Lоra, в 06 November 2010 - 10:35 PM, написа:
...
Извинявам се ако звуча остро ( не е към теб или към някого ) просто двойния стандарт не ми допада особено , еле пък когато е нагъл.
Въобще не звучиш остро. А пък аз едва ли има от какво да се засягъм, защото и аз съм един обикновен любител на породата.
Че развъждането се е превърнало в бизнес, спор няма. Всички тея приказки за милеенето за породата и тем подобни са един фалш. По-голяма част от развъдчиците са си просто едни търговци. Няма как по друг нчин да се определи развъдник с 15 мъжки и 45 женски кучета. Казах го и горе - класиранията по големите изложби са политика. Няма как ти да отидеш с твоето куче, да спориш с кучета от Dialynne, Dufosee, Red Baron, Daragoj и да очакваш да няма пристрастие.
А що се отнася до различията във визията на биглите, те са нормални. Бигъла не е нова заводска порода и няма начин всички бигли да са като по калъп. Освен това бигъла е една от най-популярните породи кучета в света (мисля че 5-та), което означава че много хора я развъждат и отглеждат. Всеки от тези развъдчици и селекционери прави селекция на база собствени предпочитания и нормално е да се оформят определени линии бигли, които дори визуално започват да се различават. Разгледай биглите в различните развъдници или в различните държави и ще видиш как имат различия - едни са по-издължени, други по широки, трети с по-масивни или по-нежни глави и т.н. От там идва и разнообразието при биглите. Освен това да не забравяме и че бигъла все още е ловна порода и има доста кучета които се отглеждат за лов. При тях развъдчиците и ловците държат повече на ловните качества и не толкова на екстериор, което води до допускане в разплод на не много екстериорни екземпляри, което също оказва влияние на външния вид. Стандарта на бигъла е доста отворен и обхваща това разнообразие от бигли.
Ето ти пример с главата:
Глава:
Задоволително дълга, мощна, без да бъде груба, по-елегантна при женските, ненамръщена и без гънки.
Черепна област:
Череп: Леко купловиден, умерено широк, с лек връх.
Стоп: Добре изразен, разделящ дължината между тила и върха на носа, толкова равно, колкото е възможно.
Лицева област:
Носна гъба: Широка, за предпочитане черна, но по-светла пигментация е допустима при светло оцветени кучета. Широки ноздри.
Муцуна: Не е чипа.
Устни: Сравнително отпуснати.
Челюст и зъби: Челюстите трябва да са здрави, с перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци трябва плътно да припокриват долните и да са поставени отвесно на челюстите.
Очи: Тъмнокафеви или с цвят на лешник, сравнително големи, нито хлътнали, нито изпъкнали, поставени доста отдалечено, с меко, трогателно изражение.
Уши: Дълги, със заоблени върхове, стигащи почти до върха на носа, когато се издърпат напред. Ниско поставени, фини по структура и грациозно висящи плътно до бузите.
Можем ли да кажем че главата на това куче не отговаря на стандарта:

, още повече че кучето с привлечено внимание и не е снимано нито отпред, нито от страни, а под ъгъл.
Между другото знаеш ли името на това куче?