Dog.bg Форуми : Персийска котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (108 Страници) +
  • « Първа
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Персийска котка

#1941 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 October 2009 - 11:34 AM

Liliq, имам едно питане. Когато купувахте това коте, като какво го купувахте?! Като шоу, брийд клас или за домашен любимец? Ако сте го купували като домашен любимец, вероятно не са ви предложили родословие. По принцип, всяко коте трябва да има родословие - тоест да му се издава - това е отговорност на развъдчика, не на купувача, но има хора, които дават родословията, след като са получили документ от ветеринарен лекар, че договорката с развъдчика е спазена и котетата са кастрирани. Ако не сте се поинтересували за родословие, когато сте купували животното, защо го правите сега?
Аз по принцип не разбирам едно нещо - това няма нищо общо с вашето коте, но е продължение на темата за участието на котката в клас домашна котка. По принцип всяка порода си има стандарт. ФИФе, а и всяка друга организация дава възможност на всяка порода да представи участници в зряла възраст разделени по пол и наличие или липса на репродуктивна способност. Всички те обаче се отсъждат според стандарта на породата, а той изисква "екстремалност" - визирам персийската котка. Котките с дълги носове са отклонение от стандарта и не покриват изискванията му. Клас домашна котка е за котки, които не се отнасят към нито една призната (дори от друга организация членка на СКК )или кандидатстваща за признаване порода и представянето на старотипна персийска котка в този клас според мен не е редно.
Liliq, вие сама направихте най-важното обобщение: най-важното е, че си обичате животното, а всичко останало са просто приказки.
User's Signature

Развъдник за персийски котки Star Night (CFA & FIFe registered)[br]www.starnightpersians.com

#1942 Потребителят е офлайн   Royal UniCats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 15 October 2009 - 12:52 PM

Хората си купуват някаква ''перийска котка'' и искат да има родословие, да я водят по изложби, ама ако може в Каспичан, понеже видиш ли те живеят в близост и т.н. и т.н.
Изобщо какви са тези митове с прословутите родословия и защо този иначе толкова хубав и единствен форум за чистопородни котки започва да мутира?! Нито знам коя е Вили, Веси или Деси от Пловдив, нито пък ме интересува.
От първата Ви снимка ясно личи, че котката Ви не е персийска, но явно колегите са по-тактични и по-любезни от мен и не Ви го казват. В случай, че е персийска, то колко жалко, че има такива развъдници в България, за които търговийката е на преден план и изобщо не се работи върху качествената селекция.
Излишната любезност е само в ущърб на този форум. Крайно време е да се внесе някаква яснота по въпроса за породността, развъдниците и родословията. Да се направят подтеми и прочие.
Хубавото в случая, Мило Момиче, е че Вие обичате Вашето коте, но не е нужно да го афиширате сред нас. Като за начало можете да се опитате да му измиете очичките и те винаги да бъдат свежи и чисти, нали! Любовта не се изразява с думи и фотографии, а с грижи, и действие.
Иска ми се да призова модератора да бъде по-строг и според правомощията, които има като такъв да внесе ред и ясното във форума. Е ли форума за персийски котки или не е? В случай, че не е аз лично нямам място тук сред вас.
Извинявам се, ако съм обидила някого с думите си.
User's Signature

Развъдник за персийски котки Royal UniCats (FFE registered)

Качена снимка

#1943 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 01:22 PM

Форумът Е за персийски котки, но аз пък смятам, че родословието им не ги прави такива, за разлика от много други хора, които пишат тук. Ако котката прилича на описаната от стандарта, дори да няма родословие - то тя е персийска и това, че много такива минават при съдии, за да се каже какви са, а те са 100% персийски, защото всичков тези котки са рецесивни белези.
Моля всички да спазват добрия тон, има хора с повече познания и начинаещи, трябва да намерим добрия тон, за да могат всички да пишат и общуват нормално.
Разделяне и подтеми ще има скоро.
User's Signature

Развъдник за персийски котки Star Night (CFA & FIFe registered)[br]www.starnightpersians.com

#1944 Потребителят е офлайн   liliq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 01:59 PM

Незнам какво против имате от това 4е се интересувам от самата порода.Мерси 4е беше толкова пряма с мен Royal UniCats но този форум мислех 4е е за хора които имат персийки и и се интересуват за вси4ко за породата.Аз имам желание да разбера вси4ко за тези котки но явно никои няма желание да ми помогне.

#1945 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 02:32 PM

Лилия, всеки форумник има право да пише и изразява личното си мнение, не се обиждай, всеки ще ти отговори и помогне, с каквото може. Права си, форумът е за персийската котка и всичко свързано с нея.
User's Signature

#1946 Потребителят е офлайн   Royal UniCats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 15 October 2009 - 02:51 PM

Има много хора, които ще ти помогнат и които имат добри познания (е аз не съм от тях, но това не ми пречи да имам собствено мнение) в тази област. Хубаво е да има градивност и полза от този форум. Съветвам те да изчетеш подробно темата от самото ѝ начало и може би ще разбереш какво имам предвид.
И в леко заключение, все пак не мога да изневеря на буйния си нрав, "НЕ" е частица за отрицание и се пише отделно - НЕ знам, НЕ мога, а НЕ слято md_064.gif

User's Signature

Качена снимка

#1947 Потребителят е офлайн   liliq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 02:55 PM

Не се обиждам но се опитвам да разбера как да угодя на моите сладури.А от скоро се интересувам и от изложби не смятам 4е е лошо.Все пак сам нова и незнам много неща за това задавам толкова вапроси...Найстина раз4итам на вас да ми помогнете в някои неща

#1948 Потребителят е офлайн   Royal UniCats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 15 October 2009 - 03:13 PM

Ох, изложбите са толкова приятна емоция, особено когато си с положителна нагласа към останалите и към техните котки. Имаше възхитителни създания, при чиито вид просто онемяваш. На живо са хиляди пъти по-хубави отколкото на професионалните им форографии. Що пък да не го кажа, котките бяха (и все още са) на Мартин Попов, к'во толкова ab_041.gif !?

User's Signature

Качена снимка

#1949 Потребителят е офлайн   radison Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 04:40 PM

наистина незнам защо е нужно да се заяждате с всички ,но ако котките приличат на Вас горките животинки ab_041.gif

#1950 Потребителят е офлайн   Royal UniCats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 15 October 2009 - 05:06 PM

Цитат(radison @ Oct 15 2009, 05:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Наистина НЕ знам защо е нужно да се заяждате с всички, но ако котките приличат на Вас, горките животинки ab_041.gif

Ха, ха, ха ab_041.gif на изречение с минимум три грешки в него няма начин да отговоря.
User's Signature

Качена снимка

#1951 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 05:35 PM

Много моля да се спре с заяждането, нека концентрираме енергията си в по-позитивни неща.
User's Signature

#1952 Потребителят е офлайн   papyy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Деца, котки, пътешествия, фотография

Икона за мнението  Публикувано: 15 October 2009 - 05:54 PM

Не знам за нрава, но любезността не е основното ви качество. Какво сте се вторачили в правописните грешки на потребителите, те не са вашият клас, вие не сте тяхна учителка. Засега ea_103.gif
Без толкова претенции: Моля ви пишете на български, слагайте буквата Ч а не 4 на нейно място. Има бутон за ползване на кирилица онлайн.
Всеки обича най-много своето котенце Лилия, надявам се вашето пухесто писенце да има чудесен живот у вас.
И ако не беше болен старият трътльо Томас щях да го доведа като домашен котарак. Ако го доведете като домашно и ако има качества, то може да бъде признато. Но има пишещ тук, чиято стара писанка не я оцениха добре. Вероятно са намерили недостък, което не и пречи да си живее щастливо. smile.gif
User's Signature

Обичам всички котки, вашите също.

#1953 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 06:05 PM

Цитат(Royal UniCats @ Oct 15 2009, 02:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Имаше възхитителни създания, при чиито вид просто онемяваш. На живо са хиляди пъти по-хубави отколкото на професионалните им форографии. Що пък да не го кажа, котките бяха (и все още са) на Мартин Попов, к'во толкова ab_041.gif !?

Вярно е. Прекрасни персийки и чудесно грумирани. Може по-често да показва снимки, никога няма да ми омръзне да ги гледам. Все пак, добре че беше изложбата в Букурещ за да ги видим.
Бях уверена, че LAST WILD NIGHT , е неотразим, като всеки истински BOBERANS, и това наистина се оказа така.
А какво да кажем за женските котки - Sandy беше неотразима. wub.gif

Жалко, че никой не показа снимки на персите. Наистина бяха страхотни!!!
User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#1954 Потребителят е офлайн   ago05 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 06:51 PM

Уникално прави са radison и papyy.Темата е персийска котка,Весела от Пловдив е произвела пет клас коте !?И какво от това,не е продадено за 5000евра, и с тез евра да е закупила 5декара земеделска земя ,и посяла 5 тона марихуана....и точно тук, трябва да я разпънем на кръст,и ако мърда горе още...ще и спретнем едно "контролно"за правопис!?НО това естествено няма да ни задоволи ,и най добре да я изгорим на кладата...и всички пет клас нещастни котета.

#1955 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 07:55 PM

Отново не виждам връзка между това, което се пише тук, коментарите и последвалите постинги, но явно след всеки пост се търси под вола теле. Тук всеки пише, каквото мисли, нали в това е смисълът на форума, при това всичко , което се пише от даден форумник, се пише под неговото име и говори за самия него! Никой не е писал да се изгорят на кладата всички пет клас котета - това са поредните глупости или отново неправилно разбрани неща. Идеята ми беше следната: като пет клас - домашни любимци или изложбени кастрати се предлагат котета под кастрация. Дългоносите персийски котки също са ПЕРСИЙСКИ и в тази връзка нямат място в клас домашна котка - БЕЗ ПОРОДА. Аз по-ясно на български не мога да го напиша.
User's Signature

