

Това ми хареса! ;) :wub:
User's Signature

БЪЛГАРСКИ КИНОЛОЖКИ КЛУБ АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР - КАЧЕСТВО БЕЗ КОМПРОМИСИ!
www.amstaffbg.com/forum
www.amstaffbg.com

#28 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 December 2008 - 05:51 PM

Мда. Ако се окаже, че най-добрите производители в породата от памтивека са носители на гнусния ген - да се маха всичко. Те, децата им, внуците им, бажданаците им и шуролинките също. Всичко това е отпадък, вредящ на породата, ако ще да са най-чудните манекенчета в света.

Апропо, изобщо не ме интересува породата стафордшир териер, нито смятам да ме интересува някога. Ти продължавай да се правиш на смешен тук и там, размахвайки пръсти. Не е зле малко да пооправиш правописа, току-виж си добил по-малко нелеп изказ покрай другото.

Аксел, в БГ няма сертифициран офталмолог или рентгенлог. Като стане дума за очи "ми, иди при Борисов", той бил "най-добрия"... Като дойде до кокали са малко повече, ама и те все "най-добри".

Весела, да, повечето породи "са болни". Начинът това да се прекрати е прост - бракуваш всвички носители на боклучавия ген; спираш да стесняваш генетичния фонд чрез твърде тесен инбридинг - и хоп! виж ти, здрави кучета!?
Паралелът между хора и кучета е меко казано не на място.

На смехориите на желаещия да се хареса верно ще спра да отговарям. Толкова глупости изписани на едно място - то си е кажи-речи постижение. Дано само да не е заразно.

Гледахте ли филма, към който ви пуснах линк?
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Jordan staffffff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2008 - 06:05 PM

МОД: Jordan staffffff ще си отдъхне от форума 7 дни.
User's Signature

www.amstaffbg.com/forum
www.amstaffbg.com

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни