Пострадало коте
Публикувано: 13 November 2006 - 09:31 AM
Публикувано: 14 November 2006 - 06:29 PM
- Вече и двете си очи държи еднакво отворени, но когато я взема в мен и се опитам да я поставя срещу лампата (естествено с цел да разгледам по-добре b) ) тя веднага затваря болното око. Другото си остава широко отворено. Та въпрос номер едно - защо прави така? Ако зеницата не реагира значи че не я дразни светлината, или аз съм в грешка и си я дразни по някакъв начин?
- Дори когато е в позиция право срещу мен, в болното око зеницата се намира някак си нагоре, под горния клепач. И е кръгла, не се променя. В най-горната част под клепача вече виждам жълтия цвят на окото й, надолу си има още кръв. Та втория въпрос - защо тази зеница се намира там при положение че тя гледа напред?
- Тя вижда ли в момента с това око? И ако "не" - какви са шансовете да прогледне? Смятам в края на седмицата да я заведа отново на контролен преглед, дано този път се види нещо по-навътре в окото, дали има някаква сериозна увреда, ама знаете че чакането е най-изтормозяващото. Та затова реших да питам сега тук.
Извинявам се ако звучат глупаво въпросите ми.
А, и още нещо - кога може да бъде кастрирана?
Публикувано: 14 November 2006 - 09:20 PM
Зеницата може да не реагира поради повишено вътреочно налягане или поради срастване на съсирека с ириса или поради увредена инервация.
Всичко освен варианта с повишеното вътреочно налягане са неща, които няма в дългосрочна перспектива да пречат много на котето...
Публикувано: 14 November 2006 - 10:59 PM
Най-много ме зарадва това, че всъщност вероятно тя вижда с това око. Пък кривогледо или не, важното е че е жива в края на краищата.
Но все още е спорен въпроса гърмяна или хапана е. Повече се заляга над хипотезата ухапана. Но тогава се чудя що за захапване е било това, че така да й увреди окото. Малко куче да хапе с такава сила? r) Пък знам ли....
От друга страна, ако е стреляна - има обяснение за голямата увреда на окото. Но тогава никой не иска да повярва, че е възможно толкова голяма сачма да достигне до втори прешлен без да нанесе други поражения. Няма счупвания, няма нищо. Откъде е минала тогава тази сачма. Адски странна загадка между другото.
Публикувано: 15 November 2006 - 01:11 AM
И аз чак сега забелязах тази проекция...

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
Публикувано: 15 November 2006 - 01:20 AM
Цитат
Почти е невъзможно да има само една дупка от зъб при ухапване. Поне щеше да има леки драскотини от други зъби където се срещат долни и горни зъби.
Публикувано: 15 November 2006 - 09:38 AM
Цитат
Точно така. Значи, има една дупка над клепача и следи от драскотина по долната и горната устна. Предвид разстоянието (около 6см) се предположи че това са следи от горен и долен зъб на куче с неголеми размери. Горе си е забило зъба, а долу се е получило нещо като приплъзване, защото следата е повърхностна. Имаше кръв, но когато коричката падна се установи че там няма дупка. Именно затова се спряхме на варианта "ухапана". И още нещо, което ни наведе на тази мисъл - в дъното на небцето, където са кътниците на котката имаше кръвонасядане. Едва ли тя е седяла неподвижна и е чакала да я стискат, сигурно е станало за секунди.
Та и от там си задавам въпроса - възможно ли е/нормално ли е при такова краткотрайно ухапване така сериозно да й пострада окото?
В случай, че предполагаемото куче е стискало главата й по-продължително време, то тогава според мен трябваше да има видими дупки и по долната й устна.
Ако пък е стреляно - тогава откъде са следите по устната? Вариант втора сачма да е "близнала" мястото ми се вижда твърде невероятен. Котката едва ли ще седи и ще чака да я гърмят втори път. Лекарите смятат, че сачмата е стара история. Но разбирате ли, тая котка ми е пред очите всеки ден. Как нямаше да забележа това? Все пак отнякъде тази сачма е влязла в тялото й. Такива неща не могат да останат скрити или да зарастнат за 1 ден.
Наистина странна история, едва ли някога ще разбера какво се е случило.
Публикувано: 15 November 2006 - 10:06 AM
Може много бързо да е ухапана ,но много е малка дупката и като си представя дребно куче срещу катка съскаща и то майка.....мисля ,че би минало в отстъпление .Няма значение всъщност ,а е по-важно да се оправи писаната. И както се вижда на добре са тръгнали нещата victoryVVV
Публикувано: 15 November 2006 - 11:41 AM
Публикувано: 15 November 2006 - 12:30 PM
За мен обяснение е такова - котката е била на земята, стреляно е отгоре-надолу, от близко разстояние, леко диагонално. От друга страна, ако е било съвсем, съвсем близко, не е ли по-нормално да имаме и изходна рана. Не съм специалист по балистика, а и къде да търся такъв, че да го питам b)
Най-интересното си остава пътя на сачмата. Ще да е минала през клепача, очната ябълка и синуса сигурно? След това над небцето.... и след това между подезичната кост и меките тъкани, засядайки в мускулите на врата й? Доктори, възможно ли е това?
Странна траектория е имала тази сачма, а?
AXEL Бултериерът
аз ли е трябвало да напомня или някой друг е трябвало да се сети да премери вътреочното налягане? s) или до момента това не е било възможно да се направи, предвид големия кръвоизлив?
Публикувано: 15 November 2006 - 01:08 PM
Публикувано: 15 November 2006 - 01:34 PM
И аз това се опитах да обясня, макар и с други думи.
Поне мненията ни съвпадат.
А пък ако можеш да видиш и лично котката - ще е супер!
Поздрави и от мен!
Публикувано: 15 November 2006 - 09:32 PM
А щом имаме пареза на езика и кръвонасядане в дъното на устната кухина -вероятността от прострелване си е съвсем реална.
Lutshezar - не говорех за близост на сачмата до гръбнака, а за нейната ориентация - на всички снимки се вижда, че по котката е стреляно откъм главата - върхът на балеринката сочи назад, значи е влязла през главата или шията /ако е стара травма/.
Публикувано: 16 November 2006 - 12:37 PM

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
Публикувано: 16 November 2006 - 01:56 PM
Що се касае до "как е станало" имам някои собствени теории. Но нито мога да докажа нещо, нито има кому да го доказвам s) Да взема да пратя биячи на 10-тина съседи ли, ей така профилактично, пък дано измежду тях да е виновния l)
А сега сериозно - и моето мнение е, че ъгълът е между 45 и 80 градуса. Познавайки навиците на котката, в интервала 17-19ч. тя е пред входа, защото си чака вечерята. Или лежи до едно дърво, или е седнала на дупето си. Удобна позиция, а? Много удобна за отстрел от балкон например. От първия етаж е идеално, на втория живеят пенсионери, от третия етаж също е добре за стрелба, макар че в тъмнината е по-трудно. За по-горни етажи вече ъгълът се променя, освен това познавам и хората. Но споменатите първи и трети етажи на два съседни входа са подозрителните. Има и още един вариант - да се е качила на нечий балкон и там да е била заварена от стрелеца. Тук кръгът се стеснява още повече, защото има само един такъв балкон на който тя се качваше понякога.
Невероятен е късмета й, че се е отървала само с това. Можеше изобщо да не е жива сега.
Публикувано: 21 November 2006 - 10:44 PM
Публикувано: 21 November 2006 - 11:30 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 21 November 2006 - 11:57 PM
Цитат
Все още не знам s)
Публикувано: 03 December 2006 - 04:09 PM

Точно 1 месец след инцидента вече сме оперирани. Всичко е минало нормално, Сиска се чуства много добре. Храни се, пие вода, пишка, ака.... В клиниката не искала да яде, но снощи като си я доведохме в къщи и като почна.... 3 пъти яде през нощта, чак си помислих, че ще се пръсне :-)
Пазиме си сачмата за спомен, но аз мирна не мога да стоя, та поразрових тук-там за малко инфо. Сачмичката е "супер" - с остър връх, тежка, предназначена е да убива птици, дребни гризачи и влечуги. Не е от оня вид, дето само си пляка по листата на дърветата. Човек, който си купува подобни сачми, го прави с намерението да убива a)
Голяма късметлийка е Сиса (за кой ли път го казвам вече). Сачмата е била между гръбначния стълб и важна артерия, та при изваждането докторите са се постарали доста, за което от все сърце им благодаря!
Остава само един кусур - певицата си продължава със сутрешните концерти l) Стане ли 5-6ч. призори и се почва. Мислех си досега, че се е разгонила, но май съм грешала. Явно коконата си търси компания, защото като се поразбудим и тя млъква. Днес си тропам, простирам, влизам, излизам - нашта спи като пън.

Вход

Горе
Цитиране +