Смъртност при бебета
Публикувано: 27 October 2006 - 08:15 PM

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
Публикувано: 27 October 2006 - 09:16 PM
Как се разбира ,че кучето е карало или е болно от херпес вирус? Дъщеря ми често боледува от такива ангини и възможно ли е и животинките ми да са я изкарали тая болест?
Публикувано: 27 October 2006 - 09:51 PM
При възрастни кучета, като правило, херпесвирусната инфекция протича безсимптомно, вируса може да премине в латентна форма, въпреки че в последствие (след преживян стрес, имуносупресия, прием на глюкокортикоиди) - може да се активизира.
Симтоми: При кученца на 7-10-дневна възраст - липса на апетит, диария обикновено с жълто-зеленикав цвят, скимтене, тръпки на фона на нормална температура на тялото, повръщане, слюноотделяне, слаби изтечения от носа, болезненост в областта на корема.
При отсъствие на лечение смъртта настъпва за часове или дни след появата на симптомите на болестта."
Моля да ме извините, ако има неточности при превода.
Публикувано: 28 October 2006 - 09:25 PM
Темата е изключително интересна за мен защото също съм имала този проблем с 1 кутре-почина със същите симптоми на 5 дневна възраст,а останалите от кучилото пораснаха нормално.сега за пръв път се замислям,че е възможно аз да съм виновна защото се опитвах да ги дохранвам понеже бяха много на брой...но пък ако е било херпес може ли да се разбере по някакъв начин дали майката е носител на вируса и дали ще има проблем при следващо кучило?
Публикувано: 29 October 2006 - 08:32 AM
За съжаление, повечето случаи са били преди години (да чукнем на дърво, в последните 6-7 години всичко е вървяло тип-топ) и често се е оказвало невъзможно да се "отгатне" какво се случва.
Примерно (най-фрапантните истории):
- 14 живи-здрави и жизнени догчета, с които съм седяла неотлъчно 15 дни (т.е. не са смачкани, недохранени и т.н.), за 2-3 дни останаха 4, които порастнаха живи и здрави. Аутопсията показа стомашно-чревни проблеми, нямахме възможност да направим посявка да видим бактерия ли е, що ли е.
- 11 живи-здрави и жизнени догчета (от същата кучка, следващо кучило), които приблизително към 30-ия ден мистериозно започнаха да измират. Храниш кучетата вечерта!, всички са добре. На сутринта намираш 1-2... умрели. Аутопсията, поне на последните, не показа нищо - не бяха смачкани, няма пневмонии, проблеми с червата... Оцеля едно кученце... bl) , което примерно миналата година научих, че е починало на 8 г. възраст - живо-здраво, нормално куче...
- 12 кавказчета, всичките починали за около 2 дни; оказаха се след аутопсията ДО ЕДНО с малформации на дробове, сърце, бъбреци. Така и не се доказа, но сметнахме, че е от мъжкия, който живееше в цех за месопреработка (сещате се, едни такива соеви чудеса, дето се добавят в кренвиршите и саламите естествено попадат и в неговата купа... оттогава доста време не си купувахме кренвирши...)
Това всичкото го казвам първо, защото наистина трябва да се отварят и изследват възможно най-добре починалите бебета - понякога излизат съвсем странни неща... и второ, защото "херпесвирус", "коронавирус", "бактериални инфекции", приписвани с "лека ръка" от някой доктор, не винаги са правилна диагноза. Тоест: причини за смъртта на едно новородено същество има КУПИЩА. Понякога даденото... нещо засяга само едно бебе или 2-3 от кучилото; останалите са си здрави - просто тези 1-2-3 са били предразположени да се гътнат по някаква друга причина и, да речем, бактерията, ги е довършила. Друг път докато собственикът се усети, отива цялото кучило...
А в търсенето на причини има много... далечни взаимовръзки. Да речем, сравнително често се срещат раждания, при които цервиксът е отворен "от по-рано", но раждане не започва още 2-3 дни. Вероятността за проникване на бактериална инфекция в матката или влагалището е по-голяма. Чисто принципно, ако "подготовката" за раждане и отпускането на вулвата започнат по-рано, пак може да проникне бактериална инфекция. Може да се търси някаква причина в храната, особено в последните дни преди раждането (имунитетът на майката и без друго е разклатен от бременността), във времето в дните около и след самото раждане (по-влажно и топло, по-студено и влажно...) Всичко това МОЖЕ да рефлектира в последствие върху малките, дори без видима връзка с това, което им се случва.
Както доста редовно повтарям тук и там: бременността, раждането и кърменето са РИСК за кучката, малките и стопанина им - той трябва да е добре пресметнат риск и поет с много внимание и разбиране, че е риск, а не "удоволствие". Трябва да се направи всичко възможно да се осигурят контролирани условия, добър имунитет, идеално физическо състояние за майката... и дори тогава няма 100% гаранция, че всичко ще мине нормално.
(това не го казвам за "Йорк Фиеста" - те си го знаят, убедена съм! 1super , а чисто принципно като част от "лекцията").

