Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#201 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 January 2005 - 11:38 AM

Саричка, ще започне да го прави навън, нормално е в началото дори да има нужда, чака да се прибере, за да го направи в банята. Лично аз по тази причина съм скептична към приучаването в банята, вече съм го обаснявала.
Няма как да й "обясниш" да го прави навън, но у кучетата е заложено да не замърсяват дома си, скоро ще се "светне" сама. Най малкото ще види от други кучета (важно е да я водиш на места, къдета да общува с много кучета, а не само около блока). Когато го направи, хвали, давай лакомство, показвай й, че е направила нещо добро.

Трохата, убедена съм, че всеки пишещ тук, се занимава сериозно с обучението поне на своето куче :). Състезанията на Сириус са за служебни породи, а не всички сме собственици на такова куче. Аз посещавам тренировки общо послушание, където можеш да срещнеш шарпей, булмастиф, хъски, дратхар, питбул ... като киноложка изложба са :).

Всъщност този въпрос ме подсеща да поискам съвет дали да се занимавам с обучение в защита? Имам силни колебания. Треньорите казват, че Реджи има данни, всъщност породата има вродени охранителни качества. Като сме в ателието много активно ме защитава ... от минаващи котки и кучета :). Имам и време да реша, още ни е рано, споделете вашия опит.
В бъдеще много ми се занимава с аджилити. Дали двете неща си противоречат?

#202 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 16 January 2005 - 12:40 PM

няма нищо лошо в това кучето да мине курса за защита поне ще хапе там където ще нанесе най малко поражения - ръката, и винаги ще знае че викнеш ли аус трябва да пусне и да чака - второ важно е че цялата тази работа е регламентирана с команда и хапането е позволено само при подаването и.
това няма да пречи на занимания по аджилити - моето шелти макар и дребосък задържа чудесно на ръкав , това не и пречи да е най - доброто, най любвеобилното , и да посреща всички супер дружелюбно - същото важи и за овчарките ми.

#203 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2005 - 01:37 PM

Всъщност колебанията ми са свързани с това каква е възможността да допусна грешки? Например да изпадна в положението на AirCrash. За миг не се заблуждавам, че едно правилно обучение би направило кучето зло или агресивно, но си задавам въпроса дали ще се справя. Интересно дали в Сириус биха се занимавали с Риджбек? Първата ни треньорка е собственик (за жалост бивш) на национален шампион по спортна длесура. Тя твърди, че риджбекът има страхотен потенциал (ако и да не е службена порода), и го подрежда по обучаемост непосредствено след малиноа и НОК :). Имам време де, трябва да попитам самите тях :)

#204 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 January 2005 - 01:52 PM

mil_
Колебаеш се с право: кучето лесно може да бъде научено да хапе, но да се отучи... Надали. Първо си отговори на въпроса за какво ти е това, нужно ли е изобщо, чустваш ли се достатъчно сигурна че можеш добре да контролираш новото умение на любимеца си...
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#205 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2005 - 02:00 PM

Цитат

Колебаеш се с право: кучето лесно може да бъде научено да хапе, но да се отучи... Надали.

Фурия, по-скоро се чудя дали е така, както казваш, или пък това обучение ще канализира и постави под контрол естествените му охранителни заложби, което би означавало, че е задължително.

#206 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 January 2005 - 02:09 PM

той има ли склонност да хапе? за охрана не е задължително да се обучава да хапе човек
User's Signature

#207 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 02:33 PM

Когато само трябва да се тествува как би действувало наистина в реална опасност за стопанина,се импровизира сценка и човек в защитни дрехи те атакува.
По скоро съм против тренировки за хапане със сериозните породи.По скоро трябва да се оттренира пускането,спирането...
Още нещо- в повечето дресировки които съм виждал,в т.ч. и видеоматериали- когато кучето захапе правилно и задържа,се счита че е сдало теста.По скоро трябва да се тествува,когато захапва и получава действителни удари.тогава е важна каква му е реакцията-премества мястото за по ефективно хапане,или стиска зъби докато го умъртвят с удар.Тези особености са по скоро важни за охранителни кучета с такова предназначение.За компаньоните- не се знае кога ще сработи рефлекса за защите- при каква степен на опасност за стопанина.доста деликатна материя.
User's Signature

Marten BG

#208 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2005 - 02:40 PM

Значи, Реджи ОЩЕ изобщо не хапе, дори кучета, какво да говорим за хора. Тактиката му е: зловещ танц, оголване на зъби, бърчене на нос, голямо актьорство, сработва 100%. Ако направя снимка и ви я покажа и вие ще се стреснете :). Но той пък не е и ОПИТВАЛ да хапе. Треньорите прогнозират, че това ще стане след някой и друг месец или година и тогава ще усети силата си. Затова си разсъждавам над темата. Просто искам да съм подготвена. Всъщност точно задържането ме интересува.
Не чувствам като необходимост да ме защитава из улиците. Той го прави само с присъствието и вида си.

