Персийска котка
Публикувано: 09 June 2005 - 06:40 PM

"Pravia,kakvoto triabva-da stava,kakvoto 6te!"(L.N.TOLSTOI)
Публикувано: 09 June 2005 - 07:17 PM
За козината, още сме в процес на отърваване, и днес като го ресах свалих топка косми. За документите, за съжаление не знам нищо за родителите на Лео, купих го по обява и не попитах за родословие, нито за имената на майката и бащата. В последствие загубих телефона на хората от които го купих, така че сега и да искам да науча нещо повече за родословието му, няма как да се свържа с тях. Това не е толкова важно, и предишната ми персийка беше без родословие, но пак беше много красива и даже веднъж стана първа на изложба в клас без родословие. Надявам се че и сега на изложбите да могат да участват котки без документи, но дори и да не може ще го преживея.
За папагалите, тези двата не са мои, само ги продавам. Какадуто е портокалово качулато и е доста по-дребно от алба-та. Моя папагал е кралско жако, Жади се казва. Гледам я от 3 месеца и вече се опитва да проговори w) За мен жакото е номер 1 и го предпочитам пред какадуто и амазоната.
Публикувано: 09 June 2005 - 07:37 PM
Радвам се че Лео ти е харесал r) И аз като го видях за първи път много си го харесах, когато го купувах имах клиент за него и идеята ми беше да го продам, тогава нямах никакво намерение да си взимам отново пресийка, още по малко мъжки биколор.. Но нещо ме впечатли в него, главата му, сладурското му изражение и това че беше много игрив. И реших да си го оставя за мен. После забелязах че захапката му не е наред (горните му резци бяха малко по-напред от долните) питах няколко човека занимаващи се с персийки за това и те започнаха да ме убеждават да го продам.. Аз обаче не ги послушах и Леонид си остана при мен. Оказа се че те не са били прави, при растежа долните му резци се доближиха до горните и сега той си има съвсем нормална захапка.
За родословието, повярвай ми, знам колко е важно то, преди време имах развъдник за немски овчарки и се бях вманиачила в това, но сега целта ми не е да се занимавам с развъждане или да ходя по изложби, ако имах такива идеи нямаше да взема Лео, а щях да избера по-качествено и по-елитно коте.
Публикувано: 09 June 2005 - 09:50 PM
не съм съгласна с това, че мазната опашка не е актуален проблем... вероятно да, би могло да се приеме така, ако съдиш от позицията на персийките, но иначе за полудългокосмести и късокосмести си е проблем и то какъв!!! За тях, особено за последните не се препоръчва често къпане, какво остава пък веднъж седмично.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 09 June 2005 - 10:42 PM
I ote ne6to---sega iskam da kupia kote ot USA,nai-perfektnoto po vazmojnost,samo poradi edna-edinstvena pri4ina---nadiavam se,4e kolkoto e po-perfektno,tolkova po-goliama e veroiatnostta da si pretapia makata i nostalgiiata po moeto sinio momi4e,koeto koi-znae koga 6te vidia pak...Koito ne go e izjivial---toi ne znae kakvo e! s)

Публикувано: 09 June 2005 - 11:03 PM
Всякакви такива ще бъдат изтривани без предупреждение.
Същото се отнася и до некоректни забележки, адресирани към други участници във форума. Това ще важи с пълна сила и за анонимните постинги, особено тези, които се публикуват по искане на цвети.
Модераторът за ПОСЛЕДЕН ПЪТ се обръща специално към цвети с молба да спазва добрия тон и всички правила за етичност, обективност и комуникативност, без изключение!!
Аз ще се постарая да проявявам огромно търпение, но ... то има граници.
Модераторът ще трие без предупреждение всички постинги, които представляват лични нападки и ще премества тези, които не касаят темата.
Моля, съобразявайте се с горното, тъй както и всички ние се съобразяваме... и разбира се, спазвайте добрия тон.
Благодаря.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 10 June 2005 - 09:54 AM
Публикувано: 10 June 2005 - 01:15 PM
За модератора триабва да важат са6тите правила,които тои настоиава да се спазват и от другите--1.да не допуска и тои некоректни забележки,които са ли4на нападка кам други форумнитси,пак били те и на ли4на по6та!
2.и когато е о4евадно,4е се води нормален и прииатен диалог между ниаколко от форумнитсите,да не се намесва,за да опоро4ава и измениа темата в посока и изван това,за което става вапрос!