Публикувано: 29 October 2006 - 09:01 AM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 29 October 2006 - 12:14 PM
Принципно: може. Ако инвазията е силна, т.е. глисти има много, а имунитетът на организма е "разбит", се получава интоксикация (на възрастното куче) и оттам млякото става... ъъъ, малко отровно... съответно - бебетата получават разстройство и умират.
Това СЪЩО е една причина за смъртност, която не бива да се пропуска като вариант: с други думи - при бременната кучка се подхожда с ПЪЛНО ВНИМАНИЕ - обезпаразитяване, ваксинация в нужния момент (преди заплождането например), преди раждането - един поглед в акитата r) да не би там да живее някой...
Друг теоретичен вариант са леки и незабележими възпаления - като последствие от раждането, от препълнени анални жлези (това да не се пропуска!!!!, от възпалени анални жлези МАСОВО умират бебетата...), от замърсяване във влагалището.... та дори и от болен зъб или от конюктивит и т.н. Пак в същия ред на мисли - млякото може да се "пресече" и да доведе до разстройство и смъртност дори след повишение на температурата, каквото понякога се получава след раждане или по други причини.
Наистина трябва да се има предвид "холистичен" подход: в смисъл, да се търси причина за всякакви странности и нередности. Примерно: кучката започва да се вълнува, нервна е, не иска да яде или пие много вода, не обгрижва добре бебетата; има запек, разстройство, сънлива е.... въобще - държи се съвсем леко странно... подобно поведение/състояние може да се окаже намек за нещо съвсем друго, което не е наред у кучето.
Съвсем скорошен пример с една мама йорки след цезарово: кучката започва да нервничи, оказва се, че организмът отхвърля конците и се е получило леко възпаление... ако хората не бяха обърнали внимание, това МОЖЕШЕ да доведе до проблеми с млякото (друго да не е) и смърт на бебетата.

Публикувано: 11 November 2006 - 03:18 PM
гледам едно бебе на 4 дни и ми се струва че проявява симптоми на този херпесвирус. какво да правя? Храня го на всеки 2 часа с мляко за кученца, но то постоянно спи.. не иска да яде-едва ли не го храня на сила. акото му е жълто, но не е рядко. кучето ми роди 15 малки, но от тях останаха само 4 при майката живички и това при мен. останалите 10 умряха. не искам да го изгубя това малко мишленце. помогнете ми....
Публикувано: 11 November 2006 - 08:19 PM
Публикувано: 11 November 2006 - 08:32 PM
Публикувано: 11 November 2006 - 08:49 PM
Публикувано: 11 November 2006 - 09:05 PM
Цитат
А защо точно на Роял Канин млякото?Любопитна съм защото в момента на пазара има и други качествени продукти.

Публикувано: 11 November 2006 - 09:11 PM
Публикувано: 11 November 2006 - 09:14 PM

Публикувано: 02 June 2011 - 10:24 AM
Две умряха по един и същи начин.. Едното беше най-дребно и постепенно отказа да се храни, въпреки това сме го хранили насила. Получи разстройство, след това запек, накрая се изхождаше нормално, но коремчето посиня, дишането се забави и беше постоянно с отворена устичка. Умря за два дена. Второто беше най-едро, лакомо, но един ден започна пак да диша с отворена уста и постоянно да скимти (и другото много скимтеше). Запече се за няколко часа, но после се изходи. Коремчето започна да посинява и за няколко часа с много бавно и трудно дишане, умря в ръцете ми.
Коремчетата бяха много меки накрая, издути и сини. Трудно дишане с отворена уста и мнооогоо скимтене. Първото беше със загнило пъпче, но второто беше в прекрасно състояние. Възможно ли е да е аспираторна пневмония, заради захапката или причината може да е друга с тези симптоми. Не съм ги отваряла, много плаках, просто не мога да го направя.
Публикувано: 02 June 2011 - 10:52 AM