Уважаеми г-н Коко_ko (явно в двора имате и кокошки), незная защо се обръщате към мен с "уважаеми драскачки" и с "такива като вас", явно тестостерона ви е в повече и ви е ужасно трудно да спазвате добрия тон. Винаги, когато става въпрос за която и да е супер премиум марка храна, която е обозначена като "100% пълноценна и балансирана" ми идва да избухна в смях. Според стандартите на американската организация AAFCO, която отговаря за безопасността на храните, това са следните тестове, които се провеждат за да получи една храна ТИТЛАТА "100% пълноценна и балансирана".
Така:
1во - взимат се минимум 8 кучета, които да участват в теста.
2ро - прави се примерно тест как се отразява дадена храна на едри породи кучета на възраст от 6 до 18 месеца (подрастващи).
3то - продължителността на теста е 6 месеца.
4то - по време на теста е допустимо да се отстранят до 25% от кучетата, ако при тях настъпи здравословен проблем (падане на козината, проблеми със стомаха, загуба на тегло и т.н.).
5то - допустимо е оставащата група кучета да загубят максимум до 15% от първоначалното си тегло.
Ако храната премине този тест, т.е. да не отпаднат повече от 25% кучета, и останалите да не изгубят повече от 15% от теглото си, следва - ЧЕСТИТО! И тази същата храна получава правото да отпечата на чувалчето, че е 100% ПЪЛНОЦЕННА И БАЛАНСИРАНА ФОРМУЛА за подрастващи кученца от едрите породи.
Това е едната гледна точка. Другата е, че много малко хора четат СЪСТАВА на храната. Не казвам, че всички формули на Еукануба са царевичак. Но хващам примерно тази -
http://www.eukanuba....-lamb-rice.html Конкретната храна съдържа 14% месо (пилешко, пуешко, агнешко), пилешко брашно, и оттам започва интересното - 14% ориз, царевица, сорго, ечемик...
Съжалявам, но не мога да се съглася, че едно куче би усвоило лесно толкова зърно. Кучето е месоядно животно. Явно твоите ротвайлери са някакво изключение. Пък и не мога да не се усъмня, че им даваш и други неща в добавка на гранулата, месо примерно...
Не визирам само Еукануба, има десетки марки, чиито основни съставки са царевица, пшеница, ориз, ечемик, глутени и т.н. Не мога да се съглася, че това са пълноценни и балансирани храни. По-скоро 100% химия.
Но не е моя работа да ви казвам с какво да си храните кучетата, само не ми казвайте, че гроздето е кисело, защото моите кучета ядат месо, а не пшеница.