Flawless, в 26 June 2012 - 11:45 AM, написа:
Принципно, ако става въпрос за една и съща марка храна, просто различен вкус, не е необходимо постепенно привикване.Естествено е много важно да се следи изходния материал и , ако нещо е различно от нормалното...тип поне за няколко дни разстройство и т.н...просто избери друг вкус или се върни на изпитания и доказан.
Аз лично на моите откакто съм ги взела до ден днешен се хранят с една и съща марка от която основно им давам вкус пиле.Понякога през лятото в жегите им давам риба или агне, а през зимата еленско или телешко, но наистина е понякога...основното им е пилето с което се чувстват най добре и са в страхотна форма.Сега се присещам, че с рибата и агнешкото има някаква малка промяна в изходния материал, но нищо притеснително.По същия начин процедирам и с маците.
Най трудната задача в цялото това упражнение според мен е докато стопанина се ориентира и си уточни на коя точно марка храна да гласува доверие.Помня преди години на какво четене, умуване и мъдруване се бях подложила(направо 3-то висше), докато се спра окончателно и направя избор.Лично да си призная на няколко пъти ахаа да се изкуша да ги пробвам моите с някоя, за която примерно отзивите и състава съм виждала, че е отличен(храната на която съм се доверила също, но примерно някакви малки разлики тип...повече месо и т.н), но винаги в мен е побеждавала теорията за..'Ако отбора върви добре и побеждава, не се правят смени'

Основни точки и правила, които трябва да се следят и които са индикатор дали сме направили подходящ избор си остават според мен...Изходен материал(да е малко количество и с нормална консистенция), кожа и космена покривка в отлично състояние, здрави нокти и зъби, цялосто добро състояние, отлична пълна кръвна картина един път годишно и не на последно място колко често се налага посещение при ветеринар(дали е само за годишна ваксина или за най различни моментни неразположения).Тук има една приказка, че е хубаво да не щадиш средства за качествена храна, защото ти се възвръщат стократно, освен защото любимото четириного е в добра кондиция и здраве, а и защото просто забравяш къде е ветеринаря.

Спирам се, че захвана ли тази тема...мога до утре да си творя романи.

Valnata...Не е въпрос на модерно или не теорията за постепенното привикване...Ако се замислиш логично ще разбереш, защо е необходима и задължителна в повечето случаи.Не казвам във всички, но и по тоз въпрос може да се обсъжда и разисква доста.Примерно познавам стопани на кучета, които си хранят животинките с каквото им попадне пред погледа в магазина или каквото чуят, че е добро в момента(ей на тва може да му се каже залитане по модерното) и примерно на пръв поглед са си ок и в добра кондиция...обаче личното ми мнение и пак повтарям личното ми мнение е, че след време, когато се навлезе в Онези години, всеки може да си направи равносметка какво, как , защо е творил, грешил или не грешил и така...
Лек ден от мен.

п.п.Весела това зависи и от фактора, колко често някой сменя храната и въобще според мен може да се поспори по този въпрос.Естествено да уточня, че аз имам позиция на човек, който е решил да се довери на една марка и докато нещата са добре да следва този път(последно помня, че майтапех един от фирмата производител...да внимават в картинката, щото така поне ще знам със сигурност на кой да отрова живота, ако нещо нали и развалят качеството и т.н..

Предполагам сега някой ще се впусне да ми обяснява за разнообразието и т.н...Няма такъв филм при мен.Изрично съм се консултирала с не знам си колко специалисти и отговора е бил винаги един и същи.Качеството е важно и може да е до живот една и съща храна(естествено, когато говорим за гранула)."Кучето няма нужда от разнообразие, а от качествена балансирана храна съобразена с нуждите му и начина на живот".