#1956 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 08:50 PM

ами аз като човек, който е показвал котка без родословие на изложба за признаване към дадена порода (персийска в случая) мога да кажа, че това е възможно и се прави. но когато котката наистина отговаря на съвременния стандарт, и то за ШОУ или БРИИД клас. когато е коте за домашен любимец това е напълно безсмислено, защото родословието е документ за произход. то показва породата. котка без родословие няма порода. ако обаче някоя котка по една или друга причина е истински представител на дадена порода, и това си личи, си заслужава да бъде призната за да може да се ползва за разплод и да може да се издават легитимни родословия на нейните котета. тоест да се върши работа по правилата. това е причината когато се продават котета с условие от даден развъдник, докато това условие не се удовлетвори да не се дава родословието на новия собственик. само където се съмнявам, че в случая точно това е ситуацията и заради това си позволих да изкажа такова мнение. не е толкова важна цената на която е продадено котето. виждали сме много скъпи животни, които минават далеч покрай идеала за породата, а и котета на доста символична цена със супер качества. важното в случая е откровеността на продавача.
заради това смятам, че всяка котка без родословие може да се показва в клас Домашна котка, като късокосместа или дългокосместа, защото там не се съблудава стандарт, а единствено характер и здрав външен вид. но условието е такива котки да са кастрирани. тъй като това е вече съвсем друга много дълга тема, много отдалечаваща се от тематиката на точно този форум нямам намерение да я обсъждам тук.
и ще си позволя да поправя едно мнение от по-горе. това не е тема за стопаните на персийски котки, а за техните любители. всеки е добре дошъл тук с въпросите си. както виждате всеки се старае да обясни според възможностите си.

#1957 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 09:46 PM

Манус, противоречиш си. Пишеш, че котка минала през клас 13 - за признаване към породна принадлежност и определена породност може да се използва за разплод. ОК, но в същото време друга, която е пет клас, но е дългоноса трябва да се състезава в клас домашна котка. Аз тук не виждам логиката. Едно ще има родословие и ще е пет - тоест дългоносо и ще ходи да се състезава с котките без порода??? Другото ще е типно, но без родословие, тоест безпородно според твоето твърдение, че родословието определя породността и ще ходи съдията да се произнесе какво точно е?! Работата е съвсем куца май!
Това, което ми се искаше да кажа, без да обиждам никого, някои от форумниците имат дългоноси котки и харесват такива, аз също харесвам някои от тях, но тези котки не отговарят на стандарта на породата и дори като кастрати нямат шансове, защото пред съдията стои стандартът, в който пише ЕКСТРЕМАЛЕН ТИП, независимо дали се съдят кастрати или некастрати.
Аз уважавам всички пишещи тук, ние сме тук заради тази порода и заради нейните представители, но когато се пише за изложби и представянето на дадени животни от една порода, нека прочетем стандарта и изискванията.
User's Signature

#1958 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 09:55 PM

има много развъдници, които работят за признаването на класическата (дългоноса) персийка като самостоятелна порода така че да може тя да се показва по изложби и състезава редом с други.
и работата никак не е куца. развъждат се котки, които отговарят на стандарта. когато една котка е без родословие, но отговаря на този стандарт, явно носи точните гени и заслужава да ги предава развивайки точно тази порода. особено при персйките това е доста важно заради смаляващия се генен басейн. от друга страна котка, която макар и с родословие не отговаря напълно на този стандарт не виждам какво може да предаде... аз не виждам противоречие. но ти ми покажи една котка, с неизвестен произход, която да отговаря на този стандарт?

#1959 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 10:20 PM

Цитат(manus @ Oct 15 2009, 08:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
се котки, които отговарят на стандарта. когато една котка е без родословие, но отговаря на този стандарт, явно носи точните гени и заслужава да ги предава развивайки точно тази порода.

Извинявай, но не съм напълно съгласна с теб. Една котка без родословие, макар външно да отговаря на стандарта, не се знае какво ще предаде на поколенията. Това има смисъл при породи, при които наистина популацията е ограничена, за персийката се съмнявам за намалелия генен фонд.

User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#1960 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 10:22 PM

Мигновен отговор - Самира на Данина стана ИнтерШампион и беше няколко пъти БИС, а беше котка без произход.

Относно скъсяващия се генофонд мога да споря с теб колкото искаш, това въобще не е проблем на тази порода - персийската котка е рецесивна порода - и днес всички най-добри развъдници работят изключително и само на инбридинг, колкото и шокиращо да звучи това за много "просветени" хора в БГ. Няма как да вървиш срещу природата и да запазваш разпадащи се гени. Ако имаше стеснен генофонд - понятието кръвни линии нямаше да съществува - щеше да е една кръвна линия, а както се дасещаш при персийските котки има много кръвни линии и това е така, защото това е една от най-старите породи. Вероятно инбридингът в някои развъдници те кара да мислиш, че има стеснен генофонд, но повярвай ми това е умишлена работа, която гарантира успех, стига да има на какво да инбридираш ud_009.gif

Относно признаването на дългоносите персийски котки, това го чувам от теб, вероятно някои работят и за признаването на тайските md_064.gif
User's Signature

• (108 Страници) +
  • « Първа
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни