Лелееее ... и тук се прокрадна нишката на противопоставяне родословно-неродословно ...
Аз до преди да си взема дзвера, не знаех нищо за родословие, породни белези и т.н. Сега вече доста прочетох по този въпрос и доста неща си обясних ... Родословието не е просто документ - по принцип родословни са кучетата от лицензирани развъдници, които са тясно специализирани в развъждането на една или две породи. Кученцата, според степента, в която се приближават до идеалните породни белези (това е стандарта за породата), биват три класа: show. breed и pet. Последните обикновено са с някакво отклонение, което ги изключва от разплод или представяне по киноложки изложби, както е при останалите два класа. Те пак са родословни кучета, но не се включват в разплод. Обикновено pet клас кученцата са с различна цена от останалите два.
Иначе до толкова, до колкото кученцето няма родословие, то се води породоподобно, защото не може да бъде проследена родствената му линия до девето коляно, както е с родословните. Именно това проследяване на родата, внимателната селекция на кучетата за разплод и одобряването на всяка една връзка от съответния клуб на породата гарантира чистопородност на бебетата и запазване породата "чиста".
В България обаче, поне до колкото аз съм запозната, няма развъдник за ДРТ. Пък и какво значение има дали са родословни или не любимците ни - ние пак си ги обичаме, нали? А и те са си 100 %-ви ДРТ ... с всичките им лудости и особености на характера
PS - Понеже все още се чувствам лаик по темата, ако съм допуснала някакви неточности, моля да бъда извинена!