Пиометрата - що е то и лечение
Публикувано: 23 May 2009 - 08:42 AM
Всичко ще е ОК съвсем скоро, не бойте се.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 02 September 2009 - 12:48 AM
вече писах и в други теми, но съм много притестнена и ви моля за съвет.
При първото си разгонване котето ни получи пиометра, отворена. Март месец и беше операцията, отстраниха и матката и яйчниите. Около месец след операцията всичките и гърдички се подуха, ходихме на преглед, но за щастие се оказа, че не е опасно, получило се е в резултат от запчето, което и бяхме дали при разгонването, което вероятно също е спомогнало развитието на пиометрата. Гърдичките и спаднаха и всичко беше наред до преди няколко дни. Като я гушках забелязах, че има малко топченце под предната лява лапичка, под мишничката. Ходихме в АНИМО на преглед и доктора каза, че не е лимфния възел, т.е. че не е опасно. Сигурно имала някакво възпаление и вероятно топчето ще си спадне самичко. Самото топче е с диаметър около 5мм, леко се движи настрани, нея не я боли като го пипам. Другото, което забелязах преди малко е, че има някакви бели петъна на мястото, където спи. Погледнах я и отново съвсем леко се забелязва някаква бяла течност по мястото, от където пишка. Иначе тя милата си е жизнена, играе и тича много, храни се нормално, не изглежда да е болна. Много се страхувам да не е останала част от матката и при операцията и да е развила пиометра чуканчето.
Ако някой може да помогне ще съм му много благодарна.
Поздрави,
Поля
Публикувано: 02 September 2009 - 12:25 PM
Може да е някакъв вагинит просто.
Отидете на лекар- да ви види на ехограф, проба да вземе какви са бактериите/гъбите и т.н.
Благодаря за бързия отговор!
Тъкмо се върнахме от преглед. Гледаха я на ехограф, за щастие не откриха нищо обезпокояващо, казаха, че е изчистена добре и няма нова пиометра.
Колкото за топчето, казаха, че без биопсия няма как да се останови точно какво е, а тъй като е много малко(5 мм), ако сме държали сега да правим биопсия, то дори било по-лесно направо да се изреже и тогава да се изследва какво точно е било. Но най-добре било да изчакаме и да го наблюдаваме, можело да спадне от самосебе си или пък да си остане така без да расте. Лошо било, ако започне да расте, тогава вече ще трябва да се реже сигурно.
Сега ми е по-спокойно... дано да имаме късмет.
Лек ден!
Поздрави,
Поля
Публикувано: 03 September 2009 - 12:21 PM
Аз вече незнам на кого да вярвам. Не вярвам на нито един доктор от България. Моято сиамска котка почина преди 2 седмици. Аз съм на 19 а тя беше на 12. Израснах с нея. За мен тя беше специална. На 3 годинки имаше пиометра. Доста от докторите в Карлово и Стара Загора препоръчваха операция. В Сливен я "стабилизираха" (не казвам излекуваха, защото незнам дали е била излекувана изобщо) само с антибиотици, инжекции и т.н. Котето си роди няколко пъти след това. Зимата 2008/2009 (вече беше на 11 годинки) напипах топченце на коремчето и. Още на следващия ден я заведох на доктор в Сливен. Каза че е тумор на млечната жлеза, че хормоналните таблетки и тази пиометра са довели до това. Няма да описвам колко виновна се почувствах и все още се чувствам, че съм и причинила това. Вината я изпитвам защото никой от всичките ветеринарни клиники, аптеки и пр. не предупреждават за рисковете от тези хормонални таблетки! Защо нито веднъж когато купувах тези хапчета НИКОЙ не ми каза: "Тези хапчета водят до пиометра и тумори на млечната жлеза"! Доктор Желязков от Стара Загора ме осведоми че тези таблетки са забранени от ЕС, но това стана когато му