#209 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 02:47 PM

При жестоки правила и правилно сложени акценти в тандема човек-куче на кучето няма да му мине през акъла да хапе. Защото човекът като водача на глутница ще решава кога и кой ще оголва зъбите. Ако изобщо ги оголва. Повтарям - това важи единствено за ситуацията, когато човекът е истински водач и авторитетът му е извън съмнение. При най-малкото съмнение в собствените си сили, от рода на "Дали ще се справя..." не бих посъветвала да се започва изобщо...

Мил, каквото решение и да вземеш - успех ;)
User's Signature

#210 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 03:31 PM

Инстинктът да защитиш глутницата е силен и първичен.Не можем да очакваме от куче,което счита себе си за равностоен член,макар и с по нисък статус,да не се включи в подкрепа на лидера си.Ако не го направи- то тогава то не е част от това семейство.независимо как ще го направи- страхливо,само лаейки наоколо или не.
При теста - атака от човек се проверява именно връзката човек-куче и готовността му да я потвърди.
тестът е друг,ако искаме да установим доколко е ефективно с атаката си.
User's Signature

Marten BG

#211 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 04:23 PM

Marten BG
да разибрам ли че смяташ куче, което не проявява агресия към хората, които са недружелюбно настроени към собственика му, за страхливо? категорично не съм съгласна с това.
User's Signature

#212 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 04:45 PM

mil_
Случайно открих няколко статии, написани от дресьори и фигуранти, за защитни кучета, безумно интересно ми се видя! помислих че може да ти е интересно и на теб:

http://mypitdogs.narod.ru/stat/zs1.htm
http://mypitdogs.narod.ru/stat/dr6.htm
User's Signature

#213 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 05:00 PM

ИМАМЕ ПРОБЛЕМ
на кученцето му тече гной от пишлето и се е издуло
какво да правим всички клиники около нас са затворени

#214 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 January 2005 - 05:02 PM

В кой квартал си ?

#215 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 January 2005 - 05:10 PM

Цитат

ИМАМЕ ПРОБЛЕМ

0888/71 07 85 - позвънете на този телефон. Това е itavet, пише тук в форума и е един от добрите ветеринари в София. Надявам се да ви помогнат.

#216 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2005 - 05:42 PM

Цитат

ИМАМЕ ПРОБЛЕМ

Не съм лекар, ако се притеснявате, отидете на лекар тутакси, но мисля, че нямате проблем. Кученцето расте. Изтеченията от пениса са най-нормалното нещо. Мислите, че се е издуло, защото сега сте видели какво представлява кучешкото пишле. То ще ви го показва често :))) Ще се чувствате неудобно, докато не разберете, че сте заобиколени от кучкари.
Собственият ми мъж (добре де, партньор) около седмица ме тормози с: "Виж му пишката! Болен е! Има грамадна пъпка! Червена е!", докато не видях, че ми сочи просто върха на въпросния орган, показал се от скривалището си в най-спокойното състояние на кучето.

#217 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 05:54 PM

Цитат

Marten BG
да разибрам ли че смяташ куче, което не проявява агресия към хората, които са недружелюбно настроени към собственика му, за страхливо? категорично не съм съгласна с това.

Малко завоалирано се изразих по горе.При атака върху стопанина ако то не се намеси,независимо по какъв начин и как ще изрази подкрепата си,означава че няма връзка със стопанина си.Не са от една глутница.
Коментар за това доколко и как се показва страх от едно куче няма смисъл да правя тук.Това е доста дълга тема.
От това как ще атакува противника на стопанина си,можем да съдим за сърцатост(смелост),готовност за жертва,техника,издържливост на болка,интелигентност( мислещо ли е при атака) и т.н.Това също е друга тема.
По важното в случая е има ли смисъл да се обучава да хапе.Отговорът ми е- ако то е свързано със стопанина си(твоя мисъл- тандем) то обезателно ще се намеси.Това проверяваме.
User's Signature

Marten BG

#218 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2005 - 06:00 PM

Страхотно, Фурия, правилно си разбрала, че трупам информация. За бъдещи разсъждения.
Прочитайки двете статии, буквално си помислих "Защо са крали от Мартен?". Когато започнах форума, мненията на Мартен ми се струваха твърде софистицирани. Докато схвана, че сериозен опит и наблюдение не може да сеизкаже популярно в две изречения.

#219 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 06:10 PM

Marten BG
"При атака върху стопанина ако то не се намеси,независимо по какъв начин и как ще изрази подкрепата си,означава че няма връзка със стопанина си.Не са от една глутница."

да:-))Сега вече те разбрах:-))

mil_
Абсолютно. Даже е малко странно да четеш някои неща по тези статии, едва ли не излиза на моменти че искат да разубедят хората да тренират кучета си за защитно-охранна служба, а то всъщност е написано от професионалисти, които знаят какво пишат.... още се ровя из ресурса, ето адреса с други подобни неща:

http://www.vegadog.ru/d_statyi.htm
User's Signature

#220 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 January 2005 - 06:27 PM

Цитат

В кой квартал си ?

от Надежда съм
и кучето ми е женско