Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 06 March 2013 - 12:15 AM

JulyVell Siberians
Публикувано: 06 March 2013 - 04:16 PM
North95, в 05 March 2013 - 10:54 PM, написа:
Ясно е, че няма как да сте до него 25 часа в денонощието.

Повръщането на стомашен сок продължава ли? Има ли апетит? Жизнен ли е?
Колко дни минаха?... ох, като знам аз как ги изживях нещата...

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)
Публикувано: 06 March 2013 - 05:37 PM
North95, в 05 March 2013 - 09:51 AM, написа:
Водил го е вече... май пак ще го води...
Надявам се, заради един чорап да не стане беля...

Публикувано: 07 March 2013 - 02:06 PM
- Кога трябва да почна да и давам калции ? и по колко ?
-Хубаво ли е да извеждам кученцето навън преди да му е поставена третата ваксина (днес 03.07 прави 2 месеца)
-Трябва ли да му давам хапчета за вътрешно обезпаразитяване преди третата ваксина отново (давах му преди втората)
-Храната,която му давам е rojal canin starter трябва ли да я сменя със следващия клас,а и като цяло какво ви е мнението за тази марка
-Някакъв съвет как да я науча да ходи до тоалетна на определено място (до сега не успявам да я науча)
-От кога трябва да почна да я уча да ходи на повод
-Колко често е добре да я къпя и 2 пъти за 3 седмици и половина много ли са
-Тази бирена мая,която се споменава в началото на темата от кога е хубаво да почне да се даваи задължително ли е това :)
Извинете ме за многото и разбъркани въпроси, но съм доста зелен в гледането на кучета пък искам да и е хубаво :)
Ето една снимчица на гадинката

Публикувано: 07 March 2013 - 03:59 PM
- калции се дават по лекарско предписание, след направен тест.
- НЕ НЕ Е ХУБАВО да се извежда кучето преди третата ваксина. Ако го изведеш има риск за здравето му и за живота му!!! Две седмици след третата ваксина може да започнете разходките! Не по-рано! Навън е пълно с опасни болести и вируси. Събувайте си обувките отвън, защото от почвата може да ги вкарате при хайвана, мийте си ръцете и не го пускайте дори по двор или "пред входа", защото не се знае какво може да е минало или прехфръкнало и какво е повлякло със себе си. Кучето сега няма имунитет.
- вътрешното обезпаразитяване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди ваксинация и след това поне на 3 месеца веднъж.
- Роял Канин не е зле, но има много по-добри храни на същата и дори по-добра цена.
- Има много начини да я обучиш на хигиенни навици. Има памперси и какпки. Може с вестници, а ние просто дебнехме да се обърка да отиде където трябва, давахме наградка и казвахме "браво".
- По-скоро трябва да свикне със самия повод първоначално. За целта след третата ваксина, вкъщи можеш да й сложиш нагръдника/нашийника да посвикне за 10-20мин. После и повода, но без да я дърпаш, само колкото да не се плаши и да свикне с тях.
- Не е хубаво да се къпе кучето преди третата ваксина. Не я къпи повече. После след 1-2-3 месеца можеш пак да я изкъпеш или ако се овъргаля в нещо гадно. Кучето не трябва да се къпе често.
- За бирената мая хич не съм светната, така че ще си замълча!
Да ви е живо и здраво кученцето, голямо да порасне и много много да ви радва.

Публикувано: 07 March 2013 - 04:20 PM
На теория, ако храната е хубава и висок клас няма нужда да даваш допълнително калции, но тъй като кученцето е малко можеш да даваш, след консултация с ветеринар. Аз на моите ветеринари им се обаждах за всяко нещо, за щастие те са разбрани и любезни и ми обясняват търпеливо всичко.
-Хубаво ли е да извеждам кученцето навън преди да му е поставена третата ваксина (днес 03.07 прави 2 месеца)
Не е желателно да извеждаш кучето преди третата ваксина, защото вероятността да попаднете на болно куче, дори и да не му личи е голяма, а риска не си заслужава. Ще трябва да хабите енергията в къщи докато дойде време за разходки. С търпение и добро всичко се постига.
-Трябва ли да му давам хапчета за вътрешно обезпаразитяване преди третата ваксина отново (давах му преди втората)
Ако си дал хапчета за обезпаразитяване и кучето е изкарало глисти след две седмици повтаряш процедурата и така докато не спре да изкарва глисти. Ако не е изкарало на първото даване- няма нужда да повтаряш. Даваш по схемата казана от вета.
-Храната,която му давам е rojal canin starter трябва ли да я сменя със следващия клас,а и като цяло какво ви е мнението за тази марка
Роял Канин далеч не е толкова добра колкото я изкарват. Можеш да даваш и по-хубави храни за тези пари. Препоръчвам- К9, Нутрам, Акана. Аз съм давала и Нутра Нугетс дълго време и беше ок, но с нея може би задължително трябва калции.
-Някакъв съвет как да я науча да ходи до тоалетна на определено място (до сега не успявам да я науча)
След сън и ядене кученцата си търсят място да се изходят, затова след ставане и след ядене я водиш направо на мястото където искаш да се изпикае или изака. Обикновено преди да си свършат работата почват усилено да душат и да се въртят, така че това е сигнал по-който да се ориентираш в останалото време. И това, че упорства и не се изпикава веднага не значи, че не й се ходи- търпение.
-От кога трябва да почна да я уча да ходи на повод
Като направи два месеца можеш да почнеш да я свикваш бавно и постепено с каишката и с ученето на команди. За командите всеки ден по 5 мин е идеално и винаги завършвате с правилно изпълнена команда- тоест положително. Не е проблем, че ще хапе повода и ще се дърпа, просто й казвай НЕ като го прави. Препоръчвам да я извеждате с нагръдник първата година-две, по-добре е за кучето.
-Колко често е добре да я къпя и 2 пъти за 3 седмици и половина много ли са
Да, ужасно много е. За хъскитата важи правилото колкото по-рядко, толкова по-добре или иначе казано не по-често от веднъж на 2 месеца. Подбери козметика, в темата за Грууминг на сибирско хъски си пише всичко.
-Тази бирена мая,която се споменава в началото на темата от кога е хубаво да почне да се даваи задължително ли е това :)
Не е задължително да даваш бирена мая, това се прави за пораснали кучета, които не са много ящни и които трябва да качат малко кила. За твоето няма нужда!
Публикувано: 07 March 2013 - 04:23 PM
MiSs KiSs, в 07 March 2013 - 03:59 PM, написа:
- калции се дават по лекарско предписание, след направен тест.
- НЕ НЕ Е ХУБАВО да се извежда кучето преди третата ваксина. Ако го изведеш има риск за здравето му и за живота му!!! Две седмици след третата ваксина можеш започнете разходките! Не по-рано! Навън е пълно с опасни болести и вируси. Събувайте си обувките отвън, защото от почвата може да ги вкарате при хайвана, мийте си ръцете и не го пускайте дори по двор или "пред входа", защото не се знае какво може да е минало или прехвръкнало и какво е повлякло със себе си. Кучето сега няма имунитет.
- вътрешното обезпаразитяване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди ваксинация и след това поне на 3 месеца веднъж.
- Роял Канин не е много зле, но има много по-добри храни на същата или дори по-добра цена.
- Има много начини да я обучиш на хигиенни навици. Има памперси и какпки. Може с вестници, а ние просто дебнехме ако се обърка да отиде където трябва, давахме наградка и казвахме "браво".
- По-скоро трябва да свикне със самия повод първоначално. За целта след третата ваксина, двете седмици преди да излезнете навън, вкъщи можеш да й сложиш нагръдника/нашийника да посвикне. После и повода, но без да я дърпаш, само колкото да не се плаши и да свикне с тях.
- Не е хубаво да се къпе кучето преди третата ваксина. Не я къпи повече. После след 1-2-3 месеца можеш пак да я изкъпеш или ако се овъргаля в нещо гадно. Кучето не трябва да се къпе често.
- За бирената мая хич не съм светната, така че ще си замълча!
Да ви е живо и здраво кученцето, голямо да порасне и много много да ви радва.

Веднъж на три месеца вътрешно обезпаразитяване е рядко, аз давам през месец. Няма нужда да си събуват обувките и да стерилизират цялата къща, да си мият ръцете и да не го пускат пред входа е достатъчно.
Публикувано: 07 March 2013 - 04:43 PM
За хапчетата - поне веднъж на три месеца, защото за толкова яйцата стават на зрели глисти. Аз също обезпаразитявам на два месеца, за по-сигурно, че след тази Гиардия която имахме, не ми се рискува.
П.П: Половината неща, които съм написала, ги знам от теб, Flawless.

Публикувано: 07 March 2013 - 06:07 PM
Ladderofchaos, в 07 March 2013 - 05:05 PM, написа:
Човек ти подава пръстче, а ти бързаш да му захапеш цялата ръка.

Да, нормално е, всички го правят. Понякога даже ще ви се струва, че е зверче. Ще отмине с времето, горе-доло като започне да си играе с други кучета (ама не е сигурно, нашия още похапва като ни се радва). Вие просто казвайте строго "не" и не й давайте да ви дъвче.
Малко литература за домашно, че да не се налага да питаш 100 неща:
Хранене
Ваксините
Обезпаразитяване
За новаците
Къщата на кучето
Хигиенни навици
И за любознателните

Публикувано: 09 March 2013 - 03:37 PM
Височина при холката:
мъжки: от 21 до 23,5 инча (53,5 - 60 cm)
женски: от 20 до 22 инча (50,5 - 56 cm)
Тегло:
мъжки: от 45 до 60 фунта (20,5 - 28 kg)
женски: от 35 до 50 фунта (15,5 - 23 kg)
2 см не мисля, че са повод за притеснение, още повече ако не е чистопородна или пък е била изтърсачето в кучилото или... де да знам. Ако толкова се тревожите, заведете я на вет. и вижте какво ще ви посъветват там

Публикувано: 09 March 2013 - 03:50 PM