Персийска котка
Публикувано: 17 February 2011 - 12:58 PM
Прочетох една интересна статия в сайта на Нешънъл джеографик - ето линк: http://ngm.nationalg.../ratliff-text/2
Този пасаж ми се стори много интересен:
"But delving into the DNA of our closest companions can deliver some tantalizing insights. In 2009 UCLA biologist Robert Wayne led a study comparing the wolf and dog genomes. The finding that made headlines was that dogs originated from gray wolves not in East Asia, as other researchers had argued, but in the Middle East. Less noticed by the press was a brief aside in which Wayne and his colleagues identified a particular short DNA sequence, located near a gene called WBSCR17, that was very different in the two species. That region of the genome, they suggested, could be a potential target for "genes that are important in the early domestication of dogs." In humans, the researchers went on to note, WBSCR17 is at least partly responsible for a rare genetic disorder called Williams-Beuren syndrome. Williams-Beuren is characterized by elfin features, a shortened nose bridge, and "exceptional gregariousness"—its sufferers are often overly friendly and trusting of strangers.
After the paper was published, Wayne says, "the number one email we got was from parents of children suffering from Williams-Beuren. They said, Actually our children remind us of dogs in terms of their ability to read behavior and their lack of social barriers in their behavior." The elfin traits also seemed to correspond to aspects of the domestication phenotype. Wayne cautions against making one-to-one parallels between domestication genes and something as genetically complex as Williams-Beuren. The researchers are "intrigued," he says, and hoping to explore the connection further."
Свързах го с подчертано брахицефалната форма на главата на персийската котка. С оглед силната промяна във фенотипа на персийките през изминалите 10-15 години и целенасочената селекция на животни с носни гъби, позиционирани между очите им, се запитах дали някои от развъдчиците в този форум е обръщал внимание дали действително има/би могло да има връзка между по-силно изразената брахицефална форма на главата и предразположението на дадена котка към по-силно изразено социално поведение, като съзнателно търсене на човешка ласка и по-силна привързаност към стопанина й.

От улыбки хмурый день светлей.
От улыбки в небе радуга проснётся
Поделись улыбкою своей,
и она к тебе не раз ещё вернётся.
Публикувано: 13 March 2011 - 01:13 AM
Имам нужда от съвет/и. У дома имам двойка персийски чинчили - мъжка и женска. Котките не са мои, аз предоставям само терен с цел женската да се заплоди, защото собствениците нямат подходящи условия - те гледат и други котки и кучета. Женската е разгонена в момента, но мъжкият е по-свит и плашлив. Аз се старая да галя женската по-често, за да я възбудя и подготвя за мъжкия, но вместо това тя отива при него и му удря една лапа, а след това отива да яде - има подчертано голям апетит. Като я галя ръмжи гърлено, извива опашката си и се тътри със задните си крака, също така се гали и отърква интензивно в мен - според мен е доста разгонена. През първата нощ ги бях ограничил в коридора и тоалетната, на втория ден само в тоалетната - първо се гледаха лошо, но на сутринта ги заварих да лежат една до друга, но мисля, че нищо не са направили, а сега отново ги пуснах да се движат и в коридора.
Моля ви за съвет/и какво да направя, за да може женскат да се заплоди. Ето и малко снимки.

Поделись улыбкою своей,
Публикувано: 14 March 2011 - 08:33 AM
Публикувано: 20 March 2011 - 11:49 PM
Благодаря за разясненията и съветите. Да, котаракът е ставал татко, дори са имали котета заедно с тази женска. За съжаление тя е по-контактна и се отпусна по-бързо в непознатата обстановка, а на него му бяха необходими няколко дни и няколко маркирания, за съжаление, за да се почувства по-уверен. Постояха една седмица при мен - поне два пъти чух типичния гърлен вопъл на женската, но доколкото знам са необходими повече покривания, за да се стигне до успешно оплождане. Времето ще покаже дали гостуването е било успешно. :)

Поделись улыбкою своей,
Публикувано: 02 April 2011 - 12:36 PM

Да са ти живи и здрави!
Да ги нацелуваш и не забравяй мама BG*Mercedes Persy de Gal
и тати Нерончи ( IC BG*Neron Persy de Gal )

Развъдник за персийски и екзотични котки Persy de Gal (CFA & FFE registered)
http://www.persydegal.com

Публикувано: 05 April 2011 - 06:20 PM
Публикувано: 05 April 2011 - 06:59 PM
v100, в 05 April 2011 - 06:20 PM, написа:
Нормално е - писаните се стресират от смяна на обстановка, а като е пътувал стресът е още по-голям. Изчакайте го спокойно да си нагледа територията, ако имате възможност го оставете сам да си обдуши и да се ориентира. Понякога се крият за 48, че и повече часа. Не се притеснявайте. Нека има прясна водичка непрекъснато, ако има други животни у вас (май за куче прочетох) да остане малко сам. Пробвайте различни храни - забелязала съм, че диванетата си умират за уискас джуниър пауч, колкото и да не ми харесва на мен това. Ако не лови на друго - пробвайте и такова.
Но място за паника няма. Да ви е живо и здраво диваненцето, много да ви радва, а и вие него

И много голямо браво, че сте го осиновили

п.п.: със снимчици ще ни зарадвате ли?
Публикувано: 06 April 2011 - 05:02 AM
А ето и снимки на плюшения Макси!
Публикувано: 06 April 2011 - 05:08 AM
Публикувано: 15 April 2011 - 07:53 AM

--------------------------------------------
Ето и моето дългокосместо пухче-Чефи

А вие виждали ли сте кастрирана любов?

На снимките с тайчето-това е другото ми коте Лео.Той е кастриран вече от преди 3 седмици...

-------------------------
И Чефи с кучето ми-Вики

Публикувано: 18 April 2011 - 09:11 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com