Публикувано: 22 February 2012 - 08:02 AM
По отношение въпросът за Педигрий храната - тя е доста нисък клас. В нея преобладава съдържанието на зърнени продукти, а фактът, че е с цветни гранулки, означава, че има и доста оцветители. Т..е. "КПД"-то на тази храна е доста ниско. Интересно ми е обаче защо доста кучета предпочитат такъв вид храна пред храните от висок клас. Моят дзвер предпочиташе Фрискис (също не много висок клас) пред Роял и други такива. Сега обаче с кеф си лапка Еукануба или Versele-Laga. Това се отрази на състоянието на козината, на зъбките и на цялостното му състояние. Иначе беше натрупал кошмарно много зъбен камък и ни препоръчваха да го чистим под анестезия. Мен обаче ме е страх повече и от него - сменихме храната, започнахме да гризкаме стикчета за зъбки всеки ден и, когато ни е кеф, кокали от пресована кожа.
Колкото до храненето - аз също минах през същите драми. Когато го взех, аз самата нямах режим и бях в несъстояние да му създам хранителен режим на него (имаше дни, в които по цял ден нямах възможност да се прибера) и той имаше храна буквално 24/7. Като поотрасна малко, ми се наложи да го оставя при родителите си за 2-3 месеца и там вече майка ми тотално го разглези с готвени манджотийки (супа за Джими - без сол и подправки, но с всичко останало). От там се започна драмата с готвене, смяна на храните, докато "налучкам" предпочитаната от него и т.н. и т.н. Последната мярка, която взех е, да си му създам режим, пък ако ще турско да стане! Цяла седмица ме бойкотира - отива, гризне две-три гранулки и се фръцне демонстративно! Тази сутрин, като му сложих купата, обра всичко до шушка! А е на три години и половина.
Изводът е - старо куче на нови номера МОЖЕ да се научи, а и е вярно, че здраво куче от глад няма да умре!