adelin4eto_123, в 12 December 2012 - 11:51 AM, написа:
Здравейте.От скоро сериозно обмислям да си взема сибирско хъски.Но тъй като до сега не съм отглеждала куче имам доста въпроси.Надявам се да можете да ми помогнете и да ми дадете някой и друг съвет.Ето ги въпросите който ме вълнуват.
1-На каква възраст(на колко месеца) е добре да се вземе куче?
2-От къде е добре да се вземе-от развъдник,зоомагазин или от човек,които продава кучета?
3-На колко месеца се слагат въксините?
4-След коя въксина може кучето да започне да се извежда навън?
5-Какво трябва да се купи и какви промени трябва да направиш в жилището си преди да доведеш кучето в къщи?
6-С каква храна е хубаво кучето да се храни-имам предвид дали трябва да е от някоя реномирана марка или може да е от по-неизвесна.
7-С какъв шампоан е хубаво да го къпеш и нужно ли е да се използва балсам?
8-Колко пъти на ден е добре да се разхожда?
9-Трябва ли кучето да се кастрира,ако не се има ли опастност да се разболее от нещо?
10-Трябва ли кучето да се регистрира в общината?
Мисля че това са въпросите,ако има нещо което трябва да знам моля ви кажете ми.
Обожавам хъскитата и се надявам скоро да си взема,а па кой знае може дядо коледа да ме изненада с едно :D.
Здравейте! ПО ред на номерата:
1. Най-добре е кученцето да се вземе след 45-тия ден.
2. За да сте най-сигурни в здравословното състояние и изобщо, че кученцето ви е сибирско хъски - най-добре от развъдник.
3. Първата ваксина се слага м/у 42 до 45 ден, втората е - 2 седмици след първата, а третата се слага на третия месец. За да сте напълно сигурни в схемата за ваксинация, най-добре се консултирайте с вашия вет, защото преди да се сложи каквато да е ваксина трябва да се определи общото състояние на кучето.
4. Кучето се извежда 10-тина дни след третата ваксина, но тук много хора могат да спорят на тази тема, така че каквото ви посъветва вет-а.
5. Какво трябва да се купи - най-вече каишка, повод, купи за хранене и вода, играчки. Още от първия ден вкъщи трябва да му покажете къде ще е неговото място (там, където ще спи, и там, където ще стои докато ви няма - при нас беше коридора). Обърнете внимание на хигиенните навици - може да го приучите да пишка и ака в банята, на терасата и т.н. Има различни методи, за които е писано много пъти, има мнго теми във форума, седнете и прочетете добре.
6. Първоначално е хубаво след като го вземете да го храните със храната с, която е хранено до сега, след това, ако искате да я смените, преминавате плавно от старата към новата. Ние като малки бяхме на висок клас гранули, сега сме на среден клас. Общо взето това пак може да ви го препоръча вет-а, тук във форума също има хиляди теми за храненето.
7. Къпането трябва да е сравнително рядко, особено до третата ваксина няма да има нужда от къпане. След това на разходките само почиствате лапите с вода. Общо взето така или иначе къпането трябва да е сведено до минимум, мойте се къпят 3-4-5 макс. пъти в годината. Аз съм взела професионални шампоани, които са концентрат, най-често се разтварят във вода да кажем 1:5 /1:10 и са от порядъка на 40-50 лв. Като си направиш сметката тази опаковка шампоан може да ти стигне за повече от година, година и половина, зависи колко често ще къпеш кучето, разбира се има и доста извънредни случаи
8. След третата ваксина кучето е добре да се извежда през 1-2-3 часа макс., най-вече след сън и след ядене веднага, докато всикне да си върши нуждите навън. Първоначално може да не иска, да се стиска и след като се приберете вкъщи да пишка и ака, но трябва да се търпеливи, общо взето много бързо се научават. Но помнете - винаги след като си свърши нуждите на правилното място (било то навън след третата ваксина, или на определеното за това място у вас преди третата ваксина) - задължително награда, така ще свързва това което е направил, например с ядене.
9. И кастрираните и некастрираните кучета винаги има опасност да се разболеят от нещо. При кастрираните кучета се изключва възможността за някои заболявания. Ако си вземете куче от развъдник, развъдчика най-добре ще ви посъветва дали да предприемете тази стъпка. Ако е от някоя борса, зоомагазин, някой търговец (не ви препоръчвам, там най-вероятно ще си вземете болно кученце), то тогава трябва да го кастрирате. И за тази тема има многоооооо ЗА и ПРОТИВ.
10. Тук вече не съм напълно сигурна, но мисля, че трябва. Знам, че при кастрираните кучета, не се плаща годишен данък, който иначе е 20-тина лв. май. Също така мисля, че задължително трябва да има чип кучето, за да се регистрира в съответната община.
Еми, общо взето това е....
Прочетете темата
С какво храните хъскито си
хранене
хигиенни навици
кучето само у дома и всичко друго, което ви интересува вярвам, че ще намерите във форума.
П.С. Поздравления за избора на порода