Dog.bg Форуми : Разстройство при котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Разстройство при котка

#1 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 April 2014 - 09:46 AM

Здравейте, сдобихме се с две улични котета-мъжко и женско. Мъжкото беше първо. Оказа се, че има херния и го оперирахме. След прибиране и на женското ги кастрирахме. Видимо са под една година. След кастрацията при мъжкия мъжкия се появи разстройство - хапчета, които не пиеше, антибиотици, но вече няколко месеца нищо не се оправя, а даже става по-зле - яде и веднага в тоалетната. Пробвахме и с лечебна храна.
Посъветвайте ме при кой лекар да отида, защото това ми е проблем. Имах преди това и куче и котка, които ги няма вече и съм наясно с търсенето на подходящ ветеринар. Сигурно е необходимо и лабораторно изследване, ехограф. Предложете подходящ ветеринар, моля Ви!

#2 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 April 2014 - 09:54 AM

В София сме.

#3 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 April 2014 - 11:06 AM

А тестван ли е за гиардия или корона вирус преди да започнете да му давате лечебна храна?

#4 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 April 2014 - 03:07 PM

Не е тествано. Кварталния лекар ни препоръча тази храна.

#5 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 28 April 2014 - 03:37 PM

Показване на мнениетоtonig, в 28 April 2014 - 09:46 AM, написа:

Имах преди това и куче и котка, които ги няма вече и съм наясно с търсенето на подходящ ветеринар. Сигурно е необходимо и лабораторно изследване, ехограф.

А от какво са починали кучето и котката (от написаното поне оставам с впечатление, че са починали. Ако ако не е така, извинявайте). Нещо вирусно/инфекциозно или просто от старост?
Не съм лекар, но имам известен опит с котки и на Ваше място веднага бих потърсила съвет и преглед от друг лекар. Разстройство няколко месеца изобщо не е нормално. Не зная в кой квартал живеете, но и двете клиники, които основно ползвам (Св. Антим в Банишора и Добро Хрумване - Борово и център) имат тестове и за гиардия и за корона. Изоспорите също водят до разстройство, но доколкото помня там то е съпроводено с кръв. Панлевкопения (вирусно заболяване)мисля, че може да бъде изключено, защото от него обикновено доста бързо се умира без лечение. Може да е и нещо друго бактериално. А може да е и някаква хранителна нетолерантност, но все пак май е добре да започнете с изключването на болестите.

#6 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 April 2014 - 06:52 AM

Благодаря Ви за изразените компетентни мнения. Ричи, така се казва сладурана, е жизнен. Снощи щяхме да го водим точно в изброените от Вас клиники, но решихме да сменим храната-дадохме му само суха на royal canin‎‎, не само лечебната. Но подобрение не намерихме и ще го водим днес. Направи ми впечатление, че пие много вода, но е обяснимо от обезводняването.
Кучето и котката ми умряха не само от старост, но и от болест, съответно сърдечна недостатъчност на 13 години кучето и рак на черния дроб котенцето ни. Не е от вирус. При Ричи беше всичко нормално след двете операции, но след кастрацията му се появи този проблем. Не казвам, че това е причината, но тогава се появи.
Ще пиша за резултата, за да са информирани и други с такива проблеми.
Благодаря още веднъж!

#7 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 April 2014 - 09:19 AM

Веднага ли стават изследванията?

#8 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 April 2014 - 11:59 AM

Веднага излизат резултатите, да. За всеки случай първо се обадете в клиниката, която сте избрали да обясните какъв е случая и да попитате дали в момента имат налични такива тестове (обикновено имат, но да не се окаже за лош късмет, че точно сега са свършили).
Това, че е започнало веднага след кастрацията е малко странно, но пък не е невъзможно да си е носел нещо и при падането на общия имунитет след операцията да се е изявило с пълна сила. Или пък да е прихванал нещо докато е бил в болницата. Би трябвало тестовете, преглед и евентуално биохимия да дадат яснота защо котето е с перманентно разстройство.

ПС: Сега се сещам, че проблеми с черния дроб или панкреаса също могат да са причина за разстройство. Паразити също, но предполагам, че котките Ви са обезпаразитени.

#9 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 April 2014 - 01:07 PM

След прочетеното от Вас се обезпокоих много и не дочаках вечерта. Сега се връщам от Добро хрумване. Толкова бях обезпокоена, че не запомних всичко. Направиха му тест за бактерии - отрицателен, занесох от изпражненията и ще му направят тест за паразити и утре ще е резултата. Изписаха му капсули Сладък кестен и антибиотик Флагил за 7 дни. Ако не се оправи обясниха изследване на червата с биопсия, което се правело хирургично, но дано не се стигне до там. Като се прибрахме в къщи видях, че и другото котенце вече има такъв проблем. Много съм разтревожена.
Не ни предложиха биохимия.
Котките наистина са ни обезпаразитени.

#10 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 April 2014 - 01:46 PM

Показване на мнениетоtonig, в 29 April 2014 - 01:07 PM, написа:

Като се прибрахме в къщи видях, че и другото котенце вече има такъв проблем.

Това обезателно трябва да го кажете на лекарите, защото доста променя цялостната картина. Вероятно става дума за нещо заразно щом вече виждате, че и двете котета са така.

#11 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 April 2014 - 07:54 AM

Излезе резултата от изследването на изпражненията - кокцидиоза. Да си призная малко съм объркана, защото четейки какви са симптомите при това заболяване - липса на апетит, повръщане, кръв в изпражненията, при Ричи го няма. Той е жизнено коте, има апетит. Проблема е, че щом хапне и веднага е в тоалетната си. Още снощи вземахме Байкокс за три дни да му даваме. Явно е много неприятно лекарство, защото трудно го приема - неприятен вкус. Добре, че занесох по своя инициатива изпражнения за изследване, тъй като по друг начин не можели да се установят паразитите. Слава на Бога, че лаборантите в клиниката са ги диагностицирали.
Още веднъж искам да Ви благодаря за мненията, защото определено предприех действия благодарение на Вашите становища и съвети.
Лечението ще продължи продължително и с редица поредни изследвания до пълното им изчиствания и на двете котенца. Бяха изненадани, как другото ни коте се е заразило толкова късно, но и то не е толкова зле.
БЛАГОДАРЯ!.

#12 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 April 2014 - 11:15 AM

Радвам се, че сте открили причината. Това е първата стъпка към успешното лечение. Стискам палци котаците бързо да се оправят и скоро да могат да си хапват спокойно без да имат проблеми с изхождането :smile:!

#13 Потребителят е офлайн   tonig Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 April 2014 - 12:49 PM

Весели празници!

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни