mlad6ito, в 12 September 2012 - 04:21 PM, написа:
панайот, в 12 September 2012 - 11:48 AM, написа:
mlad6ito, в 11 September 2012 - 06:28 PM, написа:
панайот, в 11 September 2012 - 10:45 AM, написа:
mlad6ito, в 04 September 2012 - 07:46 PM, написа:
моя съвет е който има възможност да намери някоя кланица или селски търговец защото във магазина 1кг телешко е сума ти пари, а от кланицата директно е 2 пъти по-евтино.
от селския търовец заедно с телешкото можеш да си купиш и малко тения
ти на колко си бе? основно имаш ли? месото в магазина също идва от кланницата само че там специално телешкото е с 5-6лв. минимум по-скъпо за килото. и честно казано по магазините месата са много по съмнителни отколкото туко-що заколеното животно.
аз си мислех пък че преди да отиде в магазина месото се проверява от ветеринар в кланицата , ти не мислиш ти така или при селския търговец беше това с контрола , може и да бъркам!
ама съм чувал че ехинококозата е доста гадно заболяване,така че ако пазаруваш от качественото мосо от търговеца който сам си коли животнитеи поинтересувай се допълнитилно ,дано аз да греша !
виж сега пич не знам какво си мислиш ти но за да работи една кланница тя трябва да си отговаря на определени правила. и месото там НЕ Е преработено или оводнено ( с цел да се увеличи грамажа ) или набъкано с каквото и да е и там наистина е много по-чисто месото и няма всякакви лайна в него. дори на село ако някой си е заклал ярето и ми даде малко месо с кеф ще си го хапна защото знам че това е истинско месо, а не някакъв химикализиран боклук. За кланницата ако не отговаря на стандартите коя верига ще купи месо оттам според теб? Над 12 годишен си предполагам.
пак ти казвам месото във веригите откъде мислиш че идва? но щом ти е кеф да даваш хем повече пари хем за преработено и набъкано с лайна месо давай, ако гледаш булонка или пинчер едва ли ти пука, но аз гледам куче което 1кило месо го няма за нищо.
аз ще се доуточня :
накратко -паразитът тения има 2 гостоприемника краен , който се локализира в лумена на червата ,там достига полова зрялост и межденен в който е само като ларвна форма която за кучешката тения се нарича ехинококов мехур а заболяването ехинококоза , локализира се по бял дроб черен дроб ,други вътрешни орани месо.
краен гостоприемник на кучешката тения е кучето паразита е в червата изхвърля членчета с яйца и чрез фекалийте попадат или във фуража на прежевните(защото човекът на село примерно не си е обезпаразитявал кучето и му е хвърлял разни неща от животното което е заклал , а то е било междинен остоприемник,ати също си си купил от това животно) ,преживните изяждат заразения фураж и в тях се развиват ехиноконови мехури,който мехури ако изяде кочето пък от звоя страна в него се развива възрастната форма на паразита и така се получава жизненият цикъл на кучешката тения на кратко и казано с прости думи
другият вариант е ако кучето ти е заразено с тения ти го пипаш ,то може да живее и в къщи а има сума начини да поемеш яйцата,та тогава ти ставаш междинният гозтоприемник на този паразит,тогава във вътрешните органи , и мозъка на човека пораства въпросният ехинококов мехур , който може да достигне доста внушителни размири,а от там се налага човек да се подлага на излишни операций на жизнено важни за него органи .
та в кланицата има ветеринар на който това му е работата да проверява всяко заклано животно за наличие на такива мехури и ако има такова месо да не попада в търговската мрежа,това не значи че не може да има изключения
при търговеца на село този дори и нищожен според вас контрол го няма ,а той дори и да забелижи че има някакъв проблим на дали ще изхвърли продукта а и не може да го обработи адекватно!
та преценете сами риска от къде е по безопасно защото от това зависи вашето здраве!
и все пак никога месо необработено термично !