Dog.bg Форуми : Немското овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (75 Страници) +
  • « Първа
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Немското овчарско куче

#1201 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 February 2006 - 05:27 PM

bl) ..Не съм виждала в София в зоомагазините да се продава каишка с метална плочка.Не съм обиколила ВСИЧКИ такива магазини в града ни,но в повечето не съм забелязала подобен"артикул"..Ако някой от София знае адреса на зоомагазин,където има -ще съм признателна да напише адреса му.Поздрав:Вики&Алекс nok

#1202 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2006 - 06:08 PM

bravoS Ники ще съм много признателна!!!Благодаря w) Вики&Алекс nok victoryVVV

#1203 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2006 - 06:30 PM

super best BEER Благодаря ти Ники! w)

#1204 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2006 - 08:20 PM

Днес ми се случи събитие,което едновременно ме притесни s) s) но същевременно и безкрайно впечатли. bl) Днес използувах доброто време и разхождах кучето в гората.Явно имаше някакво животно и кучето започна да препуска по един стръмен горист хълм.Тръгнахме да се прибираме и започнахме да викаме кучето да дойде при нас.Виждахме го как препуска по хълма идвайки към нас-и ужас!! последните петдесетина метра започна да се влачи пълзейки към нас провлачвайки задните си крака.Настъпи както казват "ужасен ужас"-сърцето на кучето биеше бясно ,дишаше тежко и запенено,получи мускулен спазъм.Добре че имахме бутилка с вода-изпи я на един дъх,започнах масажи а малкия два пъти бяга до една локва за да носи вода.Мускулни спазми,липса на адекватност,страшно дишане-изобщо тежък топлинен удар.След полвинчасово интензивно наливане с кална вода /1,5 литра/ ,масаж по цялото тяло животното се възстанови.И вече успокоени видяхме ,че то идвайки към нас е минало покрай локвата, но не е спря да пие вода и да легне вътре,което обичайно прави като прегрее, а с последни сили е дошло при нас и падна в краката ни.Това само немска овчарка може да го направи-ще умре, но ще дойде при стопанина си nok Невероятна порода!!! nok nok nok
User's Signature

Качена снимка

#1205 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2006 - 09:54 PM

Много неприятна история действително,но важното е,че всичко е минало добре. 1super
Опитай се преz следващите 1~2 седмици да не го натоварваш фиzически,а преz лятото раzходки само до 7 сутринта и след 9 вечертта.
От скромният си опит мога да кажа,че мъжките кучета са по~чуствителни към жеги и по~често получават топлинен удар от женските.Нямам обяснение,но това съм наблюдавала до сега.
Поzдрав r)

#1206 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2006 - 08:20 AM

Благодаря,Мик!Защо тези хайвани, колкото са по- едри,мускулести,с едри кости са по-проблемни от по-дребните овчарки.И сравнявайки го с една женска с която излизат понякога,той е голяма будала bl) Тя никога не се отделя на повече от стотина метра,в гората влиза само в началото,а мъжкият пори храсталаците като диво прасе в далечината,като се умори женската идва при нас и почива, а хайвана продължава да препуска докато падне напълно изтощен,когато прекосяваме един дълбок около 2.5-3 метра канал тя или слиза по стълбите или косо по стената,бавно и внимателно, а не скача отгоре и после да куца десет дни bl)Ужким умно куче,а инстикта му за самосъхранение и оцеляване е недостатъчен bl)Ако някой има идея какво се прави след прегряване и като профилактика срещу тези проблеми dribbleА ето снимка с нещастната му физиономия след възстановителната интервенция-много е омърлушен горкия s) s)My Webpage
User's Signature

Качена снимка

#1207 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2006 - 09:34 AM

Цитат

Ако някой има идея какво се прави след прегряване и като профилактика срещу тези проблеми А ето снимка с нещастната му физиономия след възстановителната интервенция-много е омърлушен

rexdog BEER Здравей.Реших да се включа с наколко съвета от мой личен опит.Значи така-преди около 10 години имах същия проблем с едно от моите мъжки кучета.Тогава се наложи да прочета доста медицинска литература,както и да се запозная с някои от водещите ветеринари от института в Стара Загора.Ето какво научих:
-Удара е два вида но и при двата температурите на вън трябва да са високи(а сега не са)-1.ТОПЛИНЕН(в помещения без директна слънчева светлина,задушни и горещи) 2.СЛЪНЧЕВ - при наличието на директна слънчева светлина.И двата се характеризират със сходни симптоми.Като резултат се получава оток на мозъка(инсулт) или на белите дробове.Не рядко причина за подобни спазми може да бъде и епилептичен припадък.Това ще разбереш ако ситуацията се повтори отново напр. до 1 мес.
А сега за профилактиката-желателно е да приложиш накой кортизонов препарат-например ДИПРОФОС (от хуманна аптека)Бие6 му подкожно по 1 ампула(от 1 куб) през 7 дни два пъти.Ако това лекарство липсва вземи неговия заместител ФЛОСТЕРОН. Можеш да му даваш и витамин С, и го пази от натоварвания поне 1 месец 1super
УСПЕХ от мен и бързо въстановяване. super best
User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#1208 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2006 - 11:32 AM

Красии,благодаря ти!Аз вчера също се поразрових из някоя книжка за да си изясня някои неща тъй като и мен ме учудваше факта че сега не е горещо-температурата бе около 15-16 градуса към три следобед,слънчево.Но беше много влажно и задушно ,ние бяхме в едно ниско място, а в гората бе задушно от изпаренията.Дори като видях кучето да си влачи краката и да стъпва на обърнатите стави ,а не на лапите си помислих че е стреляно по него или са го ударили с кол през тазаПосле като му видях пяната по устата помислих,че е яло отрова за хищници и се е отровило.Изобщо не помислих за прегряване,добре че малкия извади шише с вода и още на първите глътки му се проясни погледа и започна да става адекватен, а след 20 минути почивка и масажи стана и тръгна,дори пак към гората ,но си го прибрах (love) Говорих и с приятел отглеждащ отдавна овчарки и занимаващ се с обучение-каза ми следното-вода се дава малко за да не се получи проблем със стомаха и не се вкарва в локва ,а се обтрива главата и врата с вода и че това е от задуха и влагата bl)Дори ще напиша нещо по темата във форума от някой литературен източник-може да открия тема "Първа помощ при нещастен случай с куче" А и кърлежи има вече по тревата a) a)Днес е добре,въпреки дъждаКачена снимка Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#1209 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 February 2006 - 02:06 PM

ЗДРАВЕИТЕ ВСИчКИ! nok nok nok ИСКАМ СЕГА АЗ ДА ВИ РАЗКАЙИА ЕДНА ИСТОРИА,ИСТОРИА ЗА СТОПАНИ НЕ ЗАСЛУЖАВАщИ НОК!СЪПРУГАТА МИ ЗНАЕ КОЛКО САМ САСТРАДАТЕЛЕН КАМ КУчЕТАТА И МАКАР СЪС ЗАКАСНЕНИЕ МИ КАЗА чЕ КОГАТО ПАТУВА ЗА РАБОТА ВИНАГИ СУТРИН ЗАСИчА НОК ДА СЕ РАСХОЖДА САМО ПО УЛИЦАТА НА САСЕДЕН КВАРТАЛ БЕЗ ДА СЕ ПАЗИ ОТ КОЛИТЕ!СЕДМИЦА ПО КАСНО ГО ВИДИАХ И АЗ,ТО БЕшЕ В РАНИ,НАХАПАНО ОТ БЕЗДОБНИ КУчЕТА С ВЛАЖЕН И ТОПЪЛ ПОГЛЕД,КОИТО ОчАКВАшЕ ЛАСКИ,НО НЕ ЗНАЕшЕ ДАЛИ ДА СЕ ДОВЕРИ,ЗАщОТО ИАВНО БЕшЕ ИЗТРАДАЛО МНОГО НА УЛИЦАТА!ВНИМАТЕЛНО СЕ ПРЕБЛИЙИХ КАМ НЕГО И СЛЕД КАТО ГО ПОГАЛИХ,ТО СЕ ПОУТПУСНА И ДОРИ СЕ ОПИТА ДА СИ ПОИГРАЕ С МЕН!ИМАшЕ НАшИИНИК И СИ ПОМИСЛИХ чЕ ИМА ОТ КАДЕ ДА ИЗЛИЗА ОТ ДОМА СИ И ЗА ТОВА Е НА УЛИЦАТА!ТРАГНАХ СИ ,А ТО СЛЕД МЕН,ВЛИАЗОХ В ЕДИМ МАГАЗИН И КОГАТО ТО СЕ РАЗСЕИА АЗ СИ ТРАГНАХ,НО ТОВА НЕ Е ВСИчКО!НЕ МОЖАХ ДА СПИА ЦИАЛА НОщ,МИСЛИХ СИ ЗА НЕГО,А И СИ ПРЕДСТАВИАХ КАК БИХ СЕ чУВСТВАЛ АКО ПО НИАКАКВА ПРИчИНА ЗАГУБИА НИАКОЕ ОТ СВОИТЕ КУчЕТА И РАНО СУТРИНТА ОТИДОХ ДА ГО ПОТЪРСИА!ТО СЕДЕшЕ ПРЕД МАГАЗИНА КАДЕТО МЕ БЕшЕ ЗАГУБИЛО ОТ ПОГЛЕД И ТОВА НАПРАВО МЕ ТРОГНА,ОТ КОЛКО МАЛКО ВНИМАНИЕ ТО Е ПОчУСТВАЛО ТОПЛИНА ОТ МЕН!РЕшИХ ДА ГО ПРИБЕРА ВЪВ КЪщТИ И ДА ПОТАРСИА СТОПАНИТЕ МУ,А АКО НЕ ГИ НАМЕРИА ПОНЕ шИАХ ДА МУ НАМЕРИА ДОМ!РЕчЕНО СТОРЕНО,НО ПО ПЪТ КЪМ ДОМА МЕ СРЕщАХА ХОРА КОИТО ИМАТ КУчЕТА ОТ РАЗЛИчНИ ПОРОДИ И МИ КАЗАХА чЕ КУчЕТО Е НА УЛИЦАТА ОТ 2 МЕСЕЦА И НЕ СЕ Е ОТДЕЛИАЛО ОТ МИАСТОТО КАДЕТО ГО Е ПУСНАЛА НИАКАКВА ХУБАВА ЗАПАДНА КОЛА И МАЖЪТ КОИТО БУКВАЛНО ГО Е ИЗРИТАЛ НА УЛИЦАТА Е КАЗАЛ,А СЕГА ДА ТЕ ВИДИА СЕГА КАК щЕ ПРАВИш БЕЛИ В КЪщИ!И ТАКА ПРИБРАХ ГО,НАХРАНИХ ГО,НО ВСЕ ОщЕ БЕшЕ ИЗОЛИРАНО ОТ МОИТЕ ЛУБОМЦИ!НА ДРУГИАТ ДЕН ПУСНАХ ОБИАВА В МЕСТНИАТ ЕСНИК КОИАТО ИЗЛИЗА В ПРОДАЛЖЕНИЕ НА МЕСЕЦ!ОБЕЗПАРАЗИТИХ ГО ВАКСИНИРАХ ГО,КУПИХ ЕДИН СПРЕИ ЗА БАРЗО ЗАРАСТВАНЕ НА РАНИ И ТАКА САМО СЛЕД СЕДМИЦА ТО ИЗГЛЕЖДАшЕ РАЗЛИчНО!А И МНОГО СЕ ПРЕВАРЗАХ КАМ НЕГО КАКТО И ТО КЪМ МЕН!КУчЕТО Е МЪЖКО С ДОБРА АНАТОМИА,И СЛЕД КАТО НИКОИ НЕ ГО ПОТЪРСИ,А И НЕ МИСЛИА чЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ щЕ ОСТАНЕ ПРИ МЕН!ПОДАДОХ МОЛБА ЗА РОДОСЛОВИЕ БАЗИРАНО НА ТАТ.МУ В УХОТО И ОчАКВАМ ДОКУМЕНТИТЕ МУ,КУчЕТО Е МЛАДО МЕЖДУ 6-12 МЕСЕЦА И Е ПРОИЗЕДЕНО В СОФИА ТОВА ГО ЗНАМ ОТ ПЪРВИАТ НОМЕР КОИТО ЗАПОчВА С 12!!!!!И ТОВА Е ЗА СЕГА ОБИчА МЕ СЕ И ТАКА щЕ ПРОДЪЛЖИ!!!! nok nok nok nok nok nok !КАДЕТО СА ТРИ КУчЕТА ТАМ СА И чЕТИРИ!!! nok nok nok nok !!!!!

#1210 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 February 2006 - 02:33 PM

БРАВО von rozzen 1super
Много достойна постъпка,заслужаваща ПОЗДРАВЛЕНИЯ super best

Евгени cheers
User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#1211 Потребителят е офлайн   LudmilDo Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 27 February 2006 - 09:14 AM

Благородно, von rozzen, благородно!!! Ако всички бяха като теб нямаше да има нещастни, бездомни кучета!!! bravoS
User's Signature

I LOVE THIS ...... BREED[br]Zak vom Yambol[br]Atina von Daron[br]Zhara v. Krasini

#1212 Потребителят е офлайн   pitbul Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 01:58 PM

нямам думи фон розеен! браво!малко са хората които биха постъпили по този начин!! 1super bravoS
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят![br]Дакота,кучето котка и КЕРА кучето астроном!!!

