Dog.bg Форуми : Какво разбираме под агресивна порода/куче?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Какво разбираме под агресивна порода/куче? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 January 2007 - 02:45 PM

Цитат

От няколко написани мнения виждаме, че всеки има различно виждане какво е това агресия и всеки приема неща по-различен начин. По презумпция агресията е агресия, без значение дали става дума за пит или самоет и когато говорим за нея не съм съгласен да се разделя за породи, а само за отделни индивиди. И накрая пак остава въпроса какво точно представлява агресията?

Според мен агресивно е куче, НАПАДНАЛО хора или други кучета ,без да е било провокирано от тях- най-просто казано.. .Друг е въпросът резултат на какви множество фактори е агресията и какво трябва да се направи срещу това.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#22 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 January 2007 - 02:51 PM

Съгласна. За мен с това се изчерпва, наново ще цитирам част от наредбата на Столична община:

Цитат

д) куче, хапало нееднократно без провокация и необходимост от защита при нападение;
е) куче, хапало други кучета, въпреки недвусмислени жестове на подчинение (типични за вида);

Мисля, че е ясно и точно.

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 January 2007 - 04:48 PM

Иначе вътрешновидова и междувидова агресия си съществува и това е съвсем нормално. Тя е неотменим компонент на оцеляването. При хората също.
Не можем да отричаме, че агресия съществува, важното е да я управляваме.

#24 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 February 2007 - 12:20 AM

По темата какво разбираме под агресивна порода аз бих казал че моето мнение е че агресивните породи са : Кавказка овчарка, доберман, ротвайлер, питбул тези 4 породи за мен са породи който са скарани с свойството социално куче.
Но тава е мое мнение и не го налагам. 1super

#25 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 February 2007 - 11:36 AM

Цитат

По темата какво разбираме под агресивна порода аз бих казал че моето мнение е че агресивните породи са : Кавказка овчарка, доберман, ротвайлер, питбул тези 4 породи за мен са породи който са скарани с свойството социално куче.

Я ми отговори какво разбираш под агресивно куче??? Агресивно към кого, към хора или към животни? Ако имаш предвид второто съм съгласен, но ако е първото МОЛЯ изкарай питбула от ТВОЯ списък, защото това просто не отговаря на истината.
И я ми кажи как си си изградил мнението си за цитираните от теб породи, четейки по форумите и вестниците и просто повтаряш като папагал като много други хора абсолютно некомпетентните мнения на разни псевдожурналисти. Или си имал личен контакт с тези породи и най-вече питбула.

#26 Потребителят е офлайн   polenium Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2007 - 07:26 AM

Как можеш да кажеш,че добермана е агресивен!?!?!?!? fow Представиси следната картинка: двугодишен доберман и двугодишно дете. Детето имаше една любима игра да плаши някой от възрастните, те да бягат и то да ги гони из апартамента. b) в един прекрасен момент от тяхната игра, детето каза "БАУ", но на кучето. То горкото така се уплаши, че се навря под масата.
Можеш ли да го определиш като агресивно?! Мислиш погрешно за породите. Има такива, в които генетично е заложено да се развива агресия (все пак за това са селектирани), но всичко си зависи от стопанина и начина на отглеждане. Аз съм хапана два пъти и то от НОК и една "булонка". Вкъщи имах преди години НОК и той беше такъв глезан, че искаше винаги да му се обръща внимание.
Не случайно казват,че кучето прилича на стопанина си! d)
Моля, не прикачвайте снимки без връзка с темата.
мод

User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 06 February 2007 - 03:24 PM

Цитат

Не знам на какво се базира това твое мнение, но явно не е на личен опит ;)
Предишното ни куче беше доберман, и мога най-отговорно да заявя, че е проявил нещо като агресия само веднъж през 11-годишния си живот - когато непознат замахна срещу мен! Не го ухапа, само оголи зъби и заръмжа.
Иначе беше дори прекалено социален - и с хора, и с кучета l)
Дали кучето ще е агресивно зависи повече от стопанина му, отколкото от породата. Ежедневно срещам потвърждения на тази теза l)
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#28 Потребителят е офлайн   Hardy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2007 - 12:56 PM

в) куче, склонно към преследване и убиване на дивеч и селскостопански животни (това не се отнася за ловни кучета, които преследват дивеч по време на официален ловен излет);

Моите кучета не правят разлика - излет или не излет. Носят пилетата на съседите у нас и ми ги подаряват като на бог. Така лекичко ми ги поставят в краката. На ловен излет моето куче ме е хапало, когато апортира пъдпъдък и не го дава, при това доста жестоко - все пак инстинктите му се съживяват малко по малко при такива обстоятелства.

Кучето, нека не забравяме е хищник и такъв ще си остане oo
User's Signature

Харди! Черен си ми пред очите.[br][br]

#29 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2007 - 09:45 AM

Не помня точно в коя тема бях чела за номордниците. Ходенето на повод е задължително, а намордника? Само за агресивни кучета ли е задължителен?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 February 2007 - 12:21 PM

да така е записано и в закона за ветеринарно-медицинската дейност и в наредбата на столична голяма община

#31 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 08:53 PM

Що да не можем да правим обобщения? Напротив задължително е, защото говорим за породи, а не за отделни кучета и за опита на стопаните им в тяхното възпитание. Лично за мен агресивни породи кучета са тези, които като видя на поляната в парка дърпам кучето си да не играе с тях. Винаги съм под напрежение, когато на поляната има бултериер, питбул, старфорширдски териер. Това са кучета за мен с непредвидимо поведение и точно заради това се страхувам от тях. Не вярвам, че стопанина на разбеснял се питбул може да го овладее. Стигне ли се до там край. Бях чел някъде една статия, в която един специалист съветваше стопаните на такива кучета задължително да ги водят на курс по послушание. Който квото ще да ми разправя, но факта че тези кучета попадайки в ръцете на неопитни хора стават много опасни е достатъчно показателен за тяхната ангелска природа. Някой по-горе беше написал, че кавказката овчарка е много опасна нищо подобно. Опасна е ако влезеш да крадеш в двора, защото си пази територията, когато излезе от нея си се държи съвсем по кучешки. С едно изключение кучката на Иван Джени. Ей много проклета кучка беше, ама и той никога не я пускаше от каишката.

#32 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 10:30 AM

Аз пък знам още едно иключение , кучката на Драган, Бени.

#33 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 11:01 AM

Redy, схванах иронията ти, но това, което ти казваш не носи никаква информация. Наистина ли не разбираш какво казвам аз. Ами много е просто - хората, които знаят каква потенциална опасност се крие в кучето им, да си го държат вързано и с намордник. И още едно уточнение - става дума за културните хора, за другите това правило не важи, те си имат оправдание.

#34 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 12:28 PM

Цитат

Винаги съм под напрежение, когато на поляната има бултериер, питбул, старфорширдски териер. Това са кучета за мен с непредвидимо поведение и точно заради това се страхувам от тях.

Айде, пак заплюхте териерите!!!!!
Петър, ВСЯКО куче е с непредвидимо поведение. Какво искаш да кажеш - един стаф е непредвидим и може да те захапе всеки момент, а една болонка е абсолютно предвидима и никога няма да ти скочи??!!!!

Струва ми се, че в крайна сметка правилната дефиниция все пак е "куче хапало човек/животно без да е провокирано за това" или както там беше в наредбата
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 12:38 PM

Петър, специално за теб пействам тук един мой отговор в темата "Бултериер":

QUOTE (loriche @ Jan 21 2007, 01:15 AM)
Мерси за нормалния отговор. Извинявам се ако съм проявила невежество относно породата,но все пак гледам дакел,а също и анимал планет.Не че това значи че кучетата Ви се бият,просто ми беше интересно,защото знам че са бойни кучета.А относно излагането-задаването на въпроси,независимо какви, и интереса към нещо не смятам че е излагане.

Loriche, не се извинявай, нормално е да не знаеш ! Повечето хора, които не са гледали такова куче, смятат бултериерите, стафовете и питбулите за кръвожадни кучета-убийци. Това, поне в повечето случаи , не е вярно и смятам че всички ние, които пишем в темите за този тип кучета, се опитваме да покажем тяхната добра и красива страна!
Кучетата ни са като всички други - весели, палави, игриви, любопитни, поспаливи, смешни, умни и красиви!
Всички тези кучета са произлезли от безстрашния булдог и още по-древните молоси, които наистина са били бойни, но дългите години на генетична селекция и внимателно подбираните кръстоски са ги превърнали в уравновесени компаньони, готови винаги да защитят стопанина си при опасност (затова наричат Бултериера "белия кавалер"), изключително дружелюбни с деца (има цяла тема за снимки на деца и стафове) и т.н.
Естествено ние съзнаваме отговорността да отглеждаш такова куче, затова се занимаваме с възпитанието им от най-ранна детска възраст, за да не допуснем проява на доминантност и агресия.
Както сигурно си видял/видяла последната сензация "Йоркширски териер нападна възрастен мъж ...", (макар че медиите така и не внесоха повече яснота по въпроса), явно никой не е застрахован и няма значение дали кучето ти е "бул", йоркшир, лабрадор или дакел....
Затова, нека всички ние, без значение каква порода е кучето ни, поемем своята отговорност и ги възпитаваме така, че те да бъдат послушни, уравновесени и дружелюбни "НАЙ-ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ НА ЧОВЕКА"

Peace!
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 09:07 PM

mmouse написа:
Айде, пак заплюхте териерите!!!!!

mmouse, просто темата е такава, ако беше за безумно смелите кучета щяхме да ги възвеличаваме.

Темата е деликатна и ще породи разгорещени спорове, не че не ми се спори ама не виждам смисъл.

Mmouse, не искам да засягам нито теб, нито когото и да било. Но след като изразих мнение, редно е да го обясня. Причислявам породите: бултериер, питбул и старфоршир териер за агресивни, защото степента на тяхната ВРОДЕНАТА агресивност е много по-висока в сравнение с тази на другите породи. Значи НЕ става дума за агресивност придобита вследствие на неправилно възпитание. Това е така, защото тези породи спадат към така наречените бойните кучета, т.е. кучетата създадени не да служат на човека или по-точно да служат на идиотите в задоволяването на техните ненормални страсти. mmouse, споменаваш булдога и казваш, че бойните кучета в резултат на дълга селекция и внимателно подбираните кръстоски са се превърнали в уравновесени компаньони, готови винаги да защитят стопанина си при опасност. Не знам дали съзнаваш, че за разлика от булдога, което и да е от тези кучета ако се възпитава така, както са възпитавани неговите предци преди 100-150 години ще стане същото като тях опасно животно. Ако това, което казвам е истина би ли ми обяснил с какво съвременните кучета от тези породи се различават от своите прародители.

Mmouse, не се сърди, не искам да се карам с теб, но смятам, че е честно да ти кажа какво мисля.

#37 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 09:21 PM

Забравих нещо. Mmouse, виждам, че в предишния си пост цитираш някаква статия за това как Йоркширски териер нападнал човек. Но това е смешно. Толкова ли не разбираш за какво става дума. Няма куче с по страшна захапка от бултериера, питбула и старфоршир териера. Освен това захапят ли те трудно пускат. Като се прибави към това, че в разярено състояние не слушат стопаните си, не е чудно защо ако, направим една анкета между хората, 99 % от тях ще отговорят, че се страхуват от тези кучета.

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2007 - 06:56 AM

Петър, очевидно е, че нямате контакт с кучета от тези породи, а се поддавате на така ширещата се психоза.
Моля, преди да влизате в такъв спор и да обявявате цели породи за агресивни, прочетете повече за тях. Тук има и клубен форум АСТ, в който можете да се запознаете с историята и някои факти. Има широкодостъпни статистики с кои породи най-често има инциденти и обявените от вас не са между тях.
Такива твърдения са довели до пагубни за кинологията последици в много държави и породна дискриминация. Моля участниците да се въздържат от класифициране на породи като агресивни. Всички видяхме безумния списък на агресивните породи, предложен за проектозакон в Русия, надявам се никой не желае и ние да стигнем дотам.

#39 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 February 2007 - 09:28 AM

петре според една американска извадка цитираща агресивни породи кучета кокер шпаниолите са на едно от първите места.мил се направи труда да цитира и едно изследване в темата за пордният темперамент че при около 1% от кокерите има състояние наречено "спрингър ярост" ,при което кучета хапе и напада без след това да има и "спомен" за станалото.така че не прибързвай с определенията и списъците за агресивни кучета.да не говорим че преди време мой приятел така беше нахапан от един мини пинчер че го водихме в Пирогов да го шият.и не знам защо реши че трябва да има списъл на породите които според някой си били потенциално агресивни. в закона си е написана дефиницията за агресивно куче.

#40 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2007 - 09:58 AM

Мише, ти отново не се опитваш да ме разбереш. Не давай кокера за пример, защото той е от кучетата, на които им е достатъчен един единствен чембер, за да разберат грешката си.

Моето обяснение за забраната за отглеждане на определени породи в различните държави е следното: Във всяка една държава по света има строг контрол към хората притежаващи оръжие. Този контрол се заключава в това, че държавен орган на базата на писмени и устни тестове решава конкретния човек дали е годен да носи оръжие. Би трябвало да има контрол и на хората притежаващи потенциално опасни породи кучета. Понеже обаче това на практика не може да стане, в някои държави този въпрос е решен радикално забрана за притежание на тези породи. Надявам се, че на всички е ясно, че смисъла на тези забрани е такива кучета да не попадат в ръцете на психически неуравновесени хора.

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни