Dog.bg Форуми : Коя е най-добрата кучешка храна?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (174 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Коя е най-добрата кучешка храна? Оцени темата: ***** 3 Гласове

#241 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 June 2008 - 07:45 PM

Цитат

Изпражненията станаха по-меки и като количество почти 3 пъти по-малко.

В тази връзка имам няколко въпроса:

2. Защо намаляха изпражненията - тази храна се усвоява по-добре ли?
Или когато е яла гранули, след като те се надуят в стомаха й стават повече и затова отпадния продукт е бил повече?

Ще съм благодарна, ако някой успее да ми отговори.

Сухата храна е суха, защото от нея е извлечена водата.
Сухите храни съдържат около 10% вода.
За сравнение сурово телешко съдържа 70% вода.
Това означава, че в 100 г суха храна се съдържа сухо вещество колкото в 300 г месо.
След варене е логично, че в храната има също доста вода.

Надявам се това отговаря на въпроса. Щеше да е адски странен обратният резултат. 100 г суха храна по никакъв начин не са равни на 100 г натурална.
Не сте ли виждали 5 изсушени гъби колко са в сравнение с 5 пресни?

#242 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 07:49 PM

Сухите храни са гранула от фибри и въглехидрати, напръскана с мазнини, белтъчини и разни други работи. Самата гранулка е предимно неусвоима от кучето, затова изпражненията са много повече. Нещо повече - колкото по-некачествена е гранулата, толкова повече изпражнения, защото усвояемостта е по-ниска. Месото се усвоява в много по-голяма степен, а и съдържа доста повече влага, която тялото поема...
User's Signature

Качена снимка

#243 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 07:55 PM

Ъъъ, insult, това ми звучи доста странно при сравнение на калорийните стойности на кг месо и кг суха храна.
Ако беше така сухата храна щеше да има в пъти по-ниска енергийна стойност.
Просто паница натурална е много по-малко храна от паница суха (заради водата), в това число по-малко калории и по-малко баласт.

#244 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 10:43 PM

Не, грешно съм го написала, фибрите не се усвояват от въглехидрата, не че няма енергийна стойност за кучето.
User's Signature

Качена снимка

#245 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 June 2008 - 11:09 PM

Чета, чета ... и все по-неясно ми става.
Как количеството ВОДА, което кучето пие, когато яде суха храна, може да се отрази на обема ТВЪРДО вещество, което изхвърля?!
Не говорим за разстройство или запек - за нормална ситуация.
;)
Явно не ги разбирам тия работи.  Фибри, въглехидрати, енергийна стойност, омеги всякакви... Открай време мразя химията и биологията.
Та все пак - коя е най-добрата кучешка храна?    :(
Вие с какво си храните кучето - извинявам се за въпроса!
;)

#246 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 June 2008 - 11:29 PM

Мил,  тази логика ми е ясна. Но  щом кучето кучето за да се нахрани яде една паница суха храна, би трябвало, за да се нахрани да яде 1/3 паница натурална. Но не.  За да се нахарани то изяжда цяла паница натурална.
Значи - понеже сухата е суха, после тази паница суха + водата става 3 пъти повече (в стомаха) - кучето ака 3 пъти повече. НО - хранителната стойност на тази суха храна е 3 пъти по-малка от тази на паница натурална, другото е баласт.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#247 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 11:40 PM

Буш, обратното е - 1/3 суха срещу 1 натурална, ако залагаме, че сухата храна има тройна калорична стойност, което не е точно казано. 100 грама телешко съдържат около 250 ккал, 30гр от мазнини. 100гр добра суха храна съдържа около 500ккал, т.е. двойно повече  калории. Има значение обаче откъде идват тези калории - не  едно и също да дадеш въглехидратни и протенинови калории, както има значение и произходът на белтъка... Съответно яйца и месце е най-добре, а соя най-зле. Важно е също така през колко преработка е преминало хранителното вещество и т.н. Всичко това се отразява на усвояването и смилането. Колкото повече добър протеин и мазнини, толкова по-близо до естествената диета на хищника, толкова по-малки изпражненията. Май това е правилото.
User's Signature

Качена снимка

#248 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2008 - 11:42 PM

Цитат

Буш, обратното е
Обратното е, да, горе съм объркала.

п.п. Имаш ли идея къде е клипчето, за което ми каза - как се прави гранулираната храна? Търсих го преди няколко дена и не го намерих - ти го беше пускала в някоя тема?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#249 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 11:55 PM

Не мога да го намеря... Май беше от поредицата How It's Made. Но се натъкнах назловещ клип по темата - бррр!
User's Signature

Качена снимка

#250 Потребителят е офлайн   StormBringer Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 04 June 2008 - 12:01 AM

;D
User's Signature

Качена снимка

#251 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2008 - 12:05 AM

Цитат

Не мога да го намеря... Май беше от поредицата How It's Made. Но се натъкнах назловещ клип по темата - бррр!
Тоя го гледах и още 100 такива (все ужасни) докато търсех твоя...но и аз не го намерих.
User's Signature

#252 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:18 AM

Цитат

Мил,  тази логика ми е ясна. Но  щом кучето кучето за да се нахрани яде една паница суха храна, би трябвало, за да се нахрани да яде 1/3 паница натурална. Но не.  За да се нахарани то изяжда цяла паница натурална.
Значи - понеже сухата е суха, после тази паница суха + водата става 3 пъти повече (в стомаха) - кучето ака 3 пъти повече. НО - хранителната стойност на тази суха храна е 3 пъти по-малка от тази на паница натурална, другото е баласт.

Не бе, Буши, страшно грешиш. Количеството сухо вещество в една паница суха храна се равнява на количеството в 3 паници натурална.
Ако кучето е яло паница суха храна и акало еди колко си когато яде паница натурална ще ака 3 пъти по-малко! Но и ще приема 3 пъти по-малко хранителни вещества. Все едно си му намалил дажбата тройно, защото 1 паница суха = 3 паници натурална, а не обратното.
Това е много условно казано, де. Зависи какво точно има в тази паница натурална.

Упс, сега видях, че insult го е обяснила добре по-горе. Естествено, никой не дава цяла паница само телешко, нали се дава ориз, хляб и пр. Написах едно предложение в темата във ветеринарния кабинет, нещо се раздвоихме. Ако кажете пък да съставим няколко менюта тук, но ми се иска докторите да наблюдават.

#253 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:35 AM

Цитат

Не, грешно съм го написала, фибрите не се усвояват от въглехидрата, не че няма енергийна стойност за кучето.

Фибрите са неусвояеми въглехидрати, чиято роля е друга. Това са целулоза, желатин и забравих какво още. Те нямат енергийна стойност, т.е = 0 калории, така че не участват в калкулацията на енергийната стойност на сухите храни. Но фибри има и в ориза, и в хляба и в ядките, и в зеленчуците, те не са ненужни. Ако в храната няма фибри се затруднява перисталтиката и грубо казано не може да се ака нормално, а в дългосрочен план има риск от рак на дебелото черво. Когато пък са в повече от необходимото се подува коремът, получават се газове и дискомфорт.
За случая на Снежанка може да се предположи и че новата натурална храна на сетерката съдържа много по-малко фибри, но не може да се каже дали за добре или за зле, защото засега не са ясни количествата.

#254 Потребителят е офлайн   fireogi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:41 AM

Цитат

Естествено, никой не дава цяла паница само телешко, нали се дава ориз, хляб и пр. Написах едно предложение в темата във ветеринарния кабинет, нещо се раздвоихме. Ако кажете пък да съставим няколко менюта тук, но ми се иска докторите да наблюдават.

