Възпитание, обучение, етология
Публикувано: 16 January 2005 - 11:38 AM
Няма как да й "обясниш" да го прави навън, но у кучетата е заложено да не замърсяват дома си, скоро ще се "светне" сама. Най малкото ще види от други кучета (важно е да я водиш на места, къдета да общува с много кучета, а не само около блока). Когато го направи, хвали, давай лакомство, показвай й, че е направила нещо добро.
Трохата, убедена съм, че всеки пишещ тук, се занимава сериозно с обучението поне на своето куче :). Състезанията на Сириус са за служебни породи, а не всички сме собственици на такова куче. Аз посещавам тренировки общо послушание, където можеш да срещнеш шарпей, булмастиф, хъски, дратхар, питбул ... като киноложка изложба са :).
Всъщност този въпрос ме подсеща да поискам съвет дали да се занимавам с обучение в защита? Имам силни колебания. Треньорите казват, че Реджи има данни, всъщност породата има вродени охранителни качества. Като сме в ателието много активно ме защитава ... от минаващи котки и кучета :). Имам и време да реша, още ни е рано, споделете вашия опит.
В бъдеще много ми се занимава с аджилити. Дали двете неща си противоречат?
Публикувано: 16 January 2005 - 12:40 PM
това няма да пречи на занимания по аджилити - моето шелти макар и дребосък задържа чудесно на ръкав , това не и пречи да е най - доброто, най любвеобилното , и да посреща всички супер дружелюбно - същото важи и за овчарките ми.
Публикувано: 16 January 2005 - 01:37 PM
Публикувано: 16 January 2005 - 01:52 PM
Колебаеш се с право: кучето лесно може да бъде научено да хапе, но да се отучи... Надали. Първо си отговори на въпроса за какво ти е това, нужно ли е изобщо, чустваш ли се достатъчно сигурна че можеш добре да контролираш новото умение на любимеца си...

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 16 January 2005 - 02:00 PM
Цитат
Фурия, по-скоро се чудя дали е така, както казваш, или пък това обучение ще канализира и постави под контрол естествените му охранителни заложби, което би означавало, че е задължително.
Публикувано: 16 January 2005 - 02:33 PM
По скоро съм против тренировки за хапане със сериозните породи.По скоро трябва да се оттренира пускането,спирането...
Още нещо- в повечето дресировки които съм виждал,в т.ч. и видеоматериали- когато кучето захапе правилно и задържа,се счита че е сдало теста.По скоро трябва да се тествува,когато захапва и получава действителни удари.тогава е важна каква му е реакцията-премества мястото за по ефективно хапане,или стиска зъби докато го умъртвят с удар.Тези особености са по скоро важни за охранителни кучета с такова предназначение.За компаньоните- не се знае кога ще сработи рефлекса за защите- при каква степен на опасност за стопанина.доста деликатна материя.

Marten BG
Публикувано: 16 January 2005 - 02:40 PM
Не чувствам като необходимост да ме защитава из улиците. Той го прави само с присъствието и вида си.
Публикувано: 16 January 2005 - 02:47 PM
Мил, каквото решение и да вземеш - успех ;)

Публикувано: 16 January 2005 - 03:31 PM
При теста - атака от човек се проверява именно връзката човек-куче и готовността му да я потвърди.
тестът е друг,ако искаме да установим доколко е ефективно с атаката си.

Marten BG
Публикувано: 16 January 2005 - 04:45 PM
Случайно открих няколко статии, написани от дресьори и фигуранти, за защитни кучета, безумно интересно ми се видя! помислих че може да ти е интересно и на теб:
http://mypitdogs.narod.ru/stat/zs1.htm
http://mypitdogs.narod.ru/stat/dr6.htm

Публикувано: 16 January 2005 - 05:10 PM
Цитат
на кученцето му тече гной от пишлето и се е издуло
какво да правим всички клиники около нас са затворени
0888/71 07 85 - позвънете на този телефон. Това е itavet, пише тук в форума и е един от добрите ветеринари в София. Надявам се да ви помогнат.
Публикувано: 16 January 2005 - 05:42 PM
Цитат
на кученцето му тече гной от пишлето и се е издуло
какво да правим всички клиники около нас са затворени
Не съм лекар, ако се притеснявате, отидете на лекар тутакси, но мисля, че нямате проблем. Кученцето расте. Изтеченията от пениса са най-нормалното нещо. Мислите, че се е издуло, защото сега сте видели какво представлява кучешкото пишле. То ще ви го показва често :))) Ще се чувствате неудобно, докато не разберете, че сте заобиколени от кучкари.
Собственият ми мъж (добре де, партньор) около седмица ме тормози с: "Виж му пишката! Болен е! Има грамадна пъпка! Червена е!", докато не видях, че ми сочи просто върха на въпросния орган, показал се от скривалището си в най-спокойното състояние на кучето.
Публикувано: 16 January 2005 - 05:54 PM
Цитат
да разибрам ли че смяташ куче, което не проявява агресия към хората, които са недружелюбно настроени към собственика му, за страхливо? категорично не съм съгласна с това.
Малко завоалирано се изразих по горе.При атака върху стопанина ако то не се намеси,независимо по какъв начин и как ще изрази подкрепата си,означава че няма връзка със стопанина си.Не са от една глутница.
Коментар за това доколко и как се показва страх от едно куче няма смисъл да правя тук.Това е доста дълга тема.
От това как ще атакува противника на стопанина си,можем да съдим за сърцатост(смелост),готовност за жертва,техника,издържливост на болка,интелигентност( мислещо ли е при атака) и т.н.Това също е друга тема.
По важното в случая е има ли смисъл да се обучава да хапе.Отговорът ми е- ако то е свързано със стопанина си(твоя мисъл- тандем) то обезателно ще се намеси.Това проверяваме.

Marten BG
Публикувано: 16 January 2005 - 06:00 PM
Прочитайки двете статии, буквално си помислих "Защо са крали от Мартен?". Когато започнах форума, мненията на Мартен ми се струваха твърде софистицирани. Докато схвана, че сериозен опит и наблюдение не може да сеизкаже популярно в две изречения.
Публикувано: 16 January 2005 - 06:10 PM
"При атака върху стопанина ако то не се намеси,независимо по какъв начин и как ще изрази подкрепата си,означава че няма връзка със стопанина си.Не са от една глутница."
да:-))Сега вече те разбрах:-))
mil_
Абсолютно. Даже е малко странно да четеш някои неща по тези статии, едва ли не излиза на моменти че искат да разубедят хората да тренират кучета си за защитно-охранна служба, а то всъщност е написано от професионалисти, които знаят какво пишат.... още се ровя из ресурса, ето адреса с други подобни неща:
http://www.vegadog.ru/d_statyi.htm