От самото начало. Случайно попаднах на тема тук (тази), в която някакво 14 годишно момче обяснява, че негов приятел му дал хърбав питбул, щото нямал пари да го храни. После му искал 20лв за кучето или да му даде друго куче, ала-бала глупости и т.н. Първоначално се зарадвах на добрите намерения на детето и мислех да му помогна да закрепи кучето, за да си го гледа после. В един момент се оказва, че това въобще не е първото куче на хлапето.
Нашият редовно си продава я кангали, я бебета питбулчета, на които според мен САМ е рязал ушите, я говори за някакви ротвайлери, които имал и булдоци, които чакал да му донесат. Кучета бол и все в окаян вид, все се продават в продавалник.
Както искаше да помогне на този питбул, така го пусна за продажба - истински питбул за 250лв! Вече тотално ми се изясниха нещата и му казах, че пари няма да види, но искам да взема кучето. Съгласи се.
Като го разпитвах как е животното, останах с впечатлението, че просто е недохранено.
Докато търсех превоз от Долни Чифлик (Варна) до мен (София или Пловдив, и двете ме устройваха), изведнъж ми се стоварва "Ми то май ще умре, а майка иска до утре да го пусне да си ходи, да не ни стои в двора!". Избеснях.
Вариантът беше да се вземе от някой във Варна и да стои на стационар за малко, докато ида да си го взема.
2 момчета (които намерих от фейсбук) веднага хукнаха към селото и почва драмата. Първо беше в Долни Чифлик, но вече пристигайки там, момчетата са били информирани, че кучето всъщност е в друго село. Айде пак обиколки. Изведен е не от хлапето, а от някаква жена (вероятно майка му), влачейки жив труп след себе си и обясняваща как нямат пари да хранят кучета, затва е толкова слабо. Но да ги събират от някъде и да ги продават имат пари!
Кучето не е можело въбоще да се изправи, веднага беше настанено в клиника във Варна, буквално умиращо.
Силно казано е, че кръвта му е била кръв... не е червена и плътна, както е нормално, а като бледожълта вода. Анемия до немай къде, черният дроб е много зле, не иска да се храни. Веднага на системи да го закрепят. Лекарите се съмняват за хепатит и ерлихиоза, в най-скоро време ще знам с точност какви са диагнозите. Но бяха изненадани как изобщо е живо това куче! Извадили са над 40 кърлежа от него. Изсмукали са го... онези нямали пари да го хранят - ок, ама какви пари щеше да им струва да му махнат кърлежите?! Може би нямаше да е на прага на смъртта, ако го бяха направили!
Единственото хубаво е, че няма дирофилария.
Наложи се спешно кръвопреливане и всичко това се случва за часове.
Днес е първия ден след преливането, очевидно по-жизнен е, дори се е изправил!

Тепърва ще се изняснява дали кръвопреливането ще даде желания резултат, какви са окончателните диагнози, какво ще е лечението, колко ще продължи и т.н.
Кучето е на 1 годинка и половина. Надали някога в живота си е виждал истинска храна, надали е имало момент, в който не е бил гладен, в който е бил погален, в който е бил пуснат от веригата,не е бил пропит от кърлежи и е имал къде да си легне спокойно. Животното е смазано и физически, и психически.
Гледа с един детски поглед и всички, които са прекарали време с него тези дни твърдят, че няма по-мило същество от него. Просто никога не е имал шанс да живее нормално. Сега го има. Но остава да се пребори за последно и да оцелее. Наистина се моля да успеем да му помогнем заедно.
Веднага след като се закрепи и може да пътува, го взимам при мен.
С Вик искаме да ви помолим за помощ. Морална и колкото и да ми е неудобно, по възможност финансова....

Кръстих го така по няколко причини. Като го видях на снимка първия път, в съзнанието ми веднага изскочи думата "жертва" (VICtim). Kaто разбрах какво му е, си казах, че ще е невероятна победа, ако оцелее (VICtory). А момчето, което се изстреля да го вземе от селото, се казва ВИКтор

Няма да оставя "стопаните", докарали поредния нещастник до такова положение да си мислят, че всичко е наред. Че е нормално някакви хлапета да си размятат и продават изтормозени кучета на едро, а на родителите им въобще да не им дреме. Вярвам, че в тая държава има някакви закони и ако сме достатъчно напористи, може някои от тях да заработят. Поне да се опитаме.
Първите снимки, които хлапето качи:

Вик вече спасен:

Изправил се ееее

Ииии може би най-важното!
Не мога да изкажа цялата си благодарност към хората, които помогнаха досега! Момчетата, които хукнаха да го вземат, без въобще да знаят за какво става дума; жената, която го пое на място в клиниката и всеки ден се разправя с него (и с мен); всички непознати хора, които откликнаха при молбата ми за донор за кръвопреливане... Никога не съм получавала подобно съдействие, вчера съм плакала от умиление и вярвам, че всички усилия от толкова хора, вложени във Вик, ще са оправдани, като той стане прекрасно здраво и щастливо куче с любими стопани