#171 Guest_netcat_*
Публикувано: 11 June 2005 - 11:17 PM
благородно ти завиждам за избора да си вземеш ванчета:) Точно за такова коте се молих и аз като си заплодих биколорката (с арлекин - и то само с 2 точки(дори не може да се каже и петна)), но котенцето с най-много бяло, което получихме се оказа калико (а на другите две - още по-малко - биколорче и синьо-кремавко), но...надеждата умира последна, както се казва и догодина пак ще опитаме при същия татко. Желая ти успех с новите котета - наистина гледай за каквото са те съветвали по-горе другите, това което мога аз да допълня е - вземи си спотлесс ванчета (без петна по телцата). А окраските - калико ван и червен ван за мен са най-красивите, но това вече си е въпрос на личен избор.
И... не видях някой да говори за стоп? Гледай и за това. От моите едното котенце (каликото) още от 3-та седмица, се оказа с много силно очертан стоп, не я знам оттук-нататък каква ще става (но определено ще е хубава:)).
Колкото за Шугърспън - котките им са невероятни!!! Аз не разбрах (не изчетох всичко), откъде ще взимаш ванчетата? Отсега да знаеш, че ще имаш една бъдеща принцеса кандидатка за момченцето ;)
#172 Guest_netcat_*
Публикувано: 11 June 2005 - 11:30 PM
Публикувано: 12 June 2005 - 09:36 AM
Опитвам се да държа Лео далеч от папагалите, но той само ме дебне да се промъкне при тях. Обича да се закача с моето жако и да си играе с обелките от фъстъци и орехи с които Жади го замерва.
За захапката на Лео, тя за щастие се оправи, при растежа долните му резци настигнаха горните и сега захапката му е клещовидна доколкото мога да преценя, долните и горните му резци са на една линия. Не знам дали това е идеалната захапка за една персийка или се предпочита ножицовидната, но определено е по-добре от преди. За захапката на твоето коте, не знам дали ще се оправи, но от собствени наблюдениа мога да ти кажа че долната челюст расте винаги по-бързо от горната и при папагалска захапка, когато разминаването е няколко милиметра има голям шанс това да се оправи при растежа (виждала съм няколко такива случая и при кучета и при котки), докато обратна захапка няма как да стане нормална, даже съм имала случай нормална ножицовидна захапка при смяната на зъбите да стане обратна s)
Публикувано: 12 June 2005 - 01:10 PM
темата за захапката, която дискутирате е отдавна останала в историята.
Днес клещовидна и ножицовидна, а и обратна захапка при тази порода не се смята за недостатък и ако някой ви говори за това, можете с ирония да подминете обяснеията му. Проблем е наличието на лицева асиметрия и разминаването на кучешките зъби, както и силно развитата долна челюст, която не позволява на устата да стои затворени и по този начин езикът стои извън устната кухина. Последният проблем е особено актуален за България, защото този белег е силно закрепен при повечето от котките, от които произлизат развъдните животни. Такива животни не трябва да се използват за развъждане и са БРАК. Едно не мога да разбера, защо при положение, че хората, които имат животни с този проблем продължават да бълват дефектни създания и да заблуждават, че продават котета шоу клас, а от друга страна ме изумяват такива, които знаят проблемите, занимават се с котки от години и си купуват такива дефектни животни. Явно нещата в България никога няма да се оправят.
Цвети, ако си решила да се купуваш елитна котка и да я носиш тук, обмисли още веднъж нещата. Тук никой не може да отсее зърното от плявата и ще си наблечеш само проблеми и неприятности. Ти просто не знаеш с какво се захващаш!!!!
Публикувано: 12 June 2005 - 03:32 PM
Публикувано: 12 June 2005 - 04:30 PM
И още нещо - персийка с идеална захапка също може да се плези, а родителите определено нямат никаква силно равита долна челюст, защото това се вижда, дори е очевадно, нали? А въпросната майка (която евентуално има папагалска захапка, а не обратното, както навярно си мислиш), е котка на Хелиос кетс, ако мислиш, че в този развъдник биха могли да имат този проблем в кръвните линии...сподели без да се горещиш. Колкото за бащата - проблем оттам няма и си личи, че е много по-висока класа от БГ котките...
Публикувано: 12 June 2005 - 05:06 PM
Манус, не си прав, защото захапката на котката, тоест това, което вие обсъждахте като проблем - недокус и перекус, не е проблем на котката да се храни, нито е здравословен проблем. Съдиите проверяват захапката на котките, ако има лицева асиметрия, която води до изкривяване на челюстите. Когато това е така, те проверяват захапката и ако установят разместване на зъбите или прекалено развита долна челюст с невъзможност на котката да събере езика в устата си правят забележка или класират котката по-назад, ако не я дисквалифицират. Но какво става тук???? Ако съдията сподели мнение като развъдчик, а не като съдия и препоръча кастрация и недопускане до разплод, той става некомпетентен, лош и какво ли още не, но на тъпия българин не му увира главата, че тази котка не е за развъждане и си продължава с бълването на миндили. Това е трагедията тук и както става ясно тя ще продължава още дълго, защото никой не го е еня за породата, а само за бизнеса!!!
Публикувано: 12 June 2005 - 05:54 PM
1.много добре знам с какво се захва6там и именно поради това 6те се опитам да внеса не едно,а две котета-мажко и женско,като на4ало(все от ниакаде триабва да се запо4не)!
2.6том те е(ни е)грижа за тази порода--и ти,и аз,и вси4ки ние триабва да направим не6то...Да се говори пове4е на и с хората за това какво е редно и какво не,кои котки-да и кои-не...И ето,4е 4рез този Форум ти се(ни се)отдава именно такава прекрасна вазможност---не се отказваи и аз ниама да се откажа...ако обединим усилииата и волиата си-един ден в БГ 6те има пове4е show котета---но ниакои триабва "да работи"по вапроса,нали?!

Публикувано: 12 June 2005 - 06:03 PM
Имам една молба-може6 ли да ми покаже6 тук твоиата принтсеса?!
Аз ве4е си имам една кандидат-снаха и сас сигурност тиа 6те е парва...убедена сам,4е изборат ми за неиа е правилен,за6тото е изклиу4ителна котка!

Публикувано: 12 June 2005 - 06:17 PM