Цитат
Цитат
Цитат
Стана ми интересно колко време са живяли и каква е била смъртността..и там за кокалите.Ако може да обясниш или да дадеш каде е описано да прочета :)
Не знам за чукчите, но при гренландските ескимоси средната продължителност на живота на едно впрегатно куче е 3-4 години. На Север не всичко опира до храненето. Кокали едва ли са яли много, защото основната им храна е била замразена риба, китово и тюленово месо, както и остатъци.
Е в рибата няма ли кости?Кажи къде си чел,че са живяли 3-4 години та и аз да го прочета?!А според теб хъскито не яде ли птици(или на тях се налага кучето старателно да отстранява месото от костите) :-?Яко се впихте с тези кости всякаш са динозаварски и се налага да ги режем с трион за да ги напъхаме в гарлата на любимците си ;D ;D ;D!
Чел съм го на няколко места, не виждам какво ще ти помогне, ако го прочетеш и ти. Просто някой го е написал и ти избираш дали да му вярвашщ или не. Другия вариант е да отидеш там и сам да провериш. Гледал съм и научнопопулярен филм - там говореха за същата средна продължителност на живота. Показваха и как ескимосите чупят върховете на кучешките зъби на кучетата, за да не се нараняват взаимно - на север и най-малката рана почти винаги води до силна загуба на кръв и смърт. Жестоко за нашите съвремени разбирания.
В рибите има кости, много кости, но рибешките кости са съставени предимно от фосфор, който се разпада в организма. Голяма част от северните народи са хранели навремето кучетата си с глави и кости от риба, но сурови - отделят филето, а костите дават на кучетата. Като цяло на север хранят кучетата си доста оскъдно и без много специална подготовка, за това и тези кучета са със "железни стомаси", както между впрочем и хората там.
Да те попитам - според теб какви птици яде хъскито в родината си?
Не съм се заяждал с костите - просто си написах мнението. Храни си кучетата както намериш за добре. Само ще ти кажа, че костите са талаш, нищо не дават на организма, освен да напълнят стомаха и да остържат червата. Костният мозък е нещо съвсем различно. Ако искаш, можеш да им даваш костно брашно - като на прасетата. И виетнамците го използват. И един съвет от мен - ако така или иначе даваш кости, давай ги сурови. Така вероятността някое парче да се забие в хранопровода или някъде другаде е по-малък.
Понеже разбирам, че кучетата са ти БОК - как са ги хранели преди 50-60 години можеш ли да ми кажеш. Това, което знам, е че почти не са употребявали месо и кокали.