Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 11 March 2008 - 11:03 PM
Здравейте на всички!!! Чета коментарите ви от няколко часа!!! Имам 4 папагала ЗА СЕГА ;D.. Разделил сам ги в 2 клетки (първата снимка) по двойки.Едната двойка е по старичка и мисла да ги развъждам но не сам запознат много добре какво трябва да права.В смисал незнам как да накарам папагалите ми да ядат разнообразна храна защото те ядат само просо.Знам че за да оплодят яйцата трябва да ядат жълтък а те неискат да го погледнат.Днеска им сложих гнездо и се надявам да успеят да направат потомство но с това ядене много се самнявам.Ако някой знае нещо помогнете ми моля.Преди няколко дни ми умря една от двете женски и вчера си купих нова.Тази на снимките по доло(синята) е старата на новата нямам снимки но ще направя и ще пращам.2-рата снимка са моята двойка която искам да развъждам.
Публикувано: 14 March 2008 - 03:23 PM
Вече има подобрение!! Опитват малко жълтък,малко плодове.Само ,че се притеснявам за друго нещо.Вече нз 4 дена от както сам сложил гнездото те не припарват до него а вчера се чивтосваха и нз колко време след чивтосването ще влезне майката в гнездото.Моля ако някои знае да ми каже.
Публикувано: 16 March 2008 - 09:04 AM
Привет, Milkan4o! Макар и с голямо закъснение, добре дошъл! Много са ти красиви любимците! Имам някакъв проблем с публикуването на съобщения, вече два пъти пиша едни огромни постове, които така и не се качват, затова сега ще съм кратка (пък ако стане... пак ще пиша ;)). За гнездилката - поне по снимката ми се вижда малка, струва ми се, че е за по-дребни птички. Би ли я премерил и да пуснеш размерите?
За храната - има тема за покълналите семена http://dog.bg/forum/...pic,8040.0.html , горещо ти ги препоръчвам не само за гнездящи птички! Яйцето не е толкова задължително сега, по-скоро като се излюпят малките. Хубаво е да им слагаш клонки от плодни дръвчета, да гризят кората и пъпките за витаминки. Ако имаш други въпроси - питай пак, аз ще съм вече по-редовно на линия ;).
sheni_6 , най-дълголетният вълнист папагал, който съм виждала, доживя почти до 17 години. Мои приятели го "осиновиха" , когато беше на 9 години и при тях живя още 8. До последно си беше жизнен, скачаше из клетката (никога не беше летял свободно милият Перушинко (наистина така се казваше)), перцата му си бяха с блясък. Не знам дали другите имат някакъв "старчески" период, но този определено нямаше...
Поздрави на всичките ви пернатковци!
За храната - има тема за покълналите семена http://dog.bg/forum/...pic,8040.0.html , горещо ти ги препоръчвам не само за гнездящи птички! Яйцето не е толкова задължително сега, по-скоро като се излюпят малките. Хубаво е да им слагаш клонки от плодни дръвчета, да гризят кората и пъпките за витаминки. Ако имаш други въпроси - питай пак, аз ще съм вече по-редовно на линия ;).
sheni_6 , най-дълголетният вълнист папагал, който съм виждала, доживя почти до 17 години. Мои приятели го "осиновиха" , когато беше на 9 години и при тях живя още 8. До последно си беше жизнен, скачаше из клетката (никога не беше летял свободно милият Перушинко (наистина така се казваше)), перцата му си бяха с блясък. Не знам дали другите имат някакъв "старчески" период, но този определено нямаше...
Поздрави на всичките ви пернатковци!

Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!
Публикувано: 16 March 2008 - 01:10 PM
Много благодаря за съветите Snowy. Гнездото е с размери височина - 15.5 см , ширина 12.5 см и дължина 13 см а отворът дето влизат е 4 см.При мене нещата почнаха да вървят по план.Онзи ден какво казах вече се чивтосаха.От днес женската почна да влиза в гнездото,мъжкия и носи храна и постоянно я ухажва и нещата почват да вървят по план.А искам да попитам след като влезне за постоянно в гнездото до колко време ще снесе първото яйце?
Публикувано: 16 March 2008 - 01:37 PM
Мдааа, малка е гнездилката определено. Я си представи, че се излюпят 3-4 пиленца (дано, пожелавам ти от сърце), те порастват страшно бързо + майката и таткото, които ги хранят почти постоянно, как ще се съберат вътре? Обаче щом са започнали да влизат... търси ако можеш бързо нова гнездилка. Нормалните размери за вълнисти папагали са: дължина и ширина към 20 см, височина около 25см ;) .
Женската няма да стои постоянно в гнездото, докато не снесе поне първите 2 яйца. Кога ще снесе - ами тя си знае най-добре, но до 10-ина дни е възможно, щом са толкова "влюбени". После вече ляга и почти не излиза. Какво си сложил на дъното на гнездилката? Хубаво е да има нещо -аз слагам много ситни стърготини, Йорито от форума - някакво парче плат и също е доволна.
Женската няма да стои постоянно в гнездото, докато не снесе поне първите 2 яйца. Кога ще снесе - ами тя си знае най-добре, но до 10-ина дни е възможно, щом са толкова "влюбени". После вече ляга и почти не излиза. Какво си сложил на дъното на гнездилката? Хубаво е да има нещо -аз слагам много ситни стърготини, Йорито от форума - някакво парче плат и също е доволна.

Публикувано: 16 March 2008 - 01:54 PM
Не е задължително, но е желателно ;). Не те съветвам да е с основа по-малка от 18 на 18 и височина по-малка от 23-25 см. Но пък не ти и трябва по-голяма, горе-долу това са размерите, давани в литературата по темата.

Публикувано: 16 March 2008 - 10:23 PM
Хи-хи, браво! :yahoo: На мен ми мина веднага този вариант през главата, но като не знаех колко си голям, реших да не рискувам ранени пръсти примерно ;) и си замълчах. Е, сега може да покажеш новата гнездилка. Сложи ли й пръчица за кацане под входа? А за големината - екстра звучи, нали целта е да има място за всички ;).
Поздрави! На новодомците ти - специални!
Поздрави! На новодомците ти - специални!