Коя е най-добрата кучешка храна?
Публикувано: 15 May 2009 - 09:32 PM

Колко е срока на годност на суха храна след отваряне на чувала?
Четох някъде, че срока на годност е 6 месеца - това норма ли е, за всички храни ли се отнася или за всяка е индивидуално? Накъде написано ли е това или ... Четох доста описания на сухи храни, така и не видях информация по въпроса.
След отваряне на чувала добре ли е да се съхранява храната в изцяло затворен съд (контейнер, кутия) или трябва някак да "диша"?
Проблемът ми е, че искам да пробвам нова храна за моята глезла, но я продават само в големи разфасовки по 12,5кг, а тя яде по стотина грама на ден - ако въобще благоволи...През лятото пък съвсем няма апетит.

Предварително благодаря за отговорите.
Ако всичко е наред - ще споделя дали това е най-добрата кучешка храна, поне за моето куче...
Публикувано: 15 May 2009 - 11:24 PM
Но ти препоръчвам първо да намериш насипно или кой да ти даде малко (примерно килограм) от храната, за да видите дали ще я яде. Също така, не преминавай рязко от една храна на друга, а винаги плавно със смесване със старата, за около седмица да кажем.
Със сигурност никоя от сухите храни не бива да "диша" - така изветрява, губи качествата си, а и вкуса.
Публикувано: 16 May 2009 - 09:26 AM
rimela, в May 15 2009, 07:32 PM, написа:
Четох някъде, че срока на годност е 6 месеца - това норма ли е, за всички храни ли се отнася или за всяка е индивидуално? Накъде написано ли е това или ... Четох доста описания на сухи храни, така и не видях информация по въпроса.
След отваряне на чувала добре ли е да се съхранява храната в изцяло затворен съд (контейнер, кутия) или трябва някак да "диша"?
Проблемът ми е, че искам да пробвам нова храна за моята глезла, но я продават само в големи разфасовки по 12,5кг, а тя яде по стотина грама на ден - ако въобще благоволи...През лятото пък съвсем няма апетит.

Моят съвет е,щом знаеш приблизителното количество храна което изяжда кучето,да си сметнеш за колко месеце ще изяде чувала и като видиш докога е годността на храната да предвидиш да ви свърши поне няколко месеца преди крайния срок.
Но аз също съм съгласна да пробваш преди да купуваш,защото аз направих тази грешка и сега чувал със същата разфасовка от 12,5кг стои неизползвана.Ако искаш пиши на Лични и ако храната е същата мога да пратя малко за проба.
Публикувано: 16 May 2009 - 10:01 AM
rimela, в May 15 2009, 10:32 PM, написа:

Колко е срока на годност на суха храна след отваряне на чувала?

Предварително благодаря за отговорите.
Ако всичко е наред - ще споделя дали това е най-добрата кучешка храна, поне за моето куче...
Ако съхранявате суха храна в отворен чувал, тя се окислява. Възможно да се получи разстройство, ако храната е стояла много време отворена.
Имам излишен контейнер, ако ви трябва - пишете на лични, ще се разберем как да ви го дам.
Публикувано: 16 May 2009 - 04:11 PM

Проверих - на чувалите пише срока на годност, но ако не е отварян - няколко години. Даже се препоръчва да се държи на хладно и ПРОВЕТРИВО място - това не ми е ясно защо е, след като е затворен херметически, но както и да е...
А на мен проблема ми е, че моята лигла ще я яде тая 12,5кг храна поне 4 месеца, че и повече, ако има и "гладни стачки"! В какъвто и затворен съд да я държа - оказва се, че е много дълък срок. Сега намерих тук във форума мнение, че независимо от това, че е в контейнер - окисляването си е факт, щом има достъп до кислород, така че не се препоръчва да залежава повече от месец - два, дори и добре затворена. Звучи ми логично.
Та явно няма да стане тая, дето съм я замислила. Ще чакам да внесат по-малки разфасовки, поне 7,5кг, или да започнат да продават насипно и новомодните марки, а дотогава ще хрупа Роял Канин или ПроПлан. Тях си ги купувам насипно от проверен магазин, като дебна кога отварят нов чувал и взимам 3кг за около месец. Не че са лоши храните - лошото е, че нямам избор.
Благодаря още веднъж. Да им е сладко на всички похапващи кучовци!

Публикувано: 16 May 2009 - 04:18 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 16 May 2009 - 09:58 PM
vlado zoo, в Jul 9 2008, 09:21 PM, написа:
Цитат
Не е баш така....
Като се отвори вече има досег с кислород, тоест окислява се. Препоръчва се храната да стои отворена до един месец. Затова има различни опаковки. Имам чувството, че шашкаме всички производители с продажбите в България на големи чували за малки породи и котки.
Иначе и аз съм държала храна с месеци в добре затворена метална кутия - не се променя, поне видимо, а дали се окислява и какво става с витамините и разните там омеги - казва ли ти някой?
Не знам, ако е за мен - не бих се чудила и умувала, опитвам, решавам - на свой страх и риск, да ям нещо или не.
Ама за кучо ... сигурно съм излишно предпазлива, ама като не знам със сигурност дали е добре за него или не, а го принуждавам безалтернативно - или яж, или стой гладен?!
Та за това се колебая - не съм сигурна дали няма да принудя кучето си да яде развалена храна, само защото не знам кога се разваля...

