Персийска котка
Публикувано: 15 October 2009 - 11:34 AM
Аз по принцип не разбирам едно нещо - това няма нищо общо с вашето коте, но е продължение на темата за участието на котката в клас домашна котка. По принцип всяка порода си има стандарт. ФИФе, а и всяка друга организация дава възможност на всяка порода да представи участници в зряла възраст разделени по пол и наличие или липса на репродуктивна способност. Всички те обаче се отсъждат според стандарта на породата, а той изисква "екстремалност" - визирам персийската котка. Котките с дълги носове са отклонение от стандарта и не покриват изискванията му. Клас домашна котка е за котки, които не се отнасят към нито една призната (дори от друга организация членка на СКК )или кандидатстваща за признаване порода и представянето на старотипна персийска котка в този клас според мен не е редно.
Liliq, вие сама направихте най-важното обобщение: най-важното е, че си обичате животното, а всичко останало са просто приказки.
Публикувано: 15 October 2009 - 12:52 PM
Изобщо какви са тези митове с прословутите родословия и защо този иначе толкова хубав и единствен форум за чистопородни котки започва да мутира?! Нито знам коя е Вили, Веси или Деси от Пловдив, нито пък ме интересува.
От първата Ви снимка ясно личи, че котката Ви не е персийска, но явно колегите са по-тактични и по-любезни от мен и не Ви го казват. В случай, че е персийска, то колко жалко, че има такива развъдници в България, за които търговийката е на преден план и изобщо не се работи върху качествената селекция.
Излишната любезност е само в ущърб на този форум. Крайно време е да се внесе някаква яснота по въпроса за породността, развъдниците и родословията. Да се направят подтеми и прочие.
Хубавото в случая, Мило Момиче, е че Вие обичате Вашето коте, но не е нужно да го афиширате сред нас. Като за начало можете да се опитате да му измиете очичките и те винаги да бъдат свежи и чисти, нали! Любовта не се изразява с думи и фотографии, а с грижи, и действие.
Иска ми се да призова модератора да бъде по-строг и според правомощията, които има като такъв да внесе ред и ясното във форума. Е ли форума за персийски котки или не е? В случай, че не е аз лично нямам място тук сред вас.
Извинявам се, ако съм обидила някого с думите си.
Публикувано: 15 October 2009 - 01:22 PM
Моля всички да спазват добрия тон, има хора с повече познания и начинаещи, трябва да намерим добрия тон, за да могат всички да пишат и общуват нормално.
Разделяне и подтеми ще има скоро.
Публикувано: 15 October 2009 - 01:59 PM
Незнам какво против имате от това 4е се интересувам от самата порода.Мерси 4е беше толкова пряма с мен Royal UniCats но този форум мислех 4е е за хора които имат персийки и и се интересуват за вси4ко за породата.Аз имам желание да разбера вси4ко за тези котки но явно никои няма желание да ми помогне.
Публикувано: 15 October 2009 - 02:32 PM
Публикувано: 15 October 2009 - 02:51 PM
И в леко заключение, все пак не мога да изневеря на буйния си нрав, "НЕ" е частица за отрицание и се пише отделно - НЕ знам, НЕ мога, а НЕ слято

Публикувано: 15 October 2009 - 02:55 PM
Публикувано: 15 October 2009 - 03:13 PM

Публикувано: 15 October 2009 - 04:40 PM

Публикувано: 15 October 2009 - 05:06 PM

Ха, ха, ха

Публикувано: 15 October 2009 - 05:35 PM
Публикувано: 15 October 2009 - 05:54 PM

Без толкова претенции: Моля ви пишете на български, слагайте буквата Ч а не 4 на нейно място. Има бутон за ползване на кирилица онлайн.
Всеки обича най-много своето котенце Лилия, надявам се вашето пухесто писенце да има чудесен живот у вас.
И ако не беше болен старият трътльо Томас щях да го доведа като домашен котарак. Ако го доведете като домашно и ако има качества, то може да бъде признато. Но има пишещ тук, чиято стара писанка не я оцениха добре. Вероятно са намерили недостък, което не и пречи да си живее щастливо.

Публикувано: 15 October 2009 - 06:05 PM

Вярно е. Прекрасни персийки и чудесно грумирани. Може по-често да показва снимки, никога няма да ми омръзне да ги гледам. Все пак, добре че беше изложбата в Букурещ за да ги видим.
Бях уверена, че LAST WILD NIGHT , е неотразим, като всеки истински BOBERANS, и това наистина се оказа така.
А какво да кажем за женските котки - Sandy беше неотразима.

Жалко, че никой не показа снимки на персите. Наистина бяха страхотни!!!
Публикувано: 15 October 2009 - 06:51 PM
Публикувано: 15 October 2009 - 07:55 PM
Публикувано: 15 October 2009 - 08:50 PM
заради това смятам, че всяка котка без родословие може да се показва в клас Домашна котка, като късокосместа или дългокосместа, защото там не се съблудава стандарт, а единствено характер и здрав външен вид. но условието е такива котки да са кастрирани. тъй като това е вече съвсем друга много дълга тема, много отдалечаваща се от тематиката на точно този форум нямам намерение да я обсъждам тук.
и ще си позволя да поправя едно мнение от по-горе. това не е тема за стопаните на персийски котки, а за техните любители. всеки е добре дошъл тук с въпросите си. както виждате всеки се старае да обясни според възможностите си.
Публикувано: 15 October 2009 - 09:46 PM
Това, което ми се искаше да кажа, без да обиждам никого, някои от форумниците имат дългоноси котки и харесват такива, аз също харесвам някои от тях, но тези котки не отговарят на стандарта на породата и дори като кастрати нямат шансове, защото пред съдията стои стандартът, в който пише ЕКСТРЕМАЛЕН ТИП, независимо дали се съдят кастрати или некастрати.
Аз уважавам всички пишещи тук, ние сме тук заради тази порода и заради нейните представители, но когато се пише за изложби и представянето на дадени животни от една порода, нека прочетем стандарта и изискванията.
Публикувано: 15 October 2009 - 09:55 PM
и работата никак не е куца. развъждат се котки, които отговарят на стандарта. когато една котка е без родословие, но отговаря на този стандарт, явно носи точните гени и заслужава да ги предава развивайки точно тази порода. особено при персйките това е доста важно заради смаляващия се генен басейн. от друга страна котка, която макар и с родословие не отговаря напълно на този стандарт не виждам какво може да предаде... аз не виждам противоречие. но ти ми покажи една котка, с неизвестен произход, която да отговаря на този стандарт?
Публикувано: 15 October 2009 - 10:20 PM
Извинявай, но не съм напълно съгласна с теб. Една котка без родословие, макар външно да отговаря на стандарта, не се знае какво ще предаде на поколенията. Това има смисъл при породи, при които наистина популацията е ограничена, за персийката се съмнявам за намалелия генен фонд.
Публикувано: 15 October 2009 - 10:22 PM
Относно скъсяващия се генофонд мога да споря с теб колкото искаш, това въобще не е проблем на тази порода - персийската котка е рецесивна порода - и днес всички най-добри развъдници работят изключително и само на инбридинг, колкото и шокиращо да звучи това за много "просветени" хора в БГ. Няма как да вървиш срещу природата и да запазваш разпадащи се гени. Ако имаше стеснен генофонд - понятието кръвни линии нямаше да съществува - щеше да е една кръвна линия, а както се дасещаш при персийските котки има много кръвни линии и това е така, защото това е една от най-старите породи. Вероятно инбридингът в някои развъдници те кара да мислиш, че има стеснен генофонд, но повярвай ми това е умишлена работа, която гарантира успех, стига да има на какво да инбридираш

Относно признаването на дългоносите персийски котки, това го чувам от теб, вероятно някои работят и за признаването на тайските