Бигъл
Публикувано: 06 January 2012 - 03:38 PM
които бихте отделили ще си купите и толкова качествено кученце, а
от там и гарнциите. Както каза Иван, купи си кученце от родословни
родители и може да очакваш някаква гаранция за добро здраве в бъдеще.
Иначе всичко друго, дето си го купуваш от зоомагазини или борси си е на
късмет - каквото е такова! Дано уцелиш на здраво и хубаво кученце. Поздрав!
Публикувано: 08 January 2012 - 01:22 PM
Чисто нов съм във форума и съм ориентиран към отглеждането на бигъл.
Предлагат ми женско бигълче, на почти 4 месеца. Това ще е първото куче, което ще отглеждам самостоятелно (със семейството ми имахме друго, когато бях дете) и все още имам някои колебания.
Откакто се интересувам от породата бигъл, прочетох доста за нея, за съжаление не съм разговарял със собственици. От прочетеното разбрах, че кученцата са доста своенравни, любопитни и наистина палави. Тъй като не намерих конкретни отговори на някои въпроси, а тази тема ми се струва доста обширна, бих искал да попитам следните неща.
- Доколко кучето ще се чувства комфортно и щастливо в апартамент. Апартаментът е доста голям и ще съжителства с 2-ма души, но все пак достъпът му ще бъде ограничен само до някои стаи. Въобще, подходящо ли е за градско жилище?
- Каква предварителна подготовка ни трябва, преди да си вземем бигълче? Тъй като не било редно малките кученца да остават сами за дълго време, а и двамата сме работещи, по колко време трябва да прекарваме с бигълчето докато свикне напълно с нас и новия си дом?
- Как да подготвим мястото му на живеене? Тъй като обичал да си похапва всичко, ще ограничим достъпът му до обувки, цветя и кабели. Какво още трябва да се направи?
- Били страшно лакоми: Каква трябва да е дневната дажба храна и вода (колко пъти дневно и какви порции храна да му се дават)?
Какви типове храна са най-подходящи за малко бигълче?
- Разходките - по колко пъти дневно и колко дълги трябва да са разходките? Каква каишка да използваме? Колко голямо трябва да е кученцето за да може да излиза навън (като имаме предвид, че е зима). Живея близо до паркове и няма да е проблем да отделям до 1 час сутрин за разходка, а вечер - без ограничение. Как да го научим да ходи до тоалетна, където трябва (докато е още малко)?
- Как трябва да подходим с дресировката, след като биглите имат такъв жив и своенравен характер?
Предварително благодаря на всички :)
Поздрави,
- Пламен

life goes on till it doesn't...
Публикувано: 08 January 2012 - 06:34 PM
paleo, в 08 January 2012 - 01:22 PM, написа:
Чисто нов съм във форума и съм ориентиран към отглеждането на бигъл.
Предлагат ми женско бигълче, на почти 4 месеца. Това ще е първото куче, което ще отглеждам самостоятелно (със семейството ми имахме друго, когато бях дете) и все още имам някои колебания.
Откакто се интересувам от породата бигъл, прочетох доста за нея, за съжаление не съм разговарял със собственици. От прочетеното разбрах, че кученцата са доста своенравни, любопитни и наистина палави. Тъй като не намерих конкретни отговори на някои въпроси, а тази тема ми се струва доста обширна, бих искал да попитам следните неща.
- Доколко кучето ще се чувства комфортно и щастливо в апартамент. Апартаментът е доста голям и ще съжителства с 2-ма души, но все пак достъпът му ще бъде ограничен само до някои стаи. Въобще, подходящо ли е за градско жилище?
- Каква предварителна подготовка ни трябва, преди да си вземем бигълче? Тъй като не било редно малките кученца да остават сами за дълго време, а и двамата сме работещи, по колко време трябва да прекарваме с бигълчето докато свикне напълно с нас и новия си дом?
- Как да подготвим мястото му на живеене? Тъй като обичал да си похапва всичко, ще ограничим достъпът му до обувки, цветя и кабели. Какво още трябва да се направи?
- Били страшно лакоми: Каква трябва да е дневната дажба храна и вода (колко пъти дневно и какви порции храна да му се дават)?
- Разходките - по колко пъти дневно и колко дълги трябва да са разходките? Каква каишка да използваме? Колко голямо трябва да е кученцето за да може да излиза навън (като имаме предвид, че е зима). Живея близо до паркове и няма да е проблем да отделям до 1 час сутрин за разходка, а вечер - без ограничение. Как да го научим да ходи до тоалетна, където трябва (докато е още малко)?
- Как трябва да подходим с дресировката, след като биглите имат такъв жив и своенравен характер?
Предварително благодаря на всички :)
Поздрави,
- Пламен
Здравей,
ще се опитам накратко да ти отговоря на въпросите, а по-подробно ще отговаряме когато са по конкретизирани

А те ще станат такива, когато кученцето дойде във вас

Ако му се осигуряват достатъчно разходки и игри, които да го измарят, няма да има проблеми да живее в апартамент. Бигълът се писпособява еднакво добре, както в апартамент, така и в къща с двор. Но ако не си изразходва енергията, особено докато е по-малък - докъм 2 годишна възраст, може да разруши апартамента

Всяко кученце е с различен характер и не може да се каже как точно ще протече приучаването му към новия начин на живот. Но е добре поне в началото (докъм 6-7 месечна възраст) да имате възможност за контролно извеждане по обяд, за да може по-лесно да свикне да си върши нуждите навън.
В този раздел на форума ще намериш доста отговори на въпроси, които ще възникнат при съвместното ви съжителство : Ето тук
Добре е да му осигуриш различни играчки, с които да се занимава. Лошото е, че биглите бързо унищожават каквито и да са играчки, но все пак :)
Това е големия плюс на бигъла

Иначе дневната дажба се определя от възрастта и храната. На всяка храна има таблица, която указва за каква възраст и килограми, колко е дневната дажба. В началото до към година я разделяш на 2 хранения, а след година може и веднъж дневно.
Относно типовете, аз лично предпочитам гранулираните храни, а при тях всеки производител предлага подходящи за различните възрасти такива.
Един час сутрин и неограничено време вечер са си напълно достатъчни. Като ги съчетаете и с по-продължителни съботно-неделни излети, мисля че бигълчето ще се чувства добре.
Просто трябва да сте по-упорити и настойчиви от него, трябва да му покажете, че вие командвате парада и да изградите доверие към вас. Има ли ви доверие всичко ще се получи. Ако не сте сигурни, че ще можете да се справите има училища за обучение на кучета и стопаните им

Също така в посочения по-горе линк има доста отговори на въпроси, възникнали при други стопани, които може да са ви полезни.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 11 January 2012 - 08:54 AM
paleo, в 08 January 2012 - 09:10 PM, написа:
Благодаря за изчерпателния отговор. Надявам се скоро да се похвалим със снимки :)
Здравейте отново :)
За съжаление хората, от които щяхме да си вземем бигълче, се отказаха да го продават и отново се впускаме в търсене на кученце.
Тъй като не държим то да е шампион и да има родословие - просто ни трябва домашен любимец и приятел, знаете ли къде има развъдници, приюти или просто ако познавате някой, който продава малки бигълчета? Не намерих секция във форума за обяви, повечето обяви в интернет идват от търговци и развъдници, които могат да внесат куче от друга държава. Ние просто искаме да го видим, харесаме и да си го вземем вкъщи. Насочили сме се към женска, около 3-4 месечна, цената също е от значение (250-300 лв) . Ще сме благодарни на всички които помогнат да си намерим нов член на семейството :)

life goes on till it doesn't...
Публикувано: 11 January 2012 - 09:17 AM
На тази цена трудно се намира, ние нашата си я взехме за 250 лв., но се оказа внос кученцето от Унгария. Освен ако не извадиш голям късмет и попаднеш на обява от хора, които не се интересуват от това да продадат кученцата и да изкарат някой и друг лев.. Иначе ще се ослушвам. В квартала ми в гр. София наскоро се продаваха бигълчета, но вече ги дадоха.
Публикувано: 11 January 2012 - 03:15 PM
Не съм писала много отдавна. Влизам и чета от време на време и с радост забелязвам, че има все повече и повече собственици на бигли в БГ, което е чудесно. Моят Джак Рей или накратко Рей вече е на 6г. и 5 месеца. Роден е на 6-ти август 2005г. и вече е стар кадър

Поздрави на всички от нас!Изпращам ви някои актуални и не толкова актуални снимки на Рейката, за да видите как се спи на диван, спалня в работен ден, като преди това добре се прави място, разтурвайки всички завивки.
Успешна и щастлива Нова Година!
P.S. На едната снимка Рей е заградил една костенурка и я беше облизал отгоре до долу. Едва успяхме да му я отнемем! На друга от снимките Рей е с една фуния на главата след престой в болница след тежка бактериална бронхопмневмония, която протече без никакви симптоми. Лечението струваше 1000лв. Това го казвам за тези, които възнамеряват да си вземат куче, за да са наясно, че понякога човек трябва да прави и такива разходи. Едни хлапенца срещнали мъжа ми докато разхожда Рей с фунията и казали :"Ей, това куче има сателитка

allure&Jack Ray
Публикувано: 17 January 2012 - 02:44 PM
Току що се регистрирах, защото ме грабна тази тема. С приятелят ми искаме да си взимаме кученце и се спирахме на доста породи, но той много иска бигъл. Прочетох доста неща за тази порода, но както и хората, които не можеш да слагаш под общ знаменател, само защото са от една зодия, така и животните - не можеш да съдиш за кучетата само от това, което се пише. За това ми хареса тази тема, защото вие имате личен опит с тях и бихте ми помогнали много повече. Вече прочетох доста мнения и коментари и се запалих по бигълчетата. Още сме в малък процес на дообмисляне на нещатата и живот и здраве в четвъртък ще си вземем. Наистина съм малко притеснена, защото до сега съм гледала животни вкъщи с родителите ми, но не съм имала собствено, за което само аз да се грижа, като изключим едно хамстерче и мишле, но кучето е доста по-голяма отговорност и грижа. Поздрави на всички сладурковци и да слушкат.
Публикувано: 17 January 2012 - 05:41 PM

delfin4eto_ това че четете за породата и за отглеждането е страхотно

Чакаме първи снимки и истории

Публикувано: 17 January 2012 - 11:23 PM
delfin4eto_, в 17 January 2012 - 08:55 PM, написа:
На 2 месеца му е рано да се извежда, но може да тренирате в къщи да ходи с нашийник. Като почнете да излизате след 3-тия месец и 3-тата ваксина си зависи от вас с какво ще го извеждате. Аз лично имам и нашийник и нагръдник. Когато е на бърза квартална разходка - с нашийник, че по лесно се сваля и слага, когато сме на по-дълга градска разходка с нагръдник.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 18 January 2012 - 07:37 AM

Другото vano го е написал,никакво излизане преди да минете трите ваксини.
Публикувано: 10 February 2012 - 11:54 AM
От 5 дни сме собственици на малката Моли, съответно от 5 дена не сме спали и не знаем къде се намираме.
Тя е на 40 дни, иска постоянно да й се обръща внимание, да я гушкат, а когато грае, да стоиш неподвижен, за да ти изгризе не само чорапите, но и пръстите на краката.
Най-големият проблем е тоалетната, взехме й памперси, на които слагаме от специалните капки, но резултатът е минимален - ходи там, когато си пожелае, въпреки че я учим...
И все пак сме много щастливи, че имаме това слънчице, макар и на 40 дни, е толкова умна и обичлива.
Бих искала и да похваля хората, от които я купихме, от София са, много грижливи и разбрани.
Моли има още 4 братчета, които се продават.
Ако някой си търси бигъл, му препоръчвам да се свърже с Петър Тушев, тел:0899453391.
http://www.facebook....32.Можете да видите техни снимки.
Публикувано: 10 February 2012 - 03:21 PM
Само не разбрах и тя ли ще ходи в чужбина или остава българка.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн