И аз ще посъветвам от личен опит да ползваш само метални купи - поне остават завинаги и са много по-практични от пластмасовите. В началото и аз и бях купила пластмасова на моята Зина, но след като останеше сама си играеше на дъвкало с нея понеже и е скучно. И ако има гумени части да не се плъзга по добре ги махни, освен ако не махаш купата за храна веднага след като се нахрани ( по принцип така се прави ). Аз имах глупостта да и ги оставя и естествено бяха скъсани за 20 мин. Ако искам да и сложа някаква стелка или мокетче в къщичката я дразни и всичко къса, ей така за забавление и от скука. Чупила ми е цял сервиз чаши (бяха в кашон) също и компоти от праскови. Тогава беше на 3-4 месеца незнам как не се беше нарязала, но със всеки изминал ден по палава ще става и до повече неща ще достига. И може би като стане на 18 - 24 месеца ще се кротне малко но пак ще си е същото психо разрушаващо. Просто това е хъски, нито лабрадор, пекинез, НОК, сетер или друга порода може да се сравнява с характера на тези кучета. Няма как майка ти да очаква да е същото като старото ви куче. Чети много добре темата за възпитанието и трудният характер на хъскито от рано почни с упражнения команди (ела тук е най-важната). И ако не си подготвена за тази луда и енергична порода потърси дом на кученцето сега докато е още малко, отколкото като стане на година и половина и вече не издържаш на мрънкането на вашите. Защото мрънкане ще има повярвай ми и моите ми мрънкат до ден днешен, но поне аз съм до някъде финансово независима и по тази тема нямат много думата. Просто това не е лесна задача да отгледаш хъски, много са красиви да така е и това им е примамливото, всички искат да си имат хъски, но много малко хора са подготвени за това което си вземат у дома. Сигурна съм че ще се справиш с всичко, както до момента, просто искам да те подготвя до някъде какво да очакваш.
До колкото за тенията не се панирай няма нищо толкова страшно, аз постоянно гушкам моите котки и кучета които живеят вън. Обезпаразитени са естествено, но все пак живеят вън и има по-голяма вероятност да лепнат нещо. И аз съм си жива и здрава. Много е вероятно да си внушаваш че те боли нещо защото знаеш че кучето ти има червейчета. Опасни са да, взела си предпазни мерки - ок. Мии си ръцете при всеки контакт и не го гушкай или да те ближе докато не се изчисти. Пак можеш да си около него, но без лигавни и гушканици. Даже ще е много добре като възпитание да не се пипа излишно. Преди си бях взела котка, която имаше глисти или тения (белички червейчета както ги описваш) Няколко дни спа в леглото ми докато един ден не ги видях в акито и. Не се бях заразила от нищо, дадохме на котьо хапчета и всичко си мина ок. Така че не се притеснявай всичко ще си бъде наред.