bushkata, в 12 June 2014 - 09:37 PM, написа:
"Пеперудено" коте

Ами ... предстои да разберем, евентуално.
MechoPuh, в 12 June 2014 - 05:09 PM, написа:
Междувременно бяха започнали да се прокрадват съмнения за какви ли не екзотични заболявания, които правят кожата къслива.
Пропуснах да кажа, че още по време на операцията за кастрацията и отстраняването на брадавицата докато Лъчко беше под пълна упойка, лекарите му прегледаха много внимателно всички крайници и стави. Ставите му са нормално подвижни, а не прекалено свободни, както е при заболяванията свързани с недостиг на колаген. Прегледаха му и очите и освен лекото помътняване на роговицата в дълбочина проблем няма.
Снимките, които изпратих в Германия предизвикаха интереса на тамошните лекари и ми предложиха да ми помогнат с изследвания на кожни проби от Лъчко в една известна немска лаборатория. Много се зарадвах и обнадеждих, защото се надявах оттам да могат категорично да ни кажат какъв е проблемът и да разполагат с някакви тестове/техника, които ние все още нямаме. Изпратиха подробни инструкции колко и какви проби трябват и в началото на май пратихме 6 кожни проби и 2 стерилни тампона и зачакахме с надежда.
Снимките са правени след биопсията.
Излязохоха резултатите и ...
НИЩО! Поне нищо по-различно от това, което вече знаехме - масирано възпаление в кожата. Първо ми казаха, че сигурно има някаква бактерия и че не е дефицит на колаген, нито синдром на Къшинг (едно от многото неща, които бяха в списъка с потенциални диагнози, макар и в края на списъка като малко вероятно). Обсъждаше се диабет, автоимунно заболяване, алергия и ... не помня още какво, но пуснахме повторно ПКК и пълна биохимия и резултатите му бяха отново почти идеални. Само дребни отклонения в 2-3 показателя и то такива, които можеха да се обяснят със скорошната операция. Нищо в общото му състояние (и според изследванията) не говореше за диабет или пък алергии. Имаше една хипотеза, според която Лъчко е карал херпес-вирусна инфекция като малък и вирусът е останал в организма му. Не беше много вероятно, защото дори да беше това, трябваше само някакъв участък от кожата да е засегнат, а не цялата. Е, пуснахме все пак PCR тест и резултатът беше според очакванията - Лъчко вируси няма! Дори и някога да е прекарал нещо подобно следи не са останали. Поне доказахме, че е напълно безопасен за други котки и вече е толкова изследван и дезинфекциран отвсякъде, че едва ли има повече накъде. Немските лекари се консултираха със свои колеги и дружно решиха по снимките, че Лъчко има Ehler-Danlos Syndrome

. Никак не ми се искаше да приема тази ужасна диагноза без доказателства. Хора, с които съм споделяла за Лъчезар се консултираха с техни лекари ходили на специализация в САЩ и ми казаха, че имало тестове за дефицит на колаген там. Съфорумка (благодаря ти от все сърце, М.

) веднага се свърза с лаборатории в Англия и Австралия, за да попита дали правят такива генетични тестове. Оказа се, че нямат и едва сега техни колеги от някакъв университет започват разработването на такива.
Реших, че като не можем директно да докажем диагнозата, която лекарите подозират, поне можем да изключим напълно другите подозрения - да направим поне една микробиология и в тукашна лаборатория и тест за Къшинг. Взеха му стерилана проба от под кожата. В сряда излязоха резултатите от микробиологията - абсолютно стерилни, т.е. няма никакъв микроорганизъм, който да предизвиква кожните проблеми! Вчера го инжектираха с кортикостероиди и му взеха няколко кръвни проби по схема, за да видим дали макар и малко вероятно, все пак няма Къшинг. Чакам резултатите и не знам дали искам да е това или да си останем в неведение какво точно му има

.
(Ще има явно и четвърта част, съжалявам. Както казах сагата е дълга и дори със съкращенията си е цял роман.)