Letty, в 13 July 2012 - 12:36 PM, написа:
Хора, да ви се оплача, много съм притеснена. Снощи след разходката с Еди, се прибрахме вкъщи и докато му миех лапите, забелязах, че едната зеница е с нормална големина, а другата е супер свита (Като точка беше) Изграждаше ужасно. Веднага хукнахме към доктора, прегледа го, отвори ми хиляди книги с картинки и започна да ми обяснява някакви неща, които сега даже се опитвам да си спомня, но явно снощи от еуфорията нищо не съм запомнила. Помня само, че ми каза, че това се получава най-често при удар, мозъка спира да праща сигнали до някакъв нерв, от който пък зеницата остава в някакво положение и не мърда. Имало два варианта: единият, когато кучето е с една уголемена и една нормална зеница, и другият - когато е с една нормална и една свита (както е нашия случай), и каза, че сме на по-доброто зло, че това с оголемяването на зеницата било мн по-страшно, отколкото ако се свие. Та би му една инжекция Prednisolon и ни каза да му вземем същото само че на хапчета и 7 дни да му давам по 2 и 1/2 таблетка на ден. 30 мин след инжекцията зеницата си върна нормалната големина, но каза превантивно, че трябва няколко дни да пие антибиотик. И ни забрани тичането и играта с други кучета поне няколко дни. Някой имал ли е подобен проблем? Оправя ли се? Лекува ли се? Или е моментно състояние, което всяко едно куче може да го получи във всеки един момент? Много съм притеснена....
Не се притеснявай, по-назад е говорено по въпроса! При по-голяма част от синеоките се случва и на Неро се е случвало! Понеже и аз се притесних, заведох кучето на лекар, видя му очите и каза че реагират добре на осветяване и затъмняване! Моите ветеринари обясниха, че това се случва защото двете очи са независими, а не като при хората свързани, тоест, ако едното око е било на сянка, а другото на светло, едното се е разширило, а дрегото се е свило! Дори, ако се е навел да помирише стълб или нещо вертикално, това му затъмнява едното око, а той може и да е на слънце и затова другото си е ок. Дано съм успяла да обясня! както и да е, в заключение казаха, че, ако в момент, в който зениците са различни кучето не се държи неадекватно и странно, значи няма проблем! Ако различните зеници са свързани с некоординираност, неадекватност и тн, това вече говори за проблем в мозъка иначе нищо му няма! Не е болест, че да се лекува! Не мисля, че има нужда от инжекции и хапчета, на нас не ни изписаха нищо!