я заведох да и прави биопсия, за да прецени туморът доброкачествен или злокачествен е. След дъжд качулка. Оперираха Пуфи (така се казваше котето ми). Операцията се състоя в Сливен, където тотално ме разочароваха както с познанията си по ветеринарна медицина, така и с отношението си. Слагаха и някакви инжекции, които уж забавяли развитието на тумора (незнам съществуват ли изобщо такива). Когато операцията зарасна, мястото където беше шита Пуфи останаха твърди образувания. И тримата и доктори в Сливен които я оперираха твърдяха, че това не е нов тумор а от зашитото от операцията. Незнайно как, до 5 месеца това шито вече кървеше и беше голямо червено топче, което Пуфи постоянно ближеше. Отиде си в мъки 1 месец след образуването му. Неможеше да диша, неможеше да се храни и да пие вода, да се движи, да се контролира като уринира. Всичко това защото хората не понасят котките им гледани в апартамент да мяукат денонощно и да нарушават скъпоценния им сън, а да не забравяме минималното усилие, което трябва да направят докторите и продавачките им когато някой поиска такива хапчета, да им се обясни до какво водят. Да не говорим че котето ми беше редовен пациент в продължение на половин година, а дори за името не я попитаха. Беше наричана "онази сиамска котка, която идва постоянно". Но Пуфи беше през ден там за инжекции, дори в най- големите бури в Сливен съм я носила на ръце, защото знаех че трябва в точния час да и се сложи инжекция! Е, благодаря за чудесното отношение и за "правилното" лечение. Какви сме ние хората че да решаваме съдбата на животните? Ние сме чудовища. Какво като кучето или котката имат обилна храна и топло легло?! Те казват ли ни че това е щастието за тях! Не съм съгласна за кастрацията, ние не сме НИКОИ че да им отнемаме правото да оставят потомство (естественото в природата им и целта на съществуването им, знам за повечето неща защото съм студентка по медицина). Тези хапчета не трябва изобщо да се продават. Мисля, че има други начини за предпазване от такива последствия, различни от кастрация, което е всъщност осакатяване на животното. Виждала съм кастрирани котки- стават 30 кг и по цял ден лежат и ядат. Приличат на плюшени играчки. Няма го удоволствието да си играеш с тях, да са пъргави, енергични. България е прекалено назад в тези, а бих казала и във всички области. Никога тук няма да имаме животинска полиция. Вярвам че повечето нямаше да са ветеринарни доктори, а щеше да има и затвори, защото правата на животните са важни! А и там едва ли се влиза да се учи ветеринарна медицина с матура по биология на първо равнище.
За нещастие немога да изтрия спомените когато Пуфчето ми лежеше упоено в ръцете ми по време на изследвания, операции, когато беше толкова безпомощна, а аз незнаех какво да направя за нея. Незнаех дали взимам правилно решение, защото тя неможе да ми каже. А когато ни събуди защото тя усещаше, че си отива, се разкъсвах отвътре като я виждах как едва си поема последни глъдки въздух. Съжалявам, че животните страдат заради нас. Никога няма да се отърва от чувството за вина, че аз и го причиних. Не се и надявам на някой от докторите да им трепне нещо за моето коте.
Благодаря за вниманието.
Публикувано: 03 September 2009 - 12:38 PM
Много съжалявам за животинката, но грешите, при това много. Кастрацията е единствения сигурен начин за да се предпази или излекува животното от такива проблеми. В нея няма нищо лошо или опасно, повечето животни са си същите и след операцията. И още нещо - ако бяхте кастрирали Вашата котка, то нямаше да страда толкова.

Публикувано: 03 September 2009 - 04:30 PM

Публикувано: 03 September 2009 - 06:16 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 03 September 2009 - 06:55 PM

Не е длъжен човек едва ли не насила да ви дава информация, ваша си е грешката, че не сте потърсили такава, преди да тъпчете животинката с химия. Ама на калпава ракета космоса й е крив.

П.С. И явно не сте прочели както трябва. Живота на котето се е променил - към добро.

Публикувано: 03 September 2009 - 07:09 PM
Публикувано: 03 September 2009 - 07:15 PM
Вие, като си купувате хапчета от аптеката, четете ли листовката? Аз я чета. Преди да пия хапчето. А хората какво да ви кажат? Кастрирайте си котката ли? Виждам ви реакцията. Хората правят секс за удоволствие, при животните това е инстинкт. Единствените други животни, освен хората, които правят секс за удоволствие, са делфините. Така че дотук бяхме и с еднаквите нужди. И някои хора са там, именно за да правят бизнес... Което е, меко казано, неморално, но в днешно време "морал" е мръсна дума.
Публикувано: 03 September 2009 - 07:27 PM
Да ама не. Влизаме отново в тема, обсъждана много пъти. Човек приписва на животните чисто човешки чусвтва и емоции. Защо според Вас в глутницата само един алфа вълк и едина алфа вълчица имат поколение? Ами защото са най-силни, най-бързи и т.н. А какво става с "нуждите" на другите от глутницата? Ами много просто, те не изпитват описваните от Вас "нужди"...
И още нещо - за студент по медицина, наистина се изказвате доста неподготвено и лаишки...
Това, че не сте се поинтересували навреме за лекарствата, които сте давали на котката си, не Ви дава право да слагате всички ветеринари под общ знаменател! Само един пример - за да взема каквото и да е за моето куче, било то добавка, обезпаразитяващи таблети и т.н., първо говоря с нашия вет, търся в интернет, разпитвам хора, които се занимават отдавна с кинология и чак след това давам продукта на кучето.

Публикувано: 16 September 2009 - 04:10 PM
Аз имам хъски и преди 8 месеца имах проблем с тази болест за който искам да разкажа.
Първият път когато се реших да заплодя Лора я заведох на мъжки и след половин час игра се заклещиха и се прибрахме.
Една седмица след това кучето залиня и трагнах по доктори !
Първата докторка каза че кучето си е наред ама така било - правели се на луди

Втората докторка -явно по разбираща от първата стисна вулвата и каза че ще снима на ренген и после установи пиометра. Направи и кръвно изследване и на него и снимката позовавайки се каза - 100 % пиометра !
Направо ме посаветва да си запиша час .На моя въпрос няма ли друг начин за мое учудване докторката побесня и се развика - ако някой ти каже че има друго лечение и те лъже че с хапчета ще се оправи вярвай на него и си давай парите на вятъра тук аз така лекувам !
Врътна се и се скри .
Както и да е - порових се в нета и открих този форум и темата пиометра .
На другия ден отивам до същата клиника там друг доктор ме посреща и му казвам - Това куче с пиометра може ли да се лекува медикаментозно с Алезин и Копростенол (така прочетох тук )? Ама разбира се и лечението е ефикасно и има голям процент успеваемост и тн. ама е много скъпо и жена ми е представител на фирмата която ги внася и една седмеца се чака - абе човека май видя спестовната си книжка в мое лице

Казах му учтиво благодаря - ще си помисля и следващият кабинет !
Кабинета на доктор Илиян Христов - човека млад и честен ! Не сам лекувал по този начин - нямам опит но те съветвам да я кастрираш. Поговорихме и тои се оказа комшия

Лечението премина като по учебник -каквото пише че трябва да стане това ставаше !
4 месеца след лечението пак се разгони и я зяведох но при друг мъжки - стоя 4 дни и си я взех.
Забременя и след 68 дни имаме 4 здрави и жизнени бебета (бяха 6 ама .....)
Комшията (Д-р Христов ) ги изроди в рамките на 12 часа и много борба защото се родиха многа едри и сега сме добре

Специялни благодарностти на Д-р Христов а също и на моя консултант Д-р Коко от Пловдив!
С всичко това искам да кажа - Не само оперативно се лекува пиометра !!!! Скъпи наши доктори давайте ни избор !
Публикувано: 20 June 2010 - 05:39 PM
Днес следобяд докато се гушкахме забелязах че цицките и са лекичко подути след като ги стиснах от тях потече мляко Моля ви кажете това нормално ли е много се притесних все пак тя не е била бременна нещо проблем с хормоните ли е причината .Сега няма дежурен лекар утре ще я заведем на преглед но до тогава ще ми притеснено .
Публикувано: 22 June 2010 - 09:08 PM
Публикувано: 10 April 2011 - 12:57 PM