Публикувано: 18 May 2009 - 05:52 PM

Публикувано: 26 May 2009 - 08:20 PM

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !
Публикувано: 27 May 2009 - 08:42 PM
ben2418, в May 26 2009, 07:20 PM, написа:
http://nutragold-bg.com/
nutranuggets.com
Не е това причина за чашите - просто свършиха :)
Публикувано: 28 May 2009 - 01:15 PM
vlado zoo, в May 27 2009, 07:42 PM, написа:
nutranuggets.com
Владо мерси за чашката,и съжалявам още ведъж,че снощи се разкара само заради нас

Поздрави.

Публикувано: 28 May 2009 - 08:25 PM
vlado zoo, в May 27 2009, 09:42 PM, написа:
nutranuggets.com
Това може да прозвучи малко като реклама ама ...

Владо,каква разлика между тези две храни ? Прочетох сайтовете и там пише че и двете имат животински протеин,омеги,витамини и т.н. ! С какво толкова може да се различават като разликата в цените им е най-много 10-15 лв ?

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !
Публикувано: 16 June 2009 - 01:25 PM
Поста ми звучи като реклама на една храна и антиреклама на друга,но така се случи,че двете бяха една след друга и няма как да не ги съпоставям като наблюдавам кучето си.Затова много ми липсват темите за всяка отделна храна,не мисля че беше правилно да ги заключват,но както и да е...
Публикувано: 16 June 2009 - 02:19 PM
Аз пък искам да споделя друго-един възможен отговор на въпроса `що кучето ми не яде гранули`.
Фабел винаги е била лакома, независимо дали става въпрос за гранули или нещо друго.
Дълги месеци ядем Ардън Грейндж, обаче в един момент като взех новата опаковка.. спря! Не искаше да кусне и две гранулки... седя гладна сума ти време, пак не прояде.. Смених вида храна, примерно от риба взех пиле- пак същото... И накрая се сеитх, че може би е от размера на гранулите- и взех храна за едри кучета, с грамадански гранули- прояде! После я пробвах отново с дребните- пак не ги ядеше. та явно, както и в много други случаи- размера има значение!

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 16 June 2009 - 03:52 PM
Лола, в Jun 16 2009, 12:25 PM, написа:
Така е редно. Няма идеална за всички кучета. На моят пример Орижен и Акана от един и същ производител, но Орижен не става за моето капризно куче. Неппи дог също хубова храна, но от всички вариации на тази марка на моят подхожда само Супраим Заешко с Семга. Познавам една жена тя има 4 кучета в къщи и 4! разни чувала с храна, защото тази храна от коя 1 куче лъскаво и перфектно, други надебеляват и ....от храна2 3куче има растройства и няма да продолжавам ще се уморя докато припомня и преброя защо е така.

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 17 June 2009 - 11:17 PM
Лола, в Jun 16 2009, 11:25 AM, написа:
Поста ми звучи като реклама на една храна и антиреклама на друга,но така се случи,че двете бяха една след друга и няма как да не ги съпоставям като наблюдавам кучето си.Затова много ми липсват темите за всяка отделна храна,не мисля че беше правилно да ги заключват,но както и да е...
Първият зададен въпрос е "Коя е най-добрата кучешка храна според вас?", значи точно това, което ти си мислиш, че трябва да е, всищност Е темата :) Наистина спор няма, че кучето си има някакви предпочитания, но съдейки по начина, по който нашият хубавец похапва... май няма най- добра и най- лоша за него :) За него и Про план и Хилс, та и Снъби и Президент биха били добри. Според мен темата наистина трябва да е от гледна точка на стопанина, защото той има наблюдение над кучето и резултатите, които постига с определена марка храна, защото хайвана хем не може да си каже, хем понякога не проявява никави предпочитания. Така че дори и понякога да се спреш на една марка, не значи, че тя е най- добрата за твоето куче, обикновено е най- добрата за джоба ти. Аз лично се спрях на канадските храни, защото мисля, че не отстъпват на по- скъпите си конкуренти от САЩ и Европа, а като цена са доста по- прилични. Добичето ги яде- значи може би му харесват, макар че като му дам месце, овесни ядки с кисело мляко, извара, зеленчуци, ориз, риба, плодове, та дори и понякога малко хляб, настървението му е доста по- осезаемо :) Резултатите с канадските храни са добри има ги от премум и супер премиум клас, разликата не е особено голяма, особено за възрастни кучета, за бебета е добре да е от супер премиум клас, тъй като има повече калций. Това са моите виждания :)