#1213 Потребителят е офлайн   lunabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2006 - 11:46 AM

Супер! Ех защо не са повече хората като теб. Дано това куче ти донесе толкова радост, колкото и ти си му донесъл, като си го дарил с нов дом, където наистина да го обичат и да се грижат за него! 1super super best victoryVVV
User's Signature

Качена снимка

#1214 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 March 2006 - 05:51 PM

БЛАГОДАРИА НА ВСИчКИ,НО МИСЛИА чЕ ВИЕ БИХТЕ ПОСТЪПИЛИ ПО СЪщИАТ НАчИН!!!А И ТАКА СМИАТАМ чЕ ТРИАБВАшЕ ДА ПОСТЪПИА!!! nok nok nok nok BEER BEER BEER

#1215 Guest_Guest_ехс,_*

• Група: Гости

Публикувано: 05 March 2006 - 02:38 PM

[FONT=Arial][SIZE=7]
Първо привет на всички!
Порових из темите,не можах да открия нещо по проблем,който продължава вече почти половин година.Имам немска овчарка на 3,5 години.Имам проблем с извеждането й на разходка.За пръв път това се случи през това лято,като го свързах с горещините и с надеждата да е временно,но уви.В къщи всеки от нас я извежда,но основно аз се грижа за нея.Зимните месеци съвпаднаха с присъствието на съпруга ми и през това време не сме имали този проблем/с малки изключения/.Сега отново съм сама и нещата започнаха с пълна сила - категоричен отказ.С нищо не мога да си обясня поведението й.Ако получа някакъв ориентир ще бъда безкрайно благодарна,защото това страшно ме тормози.Синът ми казва ,че съм я глезела и за това.С него горе-долу се получават нещата,но той успява да я изкомандва,пък и я извежда сравнително рядко из квартала на къси разстояния.Аз я водех винаги на дълги разходки в парка,всеки ден.Сега с триста зора успявам сутрин да излезем и то предполагам подтиквана единствено от физиологичните си нужди.Моля ви,помогнете ми да разбера защо се случи това.

#1216 Guest_Guest_*

Публикувано: 05 March 2006 - 04:42 PM

Цитат

Раzкажи какъв е проблема,zащото от написаното до тук не се раzбра нищо.От къде е вzето кучето,какъв пол е?
В какво се състой откаzа zа иzлиzане?
Дай подробности,моля.

Кучето е немска овчарка от женски пол,подарена ни е.Аз се грижа основно за нея - хранене,ежедневни разходки.Излизаме всеки ден в един и същи час. Нормално ежедневие до преди половин година,когато нещата изведнъж се промениха.При знак за излизане проявява признаци на радост и готовност,но с излизането ни от апартамента става неспокойна,скимти,лае,тръгва да се крие по етажите,дърпа се.Ако по някакъв начин успея да я "излъжа",успяваме да слезем най-много пред блока.При опит,обаче да поемем обичайния маршрут за разходка застава на входа и не ме следва.Някой път не успявам да слезем и до входа.Правих опити да сменя маршрута,но с малък успех - явно предпочита да се върти около блока.В момента,в който усети че се отдалечаваме,става подозрителна,следва ме определено на разстояние на което не мога да я хвана,по всичко личи че иска да избяга.В много от случаите,ако съм успяла да стигнем до някъде,изведнъж ляга на земята, не мога да я помръдна.Става като разбере,че поемаме обратно към къщи и дърпа много яко.Това започна през лятото изведнъж и продължи 3-4 месеца,до идването на съпруга ми .Докато си беше при нас за около 5-6 месеца нещата се оправиха,правеше номера от време на време, но от скоро съм отново сама и проблемите започнаха отново по същия начин.Синът ми по успешно се справя с нея,макар че той рядко я извежда;предполагам че проявява повече строгост,но напоследък и при него се получава същото.Но с мен категорично отказва.

#1217 Guest_Guest_*

Публикувано: 05 March 2006 - 06:05 PM

Изключвам такъв момент,синът ми е на 25 и няма място за никакви тинейдж- прояви в случая;за ритници и дума да не става.Освен това как да си обясня факта на светлите периоди с последващите проблемни и то все в мое присъствие?Но дори да допусна,че се е случило все пак нещо навън,за което не знам,значи ли че тази "психоза "ще остане трайна,възможно ли е преодоляването й и по какъв начин.

