Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#161 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 January 2005 - 10:44 AM

трябва ли да я оставям да си играе с тях -ако те не я здават
чувал съм че кучетата не закачат малки кутрета - вярно ли е

#162 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 January 2005 - 10:49 AM

Малкото куче ТРЯБВА да общува със себеподобни. Така е, големите не закачат малките, но и при кучетата има социопати и комплексари. Трябва да внимаваш, но е крайно погрешно при всяко изръмжаване от страна на друго куче да тичаш да закриляш своето - така възпитаваш у него страх и несамостоятелност. Твоя работа обаче е да прецениш доколко са здрави тези кучета и няма ли опасност от някоя зараза.

#163 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 03 January 2005 - 05:36 PM

хубаво е първоначално да го събираш с бебета кучета - 5-6 месечни за да свикне,трябва да ти кажа че след това ще се чакат за да играят

#164 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 08:18 PM

Marten BG
научих нашето'' бебче''да сяда по команда,''на място '' но в момента в който си лапне наградата тръгва на някъде
как да го науча като дам команда седни да седи докато не го освободя

#165 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 08:52 PM

Нона,
изработил съм звук за отрицание,поглед.Първо започнах с "Не".Експериментът е най удобен при хранене.Започвам със "Седи".Слагам купичката.То се надига,казвам "Не".Тук се пазя да не допусна с ръка да поправям седежа му.Просто вземам купичката и я вдигам пред носа му(докато казвам"Не"- важното е да свърже че "НЕ" му отнема права/удоволствия и нищо не може да направи).То пак си сяда.Пак я слагам.И така,докато то си седи,а купичката е пред него.Тогава му казвам"Яж".
Освен с храненето изказвам неодобрение за всичко,което не ми хареса.Наблюдавах внимателно Големия Бял Вожд как го прави- той си им изръмжава и те застиват в подчинение.Същото нещо интерпретирам и при малките.Само че не им ръмжа.Даже се старая тонът ми да е благ,но изпълнен с такава решимост,че все едно ще му откъсна главата,ако наистина не го направи.Вътрешното ти убеждение за това че няма сила която да го накара да не изпълни Желанието ти,ти помага,особено много.
User's Signature

Marten BG

#166 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 08:56 PM

Да допълня- ако седне и след това се разсее,най верния начин е да се извика по има(обръщане на внимание) и тогава да изразим неодобрението.И стоим така,застинали в неодобрение до момента в който то неволно пак сяда.Чакаме дълго,много дълго този момент,но в това е хитринката.Като и когато седне пак,кимам спокойно(едно Браво не е добро,радост също) и изчаквам да продължи да седи така минута,две.Точно това е важно- не само да го изпълни,но и да застинеш в очакване и наслаждение то да стои мирно,в подчинение,докато ти решиш да го освободиш.Същото правят песовете и в глутницата.В това е детайла,с който парче по парче се гради авторитета на един Лидер.
User's Signature

Marten BG

#167 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 11:21 PM

Marten BG
много ти благодаря --това с храната го правим от 4-5 дни в повечето случаи седи пред храната скимти но не яде но има и такива когато тича след човека с купичката -аз или съпругът ми.За тази възраст-2,5м достатъчно ли са тези команди-ние все още не излизаме на вън

#168 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 11:34 PM

това е мойта сладка ротвайлерка
дайте ми съвет как да я отуча да хапе -мебелите и обувките не ги яде но ръцете са ни нахапани все едно имаме котка
хапе ни и по краката като и се скараме или побутнеме се настървява повече чак ръмжи и лае когато повиша тон спира

#169 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 04 January 2005 - 11:37 PM

Венци
за да не хапе и гризе мебели напръсквай ги с течност с гаден вкус - продава се по зоомагазините. В момента в който видиш че гризе - дай й специална играчка за гризане, не позволявай да ви хапе по ръцете - тя така се играе но млечните им зъби са ужасно остри, като иглички са. Прехвърляй вниманието й върху играчки за гризане.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#170 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 11:49 PM

ако е решила че ще ни хапе никакви играчки не я интересуват слагам и ги пред муцунката заигравам я с тях но явно смята че ръцете и краката са ни по интересни за игри
особенно с детето ми - не признава команди въобще не я слуша а само ходи след нея и я хапе

#171 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 04 January 2005 - 11:53 PM

не бива да се позволява на кученцето да хапе детето. От сега трябва да се научи. Явно тя я смята за другарче по игра, а малките кученца си играят по единствен известен за тях начин - хапейки. Някой от вас трябва да наказва кутрето за това, отучавайки - разтърсване за кожата на врата във въздуха или натискайки към пода, караница с нисък глас.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#172 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 January 2005 - 12:06 AM

жена ми е тази която го дига за козината но кутрето или почва да хапе по силно и да ръмжи или ляга по гръб с вирнати на горе крачета
а когато кучо играе с детето пада луд смях- малката през смях и казва не
но нали се сещате че едва ли кучо го разбира а ако го разбира едва ли го приема на сериозно

#173 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2005 - 08:07 AM

Цитат

това с храната го правим от 4-5 дни в повечето случаи седи пред храната скимти но не яде но има и такива когато тича след човека с купичката -аз или съпругът ми.За тази възраст-2,5м достатъчно ли са тези команди-ние все още не излизаме на вън

Нуждата от внимание,която предизвиква кутрето е свързана с желанието му да научи Правилата.Заложено е в инстинкта му на оцеляване.Игрите- така или иначе то си ги търси и трябва да ги получи,но и те са всъщност неговата огромна любознателност да научи всичко по темата "Кои сме ние",като включва себе си в това число.
Аз затова избягвам и термините "обучение",,"команди",защото може да се изработи грешна представа,че кучето трябва да седне ,когато му кажем,а през останалото време да ни се качва на главата.
Следователно- навиците и желанията ви в Семейството трябва да са закон за него.Режимът- игра,спане,ядене да се съобрази с вас.Играта - е за научаване на Правилата.Важното е да са прости,последователни и ясни.
За да бъда по ясен- състави си списък какво не желаеш да прави кучето в къщи.И го постигни.Точно чрез играта му.Мисля че вече разбра,че и терминът "игра" не е подходящ тук.Когато се раздвижи и тръгне нещо да прави в къщата,си кажи" аха,иска пак да учи".
User's Signature

Marten BG

#174 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 January 2005 - 10:05 AM

Цитат

научих нашето'' бебче''да сяда по команда,''на място '' но в момента в който си лапне наградата тръгва на някъде
как да го науча като дам команда седни да седи докато не го освободя

Мартен е прав, на тази възраст подходът с отнемане на наградата е добре.
По-късно отработването на задържане при седни се прави на повод. Ще го обясня по-подробно в темата за команда седни. Подчертавам, по-късно и след като научите седни от движение. Само че бих посъветвала не да се използва забранителна команда, а да се повтори командата "седни". Отработваме точно нея, а не забранителна команада, нали? Щом се накани да стане - "седни" вече със заплашителен тон, следва корекция. Например след като седне, ние тръгваме, но без да подаваме команда. Щом и кучето тръгне (а то ще го направи), "седни" и корекция. После то няма да тръгва. Тогава подръпваме повода, отново без да казваме нищо. То ще стане, отново "седни" и корекция. По-нататък пускаме повода и започваме да обикаляме в кръг около него, контакт с очи, действаме по същия начин. Още по-нататък започваме да се отдалечаваме по права линия, вече без да се обръщаме. Тук става по-трудно - щом стане, тичаме през глава обратно, връщаме го на първоначалното място (там, където е трябвало да седи) и коригираме. Говорим ядосано. И така, лека полека.

#175 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 January 2005 - 12:22 PM

Искам да споделя и аз нещо с командите и храната.
Топси по този начин сме се учили в началото на първите команди седни легни.
Дава се командата и после слагаме храната изчакваме и даваме команда за ядене.
Е сега с малката го правя по същият начин.
Само дето тя не е лакома изобщо и ситуацията е страшна:)
Давам команда , тя я изпълнява след това давам команда за ядене и тя си заминава в другата стая, въобще не я интересува храната.
Ама аз съм упорита та ще продължавам:)))))))0

#176 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 January 2005 - 12:30 PM

Можеш да опиташ с друга мотивация ... топка, играчка? Не всички кучета имат хранителна мотивация в достатъчна степен, за да се ползва в обучението. Първото ми куче пет пари не даваше за лакомства ... Тогава нямаше книги, треньори, интернет ... и се проволих с обучението му, защото не ми хрумна какво друго да правя.

#177 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 January 2005 - 01:20 PM

бебчо е на два месеца и половина и тежи осем килограма-това нормално ли е

#178 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 January 2005 - 01:32 PM

Цитат

Можеш да опиташ с друга мотивация ... топка, играчка? Не всички кучета имат хранителна мотивация в достатъчна степен, за да се ползва в обучението. Първото ми куче пет пари не даваше за лакомства ... Тогава нямаше книги, треньори, интернет ... и се проволих с обучението му, защото не ми хрумна какво друго да правя.

Малката не че няма хранителна мотивация , но не и към храната си :)))))))))
Например за хляб бонус чудеса прави:)))))))
А иначе ми е ясно да използвам други неща -играчки за мотивация.
Само споделям как се изненадах първият път.
А понеже ги храня двамата едновременно за да я стимулирам да яде , за това и за двамата правилата трябва да са еднакви.
Имам в предвид че такова задържане за лакомо куче е много добре , но ако няма огромно желание за храна се получава смешна ситуация.

#179 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 January 2005 - 01:34 PM

времето за социализация е 2-3 месец доколкото аз съм разбрала
ето къде ни е проблема
на 26 януари ще слагаме втората ваксина след 30 дни -третата тоест
ще можем да излезем чак към средата на март тогава ще сме на 5 месеца-няма ли да изпуснем времето за социализация

#180 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 January 2005 - 01:45 PM

Малко се затруднявам да отговоря на въпроса ти. Обикновено третата ваксина идва към навършването на третия месец и започваме да излизаме навън към 3 1/2 месечна възраст. Като че ли сте позакъснели ...
Но лично аз бих се притеснявала от опасността от вирусно заболяване повече, отколкото от липсата на социализация. Нека и другите кажат какво мислят.

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни