Ако чак толкова те притеснява цапането не мисля, че ще си много щастлива с папагалче - то цапа, ама много! С вестници или без пак ще цапа, защото докато кацне на любимото си високо място вече е обходило цялата стая. Не цапа само като е на свобода из стаята, ами и от клетката хвърчи какво ли не - перушина, просо, лайна.
Ако все пак си склонна да го приемеш, да знаеш, че много цапат, но се чисти лесно и бързо, което разбира се се конпенсира от това, че трябва да чистиш честичко

. Аз лично си чистя стаята по два пъти на ден - преди и след работа. 20 минути след като изчистя около клетката и из цялата стая вече има перушина и просо, но ... според мен се преживява. Все пак това са живи същества с техните особености, не са играчки.
Беше питала дали са шумни - да, шумни са и то доста. Аз не намятам клетките на моите с платове, защото ми е малко гадничко. Като стане светло започват да пеят, ама да знаеш, че не звучат като славейчета, по-скоро като дребни истерици
Като всяко друго живо същество изискват достатъчно внимание и грижи - всеки ден им почиствам хранилките от прасни люспи, всеки ден им сменам водата /лятото по два пъти на ден/, всеки ден им почиствам пода на клетките, а събота или неделя ги мия по-основно.
Папагалчето, особено ако е само ще има нужда да му отделяте много внимание, защото за него е пълен кошмар да е самотно. Ако не можеш да отделиш поне 2 часа на ден само за внимание на папагалчето, по-добре е то да си има компания от поне още едно папагалче. Хубаво им е когато са повече, защото в естествената си среда се движат на ята.
А, има и друго важно - при късмет и добро гледане вълнистото папагалче може да живее 10-15 години. Замисли се гледа ли ти си папагалче толкова дълго време, то наистина е ангажимент - при това ангажимент към живо същество.
Ако все пак решиш, че въпреки всичко искаш да гледаш вълнисто папагалче - да знаеш, че са едни прекрасни същества, които носят много радост и положителни емоции!