РОДОСЛОВИЕ
Публикувано: 24 October 2004 - 02:20 PM
Цитат
kaza mi 4e s rodoslovnite durva she moga da si izvadia rodoslovie na Nana !!!!
Много хора в България спекулират с незнанието на хората и им казват какво ли не, обаче в крайна сметка родословие на кучетата не може да се извади. ЧИСТА ИЗМАМА. Никой не може да гарантира за тези кучета, че са чистопородни. В България измамници много.
Публикувано: 24 October 2004 - 02:23 PM
Цитат
За бащата на знам...
Както ти казваш майката е от Сърбия МАЙ, но кой може да даде гаранция за това?
Публикувано: 24 October 2004 - 03:27 PM
Цитат
може би е абсолютно безпредметно да продължавам да повтарям едни и същи неща,но аз ще го направя ОщЕ САМО ВЕДНЪЖ-мили момичета,вас СА ВИ ИЗЛЪГАЛИ,чЕ ГОЛДЪНчЕТАТА ВИ щЕ МОГАТ ДА ИМАТ РОДОСЛОВИЯ.За да получи едно кученце такъв документ е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО майката и бащата да са клубни кучета и да са изпълнили условията за допускане до развъдна дейност.Не е лесно да развъждаш по правилата и затова на много хора не им харесва.обаче пък много им харесва да лъжат хората,на които продават бебетата след това,за да могат да им вземат пари като за куче с родословие.Затова ние от клубовете не преставаме да повтаряме едно и също-КУчЕ НЕ СЕ КУПУВА ОТ ЗООМАГАЗИН,ЗОО БОРСА И Т.Н А ДИРЕКТНО ОТ РАЗВЪДНИКА.До сега на всички,които са потърсили НГРК с въпрос от къде да си вземат голдън е обяснявано подробно-доскоро куче с легални документи можеше да се вземе само от чужбина.сега вече се надяваме,че и в България ще се раждат все повече такива голдънчета.Цената на едно бебе от магазин е понякога много по-висока от тази на взетото от развъдчика,а за качеството изобщо не може да се говори-имаш късмет ако кученцето поне е здраво,защото и това обикновено е под въпрос.Чистопородното развъждане е трудна работа,но е единственият начин да се опазва породата такава,каквато е създадена-да се стремим бебетата да бъдат по-хубави от предците си,да се избягват наследствените болести и да се запази прекрасният характер на голдъните-за мен най-важното в тази порода.
та за не знам кой път ще ви кажа да се свържете с Главният селекционер на НГРК,който ще ви обясни всичко подробно.мисля,че имаше идея за случаи като вашите кучетата да се вписват в специален регистър и когато пораснат ако се окаже,че те са МНОГО КАчЕСТВЕНИ екземпляри,които покрият всички изисквания за допускане до разплод да им се разреши това,като децата получат непълно родословие-и съответно след 4 поколения да има пълно родословие.но до сега още не сме имали практика да го правим-предполагам,че ще се прецени спрямо конкретния случай.
Конкретно за възпитанието и обучението-от тази събота НГРК започна училище за голдъни зад музея Земята и хората -ще можете да отидете всяка събота и неделя след 10 ч. там и да получите отговор на въпросите,които ви интересуват,а по-късно и да ви помогнат да възпитате кучето си.
Публикувано: 24 October 2004 - 05:56 PM
Цитат
Цитат
За бащата на знам...
Както ти казваш майката е от Сърбия МАЙ, но кой може да даде гаранция за това?
Не не не просто аз не си спомням от къде беше,но със сигурност НЕ БЕШЕ от България!
Публикувано: 24 October 2004 - 08:04 PM
Публикувано: 24 October 2004 - 08:17 PM
Цитат
ами вие сега с Теди няма да ги набиете,ами просто ще сте поредните разочаровани купувачи.има голяма разлика дали собственикът на майката ще извади родословие или ти-защото той трябваше да се заинтересува ПРЕДИ да заплоди кучката.и да ти звучим тъпо-сори ама това са правилата по цял свят.ти изглежда не разбираш това,което искам да ти кажа-преди да се разреши на една кучка да стане майка в НГРК,освен че тя има родословие се явява поне на 2 изложби-за да кажат съдиите,че това куче е голдън по стандартите на породата,снима се за тазобедрена и лакътна дисплазия и най-накрая се явява на изпит за послушание,тества се дали има страх от изстрел и дали има желание да апортира от вода.след това собственикът и си избира мъжки,който също е изпълнил всички тези правила.и най-накрая селекционерът прави оглед на кучилото и ги татуира.това всичкото е немалко усилие от страна на собствениците.и после какво-да дойде един друг хубав човек и да каже"ама вижте-на мен ВЕчЕ ми се родиха голдънчета-я дайте да им извадим родословия".просто няма как да стане.колкото и да ни е мъчно-на вас двете и на мен в частност като ви гледам сега:(щото вие не сте виновни с друго,освен с това,че не сте проверили как стоят тези въпроси пак ПРЕДИ да си вземете кученцата.
Публикувано: 24 October 2004 - 08:42 PM
Цитат
абе аз пък ще се изкажа. Преди да оперираш с подобни думи помисли малко над това, че ако всеки си вади родословия за кучето си, без да има право на това, след има-няма 10 години подобно "развъждане" от една порода ще остане само спомен и название. Селектиране - това освен че е много труд, означава и страшно много знания. Опитен и добър селикционер не се става като имаш едно куче на година-две и решиш че знаеш всичко за породата само защото си наясно с вакцинирането и правилното хранене. Трудно се подбира добър партньор за дадена женска най-малкото защото трябва да се види генетично двете кучета към какви болести са предразположени, какви недостатъци има женската, които може да поправи евентуалният баща и още, и още, и още.... Развъждането няма нищо общо с принципа: "Аз имам женска, ти имаш мъжки, и двамата много ги харесваме, айде да ги съберем". И после айдеееееее - "Искам родословие". Какво значи "искам"?
Животните от една порода се делят на шоу-класа и домашни любимци (пет класа). Ако един човек иска качествено животно той ще се поразтърси и ще подходи сериозно към това. Защо когато купуваме мебели сме по-отговорни отколкото когато купуваме куче?
Разбери, родословието няма нищо общо със снобизма, тъпотията или надувките на околните. Това е желанието и много работа от страна на кинолози да се запази една порода, без да се влошава. За това за селектирането са необходими най-добрите животни, качествени, носители на ценни гени, които да ги предават по-нататък, за да се плодят здрави кученца без отклонения в психиката. За съжаление, има алчни хора, които са търговци. Не говоря з атвоите хора, от които ти си взе кученцето, а по принцип - най-безсрамно се възползват от незнанието на повечето хора и им наливат в главата простотии от рода на " да, разбира се, после може да си извадите родословие, никакъв проблем" - и то само и само за да приберат парите. Или друга простотия: "изложбите са били за сноби". не, не са за сноби, изложбите са за да се види качеството на определени кучета, които представляват интерес за по-нататъшно развъждане. Обърни се към клуба, те ще ти обяснят най-подробно как, защо и поради каква причина се прави така. Аз лично уважавам труда на селекционерите, защото това изобщо не е шега работа - ако се правят грешки, то след като се родят кученцета тези грешки НЯМА как да се поправят, и тази дейност е много отговорна, защото става дума за по-нататъшен облик на породата.
benyb
Наистина ли изпит за послушание е задължителен при голдъните? Евала! Чувала съм само за керунг или мут-проби при овчарките, но не знаех за голдъните.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 October 2004 - 09:01 PM
Но в същото време трябва да знаете, че има и недобри хора - хора, които отглеждат животни за пари, които пускат женските си кучета да се кучат по два пъти годишно, които не водят кучетата си на лекар редовно, които просто правят това за пари. Кучетата ни най малко не са виновни, както казвам често - морала е човешка категория и кучето няма нищо общо с него. Кучето има инстикт за продължение на рода, не е като нас, хората, които все пак можем да мислим и да вземаме решения, за които да носим отговорност. То реагира на разгонена женска - мъжкия де, усмихвам се. И именно затова е отговорността на човека, на хората - да се пази и развива породата, да се отстранява възможни нежелани последствия с цел хубави и здрави кученца, които да радват свойте стопани, да се носи отговорност за малките. Именно тези хора, които са се нагърбили с това да носят отговорност за дадена порода се обединяват в клубове, имат регистирани развъдници - това са хората, които се грижат за породата. От тях само можете да научите и да помогнете на ваши познати или приятели, които искат да си вземат куче - попитайте първо тях, те не го правят за пари, единствено от любов към любимата порода. И ще ви помогнат винаги.
Публикувано: 24 October 2004 - 09:33 PM
Не се ядосвай, ти обичаш кученцето си, а това е най-важното. Нищо по-важно от това няма. И не мисли за лошото, пипни мокрото студено носле на твоето кученце и остави лошите мисли за евентуални разболявания - всичко ще си е наред, и ще порасне едно хубаво голдънче. А ако искаш изложбен екземпляр след време ще можеш да си вземеш такъв.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 October 2004 - 10:42 PM
Публикувано: 24 October 2004 - 10:52 PM
Цитат
При нас има договор за прехвърляне на собственост. Когато някой си вземе кученце се попълва и този договор. Иначе хубаво човек да сключва такъв, но това зависи единсвено и само от него как ще се договори.
Публикувано: 24 October 2004 - 10:52 PM
Цитат
Животните от една порода се делят на шоу-класа и домашни любимци (пет класа). Ако един човек иска качествено животно той ще се поразтърси и ще подходи сериозно към това. Защо когато купуваме мебели сме по-отговорни отколкото когато купуваме куче?
Разбери, родословието няма нищо общо със снобизма, тъпотията или надувките на околните. Това е желанието и много работа от страна на кинолози да се запази една порода, без да се влошава. За това за селектирането са необходими най-добрите животни, качествени, носители на ценни гени, които да ги предават по-нататък, за да се плодят здрави кученца без отклонения в психиката. За съжаление, има алчни хора, които са търговци. Не говоря з атвоите хора, от които ти си взе кученцето, а по принцип - най-безсрамно се възползват от незнанието на повечето хора и им наливат в главата простотии от рода на " да, разбира се, после може да си извадите родословие, никакъв проблем" - и то само и само за да приберат парите. Или друга простотия: "изложбите са били за сноби". не, не са за сноби, изложбите са за да се види качеството на определени кучета, които представляват интерес за по-нататъшно развъждане. Обърни се към клуба, те ще ти обяснят най-подробно как, защо и поради каква причина се прави така. Аз лично уважавам труда на селекционерите, защото това изобщо не е шега работа - ако се правят грешки, то след като се родят кученцета тези грешки НЯМА как да се поправят, и тази дейност е много отговорна, защото става дума за по-нататъшен облик на породата.
benyb
Наистина ли изпит за послушание е задължителен при голдъните? Евала! Чувала съм само за керунг или мут-проби при овчарките, но не знаех за голдъните.
От самото създаване на НГРК преди година и половина приехме доста строги правила за допускане до развъдна годност-едното е така наречения Изпит за Развъдна Годност-тест за характер и тест за апорт от вода.тестът за характер е именно изпит за послушание-ходене наред с повод и без,сядане и лягане от движение,изстрел,група хора,проверка на поведението на кучето на оживена улица.после се отива край някой водоем и трябва да се провери дали кучетата искат да носят пръчка и да плуват.обикновено трудното е да ги извадят от водата след това:)имаше недоволства в началото,че правим такива "трудни неща",обаче целта е да се провери именно дали кучетата са голдъни по характер-което значи абсолютно неагресивни и със стабилна психика.в интерес на истината се оказа,че голдъните са умни кучета и се справят с много малко усилие от страна на собствениците-резултатът е от 8 явили се кучета миналата година-7 взеха изпита.и последният щеше да го вземе ако се беше решил да поработи малко и да се яви пак,ама ...жалко щото кучето е хубаво.
Публикувано: 24 October 2004 - 11:09 PM
Цитат
това не е изпит Шуцхунд-това е изпит за куче-придружител,какъвто е голдънът в много ситуации.и в крайна сметка тези кучета живеят с нас в градовете-има ли по-добро от това кучето да те слуша и да не представлява проблем за околните;)
Публикувано: 24 October 2004 - 11:13 PM
Цитат
вслушай се в постинга на догмен-той ти е казал много добре всичко-не се ядосвай,гледай бебето да порасне и се радвай на добрият приятел,който ще имаш в нейно лице.