Бигъл
Публикувано: 03 January 2009 - 12:19 PM

все пак е женска де.... а и сега като питам не ми се струват чак толкова дълги вече :rolleyes:

'Smile makes happiness and sunshine every day.'
Публикувано: 03 January 2009 - 01:23 PM
Публикувано: 03 January 2009 - 04:53 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 03 January 2009 - 05:48 PM
Цитат
ами аз си мисля, че женските нали са малко по 'финни' и 'стойни'... може би... някой дето разбира да каже

Публикувано: 03 January 2009 - 05:48 PM
Цитат
Това не може да отговори на въпроса ми с какво да го храня.Днес.
Публикувано: 03 January 2009 - 06:36 PM
Доколкото знам на тази възраст (2 месеца) кученцата трябва да се хранят по 4 пъти дневно... количеството на храната (ЗА МАЛКИ КУЧЕНЦА, СРЕДНА ПОРОДА-храните за малки и възрастни са различни) е обозначено на чувалите в зависимост от теглото на породата в зряла възраст (за бигъла средно 15 кг.) и възрастта в месеци на кученцето, като количеството е за 24 часа и трябва да го разделиш за четирите хранения. (за хилс беше около 180 гр за 2 месечно кученце) Ако го храниш с качествена храна, кученцето (така казват) получава всички нужни вещества и витамини от нея и няма нужда от добавки (витамини и пр.) При по малките кученца може да се накисват гранулите в мъничко топла вода за да омекнат (да ги хапват по лесно, особено ако не са ги хранили с гранули преди)
За всичко това можеш също така да се консултираш с ветеринаря ти (щом кученцето няма ваксини /а и да има/ ходенето при ветеринар е първото, което трябва да направиш), също така можеш да попиташ и в зоомагазина за храна за малки кученца (бебета) от средна по размер порода, висок клас - не навсякъде, обаче са любезни и компетентни ;)
Ако имаш въпроси може да питаш на лични, с удоволствие ще споделя скромния си опит ;)

Публикувано: 04 January 2009 - 10:44 AM
Извинете ни , че толкова дълго време бяхме зачезнали. Имахме много весели моменти с Шани, която расте с часове!!! В тази връзка скоро ще публикувам и нейни снимки! Вече излизаме и тя неможе да се начуди на снега ;D
Гледам че тука някой е питал за стандарта на бигъла. Има изписано доста по въпроса! Знам, че височината на бигъла НЕ трябва да надвишава 40 см. това е височината при холката( най-високата точка) По цял свят има тенденция вече да се търсят по-малки и компактни бигли, но всичко си зависи от вкуса!
като дължина на краката пак сиима стандарт и съотношения за които може да се почете. Краката със сигурност не е добре да са къси, но пък и не несъразмерно дълги. Снимката която искаш да ни покажеш liberty нещо не е излезнала!
Желая на всички много щастие и радости със сладурите!!!!!!! :wub: :wub: :wub:
Публикувано: 04 January 2009 - 12:25 PM
Публикувано: 07 January 2009 - 07:57 PM
Публикувано: 08 January 2009 - 09:54 AM
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
Много здраве и късмет на всички!
И аз да споделя какво знам за породата. Има дребни бигъли 7-14кг и едри с тегло 15-19кг. Като малките са предпочитани за домашен любимец, а едрите за лов.
Ето малко повече история:
Бигълът е най-малкото и най-жизнерадостно ловно гонче. Първите документи за него са от времето на кралица Елизабет І, през ХVІ-ти век.
За тези бигъли се казва, че били толкова малки, че влизали в ръкавица, макар кралицата да ги е пренасяла в специални панери като част от официалния си кортеж.
В отделни случаи тези малки кучета се използвали за лов на зайци, макар на тях да се гледало по-скоро като на компаньони поради липсата на издръжливост, необходима за преследването на дивеча на определени разстояния.
Произхода на бигъла е неясен, макар подобни ловни породи да са документирани за първи път по времето на Хенри VІІІ, когато официално е назначен Гледач на бигъли да се грижи за тях. Гравюра от Йоханес Щраданес от тази епоха, открита в Белгия, изобразява как малки гончета, изумително приличащи на съвременните бигъли, ловят зайци.
Бигълът се задържа през вековете като част от кралския кортеж. Уилям ІІІ (1689-1702) бил голям почитател на тези гончета, както свидетелства един случай от 1695, когато негова хайка била съпроводена от поне 400 ловци. По-късно Джордж ІV яздил със своите бигъли по голите възвишения на Съсекс, в близост до Брайтън. Явно това са били относително големи екземпляри от зараждащата се порода, тъй като очевидно тяхната походка би затруднила съпровождащите ги ездачи да се движат наравно с тях, макар че това би могло да се отдаде и на относително скучния терен.
Популярността на малкия вид бигъл, предпочитан от кралица Елизабет І, впоследствие затихнала, вероятно в резултат на липсата на ловна издръжливост, но отново се възродила през ХVІІІ век. Тези екземпляри били прекръстени "джобни бигъли" заради размерите си, които били не повече от 10 инча (25см.) височина. Едни от най-популярните хайки от този вид са отглеждани от Крейн през 50-те години на ХІХ век. Тези гончета били изключително сходни по размери - всички били приблизително 9 инча (23см.) високи.
Така или иначе към края на века тенденцията сочела към по-големи бигъли, по-подходящи за ловуване, и миниатурната форма започнала да изчезва. Същото важи и за дългокосместата форма на тези гончета, която всъщност била по-високо ценена по същността и гласа си от своето гладко копие. Явно обаче, няма причина за изчезването на тази форма освен може би това, че окраската на гладкокосместите кучета била по-харесвана. Компактния размер на бигъла, неговата приятна и често лакома природа, както и мелодичния му глас са допринесли да бъде високо ценен като домашен любимец. В периода 1890-1896 год. Бигълите са пренесени в САЩ, където бързо си намират почитатели както като ловци на дребен дивеч от категорията на зайци до катерици, така и като компаньони. Породата често е била представяна като една от десетте най-предпочитани там, въз основа на броя регистрирани за годината. За понататъшната популярност на породата допринася анимационният герой Снупи, създаден от карикатуриста Чарлз М. Шулц през петдесетте години на ХХ-ти век.
Прието е, че името бигъл произлиза от келтската дума бийгъл, което означава малък.
За съжаление бигълите стават известни и чрез неприятните факти, които говорят за това, че те са били използвани като лабораторни животни, но благодарение на негативното обществено мнение броя на жертвите между тях с всяка изминала година намалява.
Във Франция през 1800год. Барон Жерард започва кръстоската между бигъла и неговия по-дългокрак братовчед хариера. Неговата цел била да усъвършенства походката на бигъла, без да губи неговите по-съвършени обонятелни умения в сравнение с тези на хариерите. Резултатите от инициативата на барона са поколения с различни размери, но сега типът е вече установен под името бигъл-хариер и е особено ценен в родните си места, където наред с лова на зайци се употребява дори за лов на глигани
Моята Тереза е от малките, в момента е почти на 6м и тежи 6,1кг. С оглед майката и бащата се предполага, че ще достигне максимум 8-9 кг.
Надявам се, че съм била полезна.
Поздрави,
Валя
Публикувано: 08 January 2009 - 10:02 AM
Холката е най-високата част на тялото, и височината от земята до върха на холката се приема за височина на кучето. Може да е ясно изразена или неизразена, висока или ниска.
Повечко информация за анатомията на кучето:
http://www.bgdogs.net/anatomy.php
Публикувано: 08 January 2009 - 10:42 AM
chezara85 ето малко за цветоеите вариации (на английски е, но и да не се оправяш, по картинките ще се ориентираш ;) )
Beagle colors
Чезара е трицветен бигъл, доколкото виждам - Tri-color beagles
Както виждаш има разлика както в броя на цветовете (трицветни и двуцветни), така и в вида, наситеността, разположението и големината на петната. Също можеш да видиш, че така нареченото 'clasic' tri е точно с наситени и рязко разграничаващи се черно и кафяво.