Dog.bg Форуми : От къде да си взема Френски Булдог?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

От къде да си взема Френски Булдог?

#1 Потребителят е офлайн   azlaka Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 13 November 2008 - 01:28 AM

Привет на всички от доста време си търся френски булдог обяви в интернет бол, но ми идват прекалено много паричките.Хайде, някой ако има приятел или познат, който да продава малко нека ми пише до към 400/450 лева мога да отделя. Мерси предварително !

#2 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2008 - 10:39 AM

Ако водещото при вас е цената при избора на куче , те съветвам или да се насочиш към друга порода или да преосмислиш , какво точно искаш.Френските булдоци са скъпи и под 1000 лв трудно ще намерите , но винаги може да изскочи нещо.
Може да следиш този подфорум Да пазим и развиваме породите и по точно Представяне на кучила и вероятно, когато има малки ще може да кандидатстваш за някое от тях. И в този подфорум , ще се появява  такова инфо , все пак е точно за тази порода , но само ако връзките са регламентирани и осъществени по определени правила .
ПОлезни неща за четене :
Борсите за кучета -защо не си струва
Бях излъгана от зоомагазин
Защо не трябва да се развъждат кучета без доказан произход
Ето ТУКса систематизирани всички подобни теми
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   azlaka Икона

Публикувано: 13 November 2008 - 11:46 AM

мерси чита ще изчета всичко !

#4 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2008 - 09:51 AM

Ако наистина сте се спрели на прородата френски булдог , най-напред се запознайте възможно най добре с нейния характер и темперамент , специфични здравословни проблеми , стандарт и нужди. Отговорете си на въпроса точно тази порода ли искате ? Задайте си и въпроса дали наистина искате френски булдог или куче което прилича на френски булдог . Разгледайте като пример тези картинки ТУК

Освен това е важно да решите,  защо искате куче :искате да посещавате изложби с него , ще искате да получите и потомство от вашето куче( изложбите и потомството са свързани в известна степен ) или искате само домашен любимец . Склонни ли ще бьдете ако кучето не отговаря на изискванията за развъждане , да се откажете от това в интерес на породата?

Да приемем ,че вече сте изяснили по горните въпроси и вашето желание се е засилило . Нормално е да се запитаме :От къде да купим нашето куче ?

Единствения правилен отговор за мен е от регистрирани развъдници занимаващи се с породата.Това е  единствения начин да получите гаранция за произхода на кученцето , че то наистина е френски булдог .Изберете ли,  да си купете кученце от легален развъдник , задължително трябва да получите и документи за произхода му , независимо какьв клас е кученцето .

Ако имате по-сериозни интереси във връзка с породата и нейното развитие или имате желание да развъждате , е добре и да се вгледате в родителите и прародителите на кученцето .
За повечето кучета, вече може да се получи достатьчно информация в интернет , вижте какво означават всички тези имена в родословието , интересувайте се за здравето на родителите , живи ли са прародителите , разгледайте техни снимки , вижте кучила от други бащи ( рядко се използва един и същи мьжки за една женска , трябва да са се получили наистина много добри екземпляри , за да се повтори една връзка ), питайте за всичко развъдчика им.

Развъдчика ! Много е важно да видите в какви условия се отглежда кучетата ,спазва ли правила или запложда кучетата си без да им даде почивка , посещава ли изложби , каква е репутацията му в киноложките среди и т.н.
На каква възраст  продава малките(мин.2,5 мес.с две ваксини)  и направено ли е всичко необходимо  за техния успешен старт в живота .
Задавайте всякакви въпроси , ако трябва си записвайте и после проверявайте информацията . Не вярвайте на приказки от рода всички кученца в кучилото са шоу екземпляри(изкл. рядко се случва). Ако чуете такова нещо , най-вероятно не сте попаднали на правилното място.имайте в предвид , че истинския развъдчик ще се интересува за кученцата си през целия им живот и много често може да откаже да продаде куче независимо от цената , ако не е сигурен , че то отива на правилното място. Много е вероятно да се наложи и да подпишете и договор , с който се изясняват правата и задълженията и на двете страни .Понякога има и опции за съсобственост .
Развъдчика , ще бьде и този към който ще можете във всеки един момент да се обърнете за  съвет при необходимост . Така че , преди да си харесате куче , си харесайте човек(вярвам , че ги има , може и да са малко ,но са някаде там  )

За съжаление в момента в България няма много регистрирани развъдници за френски булдог , а още по рядко има и кученца , затова е много вероятно да се наложи да търсите куче от чужбина или да се запишете и да чакате за някое от тукашните кучила .

Не се доверявайте на различните борси,агенции и зоомагазини,че ще ви внесат породисто  куче или на съмнителни частни лица !

Вариантите да се сдобиете с кученце  от тази порода от чужбина :
Вие лично да отидете до избрания от вас развъдник в чужбина или след осъществена връзка с развъдника,те самите да ви изпратят кученцето до България.Наличието на лъскав сайт не е гаранция за репутацията на развъдника ! Както за Вас,  истинския развъдчик ще търси гаранции , така и Вие търсете гаранции и препоръки за него . Свьржете се с клубовете на породата в съответната страна , за да получете по детайлна информация , посетете специализираните форуми за породата и питайте , не си спестявайте въпросите !
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2008 - 10:53 AM

Изкарвам тази статия от голямата тема , за да е  подръка на всички потенциални бъдещи собственици !

Избор на кученце -френски булдог

"Приведените по-долу факти са ориентировъчни в избор на кученце и са основани на  наблюдения на хора занимаващи се от дьлги години с породата френски булдог.Има много тестове , как да се узнае характера на кученцата , но е нужно да се отчита и анатомията , която е пряко свьрзана с нервната система .
Да разгледаме кученце френски булдог на един месец , когато той още не е започнал да израства на дължина , височина и все още не е започнала промяната в пропорциите му.
Ако вие никога не сте имали френски булдог или въобще куче , то за първото запознанство с кученцата е най добре да вземете сьс себе си по-опитен човек , още по-добре е да видите няколко кучила от различни развьдници , да посетите няколко изложби и да добиете представа за кучетата и породата виждайки пораснали екземпляри , да прочетете стандарта и коментари по него , да се запознаете сьс стопани на французи , да се интересувате от характера и здравословното сьстояние на породата . Така ще имате първоначална подготовка , която ще ви е полезна в избора на домашен любимец.Трябва да се отбележе , че не говоря за избор на кученца от интершампиони или избор на шоу куче , говорим за избор на обикновен домашен любимец отговарящ на породата от родословни родители , а вече в по нататъшното му развитие може да  се изтъкнат неговите предимства .
В добрите развьдници , да се надяваме че няма  племенен брак и най вече ,че няма да го допуснат.В нашта удивителна страна(става дума за Русия)  всички развьдчици ще ви уверяват ,че технните кученца от импорт са просто чудесни , бъдещи шампиони . Подобни изказвания ви препорьчваме да ги пропускате , ориентирайте се от своя вътрешен глас , включете своите аналитични способности и гледайте на кученцето реално и без емоции от типа Ах , какъв е красив , ах , какьв е миличьк и гальовенЗапознайте се с родителите , майката при всички положения , бащата вероятно няма да е  в сьщия развьдник , но можете да потьрсите инфо за него.
Ще подчертая , че едномесечните кученца вече имат пропорциите , които ще бъде вьв вьзрастно сьстояние , разбира се не всеки може да види това , за сьжаление.
Има едно общо правило !
  Много активни , дьлгокраки , с дьлга шия и малка глава , тънкокостни и сьс започващи да се изправят уши , преди всичко ще бьдат нервни , болезнени(?) , неуравновесени и даже истерични кученца.
1.  Глава , очи и уши
Кученце на един месец вече уверено бяга , здраво стои на лапи ,които не трябва да се разкрачват (  ушите нашата красота и гордост , на месец не е задьлжително  да са изправени ). Добре е ушите да се изправят между 2 и 3 месеца , това означава , че кучето е достатьчно сурово по тип , сьс здрави кости , не е облегчен тип (разбира се тук не става въпрос за рахитични кученца ).Ако ухото се превива назад , а не напред , това може да е  свидетелство за тънка ушна пластина което се явява генетичен брак . Такива уши може да не се изправят в бьдеще .
При кученца от добър и грижовен  развьдчик ,  ушите са чисти отвьтре , розови , без никакьв мирис . Краищата им са красиво закрьглени . а не стьрчащи остро като при котките.
Огледалцето на носа , самата муцунка при гледане в профил , трябва да бьде чипоноса , немного наклонена кьм челото , в краен случай строго вертикална , но в никакьв случай наклонена кьм пода . На гьрба на носа трябва да е трудно да се сложи показалец (ако положите прьст напречно върху гьрба на носа не трябва да се вижда носната гьба или трябва да се изравнени ) , ако е повече значи кученцето ще бьде с дьлга муцунка .
Очите на кученцето трябва да бьдат чисти , ясни , весели , без зачервявания и изтечения.
Внимателно огледайте зъбите на кучето. Те трябва да бьдат остри и  бели , венците розови без всякакви признаци на вьзпаление и мирис от устата. Бледни венци могат да бьдат показател за това че кученцето има анемия или е в стрес . Долната и горната челюст имат по 6 резеца , 2 кучешки зьба , 8 премолара и 4 молара.. Долната челюст на кученцето достига нормална дьлжина кьм 6-8 седмица и тогава се установява и правилната захапка .Тя трябва да бьде широка , почти квадратна (именно тя дава обем на главата )и не трябва да е като лодка (както е при английския булдог)
2. Кожа и козина
Козината при здравото кученце е гладка , блестяща , пльтно прилягаща , без  пърхут , люспи или олисявания. Не забрявайте да погледнете и кожата тя трябва да бьде чиста и здрава , без пъпки , петна или каквито и да е  дуги подозрителни новообразования .Помнете , че ако кученцето има признак на алергична реакция или някакьв проблем с кожата , то е много вероятно тези проблеми да сьпьтстват вашия питомец през целия му живот .
Здравото кученце не мерише на нищо , освен на удивителния си детски млечен мирис
3.  Крайници и опашка
Лапите при едномесечните французи са къси , предните прави и равни , без изкривявания , задните малко по-дьлги от предните , дебели и често с напречни кожни  гьнки . Лактите не трябва да са изкривени навьн , но и не трябва да са под корпуса . Самите лапи трябва да бьдат паралелни , не се завьртат по-мечешки навьтре .
Задните крайници , ако се погледне кученцето отзад , трябва да образуват арка .
Добре е при избора да се видят как кученцата се хранят , тогава отзад ще може да се види как те поставят лапи , дефектите ще излезнат и разбира се ще се види кой е лидер и кой е стеснителен .
Опашката при малкия французин не трябва да бьде дьлга (вьпреки че по стандарт все още се допуска дьлжина до скакателните стави ), нито липсваща( порок) .Може да бьде права или традиционно извита във вид на запетайка , поставена ниско и не трябва да се повдига над грьбната линия .
4.  Общи правила
Кученцето трябва да е пльтно , монолитно , нищо не трябва да е  излишно или силно подчертано.Желателно е да не взимате тльсто кученце , трябва да погледнете да не  е с тънки кости  ,  развьдчиците често прехранват кученцата , за да придобият продажен вид .По добре вземете по слабо кученце , но сьс едьр кокал отколкото тънкокостно,  но добеличко .
И последно .
Избирете си кученце ,оставете капаро и се договорете  кученцето да живее още поне месец , а най добре два при майката .Това е много важно за психическото му  развитие  и по нататьшната му социализация ."
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2008 - 01:17 PM

Здравейте,
Търся да си купя френчи - мъжко, черно (без кафяви петна), може да е чисто черно, може да има бяла звезда на гърдите - като това на аватара ми. Видях такова куче и направо се влюбих! Затова търся такова, не че другите са лоши. Прочетох може би 70% от темите във форума тук и това още повече ме накара да избера точно френски булдог.
И въпроса ми е: можете ли да ми кажете откъде да си купя сигурно породисто куче, с родословие? Или ако някой тук във форума има кученца или знаете някой да има? Ще съм ви много благодарна.
Търсих из обявите в интернет, но ... :-

#7 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2008 - 05:20 PM

Само да уточним ,че черни кученца -френски булдог няма  ;)Все някаде трябва да има по някоя по-светла ивичка. Вероятно търсите тъмно-тигрово кученце -при тях кафявите петънца са в минимално количество , но ги има.
В момента в Бг единственото кучило родословни кученца е в София.Пиши на лични на Dragoness, тя ще ти даде най-вярна информация дали има останали или не , защото ние тук сме изпаднали в информационно затъмнение по този въпросB)
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2008 - 05:41 PM

Благодаря много за отговора! Незнаех, че няма чисто черно. Имах впредвид ей такъв цвят:
Качена снимка
Качена снимка

А не като това, което съм прикачила.

Ще й пиша още сега :)

#9 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2008 - 07:05 PM

Да ,тези се водят тъмно-тигрови :palec:
Всъщност ,ако няма нито една по светла ивичка се дискфалифицира
.Но то няма чисто черен цвят при френчитата , така че е невъзможно -вероятно трябва да е  с нещо смесено за да имаме  чисто черен цвят.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2008 - 07:13 PM

Хмм .. ясно... :palec:
Е, благодаря за уточнението. А аз се чудих като разглеждах днес сайтове на чужди развъдници, защо на всички такива ги пишат кафяви. Е, добре де, разбрахте ме какво търся ;D :wub:

#11 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2008 - 10:42 AM

Пожелавам ти , в скоро време да си намериш най-прекрасното ,тъмно-тигрово булдоче  :yahoo:
Ще се поровя и из сайтовете  в чужбина.

