1. Кучето ти пораства и вече увеличава дистанцията между вас. Идва му куража и е много по-самоуверен, за да може да си позволи да те остави. Трябва да започнете заучаването на командата "ела тук". Потърси из форума за стратегиите, писали сме много по въпроса. Никога не се доверявай на пуснато хъски на 100%. Те са диви и своенравни, в кръвта им е да търсят нови усещания. За отрицателно време може да измине 10км. и да не може да се върне. Повече от половината изгубени кучета са именно от породата хъски. Внимавай повече занапред. Досега е бил малко пале и се е въртял покрай теб, сега става голям мъж със собствено мнение. Не рискувай да го изгубиш.
Също така не го гони. За тях това е любимата игра. По-добре го извикай и започни да бягаш в другата псока, или му покажи нещо любимо (храна, играчка) ако дрънка - още по-добре.
2. Сложи му чип. Имали сме спорове по темата, но по закон трябва да има поставен чип. Не не се хваща рак! Не знам кой изобщо ги мисли тия глупости. Чипа е малкък колкото оризово зърно, кучето дори не усеща. А и ако се изгуби има малко по-голям шанс, който го открие да намери и теб. Помисли и за регистриране в общината. Ако сега сложиш чип и отидеш да го регистрираш, няма да плащаш данък до края на годината, като бонус.
3. Хъскитата имат грубиянска игра. Забелязала съм, че такава игра имат само лабрадорите, питбулите и НОК. Хапят се за вратовете, бутат се, ръжат, въргалят се, душат се, мачкат се, зъбят се... Така си играят. Повярвай ми, ако е на бой, много бързо ще направиш разликата. Щом се разбират ги остави да си играят и да се учат на самозащита. Това е като играта с кукли и камиончета при децата. Ако прекалят или играта им загрубее ги коригирай (и двете) и ги спри, докато се успокоят. После пак.
4. Щом обучението ти за предмети работи, го пренеси и към всичко останало (дупки, кори и т.н.). Чувала съм, че в пръстта и корите от дърветата има микроелементи, от които кучето явно има нужда, че да ги яде. Оставяла съм моите хайвани да ядат, но хъскитата имат проблемни стомаси, затова вече избягваме пръчки и кори. Ако започне да ти повръща твърде често пръчки (кори), не му позволявай да ги яде.
Сега нещо извън въпросите ти. Спомням си, че преди да си вземеш твоето хъски имаше страх от кучета. Надявам се и съм сигурна, че сега страхът ти е много по-поносим. Но кучетата усещат когато не си уверен в себе си и се възползват от слабостта ти. Опитай се да погледнеш на твоето куче като на твое дете или по-малък брат. Така, че ти трябва да го учиш, а той да изпълнява. Ако трябва се сборете един път мъжката. Той да види, че можеш да си му достоен опонент, но и другар в игрите. А ти да видиш, че не е толкова страшно това куче и не може нищо да ти направи. За разлика от нас хората, кучетата имат стопиращи инстинкти, когато става въпрос за нараняване или убиване на нещо, което не е за прехрана. Ако го гледаш всякаш малка част в теб се страхува от него, той ще си мисли, че трябва да те пази, а не да те слуша. Идеята ми е чисто психологическа. Изправи се срещу притесненията си, за да ги приемеш и победиш. Само когато сам си повярваш, тогава и кучето ти ще ти повярва и ще започне да те уважава. В противен случай ще ти е много трудно с хъскито.