Коя храна е за злояди и капризни кучета
Публикувано: 13 December 2006 - 11:27 AM
А моя куч просто тотално отказа гранула, ВСЯКАКВА. Вади си ги системно една по една от паницата и изяжда другото...така, че сме на вариант готвене

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 13 December 2006 - 11:34 AM
Сериозно, женската ми винаги е била злояда. При нас второ куче не седеше на дневен ред защото си имахме една входна котка, която всяко сутрин се "прибираше" с нас от разходка и умиташе чинията, а кучето само това и чакаше. Сега сме на диета /от обездвижването качи доста/, но гранулите които трябва да яде категорично ги отказа. И за това - пасатор! Става една каша, от която и да иска няма какво да извади.
Публикувано: 13 December 2006 - 11:40 AM
Стига бе!! b) ....ще ме върнеш 20 г назад като мятках пюрета на сина! b)
Не сега в една огромна тенджера блъскам гръкляни/фенери,шийки/, ориз моркови лук и всякакви подръчни зеленчуци и се оправяме за около 5 дена....гранулите с какво не ги смесвах и мазах...ми не и не

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 13 December 2006 - 12:11 PM
Сложна материя е, честно. Независимо дали за дете или за куче, не бих твърдяла, че страда от "истинска" злоядост дори ако е патологично-слабо, а само ако съм напълно убедена, че в течение на дълъг период употребява видимо по-малко калории, отколкото начина на живот го изисква. Чисто принципно: ако едно куче, което живеейки активно трябва да изяжда около 300 грама храна (с, да речем, 3 часа разходки с мнооого търчане на ден), а то яде не повече от 100, кльощаво е на щека, но иначе е здраво (няма паразити, кръвната картина е нормална...) - то значи нещо очевидно не е наред и организмът не сигнализира на съответните жлези, че употребява повече калории, отколкото влизат... е, накрая това животно ще се разболее. Ако същото куче изяжда примерно 200 грама и е "сухо", но мускулесто и в добра кондиция иначе (нищо, че е малко слабичко и ребрата се броят и с просто око) - то всичко си е както трябва, кучо просто е в оптимално състояние за начина си на живот и не му ТРЯБВА да яде повече, нищо, че на практика изяжда половината или 2/3 от предписаната му дажба. Има... известна разлика, тъй да се каже.
Пак на този принцип, и обратното е валидно. Миналата зима например имах странен случай, който дотогава не ми се беше случвал. Живеещите навън кучета започнаха видимо да слабеят при минусовите температури, въпреки повишената почти двойно дажба, която си изяждаха и която при допълнително повишаване на количеството артисваше. Сменихме храната и хоп: на същите дажби започнаха да възстановяват теглото... т.е. не от всяка манджа става... манджа, т.е. възможно е пак организмът да получава по-малко от необходимото, дори ако кучето яде повече от описаното за конкретния му начин на живот... b)
Да не говорим, че има кучета, които живеят и ДЕБЕЛЕЯТ на дажби под нормалното препоръчително и такива, които се нуждаят от по-високи от препоръчителните дажби, за да са в добра кондиция...
Все се сещам за Регенце, която целия си живот е изкарала на 1/2 до 1/4 от нормалната дажба и моментално щом количеството се вдигнеше, ставаше на табуретка...
Както и да е, за злоядите животни говорехме - за да бъде обявено за злоядо едно куче (или дете...), то не просто НЕ ЯДЕ, а явно, видимо и очевидно не си ДОЯЖДА, при условие, че му е дадена възможността да се храни нормално. Това вече, както казах, е малко или много болестно състояние. Всичко друго са... разминавания във виждането на родители/собственици и това на "страдащия от злоядост".
Що се отнася до гранулите... като не му харесват - няма да ги яде и толкова. Би било проблем, ако имаше 10 кучета и трябваше да им готвиш на всичките, защото не искат да ядат гранули... но пък тогава вероятно нямаше да е проблем, защото кучето щеше да яде гранули (тук вече навлизаме в териториите на разликите между домашното и развъдниковото куче).

Публикувано: 13 December 2006 - 12:28 PM
колкото до кучетата си мисля, че има и моменти на..вид "носталгия" може би. Поне така си мисля...моя престана да яде 10 дена след като се прибрахме септември , но беше месец и половина на море и толкова в Родопите...нали се сещаш как се тича на воля wink
аз просто си мисля къде е тънката нишка злоядост и капризност и има ли такава при кучетата

Публикувано: 13 December 2006 - 03:57 PM
Сега са на Роял Канин-сенсибъл и разнообразявам с готвено. Адванс не я харесаха толкова и умувам да си взема Про План. Аз не съм привърженик на храненето само с гранула, може би ,защото си правя асоциация с адаптираните млека , които уж са най-доброто ,а след две години се оказва ,че имали нещо дето било недостатъчно или пък прекалено много. Същото се наблюдава и при кучешките храни и това е факт. За това аз ги давам за разнообразяване на менюто или като нямам готвено за основна храна,но не постоянно.
Цитат
1super Rеdy, аз поставям първо месото ,а гранулата да е добавка.
Публикувано: 14 December 2006 - 09:40 AM
Досега никога не съм имал злоядо куче r) .
Публикувано: 14 December 2006 - 11:17 AM
Цитат
И ние бяхме така преди време, та се бях видяла в чудо r)
Първо сменихме марката гранули, след това си взех още едно куче, по голямо. и разбира се, по ящно b)
Сега като сипя в купата и на двамата гранули + месо, всичко изчезва точно за 5 минути!
Просто споделям нашия случай - едва ли има универсална рецепта или еднозначен отговор на проблема със злоядите/капризни кучета...

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!
Публикувано: 14 December 2006 - 01:38 PM
Цитат
И кво ти пука b) , щом е 28кила куче и не яде нищо, чвно е намерило формулата за вечния двигател или пък си набавя енергия от слънцето wink .
Публикувано: 15 December 2006 - 12:12 AM
Публикувано: 15 December 2006 - 10:09 AM
Публикувано: 15 December 2006 - 10:17 AM
Цитат
И аз винаги повтарям това. До сега ми е известно само едно единствено куче, което наистина е щяло да умре от глад по собствено желание. Ядяло по половин кренвирш на ден, след това спряло и това да яде. Не е било болно. След незнам си кой ден (но говорим наистина за много дни, а не за ден-два), кучето започнало да слабее видимо и фатално - лекар е помогнал, направили са специална храна - готвено, което кучето ядяло, макар и в малки количества. Но за сега съм чула само за едно такова куче, а си говоря с доста хора за кучета. r)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 15 December 2006 - 10:56 AM
Цитат
Цитат
И аз винаги повтарям това. До сега ми е известно само едно единствено куче, което наистина е щяло да умре от глад по собствено желание. Ядяло по половин кренвирш на ден, след това спряло и това да яде. Не е било болно. След незнам си кой ден (но говорим наистина за много дни, а не за ден-два), кучето започнало да слабее видимо и фатално - лекар е помогнал, направили са специална храна - готвено, което кучето ядяло, макар и в малки количества. Но за сега съм чула само за едно такова куче, а си говоря с доста хора за кучета. r)
Така е , но това "злоядство" е придобивано с години, ако от малки кученцета се хранят правилно не би се стигнало до проблема "злоядо" куче.
Малко офф, но аз в момента имам проблем с другата крайност, имам кучка на 7,5месеца и е страшно лакома bl) , не сте виждали такова куче!! Храня я два пъти на ден, храната си я изяжда за около 30сек b) , и днес за пореден път се задави , защото гълта с огромна скорост, такива екстри като дъвчене сда си ги нямаме b) . И да побързам да спомена , че в момента е даже леко дебеличка, за да не ме обвините че я дтржа гладна тежи около 22-23кг на 7,5 месеца!!!
Яде абсолютно всичко , днес сутринта за предястие омете една чиния с кори от печена тиква b) ...
Така че и другата крайност е трудна s) ... wink
Публикувано: 15 December 2006 - 10:57 AM
Цитат
Ей ся, ще те емнат - за какво, аджеба, даваш на учето си КОРИ от тиква? bl)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 15 December 2006 - 11:01 AM
Прикачени файлове
-
Scan10002.JPG (32.67K)
Брой сваляния: 223
Публикувано: 15 December 2006 - 11:04 AM
Цитат
Цитат
Яде абсолютно всичко , днес сутринта за предястие омете една чиния с кори от печена тиква b) ...
Ей ся, ще те емнат - за какво, аджеба, даваш на учето си КОРИ от тиква? bl)
Хихи не му ги давам , а просто ги хвърлям на едно място като био боклук, косена трева, листа.... ииии сега и това ли да обяснявам, а не са само кори има и доста тиква по тях r) .