Понеже не зная друг начин ще карам стегнато и по същество. До мен достигна следната молба за помощ:
"Помогнете! Съпругата ми е събирач на животни
Уважаеми приятели, съпругата ми е събирач на животни с всички последици от това. Проблемът е от години и се задълбочава. Семейното жилище е унищожено и необитаемо, заради десетките котки живеещи в него. Аз имам алергия към котки, която прерастна в астма и няколко години използвах противоалергични лекарства. От повече от година не живея при семейството си и асматичният проблем изчезна. В момента съпругата, дъщеря ми (12г.) и синът ми(22г.) живеят в таванското помещение, което преди години ремонтирах. Между другото, непосредствено след ремонта на това помещение, то бе заселено с котки и частично унищожено. Жена ми успя с цената на много средства и с помощта на много хора (включитено и вашата) да раздаде таванските котки. След това направи рецидив и започна да спасява и гледа котки в апартамента на семейството. Постепенно в този апартамент необитаеми станаха спалнята, детската стая и накрая цялото жилище. Бяха дадени много обещания, срокове и начини за решаване на проблема, но напразно. Потърсих помощта на роднини и приятели, но пак - неуспех. Психиатърът, към когото се обърнах, каза, че става дума за обсесивно-компулсивно разтройство, което се лекувало сравнително лесно, но при доброволно лечение. Неговият съвет беше да се обърна веднага към прокурор с цел принудително лечение на съпругата ми. Това беше преди година. Психиатърът се оказа прав, че проблемът ще се задълбочи. Надеждата ми бе, че предишния път жена ми се справи с проблема с таванските котки. Ситуацията се усложнява и от това, че съседи са пуснали жалби до съответните институции и съпругата ми е наела необзаведен апартамент в съседство с цел "спасяване" на котките. Това става на фона на тотален финансов колапс на семейството. Не обсъждам битовите неудобства за децата. Не обсъждам проблемите във възпитанието на дъщеря ми, пълзящото отчуждение и заплахите от и към жена ми към и от всички, които са около нея. Тя разбирара, че вече трудно се справя и започна "отговорно" раздаване на котки, но като цяло "балансът" е отрицателен. Обръщам се към вас с надеждата да помогнете на семейството ми и най-вече на котките отглеждани от съпругата ми."
Първоначалният ми импулс (или по-скоро здрав разум) крещеше да откажа и да му кажа да потърси помощ другаде. От друга страна обаче знам много добре в каква ужасяваща мизерия и болести живеят невинните жертви на това доста сериозно психическо заболяване и в крайна сметка емоциите надделяха над разума.
Резултатите от месец ангажираност със случая са задоволителни - преобладаващата част от котките са вече кастрирани, повече обезпаразитени външно и вътрешно неколкократно. Уви 3 от котките успяха да родят, така че сега има и бебета на възраст между 3 дена и 1 месец. Някои от котките са с двуседмично депо антибиотик след кастрацията, тъй като здравето им беше далеч от перфектно. Сега обаче идва най-тежката и трудна част - намирането на домове за котките. Това няма как да се случи без помощта на приемни домове, където животните да бъдат качествено подготвени с тестове и ваксини. Моля ви, дайте шанс на някое от тези изстрадали животни. Повечето са изключително мили и красиви котета, въпреки условията, в които живеят.
За момента имам снимки само на част от котките, но утре се надявам да успея да кача и на останалите.