Sneji_, в 22 August 2011 - 11:48 AM, написа:
Здравейте,
имам нужда от помощ.
Моя Майло е на 1 г. и 7 месеца.Много умно и всеотдайно куче,но в момента имам проблеми и то смятам,че са изключително сериозни.
Не може да се спогажда с децата -едното е на 8 г.,другото е на 11 г.В събота при игра с топка доста продължителна са му дали за наградка една кожена солетка.Той е седнал да си я хапва ,но малкия ми син е продължил да рита и топката е попадната до солетката на майло.Когато е посегнал с крак той го е захапал за крака.Това обаче е някаква защитна реакция,притеснява ме ужасно факта,че като е изпищял малкия той се е нахвърлил върху него.
В момента е и полово активен и навън се бие с почти всички мъжкари.разходките са ми кошмар.
Сложихме му под формата на чип някакво лекарство което играело ролята на кастрация,за да видим дали проблема идва от това.
Но искам да разбера как е най-правилно и как да постъпя,така че да разбере,че той е по-нисш от децата и не трябва да им посяга.Какво трябва да направя аз,какво трябва да правят те?
Надявам се да ми помогнете,защото съм много отчаяна.
Благодаря предварително!
Ето го и бандита:
Здравей! Аз съм нямала подобни проблеми и не мога да говоря от собствен опит, но ми е много интресно предаването на Сийзър Милън "Говорещият с кучета" по Animal Planet и по други канали го въртят - няма как да не си го засичала. Има много епизоди с агресивни кучета и всичко, казано и показано там може да ти бъде от полза. Това, което обобщава може би, случаите, които аз съм гледала, е с много упоритост и постоянство на кучето да се налага йерархията - това, че то трябва да се подчинява. И всяка негова грешка трябва да му се показва и поведението му да се коригира - дали с рязко подръпване на повода по време на разходка или с побутване в обратна посока, ако посегне към някого ... Всеки от членовете на семейството трябва да бъде напълно спокоен покрай кучето, тъй като реакциите на кучето отговарят на енергията на стопаните. А кучетата усещат слабостта. Не бива да му показвате, че той е взел надмощие или че се притеснявате от него, както вие, така и децата. Все пак това е джак - той пробва всички възможни начини да се наложи и сам да командва парада. Според мен кучето е било в особен момент - пазило си е неговата собственост - храната, а когато детето е изпищяло, това никак не е помогнало на кучето да остане спокойно. Има много статии и много да се говори по темата, но аз съм гледала страшно агресивни кучета, които за 10-ина минути си променят държанието коренно в присъствието на Сийзър. Той има и няколко издадени книги, но не мисля, че са превеждани на български за съжаление.