#1218 Потребителят е офлайн   lunabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 March 2006 - 12:08 PM

Определено кучето е преживяло нещо доста стресиращо, след като проявява толкова силно нежелание да излиза. Може да е станало всичко, да се изплашила от нещо, да е ударена или каквото й да е друго. Въпроса е сега да се опитате да преодолеете този нейн страх.

1. При излизане я водете ВИНАГИ на каишка. Кучето придобива смелост от това!
2. Не я глезете толкова! Извоювайте си авторитет пред нея. Тя трябва да знае, че когато е с вас нищо лошо не може да и се случи.
3. Опитайте се да свържете разходките с нещо приятно за нея. Например, когато излезете и сте се разходили вече достатъчно и дайте любимото и лакомство. Това трябва да е нещо, което тя ще получава само на вън. Бисквитка или каквото си изберете вие и което знаече, че тя обича. Това лакомство и се дава САМО НА ВЪН! В къщи такива сладки неща няма, те са само навън и за това трябва да отидем да си ги вземем r)
4. Играйте си с нея, особенно на вън. Нека кучето свърже излизането с играта ;) като отидете в парка я залисайте в игра: меткане на пръчки, гонене на гълъби (мойта e луда по това, добре че не ги стига super best ) Нека така се разиграе, че да забрави за лошите неща, които се случват по време на разходката, според нея
5. Ако е дружелюбна към кучета, някое приятелче с което да си играе на вън също би помогнало да се освободи от страховете.

Успех и пишете какво става! 1super
User's Signature

Качена снимка

#1219 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 06 March 2006 - 06:35 PM

НИАКОЛКО САВЕТА И ОТ МЕН!!! nok КУчЕТО ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИчИНА ДО КОИАТО МИСЛИА чЕ ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СТИГНЕТЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ИЗЛИЗА НА ВЪН!!!ОТ ТУК НА ТАТЪК ТРИАБВА МНОГО ТЪРПЕНИЕ!!!ЗАПОчНЕТЕ ДА МУ ОБРАщАТЕ ПО ВЕчЕ ВНИМАНИЕ ВЪВ КЪщИ,ТО ТРИАБВА ОТНОВО ДА ВЪЗВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО ВЪВ ВАС КОЕТО Е ЗАГУБИЛО,А КОГАТО ЕДНО КУчЕ ИМА ДОВЕРИЕ ВЪВ СТОПАНИНАТ СИ ТО НИКОГА И ПО НИКАКВА ПРИчИНА КОИАТО НЕ ЗАСИАГА ВАшЕТО ОТНОшЕНИЕ НЕ БИ ПРОМЕНИЛА ТОВА!!! nok nok nok А КОГАТО ТО ВИ ИМА ДОВЕРИЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОСЛЕДВА НМАВСИАКАДЕ,ДОРИ ТАК КАДЕТО ИЗПИТВА СТРАХ!!!УСПЕХ!!! 1super nok nok

#1220 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2006 - 12:00 PM

Нещо интересно от Азия : ОВЧАРКИ НИНДЖИ -В Япония, където интереса към немската овчарка достигна своя връх,преди няколко години възникна въпроса за дресировката на кучетата . В тази самобитна страна сега са разработени свои курсове за дресировка, съвършенно различни от европейските. Японците смятат, че кучето не трябва да повреждат тялото на човека със зъби. Вместо това кучетата се обучават със скок да нанася удар с лапите в особени точки от тялото на човека, които могат да предизвикат времененна парализа, а в особени случаи и мигновена смърт на престъпника.

Немската овчарка, обученна по курса по карате-хунд (КХ) е страшно оръжие. На испитанията по този курс фигуранта облича специален костюм, в който в нужните места са поставени электронни датчици, фиксиращи точноста и силата на удара на кучето .От време на време на съревнованията се случват и смъртни случаи, когато кучето нанася толкова силни удари, които костюма не издържа.

За японските спецслужби овчарките ги готвят по курса нинджа-хунд (НХ). Освен за наняне на удари с лапи и други части от тялото, кучето се учи да пълзи по дърветата, да извършва скокове от 20-25 метра, внезапно да се появява и да исчезва. Охраната на всички високопоставенни чинове от правителството на Япония на 70% е окомплектована с овчарки-нинджи и само на 30% от хора. В САЩ вече започна бум на кучета, обучени по японските методи на единоборство. Откриват се школи, в които преподават японски сенсеи, дошли в щатите в заедно със своите собственици . bl) n) bl) n) bl)Оригинала на съобщението b)Снимка на нинджа
User's Signature

Качена снимка

• (75 Страници) +
  • « Първа
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена