Dog.bg Форуми : На какви команди искате да научете кучето?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

На какви команди искате да научете кучето? Оцени темата: ***** 1 Гласове

#41 Потребителят е офлайн   debsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 July 2008 - 08:54 PM

Моята кучка го знае по този начин : "Седни!" и ако искам да се задържи така, казвам "Стой!". Давам пример : "Седни Тара!" , отдалечавам се, дигам си ръката така Качена снимка  като повтарям "Стой!", когато искам да я освободя от командата и вече да дойде при мен : "Стани и Ела тук/ стани Тара, ела тук бързо !" Как я научих, ми честно не мога да го обясня много точно, но ще се опитам.
            От малка си я уча на "Седни!", а по едно време реших, че трябва да я науча и да задържа, а не да става. Събирам информация от всякъде за обучението на кучетата и се натъкнах, че командите "Седни! или Легни! и Стой!" при малко куче се считат за изпълнени като ги подадеш и обиколиш кучето, а то да не става, ако не стане, поощрение, награда. Така пробвах и аз, не схващаше, но аз я карах да седи. Почнахме от вкъщи, на сантиметри от нея, на сантиметри, опитвах се да увеличавам разстоянието, отивах в други стай, тя ставаше, нищо(най-много да я погаля, за да не й се убие желанието), не и я карах пак да се върни и пак командите, като стоеше, опа, наградка. Така с времето тя разбра какво трябва да прави, но тъй като е разгонена, още не съм я пробвал на поляната да го направи. Учим се все пак - всичко се постига с търпение и време ;) Караш кучето си да сяда и да стой, ако стане, няма награда, караш го пак да седне и да стои, ако остане - награда, ама го прави първо в спокойна среда, кучето не е тъпо, ще разбере, че ако седи ще има награда. Дано съм бил полезен, а Апсо, нямах предвид командата "Усмихни се!" като да се усмихва, а като да си показва зъбите, както кучетата ги показват, когато ръмжат злобно, но искам така да ги показва, без да ръмжи.
      Поздрави  ;)
User's Signature

Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   Мърфи Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 July 2008 - 06:57 AM

Нашата команда за задържане е "На място!". Например "седни" и "на място" или "легни" и "на място", "стой" и "на място".

Освобождавах отначало като отида до него и го пипна, а по-късно и с "ела" или направо с "игра", ако го пускам да играя.

По-трудно е да го научим от разстояние да спре или да седне. Някак си първо иска да дойде до мен и после да седне. Но в момента работим и над това.

#43 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 July 2008 - 09:25 AM

Мен са ме учили, че всички команди като стой така, чакай и пр. са излишни. Командата е седни и толкова. Кучето трябва да седи докато не освободиш или не подадеш друга команда.
Задържане се отработва така:
В началото държите повода. Преди да подадете командата сте в изходоно положение като за Редом. Маркирате началото на упражнението с потупване по гърдите. Подавате командата, отстъпвате вдясно 2-3 крачки и с повода в ръка започвате да описвате четвърт окръжност около кучето докато се озовете точно срещу него. През цялото време е важен визуалният контакт - гледате се. Ако стане и тръгне към вас подавате отново команда седни (не команда Не). Който е привърженик на корекциите - коригира така, че кучето да седне там, където е трябвало да седи от самото начало. Знакът стоп на дебси върши също добра работа.
Като опишете четвъртинка окръжност се връщате по същата траектория, заставате отново до кучето в изходна позиция, с потупване по гърдите и браво маркирате края на упражнението, давате наградата.
В началото може да давате наградата само при няколко крачки встрани и връщане до кучето. Вижте къде е неговия праг (момента, в който става) и не го прехвърляйте, потърсете добро изпълнение от самото начало. Работете много постепенно. Започнете да описвате половин окръжност, после цяла. Критичен е моментът, в който ще минете зад кучето, то ще ви изгуби от поглед. Започнете да пускате повода на земята. По-нататък започнете да подръпвате повода, като командата е седни, целта е кучето да не става без друга команда.
Същото е при легни.
Кучетата лесно го схващат. Успех.
Описано е също тук

#44 Потребителят е офлайн   venci066 Икона

Публикувано: 29 July 2008 - 10:18 AM

az iskam da go nau4a na zabranitelna komanda,no neznam kak :S.Ako nqkoi znae molq neka mi pomogne :)Blagodarq predvaritelno

#45 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 29 July 2008 - 10:26 AM

За Чакай! аз не помня как научих своето куче, съжелявам, ще пробвам да вспомня. Относно "Седни и не мърдай" за мен този вариант никак не е удобен. Исползвам Седни! и също за начало на някоя друга команда коя ще учиме.
От Седни! правеме "заек", "лягане на гърб", "Чао!" Така че за мен е по удобно да има 2 команди една куче да заеме позиция и втора за да остане в ней.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#46 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 July 2008 - 11:11 AM

Цитат

az iskam da go nau4a na zabranitelna komanda,no neznam kak :S.Ako nqkoi znae molq neka mi pomogne :)Blagodarq predvaritelno

Пиши на кирилица, моля.
За повечето команди си има теми. Справочник

#47 Потребителят е офлайн   marin4eto11 Икона

• Crazy Bitch*
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2008 - 07:39 PM

Следване Поставете кученцето вляво от вас и
привлечете вниманието му. След това се придвижете напред, като стъпите
напред първо с левия си крак, докато казвате командата Следвай.
Потупайте крака си, за да покажете на кученцето къде искате да стои то.
Направете няколко крачки когато то е до вас и го похвалете.
Веднъж щом научи основната идея, постепенно увеличете дистанцията и
завоите. Дайте му гранула кучешка храна като награда или го мотивирайте по
някаккъв начин.
Това е като команда Редом нали.

#48 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 02 August 2008 - 09:31 PM

*Как да научим куч да се изправя на два задни крака   :blink:
Кучето трябва да е в седнало положение пред обучаващия го. Взима се лакомство (при нас върши работа играчка). Показвате на кучето каква вкуснотия държите в ръката си и я вдигате малко над главата му. В този случай кучето би трябвало да се изправи на задните си крака. Следва похвала и награда, или кратка игра с любимата играчка. Ако куч се обучава по кликер- дресура, то би следвало щракване с уреда в момента на похвалата. При всяка следваща тренировка увеличавате разстоянието м/ду ръката и кучето (вдигате ръката все по на високо). Всеки път щракваите с кликера и поощрявайте. Когато кучето разбере напълно смисъла на дигнатата ръка може да пробразувате командата като просто заахване с ръка (сякаш хвърляте топка назад- през рамо), или евентуално да въведете гласова команда.

*"Валс!"- Въртене в кръг на два крака.  :rolleyes:
След като домашният любимец е научен да се изправя на задните си крачета може да започнете да го учите да "танцува"  ;D . Кучето е в седнало положение, вдигате ръката с лакомство или играчка или подавате съответната команда за изправяне. След изпълнението на командата опишете малък кръг с ръката или само с пръст във въздуха. Ако куч се завърти поне малко следва щрак и награда (възможно е да не стане от първия път, но всеки опит трябва да се поощрява, дори и на половина изпълнен). След като куч схване действието и последствието може да преобразувате завъртането на ръката или пръста както на вас ви е удобно, или да въведете гласова команда.

*"Буренце!"  ;D Или по- точно да научим кучето да се претъркулва  ;D
(Първо да кажа, че и аз не знам как точно да го обясня това, но ще се постарая  :rolleyes: ).
Куч трябва да е в седнало положение пред вас. Взимате лакомство или играчка в ръка и я поставяте малко над и пред главата му, така че да го вижда. След това ЛЕКО сваляте ръката с лакомството, така че куч да заеме легнало положение и едновременно с това я движите на ляво или ня дясно (в зависимост от това на къде искате да се претърколи лчбимецът ви). Следеики ръката ви той би трябвало да се претърколи.

П.П.
Наименованието "Буренце!" на тази команда си я измислих аз, защото изглеждат като въргалящи се буренца  ;D
Надявам се да не съм сбъркала някъде и да съм била от полза. Ако не Apso ще ме поправи  ;)

#49 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 02 August 2008 - 09:39 PM

И един оф топик;
Днес пробвах с Райа заставането на задни крачета. Първо пробвах с различни лакомства (но тя не е много по яденето), и на края се сетих за играчка. Видях много зор докато се изправи, защото по принцип като се изправя се обляга, протяга или най- често скача по хората, та до този момент все и се бях карала заради това (вече е доста тежичка) . И днес докато държах играчката над главата и ме гледаше и сякаш казваше "Нима искаш от мен да направя това?  :o " Но все пак се изправи за секунди, и явно не можа да запази равновесие, та се облегна на мен...   :blink:
А опитахме и търкалянето  ;D При него имахме по- голям успех (нали си е глезорана, като иска да я чешаме по коремчето и постоянно си се търкаля вкъщи, та вече си беше почти заучено)  ;D  ;D

#50 Потребителят е офлайн   taira_lora Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2008 - 03:22 PM

някакви савети  как да се научи скачащ 4 месечен голден на редом

#51 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 25 August 2008 - 07:38 PM

Слагам видео на Galiadogs http://www.youtube.c...h?v=rAtbTU4z9f8
и прочети за Кликер-дресура за начало  ;)
И няма никава разлика между да обучаваш чихуахуа и дога, принципи са еднакови. Разлика само в размера на наградки
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#52 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 25 August 2008 - 08:06 PM

Малко да раздвижа темата видео
http://www.youtube.c...feature=related
User's Signature

Качена снимка
училище

#53 Потребителят е офлайн   didorot Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 02:51 AM

Искам командата "Дръж!" ;)

#54 Потребителят е офлайн   taira_lora Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 09:04 AM

проблема с моето куче и командата редом е ,че когато имам лакомство в раката постоянно скача :rolleyes:

#55 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 09:58 AM

Искам да го науча на "Глас"/да лае/ и "Говори" /да ръмжи/ :blink:
User's Signature

#56 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 August 2008 - 10:08 AM

Тайра, преди да го учиш на каквото и да е било, научи го да стой мирно. Ако постоянно скача, когато си с лакомство и ти му го даваш, поощряваш скачането и кучето не учи нищо друго.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#57 Потребителят е офлайн   taira_lora Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 11:15 AM

Цитат

Тайра, преди да го учиш на каквото и да е било, научи го да стой мирно. Ако постоянно скача, когато си с лакомство и ти му го даваш, поощряваш скачането и кучето не учи нищо друго.

Как да го науча? Когато я учих на седни също скачаше постоянно,но като видя че не минава номера се отказа и сега си го изпълнява перфектно :->)
Но с редом нестава не и давам лакомството обаче тя не представа да скача,а вече ми омръзна да ме дърпа дайте ми съвет как да постъпя

#58 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 August 2008 - 11:23 AM

Бавно и търпеливо. Много внимавай да не я хвалиш или да и даваш вкусотии, ако не стой съвсем спокойна. И моята се върти като шугава, като ми види ръката и повтаря по 10 пъти platz, защото не задържа и се лиготи от радост, но не получава нищичко, преди да легне съвсем спокойно и да ме погледне в очите. Чак тогава има нещо вкусно.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#59 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 26 August 2008 - 11:43 AM

Тайра, винаги дръж лакомство под ръка когато сте на разходка и когато случайно започне да ходи до теб и е кротка и го давай. Щом скача когато разбере, че имаш лакомство постарай се тя да не го забележи и когато стане "магията"- цък- лакомство  ;)

#60 Потребителят е офлайн   taira_lora Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 01:24 PM

ок мерси за савета преди малко се връщам от разходка с нея, вече се справя много добре  :yahoo: много сам щастлива :yahoo:
Обаче от време на време се разсейва и незнам какво да направя за да се концентрира
Тайра е кучока  ;D ;D ;D

• (12 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни