Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 21 December 2008 - 11:49 PM
Цитат
Все едно не му се пика / ака . Иска да си играе или скимти за да излезе навън :huh:
Седим по 30 минути вътре и нищо :'( И след това както излезнем няма и 2 минути и веднага маркира някъде :rolleyes:
За акането работата е същата . Виждаме го ,че прикляка някъде , закарваме го в банята - не. Изкарваме го и веднага започва да души и прикляка :rolleyes:
Знаеме , че е много малък, но ако от сега не свикне в къщи ще стане като в обор с неговите темпове :(
Идеи ? [/tt]
Публикувано: 22 December 2008 - 01:58 AM
За карането - не съм много съгласна. Има няколко тона на гласа, които кучето ви различава - когато му се радвате, поощрявате и хвалите, и когато се карате и сте недоволни са задължителни. Не разбира думите, но разбира тонът и енергията, с която го правите. Кучето естествено се стреми да получи одобрение. Ако прави нещо напук, значи се опитва да се налага и не трябва да му се позволява, защото не кучето, а човекът трябва да е водачът на домашната "глутница".
Публикувано: 22 December 2008 - 08:44 AM
Цитат
Да, чистиме с дезодорант. Резултатът е кихане и чишкане.
Не, не смятаме цял живот да чишка в банята, но някак си не ми се иска всяка една сутрин от следващите 3 месеца да ставам и да ме е страх да стъпя, защото спалнята прилича на блато.
Прочетохме първа страница, правим това, което пише. И все пишкаме извън банята :(
[/tt]
Публикувано: 23 December 2008 - 01:17 AM
Цитат
Да, чистиме с дезодорант. Резултатът е кихане и чишкане.
Не, не смятаме цял живот да чишка в банята, но някак си не ми се иска всяка една сутрин от следващите 3 месеца да ставам и да ме е страх да стъпя, защото спалнята прилича на блато.
Прочетохме първа страница, правим това, което пише. И все пишкаме извън банята :(
[/tt]
http://www.wings-bg....ries/28/wc_dog/
, това е само пример, в магазините за домашни любимци ще ти предложат каквото имат.
Разбирам те напълно... и аз бях с парцала начесто, но предимно, защото като са малки, кучетата не могат да стискат дълго. Ние го отглеждаме нашето куче с клетка, която му е "дома" вкъщи и която той си държи чистичка. Прибирахме се отначало на 2 до 3 часа, за да го изведем навън да пишне и да ака и така. Кучетата имат силен инстинкт да не цапат "дома си", т.е. кошарката. Та първо клетката му беше дома, после свикна на тревичка и че цялата къща му е дом. Сега е на 6 месеца и не пишка дори и в тревата в задния двор, ако не му кажа. За сметка на това като го изведем на полянката пред нас, за секунди е заел тоалетна поза ;D
Отначало имахме "аварии" или защото не го усещахме, че му се пишка или защото отпърво мокетът също му се виждаше като тревичка, ама като се скарахме един-два пъти и разбра. Карането е само ако се хване на местопрестъплението. Повишава се тон, за да спре да пишка и се изнася на подходящото място. Важно е, като успеете да се изпишка на правилното място, да се похвали и да се използва една и съща дума, която кучето да запомни. Аз съм в чужбина и ползваме "чиш", защото никой не го разбира ;) Като кажем "Шаро, чиш", той си знае, че става дума за тоалетни въпроси. Отначало, като пишкаше, казвахме думата няколко пъти, за да я запомни и да я свърже с пишкане и акане. Сега, ако се разсее да гони птици или да носи празни пластмасови бутилки, като кажем "Шаро, чиш", се отправя към мястото за акане. Е, ако не му се ака, само го обикаля ;D
Но твоето е мъничко, приготви си огромна доза търпение и почистващи средства... Те са като бебетата - няма как да ги научиш да акат на гърне, преди определено време, трябва да узреят за това. Затова и те попитах, дали смяташ винаги да използва вашата тоалетна, защото кучетата са животни на навика. Като го свикнеш веднъж в тоалетната, после ще ти мирише, а кучето няма да разбира защо се сърдиш и искаш сега пък да се изхожда навън, като преди това толкова зор си му давала да ходи по нужда там... Веднъж създаваш навик, после трябва да го заличиш някакси, за да го заместиш с друг навик... зорна работа :rolleyes:
Публикувано: 23 December 2008 - 10:46 AM
Публикувано: 23 December 2008 - 02:08 PM
Цитат
За бигъла това време никога не настъпва :blink:Те са си с характер :blink:
От моя опит в началото мога да ти кажа,че карането при бигълите не върви,само награди когато го направи където трябва.Нашата Лола след две седмици в къщи и след наградка и викове "Браво" се научи и сега много рядко имаме инциденти.Само когато много се заиграе или я домързи забравя къде да ходи,но затова като мине известно време я водя до мястото и нашата дума е "пиш" ;D Даже да не й се ходи като я чуе и пишва по малко ;D
И пак истината е в търпението и постоянството.
Поздрави и успех! ;)
Публикувано: 29 December 2008 - 07:00 PM
Публикувано: 29 December 2008 - 08:46 PM
Гледайте да е едно и също мястото, по възможност, където и други кучета пишкат - това помага. Нашият си има едно място на поляната, доста е обширно, но е в първата трета, където е "пишкалника" ;D Гледайте да не се разсейва, да не си играе с разни работи или да xване следа и да души.
Публикувано: 29 December 2008 - 08:56 PM
Публикувано: 30 December 2008 - 08:43 AM
Публикувано: 30 December 2008 - 09:42 AM
Публикувано: 30 December 2008 - 10:19 AM
Благодаря предварително!
Публикувано: 30 December 2008 - 01:32 PM
Няма да се обърка, ако вие не го обръквате. Вътре е не, навън е радост. :blink: Той всъщност сега е объркан.Ако всичко това не проработи, с друг мъжки пес, който да му "покаже" че всъщност се уринира предимно навън, ще стане. ;)
pivito, за това не знам. Имахме сетерка, която щеше да се пръсне, ама навън като валеше не излизаше. Сега започвам да се чудя дали не беше манна небесна такова куче, особено като висна навън под сняг, вихър, дъж на минус кусурнайсе градуса ;D. Така де, не знам..
Публикувано: 30 December 2008 - 05:23 PM
Публикувано: 31 December 2008 - 12:55 AM

Публикувано: 31 December 2008 - 12:58 PM
Публикувано: 31 December 2008 - 05:10 PM