Стана ми интересно с това кафяво.След малко ще намеря снимка на кафяв цвят.Ако можеш покажи ни развъдниците където пише кафяв цвят , зашото и той не е позволен.Да не би "brindle" да те обърква?

edit:
Кафяв цвят(нямам идея как се  е получил) :-
Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2008 - 11:46 AM

Да, за brindle става дума ... но иначе на снимките не са кафяви, а такива тигрови (речника ми ме е объркал)  ;D
Писах на един развъдник в Сърбия, но ми дадоха висока цена, която не мога да отделя - 800 евро, въпреки че кучето беше шоу потенциал. Иначе родословието добро - само шампиони.

#13 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2008 - 11:48 AM

Кой е развъдника в Сърбия?Ако е Royal  Laszatti те имаха много хубаво кучило от FERNANDO DU SOURIRE DOUX(Холандия), бих се учудила ако кученцата са още при тях.

Цитат

Иначе родословието добро - само шампиони.

Не се бъркай от това с шампионите. Гледай тези шампиони наистина да ти харесват ;)и да дават добро поколение.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2008 - 12:47 PM

Да, развъдника е  Royal  Laszatti. Но незнам кои са родителите на кучето, което ми предлага. Пише, че е на 6 месеца и цвета му е такъв какъвто искам. Ако съм се интересувала повече, тогава ще ми прати снимки и повече инфо.
Но 800 евро са ми много - разбирам, че са качествени животни с добри кръвни линии, но ... :rolleyes:

#15 Потребителят е офлайн   TRADEMARK Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 December 2008 - 11:53 AM

Цитат

Да, развъдника е  Royal  Laszatti. Но незнам кои са родителите на кучето, което ми предлага. Пише, че е на 6 месеца и цвета му е такъв какъвто искам. Ако съм се интересувала повече, тогава ще ми прати снимки и повече инфо.
Но 800 евро са ми много - разбирам, че са качествени животни с добри кръвни линии, но ... :rolleyes:

Не искам да те отчайвам, но под 1000 лв забрави да намериш това което търсиш .....

#16 Потребителят е офлайн   Quattro_bb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 December 2008 - 01:12 PM

Оооо няма с какво да ме отчаяш .. аз вече обстойно проучих нещата и ми стана ясно за много неща. За което благодаря много за помощта на Chiita .. Решение е взето вече. Френчи ще има, ама малко по-нататък и ще бъде върха на сладоледа :->) B) Повече няма да казвам .. като му дойде времето - всички ще разберете :wub:

#17 Потребителят е офлайн   bebe айк Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2008 - 01:59 PM

Чудесна новина хайде ще чакаме с нетърпение да ни го представиш :yahoo:
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Dragoness Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 December 2008 - 03:42 AM

Цитат

Пожелавам ти , в скоро време да си намериш най-прекрасното ,тъмно-тигрово булдоче  :yahoo:
Ще се поровя и из сайтовете  в чужбина.

Стана ми интересно с това кафяво.След малко ще намеря снимка на кафяв цвят.Ако можеш покажи ни развъдниците където пише кафяв цвят , зашото и той не е позволен.Да не би "brindle" да те обърква?

edit:
Кафяв цвят(нямам идея как се  е получил) :-
Качена снимка

И преди съм виждала такова "френчи" и всеки път се шокирам и изпадам в потрес... да не би да са го снимали в рубрика "Как не трябва да изглежда..."?
Ип & Икс си имат нова страница в списание само за Френчита , даже и Кими и Кайдин...
Като излезе ще ти го покажа...
User's Signature

Breeding Champions since '95 .... Munynics Kennel of Champions

#19 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 December 2008 - 10:32 AM

Предполагам , че имаш и други списания (предишни издания) , снимай ги страница по страница и дай да видим какво представляват ;)(аз съм виждала подобно издание на френския клуб)
Защо да не се направи нещо подобно и у нас , не много голямо като формат , не чак толкова луксозно , в ограничен тираж , може да поискаш едно виртуално интервю от Лиз... :huh:спонсори ще трябват...май само си говоря празни приказки... ;D ;D
Дай да видим как го правят другите  B)
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Marfieta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 December 2008 - 09:21 PM

Поздравления за избора на порода, пожелавам ти успех, дано си намериш най доброто за теб.Усещането е страхотна.

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни