Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 14 January 2007 - 05:07 PM
По въпроса за харесването и нехаресването: ето какво стана с нашите. Първо имахме една женска, която се казваше Ричи(защото като я купувахме беше твърде малка и не знам защо решихме, че е момченце) b) . това беше най-питомното ни папагалче, преди Лори да се появи това лято! След като живя сама една година, на наши познати им се излюпиха мънички и ни предложиха едно - зеленият Пипи. И на него полът не му личеше, като го взехме, беше буквално от гнездилката и само пиукаше Пи-пи-пи (оттам името му). Като порасна достатъчно, сложихме гнездилката. Стоя няколко месеца, преди да им се активират хормоните!!!! bl) така че, ако не се получи бързо, никой да не се отчайва! После женската снесе яйчица, но не беше допуснала мъжкия до себе си и бяха неоплодени, за което той я наказа, като зверски ги чупеше. На другия месец нещата се оправиха, имахме 5 чудесни яйчица. И два дни преди да се излюпи първото пиленце, женската буквално за 3 часа се разболя и умря cry2 . И ние се поболяхме от мъка!!! Оставихме Пипи да потъгува малко, през това време той милият се научи да чурулика като лястовичките, които чуваше през прозореца. После му взехме нова жена, с която и досега си живее чудесно wink . Е, на тях двамата гнездилката им стоя точно 1 година закачена, преди да се наканят да имат потомство, но все пак успяха!!! Това беше през лятото на 2005. А това лято вече нямаха никакви проблеми - сложихме гнездилката и след 3 седмици се появи първото яйце. Така че, пробвайте, може пък вашите да са по-бързи, да не чакате толкова. Но това си е голяма отговорност, има доста грижи по специалното хранене по време на растежа на малките, за това ще пиша друг път.
Най-вече, трябват време и търпение!
Е, този пост стана доста дълъг, така че засега спирам дотук.
Поздрави и от нашата компания!!!
А Blinki ще пише скоро, но сега има много за учене wink .

Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!
Публикувано: 14 January 2007 - 05:11 PM

Публикувано: 14 January 2007 - 06:02 PM
Поздрави wink
Публикувано: 14 January 2007 - 10:26 PM
Малколм измътиха ли твоите b)
Поздрави! victoryVVV
Публикувано: 15 January 2007 - 08:52 PM
Публикувано: 15 January 2007 - 11:02 PM
1f40, ето малко инфо за стандартните вълнисти папагалчета, преписвам буквално от книжката на Светлозар Манасиев (ако случайно чете, благодаря искрено за ценните съвети, от него съм научила най-много за отглеждането на тези красиви птички!!!):
"Чрез дългогодишен селекционен подбор, запазване и развиване на определени признаци, днес съществуват вълнисти папагалчета, наричани "изложбен (немски) стандарт". Те са видимо по-едри и по-перести, с издути напред гърди, широк разкрач, 60 градуса стойка на тялото, много голямо чело и не на последно място - разкошна глава с разперени и гъсти, подобни на качулка перца. Тези папагалчета се отглеждат от любители-селекционери и обикновено не се продават в магазините.....Разлики в поведението и държанието им: в сравнение с обикновените вълнисти папагалчета "стандартите" са определено по-спокойни и по-тихи - по-лесно се привързват, не са толкова страхливи, по-рядко издават характерните крясъци на вълнистите папагали. Много по-очарователни!"
Това е, имам някъде един линк, ще опитам да го сложа, имаше много снимки на такива "стандарти".
Поздрави!

Публикувано: 15 January 2007 - 11:06 PM

Публикувано: 16 January 2007 - 11:50 AM
Цитат
Аз питам такива мътилници ,дали стават ,пък аз твоя коментар го прочетох и точно това ме накара да попитам ....... ,защото ти показа вид мътилник ,а аз съм виждала друг и затова питам кой е по-добре да се ползва?Питах и за играчките....
Поздрави!
П.С. - А за тези папагалчета от линка ,май моя мъжкия е такъв ,така ми се стори.Ще публикъвам и снимка cheers
Публикувано: 16 January 2007 - 08:13 PM
За играчките: нашият Лори има една люлка с миниатюрно звънче (най-любимата му играчка), още една люлка с две звънчета и шарена стълбичка. А като лети из стаята си има любими места, много обича да гони топче за тенис на маса или гумено топче с неговия цвят wink . Бяхме му сглобили и катерушка от един интересен конструктор, но му омръзна и в момента е разглобена. А родителите му най-много обичат да се занимават с чоплене на кацалките (от брезови пръчки) и взаимно почистване на перцата w) . Хубаво е,че твоите се харесват, не знам само дали няма да са много млади това лято, доколкото си спомням на единия восковицата още не беше добре оцветена, което означава, че е на по-малко от 3 месеца. А е добре да са навършили година, преди да пристъпят към гнездене, за да са укрепнали.
Сега видях, че си питала за крясъците. Нашият мъжки много хубаво пее. Женската понякога също се включва. Но става лудница, когато някой звънне по Скайпа, тогава и двамата започват да чуруликат с пълен глас! bl) Дори се налага понякога да завиваме клетката, за да млъкнат. Но обичайните за вълнистите папагалчета крясъци се чуват много рядко.
Това е от мен засега. r)

Публикувано: 16 January 2007 - 08:19 PM
Уф, пак забравих! От стандартите, всички ми харесаха, но имаше 2 уникални - единия със сиво тяло, а другия със жълта глава и синьо тяло. Невероятно красиви животни w) .
Поздрави wink
Публикувано: 16 January 2007 - 09:05 PM
Поздрави!
П.С.-Снимка по-нататък ,но и на моя му е някаква такава широка главата и има по дълги перца и изглежда пухкав (преди не изглеждаше така) ,може и да бъркам ,но просто видях прилика.Какво ще стане ,ако ги "пробвам" преди да имат 1год.?
Публикувано: 16 January 2007 - 10:35 PM
Цитат
Поздрави
Много ясно! b) Аз като видях ,за какво става съпрос и викам айде да се стопля по-бързо ,не че е било студено ,ама да им дойде времето за размножаване.О,топката за тенис на маса ли е била,ох не съм дочела b).Искам и аз да ги науча така да си летят ,ама ще трябва да освободя къщата и ......ги пускам да летят ,пък ще видим как се държат ,ще взема да ги обуча .чееееееее......!Да знаете сайт за вълнички? l) w)
Публикувано: 17 January 2007 - 09:14 PM
Колкото до сайтове за вълнисти, как сте с руския? bl)

Публикувано: 17 January 2007 - 09:55 PM
Цитат
Колкото до сайтове за вълнисти, как сте с руския? bl)
Бива.Пък какъвто намериш ,аз намерих един САЙТ ЗА ВЪЛНИСТИ ПАПАГАЛИ