От малка си я уча на "Седни!", а по едно време реших, че трябва да я науча и да задържа, а не да става. Събирам информация от всякъде за обучението на кучетата и се натъкнах, че командите "Седни! или Легни! и Стой!" при малко куче се считат за изпълнени като ги подадеш и обиколиш кучето, а то да не става, ако не стане, поощрение, награда. Така пробвах и аз, не схващаше, но аз я карах да седи. Почнахме от вкъщи, на сантиметри от нея, на сантиметри, опитвах се да увеличавам разстоянието, отивах в други стай, тя ставаше, нищо(най-много да я погаля, за да не й се убие желанието), не и я карах пак да се върни и пак командите, като стоеше, опа, наградка. Така с времето тя разбра какво трябва да прави, но тъй като е разгонена, още не съм я пробвал на поляната да го направи. Учим се все пак - всичко се постига с търпение и време ;) Караш кучето си да сяда и да стой, ако стане, няма награда, караш го пак да седне и да стои, ако остане - награда, ама го прави първо в спокойна среда, кучето не е тъпо, ще разбере, че ако седи ще има награда. Дано съм бил полезен, а Апсо, нямах предвид командата "Усмихни се!" като да се усмихва, а като да си показва зъбите, както кучетата ги показват, когато ръмжат злобно, но искам така да ги показва, без да ръмжи.
Поздрави ;)