Много добра идея, ще се радвам да споделите няколко рецепти, защото моя хубосник ама изобщо не ще да чува за гранули- даже рояла трудно го яде  :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка Качена снимка

#255 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:44 AM

Нещо явно не се изразявам добре...
Аз тъкмо това казвам - кучето има полза от някоя и друга въглехидратна калория, но не усвоява повечето въглехидрат, вкл. и огромните количества фибри, които се включват в храната, когато в нея има над 10-20% ориз, картофи, овесени ядки и т.н. Кучето не може да гради тяло и мускули с въглехидратни калории, може само да ги гори или трупа като мазнини. Доколко кучето се нуждае от такива % фибри, които присъстват в сухите храни и домашното готвене, в което преобладава ориз е много под въпрос. Няма такъв вълк, който да получава в менюто си над 50% въглехидрати. А особено, когато се готви вкъщи обикновено се пада малко месце с доста оризец или макарони...

Аз на Скъли отпреди заплождането и давам само чисто месо. В момента изяжда по 1,200гр на ден /горката аз/ и върви много добре, макар, че се налага да добавям калций СА+ на Вирбак и витамините на Пфайзер /но само за 2 седмици курс/. Предпочивам да давам на кучето достатъчно висококачествени мазнини и протеини, с които да строи телата на бебетата, вместо да осигурявам само калориите за нейното си съществуване, пък тя да се чуди откъде да "взима" за бебетата...

Ще предложа на Админа направо да ни направи един сектор ХРАНЕНЕ тук в Къщата, ако Бушката няма нищо против, за да може всички теми да се пернат там и да бъдат по-достъпни, какво мислите? И после направо да направим отделна тема с рецепти за домашно хранене???
User's Signature

Качена снимка

#256 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:48 AM

ОК, съгласна.
Съвсем съгласна и с последния ти постинг, а за Скъли и натуралното меню - може да се добавят яйца и риба.

#257 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 07:52 AM

Можех... И с удоволствие щях... Ако ядеше!  :( :angry:
Аз затова отдавна запъвам пред натуралното хранене, защото тия мойте карантия не ядат, риба не ядат, сурово не ядат. Ужасни типове.
Ей-сега ще напиша обосновка на нуждите от подфорум за храненето.  ;D
User's Signature

Качена снимка

#258 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2008 - 11:26 AM

Тъй като заговорихме за ла*на.. имам следния проблем. Куча ми трябва да яде по 550-600 гр. гранула на ден, за да е в добра кондиция. Обаче това става практически невъзможно... Проблемът е следния- при 450гр на ден в момента, песа сере на разходка по 2 пъти, като първият път фекалиите са тъмни и стегнати(както си трябва), а втория път са направо каша.. Ясно, че не го прехранвам, а не смея да увелича манджата на 600, че направо ще има експлозия.. :'( Много отслабна, сега е в пит-кондиция и трябва да си възстанови килата, обаче как аджеба да стане при това положение? Идеи?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#259 Потребителят е офлайн   fireogi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 11:28 AM

В тай връзка да попитам.
Ние също акаме на всяка разходка и ту са сухи и почти бели, ту нормални... :rolleyes:-в смисъл на една разходка при пет минути разлика може да изака и двата вида  :huh:
Защо се получава така?
User's Signature

Качена снимка Качена снимка

#260 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2008 - 11:31 AM

Цитат

Тъй като заговорихме за ла*на.. имам следния проблем. Куча ми трябва да яде по 550-600 гр. гранула на ден, за да е в добра кондиция. Обаче това става практически невъзможно... Проблемът е следния- при 450гр на ден в момента, песа сере на разходка по 2 пъти, като първият път фекалиите са тъмни и стегнати(както си трябва), а втория път са направо каша.. Ясно, че не го прехранвам, а не смея да увелича манджата на 600, че направо ще има експлозия.. :'( Много отслабна, сега е в пит-кондиция и трябва да си възстанови килата, обаче как аджеба да стане при това положение? Идеи?
Според мен това е именно това, което опитах да обясня по-горе - в сухата храна има много баласт (така да го кажем) и за да се нахрани и за да извлече нужното - кучето трябва да яде големи количества. Стомаха работи в пъти повече, за да обработи храната, изхвърляните неща са повече. Ако се храни с готвено - усвояването е по-добро (приемаме, че е качествено готвеното), количествата могат да са по-малки. Така си мисля и точно в твоя случай бих експериментирала за седмица - две да видим какво ще се получи.
User's Signature

• (174 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема