Dog.bg Форуми : Нашите приятели- вълнистите папагали

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (90 Страници) +
  • « Първа
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Нашите приятели- вълнистите папагали

#1441 Потребителят е офлайн   sheni_6 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 July 2009 - 01:13 PM

Прав/а си- бебета няма ab_041.gif защото си изядоха яйцата дивечите... Женската на 2 пъти снесе по 3 яйца и те омазаха мустаците с тях ud_009.gif Днес Синчо е добре, ама не мога да го снимам, че са в една волиера и изобщо не стоят на едно място диваците....ще опитам като се укротят.
User's Signature

ВСЕКИ ДЕН в България десетки животни намират смъртта си от човешката глупост, злоба или нехайство!!! :-(
Ако и ти си против тези безсмислени и жестоки убийства, сложи този надпис под постовете си.
Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!!!

#1442 Потребителят е офлайн   mite- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2009 - 08:38 PM

моите също направиха така една годона ab_041.gif

#1443 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 August 2009 - 09:25 PM

Здравейте!
Аз съм новичка в областта на папагалчетата и имам няколко въпросчета, на които ще съм ви много благодарна ако отговорите. Те ще ми помогнат да реша дали да си вземем папагалчета. Като мнооого мънчика имах двечки много красиви, бяха първите ми животни и много си ги обичах. Сега с мъжа ми умуваме дали да си вземем, но понеже нямам много ясни спомени за отглеждането им /бях на 4 години като ги имах/ ми трябват отговори на някои въпроси.

Вече знам някои неща за отглеждането им, но останаха тези въпроси:
1. Четох,че трябва да се къпят в прах, а тук четох за ваничка с вода ud_009.gif В кое трябва да се къпят последно и всъщност едното изключва ли другото???
2. Когато се пускат извън клетката, цапат ли много? Има ли някаква възможност да се приучат да си вършат нещата в клетката / всъщност очаквам отговор Не /
3. Много шум ли вдигат? Спят ли през нощта или си цвъркат и тогава? Относно шума, се сещате,че си играех навън на тази възраст и нямам представа колко са цвъркали и пеели.

Засега са ми тези въпросите. Ще съм ви благодарна, ако ми пишете!!! smile.gif

#1444 Потребителят е офлайн   Aragoen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 August 2009 - 09:46 PM

Здравей и добре дошла :)

Относно за къпането едното не изключва другото просто трябва за да си поддържат перата :)
Това е птица неможеш да я научих като кучето да си върши работата кадето и когато трябва
Вечерта спят да но сутрин стават рано и почват да пеят за това можеш да им сложиш нещо което да държи клетката тъмна докато станете и го махнете примерно чершав :)
User's Signature

И ние ядем бонбонки тик-так и пушиме кент!!!

Цитат

Американски форум - Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.

Качена снимка

#1445 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 August 2009 - 10:59 PM

Благодаря за отговора и приветствието!
Много ме притеснява това с цапането при полет. Дано измисля някакъв вариант за него. Имат ли да кажем навик да се спират някъде, предполагам, че ще предпочитат по-високи места? Така мога да слагам отдолу вестници, но това са си някакви мои предположения по интуиция, може да бъркам тотално...

#1446 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 07 August 2009 - 08:16 AM

Ако чак толкова те притеснява цапането не мисля, че ще си много щастлива с папагалче - то цапа, ама много! С вестници или без пак ще цапа, защото докато кацне на любимото си високо място вече е обходило цялата стая. Не цапа само като е на свобода из стаята, ами и от клетката хвърчи какво ли не - перушина, просо, лайна.
Ако все пак си склонна да го приемеш, да знаеш, че много цапат, но се чисти лесно и бързо, което разбира се се конпенсира от това, че трябва да чистиш честичко be_107.gif . Аз лично си чистя стаята по два пъти на ден - преди и след работа. 20 минути след като изчистя около клетката и из цялата стая вече има перушина и просо, но ... според мен се преживява. Все пак това са живи същества с техните особености, не са играчки.
Беше питала дали са шумни - да, шумни са и то доста. Аз не намятам клетките на моите с платове, защото ми е малко гадничко. Като стане светло започват да пеят, ама да знаеш, че не звучат като славейчета, по-скоро като дребни истерици ab_041.gif
Като всяко друго живо същество изискват достатъчно внимание и грижи - всеки ден им почиствам хранилките от прасни люспи, всеки ден им сменам водата /лятото по два пъти на ден/, всеки ден им почиствам пода на клетките, а събота или неделя ги мия по-основно.
Папагалчето, особено ако е само ще има нужда да му отделяте много внимание, защото за него е пълен кошмар да е самотно. Ако не можеш да отделиш поне 2 часа на ден само за внимание на папагалчето, по-добре е то да си има компания от поне още едно папагалче. Хубаво им е когато са повече, защото в естествената си среда се движат на ята.
А, има и друго важно - при късмет и добро гледане вълнистото папагалче може да живее 10-15 години. Замисли се гледа ли ти си папагалче толкова дълго време, то наистина е ангажимент - при това ангажимент към живо същество.
Ако все пак решиш, че въпреки всичко искаш да гледаш вълнисто папагалче - да знаеш, че са едни прекрасни същества, които носят много радост и положителни емоции!
User's Signature

Качена снимка

#1447 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 August 2009 - 12:54 PM

Благодаря за отговора и предупреждението! Ние все още мислим по въпроса, защото имаме и други животни / по настоящем 6 хамстера и едно зайче/, а смятаме да взимаме още едно зайче след някой друг месец. Та за папагалчеата ще си помислим сериозно. За време, имам, за шума - те са в друга стая, в която сме през деня и на съня няма да ни пречат. Притеснява ме д ане се разпищят съседите, защото сме в панел. Дали са чак толкова шумни ако са двечки? Дали ще имам проблеми със съседите или не писукат чак толкова? За цапането - и без това чистя всеки ден след заека, май няма да е проблем. Ще трябва да измисля нещо за под клетката, че ако си вземем, ще са близо до масата и май не енай-рационалното място. ab_041.gif Нищо, по-вкусни манджи ще ядем ab_041.gif

А сред вашите папагалчета има ли говорящи? /освен Нео, за който прочетох. Браво на пиленцето!!!/

#1448 Потребителят е офлайн   mite- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 August 2009 - 02:56 PM

моите само знаят да свирят мелодий ab_041.gif

#1449 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 August 2009 - 11:59 PM

На съседите не вярвам да им пречат папагалчетата. Ако готвите при тях обаче трябва да внимавате - не е хубаво да стоят всеки ден на изпарения от готвене. Не трябва да са на пряка слънчева светлина, не трябва и да им е тъмно...не трябва да са на течение, а е хубаво да имат свеж въздух.
Сигурно звучи сложно, но не е aa_002.gif
Моите не говорят. Има шанс вълнистото папагалче да се научи /е, няма да е като жако, но пак може да дърдори няколко научени думички/ ако го вземеш от бебе и започнеш да го учиш......и при положение, че няма друга птица при него. Ако има още едно пиле - губиш, ще си "говорят" на пилешки и ти можеш само да се надяваш. Все пак си мисля, че не е толкова важно вълнистото папагалче да говори.
User's Signature

Качена снимка

#1450 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 08 August 2009 - 10:31 AM

Хмм, т`ва с говоренето... "моя" пернат дивеч май има някакви психически отклонения - говори си сам, но на два гласа и лошото е, че си отговаря ud_009.gif Цял ден му слушам "разговорите", дори няколко пъти излизам на балкона да видя с кой си говори (честно - все ми се струва, че отвън някой му отговаря и оглеждам околията за "приятелчето" му vg_095.gif ) Откъде ми кацна такъв приказливец не знам, ама се замислям като излекуваме човката да му взема компания... голяма краста са тия дребните кресльовци wc_055.gif
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#1451 Потребителят е офлайн   mite- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 August 2009 - 11:02 AM

ако ми се излупи папагалчето като излезне от гнездилката започвам да го уча да говори smile.gif

#1452 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 08 August 2009 - 02:15 PM

mite-, ако ще го учиш да говори нали знаеш - в първия момент, в който можеш да го отделиш от мама, най-отдалечената стая, че да не чува папагалска реч md_064.gif
sundy. внимавай, че моята "краста" ме доведе до четири броя - добре, че се спрях, защото иначе можеше да стана производител на пухени изделия. Скоро си харесах едно чудно папагалче и едва се удържах, все си мисля, че ако трябва да сложа и трета клетка в стаята си ще трябва скоро аз да се изнеса от нея ab_041.gif
Иначе от години си мечтая за жако или аратинга яндая, за тях, за разлика от вълнистите, има много добър развъдник, птичките им са напълно социализирани и не се е налагало да висят по гадни зоомагазини gm_168.gif
User's Signature

Качена снимка

#1453 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2009 - 04:44 PM

Да ви кажа, вече направо не мога да дочакам секундата, в която ще си вземем пиленцето/ пиленцата/ !!! Поговорихме си с мъжа ми и двамата решихме, че искаме и можем да поемем грижите за тях. За място съм им измислила според меннай-удачното: в хола, не се готви до тях, до прозорец са на светло, но пък има остъклена тераса със щори преди прозореца им, така че светлината не е пряка и може да се регулира. Има и перде за още по-голяма ситурност. В ъгъл ще са, хем на по-сигурно за тях, хем пък и на завет, за да са далеч от врати и прозорци и течение съответно. В същото време ще са близо до нас и ще ни виждат. Май е добре, а? какво ще кажете?

Днес бях на пазара в Подуене да проуча как стои въпросът с клетките. Една доста голяма си харесах - 35лв беше, което много ме изненада, защото същите по он-лайн магазините бяха над 90лв. Клетката беше с приблизителни размери 70-40-30. Може и малко да ви лъжа за размерите, но имаше същата такава, н ос дебели решетки за големите видове папагали.

И последно да ви попитам нещо. Какво ви е мнението за купуване на птиченце от подуенския пазар /София/? Мислите ли, че са здрави??? Знам,че повечето хора смятат, че животните там са болни. Аз също мисля,че е така, но като на всякъде не може да се слагат всички под общ знаменател. Въпросът ми е масата каква е??? Вие бихте ли взели папагалче от там???

Ние всъщност искаме д аси вземем папагалчетата от някой, който се е грижил з атях и са отраснали в нечий дом, не в няккави безумни условия във ферми и после в зоомагазините. Да имате идея къде може да намерим такъв човек?

П.С. Планираме да го вземем поне след месец и половина, когато ще приключим с ремонтните дейности.

#1454 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 08 August 2009 - 11:16 PM

Не бих си взела папагалче от пазар ... пазар за животни ми звучи ужасно и не желая да подстрекавам такъв тип търговия. Единствената наистина добра птицеферма, за която знам е "Ганеви", но там вълнисти мисля нямат.

User's Signature

Качена снимка

#1455 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 08 August 2009 - 11:45 PM

Хмм, за Ганеви и аз чух, ще ги питам дали имат вълнисти, макар че Стара Загора си е далеч.

А какво ще кажете за мястото за клетката и самата клетка?

И още един въпрос, ще гледам да е последен, че много досадна станах. Ако взема сега едни птиченце и след месеци взема друго как биха реагирали? Имате ли опит с такива ситуации? Дали се разбират или като не с асвикнали заедно, не биха се спогодили? Много ми е притеснено за това, но от друга страна по-лесно се социализирали ако са самички. dh_188.gif Дайте съвет!

#1456 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 09 August 2009 - 12:06 AM

Мястото на клетката, както описваш звучи добре. Ако имаш възможност да покажеш една снимка ще ти кажа със сигурност.
За спогаждането между пилетата никога не можеш да имаш гаранция. При мен и четирите са се появявали едно след друго - първото е намерено, останалите купувани през няколко месеца. Обособиха се като двойки - едната двойка е от две мацки, като първата /намерената/ я мислехме за мъж. Две по две си живеят в отделни клетки, но не мога да ги сложа четирите в една, защото нападат мъжкия /той горкия е толкова кротък, че другите го спукват от бой/. Е, то и неговата дама го дарява с някой пердах профилактично, но не е чак толкова сериозно.
Та може да се спогодят, може и да не се.
Наистина се социализират по-лесно като са самички, но мисля, че това не трябва да ти е водещо. Ако всички сте на работа, а папагалчето стои по цял ден само е гадно.......не, че не може, но си представи ти да си все сама.....
За питането не се притеснявай. Хубаво е, че питаш - има много хора, които първо си вземат животно, после като излязат проблемите, се сещат, че е трябвало да се интересуват по-рано.
User's Signature

Качена снимка

#1457 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2009 - 12:29 AM

Ясно, гаранции няма. То и аз наистина се чудя как питам все едно има някакво общовалидно правило...
За ппагалчето не се притеснявам изобщо, защото на мен така ми се обертава тази година, че май ще си седя в къщи. Така че ще съм изцяло на разположение на животинките ми. Няма да скучае пиленцето! wub.gif

офф топик: Да ви питам знаете ли какъв е този папагал? Извинявам се, че тук ви занимавам, но не знам къде да попитам. Ето за този се чудя какъв е. Целият е жълт, само на очите има червено. Видях такъв, попитах аккъв е, но продавачът 2 пъти ми каза, аз не чух и ме досрамя да питам 3-ти път.

Прикачени снимки

• Прикачена снимка

#1458 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 09 August 2009 - 12:45 AM

Слънчева аратинга е папагалчето - абсолютни сладури са! /ама би трябвало да има и малко зелено в оперението - видя ли добре крилата?/
User's Signature

Качена снимка

#1459 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2009 - 01:10 AM

Да, видях ги. Нямаше нито перо различно от жълто. И беше 35лв, което е странно ако е Аратинга. Те са си доста скъпички май. Поне видях цена над 250лв за такава.

#1460 Потребителят е офлайн   Aragoen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2009 - 10:50 AM

Това е Аратинга Нандая а ти сигурно си видяла неразделка друго или кикиритка друго обяснение нямам :) неможе да е 35 лв
User's Signature

И ние ядем бонбонки тик-так и пушиме кент!!!

Цитат

Американски форум - Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.

Качена снимка

• (90 Страници) +
  • « Първа
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема